• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


World Trade Center (2006)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Δίδυμοι Πύργοι

Ιστορική | 129' | Απαραίτητη γονική συναίνεση
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 12 Οκτ 2006
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 20/2/2007
Διανομή: UIP
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.06 %
Αξιολόγηση: 4.16/104.16/104.16/104.16/104.16/10   (4.16/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Υψηλή (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 15 και 50%)
- Υπότιτλος:

Μια αληθινή ιστορία θάρρους και επιβίωσης.

- Gallery: 

- Κριτική από το Cine.gr:


Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2006

WORLD TRADE CENTER - Λάθος τίτλος Κύριε Stone


Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, η Μητρόπολη της Νέας Υόρκης, ξύπνησε μέσα στον εφιάλτη, όταν κυριευμένα από τρομοκράτες αεροσκάφη, κατέπεσαν, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, στους δύο ουρανοξύστες του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, γνωστότερους ως Δίδυμους Πύργους. Τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης θα ήταν σίγουρα πολλαπλάσια, αν δεν εμφανίζονταν γεμάτοι αυταπάρνηση για την ίδια τους την οντότητα, οι αστυνόμοι και οι πυροσβέστες της πόλης, που θυσίασαν την ζωή τους, προκειμένου να βγάλουν περισσότερους ανθρώπους σώους από την κόλαση. Ανάμεσα τους υπήρξαν ο αστυνόμος Γουίλ Χιμένο και ο αξιωματικός Τζον ΜακΛάφλιν, που παρέμεινα θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια, πολλές ημέρες περιμένοντας το θαύμα.

Είναι αλήθεια πως μέχρι τώρα, ο κινηματογράφος δεν ασχολήθηκε με την ημέρα της αφετηρίας του Τρίτου παγκοσμίου Πολέμου, όσο θα περίμεναν πολλοί εκείνες τις δύσκολες ημέρες του Σεπτέμβρη. Αντίθετα μόλις φέτος ο βρετανός Paul Greengrass, πρώτος παρουσίασε μια αφοπλιστικά ρεαλιστική εκδοχή των συμβάντων στην μοιραία πτήση της United 93, ενώ την ίδια στιγμή, ο Oliver Stone - ποιος άλλος? – θέλησε να κάνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό, την ψυχική δύναμη και το σθένος, όλων όσων συμμετείχαν στις δίχως κανένα προκαθορισμένο σχέδιο αποστολές διάσωσης στα συντρίμμια των Διδύμων.

Και αν η πρώτη περίπτωση φαντάζει απαραίτητη για το μεγάλο ερωτηματικό του αεροσκάφους που καρφώθηκε σε ένα αγρόκτημα του Κονέκτικατ, η δεύτερη έχει νόημα μόνο ως εσωτερική κατανάλωση, προκειμένου οι Αμερικάνοι να αισθανθούν περισσότερο υπερήφανοι για την ποιότητα των Μονάδων Άμεσης Καταστολής τους. Τι περισσότερο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς βλέποντας ένα φιλμ, που κυριολεκτικά αφηγείται την ιστορία δύο πραγματικών ηρώων και δεν φέρει για τίτλο τα ονόματα τους, αλλά το σημείο μηδέν που έπεσαν εκείνο το πρωί οι δύο μηχανοκίνητες βόμβες. Ο Stone, γνωστός προβοκάτορας, μετά το πέρας των νεανικών επαναστατικών του χρόνων, σερβίρει στο πιάτο των συμπατριωτών του, μια μελοδραματική ιστορία, διανθισμένη με διαφόρων ειδών ανδραγαθήματα, που συντελέστηκαν στην απόπειρα διάσωσης των εγκλωβισμένων αστυνομικών. Αποκορύφωμα του γλυκού και του αλατιού της υπόθεσης, η ύπαρξη του μη ενεργού κομάντο, που ξεκινά από τα βάθη της ενδοχώρας και φτάνει στο Ground Zero, φορώντας ξανά από μόνος του, δίχως προσταγές, τα χακί, για να σώσει τους συνανθρώπους του. Το κουράγιο! Και ταυτόχρονα τι κράτος, θα πρόσθετα…

Κακά τα ψέματα. Η ταινία του Stone, στην οποία παρεμπιπτόντως πρωταγωνιστεί ο Nicolas Cage, που στα 90% της όμως δεν διακρίνεται καν ότι είναι εκείνος, όντας θαμμένος κάτω από τόνους σκόνης και ερειπίων, τερματίζει κάπου στο εικοστό της λεπτό, όταν τα δύο σύμβολα της καπιταλιστικής εξουσίας, βουλιάζουν σαν τραπουλόχαρτά, θάβοντας κάτω από τόνους μπάζων, όχι μόνο αθώες ζωές αλλά και την εθνική υπερηφάνεια ενός ολόκληρου έθνους. Από εκείνο το σημείο και μετά – για εκατό λεπτά περίπου – γινόμαστε μάρτυρες εθνοσωτηριακών ιστοριών, τόσο βαρετών και προβλέψιμων, που μπροστά τους το Armageddon είναι αριστούργημα.

