• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Indecent Proposal (1993)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Ανήθικη Πρόταση

Δραματική | 117' | Ακατάλληλο κάτω των 15
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 26/6/2002
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Dolby Surround (Prologic)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.13 %
Αξιολόγηση: 6.70/106.70/106.70/106.70/106.70/106.70/106.70/10   (6.70/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Μέση (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 50 και 75%)
- Υπότιτλος:

Ένας σύζυγος. Μια σύζυγος. Ένας εκατομμυριούχος. Μια πρόταση.

- Gallery: 

- Κριτική από το Cine.gr:


Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Κάθε άντρας, θα έλεγε πως δεν θα δεχόταν για τίποτα στον κόσμο η γυναίκα του να κάνει έρωτα με έναν άλλον άντρα εν γνώσει του. Το ίδιο επίσης θα ισχυριζόταν και η ίδια η γυναίκα, ανατριχιάζοντας στην ιδέα και μόνο. Όταν όμως η ιδέα αυτή παύει να είναι απλά μια θεωρία και μπορεί να περάσει στην πράξη και μάλιστα, έναντι ενός μεγάλου αντιτίμου, τότε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Θέλετε να το παίξετε ηθικοπλαστικοί; Αν όχι, σκεφτείτε το καλά ακόμα μια φορά πριν βιαστείτε να κρίνετε και να κατακρίνετε;

Ο σεναριακός άξονας της ταινίας είναι σχετικά απλός ως προς το να αναπτυχθεί. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και ως προς την διαχείρισή του. Το θέμα είναι λεπτό, οι ισορροπίες ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω ακόμα πιο λεπτές και είναι πολύ εύκολο κανείς να πέσει θύμα τους. Κατά έναν περίεργο όμως τρόπο, το σενάριο αποφεύγει τις μανιέρες και τους υπέρμετρους ενθουσιασμούς και συναισθηματισμούς. Τα πάντα εκτυλίσσονται με έναν φυσικό και άνετο τρόπο, κάνοντάς μας να πιστέψουμε πως όσο βλέπουμε, είναι η πιο φυσική εξέλιξη σε μια τόσο παράλογη ή έστω, ασυνήθιστη ιστορία.

Ο Adrian Lyne ξέρει αναμφίβολα να σκηνοθετεί ταινίες των οποίων το περιεχόμενο καταφέρνει να συνδυάζει τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και το στοιχείο του αισθησιασμού. Έξυπνα, δεν επικεντρώνεται στην σαρκική ηδονή αλλά, στις ανθρώπινες επιθυμίες και αδυναμίες καθώς, και στο τι αντίκτυπο έχουν οι αποφάσεις που παίρνουμε. Ακολουθεί λοιπόν τους πρωταγωνιστές του σε ένα ταξίδι προς την ικανοποίηση του θέλω τους αλλά και προς την συνειδητοποίηση του τι είναι αυτό που πραγματικά έχει αξία.

Όχι, δεν προσπαθώ να δώσω απαντήσεις σε φιλοσοφικά ερωτήματα. Όμως η ζωή από μόνη της είναι αρκετά περίπλοκη ορισμένες φορές. Πολύ περισσότερο δε όταν οι σχέση των δύο φύλλων μπαίνει στην μέση και βομβαρδίζεται από πλευρές που δεν θα φανταζόταν ποτέ. Τι είναι μια νύχτα μπροστά σε μια ολόκληρη ζωή; Μπορεί να είναι τα πάντα, μπορεί όμως να μην είναι και τίποτα. Γιατί πάνω από τον εγωισμό που ικανοποιεί τα θέλω μας, υπάρχει ένας εγωισμός πολύ πιο ύπουλος. Εκείνος που ικανοποιεί αποκλειστικά και μόνο το εγώ.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, έχουν απόλυτα ταιριαστούς ηθοποιούς. Έναν γοητευτικό και αγέρωχο Redford στον ρόλο του πλούσιου ανταγωνιστή και διεκδικητή, μια αέρινη και σχεδόν παιδιάστικη Moore στον ρόλο της καθημερινής γυναίκας που ξυπνάει τον πόθο και ο Harrelson, στα πρώτα του αξιόλογα βήματα ως ο αδύναμος και ο δυνατός κρίκος μιας ιστορίας με αρχή, μέση και τέλος, που φέρει τελικώς την δικιά του σφραγίδα.

