• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


Der Golem, Wie Er in die Welt Kam (1920)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Γκόλεμ
- Γνωστό και ως:
The Golem
The Golem: How He Came Into the World

Τρόμου | 85'
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Βωβή
  Δημοτικότητα: 0.14 %
Αξιολόγηση: n/a (<3 ψήφοι)
- Υπότιτλος:

Το αριστούργημα τρόμου του 1920.


- Συντελεστές :

Paul WegenerΗθοποιός ....Golem 

Albert SteinruckΗθοποιός ....ραβίνος Loew 

Lyda SalmonovaΗθοποιός ....Miriam 

Ernst DeutschΗθοποιός ....ραβίνος Famulus 

 Hans SturmΗθοποιός ....ραββίνος Jehuda 

 Gustav MeyrinkΣυγγραφέας ....μυθιστόρημα 

Carl BoeseΣκηνοθετης   

Paul WegenerΣκηνοθετης   

Henrik GaleenΣεναριογράφος   

Paul WegenerΣεναριογράφος    
Der Golem, Wie er in die Welt kam (ΤΟ ΓΚΟΛΕΜ) (1920) - kprncs - Κυρ 22 Οκτ 2017 - 21:55
ΣΧΟΛΙΟ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=712317]
Der Golem, Wie er in die Welt kam (ΤΟ ΓΚΟΛΕΜ) (1920)
ΠΛΟΚΗ: Σε μία γερμανική πόλη του Μεσαίωνα, η εβραική κοινότητα καταπιέζεται ήδη και αναγκάζεται να διαβιώνει σε περίκλειστο γκέττο, με τείχη και βαριά πόρτα στη είσοδο της.
Για κάποιο λόγο "εναντίωσης του λαού προς τους Εβραίους" (;;) ο Αυτοκράτορας (Καίζερ) βγάζει ένα διάταγμα με το οποίο εξορίζει άμεσα τους Εβραίους!
Ο αγγελιαφόρος του Καίζερ, ιππότης Florian (Lothar Muthel), που μεταφέρει το μήνυμα στο γκέτο, την "πέφτει" κανονικά στην κόρη του ραβίνου, Miriam (Lyda Salmonova), η οποία ανταποκρίνεται δυνατά και ερωτιάρικα στο φλέρτ του...
Ο σοφός, όμως, πατέρας της, ραβίνος Loew (Albert Steinruck) χρησιμοποιώντας τις σκοτεινές δυνάμεις στις οποίες έχει πρόσβαση (!) δίνει ζωή σε ένα πλάσμα από πηλό, τον Golem (Paul Wagener), το οποίο όσο κουβαλάει μία μυστική, ζωωδότρια λέξη στο στήθος του (μέσα στο πεντάκορφο αστέρι (!!), θα έχει ζωή.
Ο ραβίνος παρουσιάζει τον Golem στον Αυτοκράτορα.
Όταν οι υπερφυσικές δυνάμεις του Μωυσή (!!!) ετοιμάζονται να ρίξουν το κτίριο και να σκοτώσουν τον Κάιζερ και τους καλεσμένους του, ο Golem τους διασώζει.
Έτσι ο Καίζερ, ανακαλεί το διάταγμα εξορίας των Εβραίων.
Ενώ όμως συμβαίνουν όλα αυτά στο παλάτι, ο Florian μπαίνει κρυφά στο γκέτο και ερωτοτροπεί με την πεταχτούλα Miriam. Αυτό εξοργίζει τον αντίζηλο της (!!!!), έτσι όταν επιστρέφει ο ραβίνος με τον Golem, τον χρησιμοποεί για να σκοτώσει τον Florian...
O Golem τα χάνει εντελώς, όμως, και επιδίδεται σε τρομερές καταστροφές χωρίς να μπορεί κανείς πια να τον σταματήσει, εκτός από ένα μικρό κοριτσάκι...
ΚΡΙΤΙΚΗ: Στην κυριολεξία έμεινα άμαυδος από την ποιότητα, αλλά και τα (αντιφατικά) μηνύματα αυτού του έργου...
Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και κύριος πρωταγωνιστής, Paul Wagener, δημιούργησε ένα αριστούργημα του δυστοπικού, σκοτεινού Γερμανικού εξπρεσσιονισμού, εισάγοντας τέρατα και δοξασίες στο σενάριο, εν έτει 1920!
Αυτό όμως που με συγκλόνισε είναι τα μηνύματα του έργου, που με άφησαν κόκκαλο: Εξορία των Εβραίων (πολύ πριν από την εγκαθίδρυση του Ναζιστικού κόμματος...), παράλογες καταγγελίες και θεωρίες συνωμοσίας κατα των Εβραίων (πχ, έλεγχος τους επί των σκοτεινών δυνάμεων, μυστικιστικός παγανισμός, δυνατότητα τερατογέννεσης από τους ραβίνους και τελικά, με την Miriam, υπόνοιες για έκλυτη ζωή των νεαρών εβραιοπούλων....).
Σαν να μη έφταναν όλα αυτά, το ιερότερο σήμα των Εβραίων, το πεντάκορφο αστέρι με την μαγική λέξη γίνεται το σύμβολο του μέγιστου κακού, καθώς το τέρας Golem ζεί μόνο όταν το φοράει στο στήθος του....
Όλο το έργο μου φάνηκε σαν μία καταχθόνια, κρυφή, βίαιη, αντι-σημιτική προπαγάνδα, είκοσι τόσα χρόνια πριν την "επίσημη" εφαρμογή της από τους Ναζί!
Το έργο είναι για εμένα ένα -μάλλον ακατανόητο...- αριστούργημα του γερμανικού εξπρεσσιονισμού, το οποίο με "ταρακούνησε", καθώς ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι είδα.... [ΚώσταςΚΓΠ22102017](10/10)
Το επεξεργάστηκε ο/η kprncs συνολικά 3 φορές
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.