• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


The Sentinel (2006)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Σε Επιφυλακή

Δράση | 108' | Απαραίτητη γονική συναίνεση
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 20 Ιουλ 2006
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 21/11/2006
Διανομή: Odeon
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.13 %
Αξιολόγηση: 6.27/106.27/106.27/106.27/106.27/106.27/106.27/10   (6.27/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Υψηλή (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 15 και 50%)
- Υπότιτλος:

Σε 141 χρόνια, δεν έχει υπάρξει ποτέ προδότης στις μυστικές υπηρεσίες… μέχρι τώρα.

 

- Κριτική από το Cine.gr:


Πέμπτη 20 Ιουλίου 2006

Τον Πρόεδρο και τα μάτια σας! – Η ξαφνική δολοφονία ενός στελέχους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια του Προέδρου της χώρας, οδηγεί στο συμπέρασμα πως μέσα στους κόλπους του τμήματος υπάρχει κάποιος προδότης, που δρα για ξένα συμφέροντα κι έχει καταστρώσει σχέδιο εξόντωσης του Πλανητάρχη. Οι αρχικές ενδείξεις, προς μεγάλη έκπληξη του επιτελείου που κινείται γύρω από τον Πρόεδρο, οδηγούν προς μία κατεύθυνση, τον βετεράνο πράκτορα Πιτ Γκάρισον, που εδώ και δεκαετίες προσφέρει τις έντιμες υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο. Κάτω από την καθοδήγηση του πρώην συνεργάτη του Ντέιβιντ Μπρέκινριτζ, οι αρχές πρέπει να εντοπίσουν τα ίχνη του Γκάρισον, ο οποίος αν θέλει να σώσει το τομάρι του πρέπει να αποκαλύψει – για άλλοθι - ένα απίστευτο μυστικό.

Behind Secret Services Lines – Οι ταινίες που ταξιδεύουν την κάμερα, στα άδυτα των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής, πάντοτε διέθεταν μια ιδιόμορφη γοητεία, κυρίως διότι αποκαλύπτουν πράγματα και καταστάσεις με τις οποίες δεν μπορεί να έλθει σε επαφή εύκολα ο απλός πολίτης. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, πως σχεδόν όλα τα πρότζεκτς, που θεματικά κινούνταν στους διαδρόμους της προεδρικής κατοικίας, έχουν δημιουργήσει θετικό εμπορικό αντίκτυπο στο κοινό. Μέσα σε μια χρονική διαδρομή σχεδόν δέκα χρόνων, από την κυκλοφορία της κορωνίδας του genre, το Eastwoodικό In The Line Of Fire, που ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει επαναληπτικά με την άνεση της πρώτης φοράς και αν εξαιρέσω το εξωφρενικό σουξέ των τεσσάρων κύκλων του 24, παρατηρώ μια στασιμότητα στον τρόπο που οι συγγραφείς προσεγγίζουν το θέμα.

Τον προδότη πολλοί εμίσησαν… – Δηλαδή η ίδια πάνω κάτω ίντριγκα, που βαραίνει μετά το πρώτο ημίωρο τα μάτια του θεατή, με πρωταγωνιστές, τον κυνηγημένο από δεκάδες μεριές φουκαρά πρόεδρο της Υπερδύναμης, τους οπλισμένους σαν αστακούς περίοικους του που πρέπει με τίμημα και της ίδιας της ζωής τους ακόμη να του προστατεύσουν την ζωή και κάποιον αδικημένο secret agent, που πέφτει θύμα παγίδας και στην πρώτη στραβή, φωτογραφίζεται ως υποκινητής ανταρσίας μέσα στον ίδιο τον Λευκό Οίκο. Φυσικά προς χάρη του μάρκετινγκ, όλα αυτά οργανώνονται κάτω από την καθοδήγηση κάποιου πρώην έμπειρου στελέχους της ομάδας ασφαλείας, που συνταξιοδοτημένος πλέον, μπορεί να βοηθήσει τον όποιο φαντασιόπληκτο σεναριογράφο να σκεφτεί (άκουσον, άκουσον) ακόμη και παράνομο ερωτικό δεσμό της πρώτης Κυρίας της χώρας με κάποιον – συνήθως τον πιο ρωμαλέο και ατρόμητο – bodyguard.

