• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


Tron (1982)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Τρον

Επιστημονικής Φαντασίας | 98' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 23 Δεκ 1982
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 11/9/2003
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: (Dolby) Stereo
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.09 %
Αξιολόγηση: 6.50/106.50/106.50/106.50/106.50/106.50/106.50/10   (6.50/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Μέση (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 50 και 75%)
- Υπότιτλος:

Ο κόσμος μέσα σε έναν υπολογιστή, όπου κανείς δεν έχει βρεθεί ποτέ. Κανείς μέχρι τώρα...

- Gallery: 

- Συντελεστές :

Jeff BridgesΗθοποιός ....Kevin Flynn/Clu 

Bruce BoxleitnerΗθοποιός ....Alan Bradley/Tron 

David WarnerΗθοποιός ....Ed Dillinger/Sark 

Cindy MorganΗθοποιός ....Lora Baines/Yori 

Barnard HughesΗθοποιός ....Δρ Walter Gibbs/Dumont 

Steven LisbergerΣκηνοθετης   

Steven LisbergerΣεναριογράφος   

Bonnie MacBirdΣεναριογράφος   

Charles S. HaasΣεναριογράφος    
Tron (1982) - kprncs - Παρ 22 Μαϊ 2015 - 18:30
ΣΧΟΛΙΑ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=1238&page=4]

Tron (1982)

Ο Kevin Flynn (Jeff Bridges) ήταν ένας καλός προγραμματιστής της εταιρίας ENCOM. Η ειδικότητά του ήταν ο σχεδιασμός παιχνιδιών μέχρις που ο συνεργάτης του Ed Dilliger (David Warner) υπέκλεψε τα δημιουργήματα του και καρπώθηκε τα κέρδη, αλλά και τις προαγωγές μέσα στην εταιρεία!.
Ο Kevin απολύθηκε και κατέληξε να διευθύνει μια αίθουσα με ηλεκτρονικά, επιχειρώντας παράλληλα να εισέλθει στο κεντρικό σύστημα της ENCOM για να ανακαλύψει στοιχεία που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την «πατρότητα» των παιχνιδιών του. 
Οταν δύο προγραμματιστές της ENCOM, ταπεινωμένοι από την συμπεριφορά του Dilliger, προτείνουν στον Kevin να χρησιμοποιήσει ένα τερματικό της ENCOM για να εισβάλλει στο σύστημα, αυτός αρπάζει την ευκαιρία...
Ο Kevin καταφέρνει να "μπει" στο κύκλωμα του υπερκομπιούτερ της ENCOM οπου πρέπει αφ`ενός να επιβιώσει αλλά αφ`ετέρου να βρει τον τρόπο να γλυτώσει από τον διαβολικό έλεγχο της MCP (master control program) και να εγκαταστήσει το πρόγραμμα ασφαλείας Tron, που έχει σχεδιασθεί για να "ελέγξει" τηε διεφθαρμένη συμπεριφορά του MCP...
Πρωτοποριακής σύλληψης ταινία επιστημονικής φαντασίας και κυβερνοπειρατείας για την εποχή της, όταν οι προσωπικοί υπολογιστές είχαν μόλις αρχίσει να εμφανίζονται σε γραφεία και σπίτια και να συναρπάζουν μία ολόκληρη ανθρωπότητα. 
Ο σεναριογράφος/σκηνοθέτης/παραγωγός (!) Steven Liesberger με περιορισμένα σίγουρα οικονομικά μέσα έφτιαξε μία αξιοπρεπέστατη ταινία hacking, με αξιοπρόσεκτα γραφικά και ενδιαφέρουσα εικονική πραγματικότητα, όταν όλα αυτά ήταν άγνωστα, πρωτόγνωρα και νηπιακά! 
Μπορεί λοιπον να έχουν περάσει 40+ χρόνια από την κινηματογράφηση της ταινίας, αλλά βλέπεται εξίσου ευχάριστα και με ένταση, χωρίς να έχει αλλοιωθεί από τον χρόνο ή να έχει ξεπεραστεί πολύ από την τεχνολογία!
Ο Jeff Bridges δεν μπορεί να "ξεχάαει" την χίπικη προέλευση του, γεγονός που απεικονίζεται στην ερμηνεία του και την ομιλία του, παρόλα αυτά η εποχή και η υφή του έργου μάλλον επιδίωκαν μία τέτοια ηθοποίια για να προσδώσουν την διάσταση του "καλού" εναντίον στο γιγαντιαίο "κακό"....
Νομίζω ότι το Tron μπορεί κάλιστα να θεωρηθεί ο προάγγελος της "ατυπης" τριλογίας του Computer Hacking , δηλ. του Hackers(1995)/ "Hackers 2- Operation Takedown (2000)" και Antritrust (2001). 
Ο σκηνοθέτης  Liesberger σίγουρα καταλάβαινε πολλά και σίγουρα "ειδε" πολλά περισσότερα στην εξέλιξη των Υπολογιστών που ερχόταν στα επόμενα χρόνια. 
Ολα αυτά, όταν οι πιο πολλοί το 1982 ήμασταν στις σπηλιές- από κομπιουτερική άποψη, για να μη παραξηγιόμαστε! [Κώστας ΚΓΠ 212052015](9/10)
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.