Δηλαδή είναι μια ταινία που δεν πιστεύω να υπάρχει λόγος εξαγωγής της πέραν των συνόρων της Αμερικής, αφού δεν θέτει κανέναν απολύτως προβληματισμό, δεν ασχολείται διόλου με το πρόσωπο του εχθρού, ενώ στο φινάλε σαν τον τόνο στο δεκάρι, μας αναφέρει πως ο αυθόρμητος πεζοναύτης Κερνς, μετέπειτα ταξίδεψε και στο Ιράκ, όπου η Υπερδύναμη εκστράτευσε, αναζητώντας πίσω το χαμένο της γόητρο!

Βαθμολογία: 4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars (4/10)

Γιώργος Ζερβόπουλος
Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2007

WORLD TRADE CENTER - ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ


25 λέξεις – 11 Σεπτεμβρίου 2001. Δύο αεροσκάφη κατειλημμένα από Άραβες εξτρεμιστές, πέφτουν πάνω στους πύργους του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης προκαλώντας την κατάρρευση τους. Ανάμεσα στα συντρίμμια, μεταξύ των θυμάτων, υπάρχουν και εγκλωβισμένοι διασώστες, που έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Στο Ράφι – Πρόκειται για την δεύτερη στην σειρά ταινία, που ασχολείται με την ημέρα που άλλαξε την πορεία και τον τρόπο σκέψης της Αμερικής και κατ επέκταση ολόκληρου του πλανήτη. Αυτή την φορά όμως σε αντίθεση με το εξαιρετικό United 93, μοναδικός της σκοπός είναι η τόνωση σε υπέρτατο βαθμό του πατριωτικού αισθήματος των Γιάνκηδων, μεταφέροντας στο πανί την ιστορία, δύο γεμάτων αυτοθυσία πυροσβεστών, από τους εκατοντάδες που βρέθηκαν θαμμένοι κάτω από τόνους μπάζων, στο ground zero. Εδώ όμως ο περίφημος για την πολιτική του ματιά και την γλώσσα που κάποτε τσάκιζε κόκαλα, Oliver Stone, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, επιχειρεί την δική του μεταμέλεια για όσα κατέδειξε στην Αμερική του μέσω Platoon, Natural Born Killers και JFK, μάλλον επιζητώντας συγχωροχάρτι από τους συμπατριώτες του.

Το φιλμ εστιάζει απλά κι επιφανειακά, στις δύσκολες ώρες που έζησαν οι ΕΜΑΚ, Μακ Λάφλιν και Χιμένο, γνωρίζοντας πολύ καλά τι ακριβώς τους έχει συμβεί, αλλά και βλέποντας το τέλος να πλησιάζει, εφόσον οι βοήθειες από τα συνεργεία διάσωσης αργούν να καταφτάσουν. Σε αυτό το σημείο, εκτός από την ανύπαρκτη ερμηνεία – για δεύτερη φορά μέσα σε μια σεζόν, του Nicolas – έχω πάρει την κατρακύλα – Cage, το κοινό είναι υποχρεωμένο να παρακολουθήσει και το παραλήρημα του Stone, που εμφανίζει μέσα στα χαλάσματα, μέχρι και τον ίδιο τον Χριστό, που έρχεται να λυτρώσει τους γεμάτους σθένος πυροσβέστες. Νομίζω πως το παράκανε…