Copyright by Ridley Scott – Με τέτοιου πυρηνικού διαμετρήματος τρυπάρες στην υπόθεση, τις οποίες καλούμαστε να παραβλέψουμε αν θέλουμε να δούμε το Sentinel μέχρι τέλους, ερχόμαστε σε επαφή από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ταινίας του (και ηθοποιού) Clark Johnson. Ο οποίος φαίνεται να ειδικεύεται – κατόπιν και του φανφαρόνικου SWAT – σε φιλμς που άπτονται των θεμάτων της εθνικής ασφάλειας και που δεν διστάζει επ ουδενί να κλέψει ολόκληρες σεκάνς από παρόμοιου ύφους chase movies (λέγε με Fugitive). Ρυθμός καταιγιστικός, δράση απεριόριστη, πιστολίδι στο φινάλε ατέρμονο, μα κανένα απολύτως βήμα προς τα εμπρός από όσα μας δίδαξαν άλλοι, προ πολλών πολλών ετών.

Τι σώζει το Sentinel, ώστε να μην περάσει παγερά αδιάφορο, ακόμη και από τις καλοκαιρινές – β’ εθνικής – κινηματογραφικές μας επιλογές? Ένας Michael Douglas, που με πλισαρισμένο πια πρόσωπο, προσπαθεί να εκφράσει την δυναμική αντίσταση στους εξωγενείς κινδύνους κατά του Πλανητάρχη, ένας Kiefer Sutherland, σαν τροποποιημένος, πιο στυλιζαρισμένος Τζακ Μπάουερ του 24, να επιζητά να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη και μια κοστουμάτη Eva Longoria, που αποδεικνύει πως και οι «νοικοκυρές εν δράση» έχουν τύχη στην κλίκα των secret services. Όσο για την Kim Basinger – η απόλυτη φαντασίωση του σύγχρονου Αμερικάνου, να γνωρίσει κάποια στιγμή σύζυγο Προέδρου, που να μην έχει σχέση εμφανισιακά με σκιάχτρο – δεν κρίνεται, δεν αγγίζεται, αφού εδώ και πολύ καιρό, η μορφή της έχει περάσει στην άλλη διάσταση, εκείνη των θεοτήτων!

Βαθμολογία: 4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars (4/10)

Γιώργος Ζερβόπουλος
Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2006

THE SENTINEL – ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ


25 λέξεις – Βετεράνος πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, θα βρεθεί άθελα του μπλεγμένος σε μια υπόθεση που απειλεί την ζωή του ίδιου του προέδρου της χώρας. Το άλλοθι του είναι πανίσχυρο, μόνο που δεν είναι ο ίδιος σε θέση να το χρησιμοποιήσει ώστε να αθωωθεί.

Στο Ράφι – Ύφος από το In the Line of Fire αλλά και το τηλεοπτικό 24, δανείζεται το The Sentinel του έμπειρου στο είδος, ελέω SWAT, Clark Johnson, που ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στις σκευωρίες που δημιουργούνται πίσω από το καλογυαλισμένο προσωπείο της CIA. Η ιστορία απλή και κατανοητή, μόνο που για να την ακολουθήσει κανείς μέχρι το φινάλε, πρέπει να κάνει έναν τεράστιο σεναριακό συμβιβασμό, που αφορά στην απιστία και μάλιστα εντός του Λευκού Οίκου της πρώτης κυρίας της χώρας με έναν από τους σωματοφύλάκες του άντρα της. Όσο γνώστης των καταστάσεων της προεδρικής οικίας και να είναι ο πανέξυπνος Πιτ Γκάρισον, είναι κομματάκι δύσκολο να καταφέρνει να κρύβει ένα τέτοιο μυστικό και μάλιστα κάτω από την μύτη του Πλανητάρχη.

