• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


In Harm`s Way (1965)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Πρώτη Νίκη

Πολεμική | 165' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 22/6/2004
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Ήχος: (Dolby) Stereo
Γλώσσα: Αγγλικά - Γαλλικά
  Δημοτικότητα: 0.61 %
Αξιολόγηση: 10.00/1010.00/1010.00/1010.00/1010.00/1010.00/1010.00/1010.00/1010.00/1010.00/10   (10.00/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Χαμηλή (Συμφωνία ψήφων > 75%)
- Υπότιτλος:

Απογυμνωμένοι από τα πάντα. Έζησαν, αγάπησαν και πολέμησαν σαν να μην υπήρχε αύριο…


- Συντελεστές :

John WayneΗθοποιός ....Rockwell Torrey 

Kirk DouglasΗθοποιός ....Paul Eddington Jr. 

Patricia NealΗθοποιός ....Maggie Haynes 

Tom TryonΗθοποιός ....Mac McConnell 

Brandon De WildeΗθοποιός ....Jeremiah Torrey 

James BassettΣυγγραφέας ....μυθιστόρημα 

Otto PremingerΣκηνοθετης   

Wendell MayesΣεναριογράφος    
In Harm`s Way (1965) - kprncs - Τετ 22 Οκτ 2014 - 19:02
ΚΡΙΤΙΚΗ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=710480]
In Harm`s Way (1965)
Μεγαλειώδης, παραγνωρισμένη στην Ελλάδα και στην μεγάλη οθόνη, πολεμική-δραματική υπερπαραγωγή του μεγάλου Σκηνοθέτη Otto Preminger, που αναφέρεται στις μεγάλες ναυτικές μάχες που έδωσαν οι Αμερικανοί με τους Γιαπωνέζους. Η ταινία ξεκινά με την επίθεση των Γιαπωνέζων στο Pearl Harbor την 7η Δεκεμβρίου 1941, ημέρα κατα την οποία η ουσιαστικά αμμέτοχη και αδιάφορη Αμερική μπήκε στην μάχη στην πλευρά των συμμάχων για να πολεμήσει τους Γιαπωνέζους και το Αξονα Γερμανίας-Ιταλίας.
Η ταινία παρακολουθεί την καριέρα ενός άξιου Πλοιάρχου του ΠΝ, Torrey (που τον υποδύεται εξαιρετικά ο Jonh Wayne σε ένα από τους καλύτερους ρόλους της ζωής του) ο οποίος τίθεται σε αναγκαστική ανάκληση καθηκόντων γιατί την ημέρα της επίθεσης προσπάθησε να σώσει το πλοίο τους και τους ανδρες του παρακούοντας τις εντολές εμπλοκής του Αρχηγείου. 
Βέβαια, στην εξέλιξη του έργου, η Υπηρεσία αναγνωρίζει το λάθος της και τον προάγει σε Ναύαρχο. Στην νέα του θέση οργανώνει τη αποφασιστική επίθεση σε μία μεγάλη Ιαπωνική ναυτική δύναμη. 
Στο ενδιάμεσες πολεμικές φάσεις του Torrey, το έργο γίνεται "σαπουνόπερα" καθώς παρακολουθούμε τον έρωτα του Ναύαρχου με μία νοσοκόμα και την επανσύνδεση με τον γιό του, που τον είχε εγκαταλείψει μικρό (σνιφ...). 
Η επιδέξια σκηνοθεσία του Preminger συνδυάζει όλα αυτά τα στοιχεία και δημιουργεί μία ενδιαφέρουσα 3ωρη απόλαυση με δράση, μεγάλες ναυτικές μάχες και συναισθηματική διέξοδο μέσα στην δίνη του πολέμου.
Η πλοκή είναι σφικτή, οι ερμηνείες του καταπληκτικού cast ηθοποιών είναι εξαιρετικές (Kirk Douglas ως Πλοίαρχος Eddington, ο Henry Fonda ως ο Ναύαρχος Αρχηγός του Πολεμικού Θεάτρου, ο  Dana  Andrews ως o ανίκανος Ναύαρχος Broderick και ο Caroll O`Connor ως αντιπλοίαρχος Burke, χωρίς να παραγνωρίζεται η ερμηνεία των υπολοίπων συντελεστών..). 
Αυτό που μου έκανε εντύπωση βλέποντας το έργο, ήταν η τεράστια συμμετοχή πολεμικών πλοίων και ναυτικού προσωπικού, σε βαθμό που να αναλογίζομαι ποιό ήταν το Budget του έργου! Η απορία μου λύθηκε, όταν στους τίτλους τέλος πληροφορηθήκαμε ότι το έργο ήταν "συμπαραγωγή" με το Αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης, το οποίο προφανώς ήθελε να δημιουργήσει ιστορικό πρότυπο και να ωραιοποιήσει του γενναίους άνδρες του ΠΝ που πολέμησαν τους Ιάπωνες εισβολείς. [Κώστας kprncs ΚΓΠ] (7/10)
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.