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δεκαεπτά χρόνια από τότε που η ταινία, βασισμένη στην νουβέλα του Jack Engelhard, έκανε την εμφάνισή της στις αίθουσες όμως, ακόμα και σήμερα, φαντάζει σύγχρονη. Καταπιάνεται με μια έξυπνη, αν και απλή θεματολογία, η οποία όμως αναπτύσσεται εύστοχα και θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετηθεί στο σήμερα ή και στο όποτε. Αναμιγνύοντας το κοινωνικό με το αισθηματικό στοιχείο, την απληστία με τον εγωισμό, το πάθος με τον πόθο, πετυχαίνει έναν δυνατό συνδυασμό που αν μην τι άλλο, αποτελεί μια πολλή ευχάριστη θέαση ενός ενδιαφέροντος ψυχογραφήματος.

Βαθμολογία: 7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars (7/10)

Γιώτα Παπαδημακοπούλου
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Η Νταϊάνα κι ο Ντέιβιντ έχουν οικονομικό πρόβλημα και πηγαίνουν στο Λας Βέγκας για να δοκιμάσουν την τύχη τους. Εκεί, συναντούν τον ζάπλουτο Τζον Κέιτζ που προσφέρει στον Ντέιβιντ ένα εκατομμύριο δολάρια για ένα βράδυ με τη γυναίκα του.

Από τις ταινίες που έχουν στιγματιστεί περισσότερο από όλες τις άλλες ως καλλιτεχνική αποτυχία. Ο Άντριαν Λάιν συνεχίζει τους προβληματισμούς που άφησε στην «Ολέθρια Σχέση», βάζοντας εκ νέου την αμερικανική οικογένεια σε κίνδυνο μέσω του σεξουαλικού ενστίκτου. Κι επειδή το θέμα δεν είναι καθόλου κακό, θα μπορούσε να πει αρκετά πάνω στην ηθική της σύγχρονης εποχής. Όμως, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ είναι υπερβολικά γοητευτικός για να παίξει τον διάβολο, ο Γούντι Χάρελσον τραγικά απαθής και «κακομούτσουνος» για να είναι ο καλός της ιστορίας, ενώ η Ντέμι Μουρ δεν πείθει ερμηνευτικά ως το μήλο της Έριδος. Η όλη κριτική επί των ηθών μένει στον αέρα, σαν να ήταν ένα σύνθημα για να τραβήξει θεατές, κι έχουμε ένα μετριότατα γραμμένο μελό με μερικές καλές οπτικά σκηνές. Παρότι το νόημα θέλει να υποστηρίζουμε τον καλό, όλες οι κυρίες που θα το παρακολουθήσουν θα κράζουν η ηρωίδα να πάει με τον Ρέντφορντ! Φυσιολογική η επικράτηση στα Χρυσά Βατόμουρα ως χειρότερη ταινία.

Βαθμολογία: 1/5 Stars(1/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Σταύρος Γανωτής


 
<Χωρίς Τίτλο> - BENHUR83 - Δευ 21 Νοε 2016 - 13:46
Και μόνο από την κριτική του κυρίου Γανωτή, που είναι για γέλια, φαίνεται το ταβάνι του... Η ταινία θίγει πολλά θέματα, λέει πολλές αλήθειες και πάντα θα είναι επίκαιρη... Ανθρώπινες σχέσεις, ανθρώπινες αδυναμίες, επιλογές-αποφάσεις, ηθική, αγάπη, απιστία, απολάνηση, χρήμα και πολλά άλλα... Ο Άντριαν Λάιν είναι μετρ στο είδος και δεν έχει ανάγκη τον κάθε άσχετο να του μιλήσει για κακομούτσουνο Χάρελσον και για υπερβολικά γοητευτικό διάβολο Ρόμπερτ Ρέντφορντ... Ειδικά για τον τελευταίο, πρέπει να πλένει το στόμα του πριν μιλήσει για αυτόν... Ολίγον καυστικός, αλλά συγχωρείστε με... Δεν αντέχεται τόση ασχετοσύνη... Κύριε Γανωτή, την είδατε την ταινία; Ή μόνο το τρέιλερ...;
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.