Πάντως το φιλμ διαθέτει αξιοπρεπή θρίλερ εξέλιξη, που μετά το μισό της περνά σε επίπεδα The Fugitive, έχοντας την σημαντική υποστήριξη του Michael Douglas, που δείχνει σε φόρμα ακόμη και αν έχει περάσει τα επιτρεπτά για τέτοιους ρόλους όρια ηλικίας. Στο πλάι του η Kim Basinger αισθησιακότερη από ποτέ, χαρίζει την μορφή της στην ωραιότερη κυρία Προέδρου, που έχουμε δει ποτέ στο πανί, ενώ οι τηλεοπτικοί αστέρες Kiefer Sutherland και Eva Longoria, κρατούν δύο σημαντικούς για την πορεία ρόλους.

Disc – Από την Odeon μας έρχεται ο δίσκος εισαγωγής για τον οποίο υπεύθυνη είναι η Fox, που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσει των φίλων του Home cinema. Εντός των προσεχών εβδομάδων μάλιστα θα κυκλοφορήσει και η special edition, που θα συνοδεύεται από μια καλαίσθητη keep case, όπως το συνηθίζει εδώ και μεγάλο διάστημα η συγκεκριμένη διανομή. Τεχνικά το φιλμ δίνεται με πολύ καλά στοιχεία εικόνας και ήχου, δημιουργώντας στο δωμάτιο από τις πρώτες στιγμές του φιλμ ατμόσφαιρα έντασης. Το πάνελ της εικόνας αναμορφικό widescreen, χαρακτηρίζεται από την πολύ σωστή ποιότητα της μαύρης απόχρωσης, που δίνει στο κάδρο ένα δυναμικό βάθος με υψηλό κοντράστ. Ελάχιστα είναι τα προβληματάκια που δημιουργεί η συμπίεση, τα οποία παρατηρούνται μόνο άνω των 70 ιντσών οθόνης. Ηχητικά το μεγάλο ατού του Sentinel, είναι η πολύ καλή απόδοση του κεντρικού καναλιού των διαλόγων, που συνεπικουρούμενα από τα front speakers, που σκορπούν εφέ και μουσική, παράγουν ένα αξιόλογο ηχητικό αποτέλεσμα.

Στον τομέα των πρόσθετων, υπάρχει μπόλικο υλικό για μελέτη. Κυρίως θα επικεντρωθείτε στα δύο κλιπς που αφορούν την κατάσταση που επικρατεί στις μυστικές υπηρεσίες και στον τρόπο διαφύλαξης του Αμερικάνου Προέδρου (The Secret Service και In The Presidents Shadow) που αναδεικνύουν τους καθημερινούς κινδύνους, αλλά και τις παρεξηγήσεις που υποπίπτουν οι πράκτορες. Υπάρχουν ακόμη μερικά κομμένα στο τελικό μοντάζ (αδιάφορα) πλάνα, τρέιλερ αλλά και συνοδευτικός σχολιασμός της ταινίας από τον δημιουργό της. Αξιοπρεπέστατα!

Μμμμ… - Σίγουρα έχουμε δει στο παρελθόν καλύτερες ταινίες που ρίχνουν φως στο σκοτάδι του πρακτορικού κόσμου, που κινείται γύρω από τον Νούμερο 1 άντρα των ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως το Sentinel δεν προτείνεται για ένα ευχάριστο βράδυ, με συντροφιά το home cinema!

ΕΙΚΟΝΑ – 7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars (7/10)
ΗΧΟΣ – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)
EXTRAS – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)
THE SENTINEL4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars (4/10)


Γιώργος Ζερβόπουλος (CineDVD)


 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.