Disc – Δύο οι εκδόσεις των Διδύμων Πύργων σε πακέτο DVD από την Odeon. Μία προς ενοικίαση, που υπάρχει ήδη στα Videorama της γειτονιάς σας και μία προς πώληση, που θα είναι βελτιωμένη σε όλους τους τομείς, από τους τεχνικούς μέχρι τα πρόσθετα. Στην παρούσα περίπτωση, η τεχνική ανάλυση, θα με βρει ενάντιο, αφού τα πάντα περιορίζονται υπερβολικά από την περιεκτικότητα του δίσκου. Συμπίεση που επιβαρύνει κυρίως το κομμάτι της εικόνας, που χάνει υπερβολικά την όποια αξία του. Στην sell through εκδοχή λοιπόν, η εικόνα είναι αξιόλογη, ζορίζεται όμως υπερβολικά από τις πολύ σκοτεινές σκηνές, που εκτυλίσσονται στα συντρίμια. Στο αναμορφικό widescreen Κάδρο, πάντως παρατηρείται πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στο τράνσφερ και στο πρωτότυπο, χαρακτηριστικό άλλωστε των πολύ προσεγμένων εκδόσεων της Fox.

Ηχητικά το φιλμ θα περίμενε κανείς να τελειώσει την ώρα που πέφτουν οι πύργοι, όπου συντελείται και το αποκορύφωμα των surrounds στην μπάντα Dolby Digital 5.1. Όμως καθ’όση ώρα οι δύο άντρες βρίσκονται εγκλωβισμένοι, υπάρχουν πολλές περιφερειακές, χαμηλού τόνου στιγμές, που ανεβάζουν τα επίπεδα της έντασης. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στην αναπαραγωγή των διαλόγων, αλλά και στον όγκο της μπάντας όπως βγαίνει από το υπογούφερ, που λειτουργεί διαρκως. Εναλλακτικά υπάρχει και η επιλογή της παρακολούθησης της ταινίας, με τα σχόλια είτε από τον Oliver Stone, είτε από τον ένα εκ των δύο πυροσβεστών, που τονίζουν τις δυσκολίες της κατάστασης στα συγκλονισμένα θεμέλια των Πύργων. Στα πρόσθετα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής βίντεο των συνεντεύξεων των ανθρώπων που έζησαν την τραγωδία, που ίσως να είναι και πιο ενδιαφέροντα από το κυρίως θέμα.

Μμμμ… - Γενικά το World Trade Center, είναι ένα φιλμ που απευθύνεται απλά και μόνο στο αμερικάνικο κοινό, αφού ούτε τίποτα περισσότερο για το θέμα της τρομοκρατίας αναλύει, ούτε τις ρίζες του προβλήματος προσπαθεί να εντοπίσει, ούτε ευθύνες – εντός κι εκτός επιρρίπτει. Απλώς, τονώνει το πατριωτικό συναίσθημα της Υπερδύναμης, σε ενοχλητικό βαθμό, για εμάς τους υγιώς σκεπτόμενους Ευρωπαίους.

ΕΙΚΟΝΑ – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)
ΗΧΟΣ – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)
EXTRAS – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)
WORLD TRADE CENTER4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars (4/10)


Γιώργος Ζερβόπουλος(CineDVD)


 
Legacy - Γιάννης Λέκκας - Unverified - Τετ 18 Οκτ 2006 - 13:49
Εκ προοιμιου γνωριζαμε οτι ο Όλιβερ Στοουν ειναι ενας μετριοτατος σκηνοθετης καθως δεν μας εχει δωσει ποτε μια ταινια μοναδικη και ανεπαναληπτη.Παρ` ολα αυτα, το οτι ασχοληθηκε με το γεγονος το οποιο αλλαξε την ιστορια αυτου του ματαιου κοσμου με εκανε να παω να παρακολουθησω αυτο το καλλιτεχνικο δημιουργημα.
Ειλικρινα,ομως,λυπαμαι που ξοδεψα 7,5 ευροπουλα γι` αυτο το πραγμα.Με λιγες λεξεις: Μια γελοια αμερικανια ανευ προηγουμενου...
Ρε Ολιβερακο,ρε αγορινα μου,ακου κατι: ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ!ΞΥΠΝΑ!ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ!
Βαλε μεσα στην Αμερικη σου κατι που να μπορει να συγκινησει κι αλλον κοσμο!
Η σκηνοθεσια σου ηταν ακρως αμερικανικη, δηλαδη διεκπαιρεωτικη και ακρως βαρετη.Απ` την αλλη, ο Νικολας κοντεψε να κοιμηθει μεχρι να τελειωσει η ταινια-σταθμος στην αμερικανικη ιστοριοβλακεια.
Α, η ταινια εχει γερες δοσεις γελιου(χωρις να το επιδιωκει βεβαια).Παρτε την στο dvd να γελασει λιγο το χειλακι σας με τα χαλια τους...
3,5/10.

Γιάννης Λέκκας
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.