• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

 • Αριθμός ταινιών: 22315
 • Αριθμός συν/τών: 759967
 • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Υπόθεση & Παραλειπόμενα


X-Men: The Last Stand (2006)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
X-Men: Η Τελική Αναμέτρηση
- Γνωστό και ως:
X-Men 3

Υπερήρωες | 104' | Απαραίτητη γονική συναίνεση
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 25 Μαϊ 2006
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 24/10/2006
Ημερομηνία κυκλοφορίας BluRay: 4/1/2010
Διανομή: Odeon
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.07 %
Αξιολόγηση: 7.68/107.68/107.68/107.68/107.68/107.68/107.68/107.68/10   (7.68/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Υψηλή (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 15 και 50%)
- Υπότιτλος:

Με ποιανού την πλευρά θα είσαι;

 

- Πλοκή:


Η τελευταία ταινία της τριλογίας, X-Men : The Last Stand, βρίσκει μια θεραπεία για τους μεταλλαγμένους ήρωες. Ο γιατρός Hank McCoy ή αλλιώς Beast (Kelsey Grammer) φτιάχνει το φάρμακο κατά της μετάλλαξης βάζοντας έτσι δίλημμα στους ‘mutants’ να διατηρήσουν την μοναδικότητά τους ή να απαρνηθούν για πάντα τις δυνάμεις τους. Οι μεταλλαγμένοι χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα, το ένα με αρχηγό τον Charles Xavier υπερασπίζει την επιείκεια στις προσωπικές επιλογές και το άλλο με αρχηγό τον Magneto κηρύττει την επιβίωση των καλύτερων. Οι αντίθετες πλευρές θα ξεκινήσουν ένα πόλεμο που θα είναι καθοριστικός για όλους.


- Παραλειπόμενα:


Παρασκευή 26 Μαΐου 2006
Όταν βρεθεί η ουσία που θα μπορεί να κάνει τους μεταλλαγμένους κανονικούς ανθρώπους, θα χωριστούν σε δύο στρατόπεδα. Charles Xavier εναντίον Magneto. Ελεύθερη επιλογή ή υποχρεωτική απόφαση; Εσείς σε ποια μεριά θα πάτε;

Stand by me

Στην αρχή ο σκηνοθέτης ήταν ο Bryan Singer, αλλά προτίμησε να γυρίσει το «Superman Returns» και αντικαταστάθηκε από τον Matthew Vaughn. Ούτε αυτός όμως έμελε να κάτσει πολύ και παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Δεν είχε περάσει ούτε βδομάδα από την αποχώρησή του και ανακοινώθηκε ο Brett Ratner. «Πάντα ήθελα να κάνω μια ταινία από τον χώρο των υπερηρώων. Με προσέλαβαν να κάνω το «Superman», αλλά δεν έκατσε καλά και το ανέλαβε ο Bryan Singer. Αμέσως πλησίασα τους παραγωγούς και τους είπα ότι ήθελα οπωσδήποτε να κάνω μια ταινία X-Men. Μου άρεσαν πολύ οι δύο πρώτες και πιστεύω ότι ο Bryan έκανε φοβερή δουλειά. Έχω κάνει αρκετές κωμωδίες και ήθελα να αλλάξω είδος ταινίας».

Ο Ratner ανέλαβε σκηνοθέτης εννέα βδομάδες πριν ξεκινήσει ηπαραγωγή. «Ήταν λίγο δύσκολο για μένα, γιατί είχα λίγο χρόνο προετοιμασίας, αλλά όλοι σχεδόν έβλεπαν ότι είχα τεράστιες ποσότητες ενέργειας και τη διοχέτευα γύρω μου. Αυτό έγινε γιατί αγαπούσα τόσο πολύ αυτό που έκανα, πήγαινα κάθε μέρα στα γυρίσματα και σκεφτόμουν με ποιους θα συνεργαστώ και δε μπορούσα να σταθώ ήρεμος! Μια τόσο μεγάλη ταινία και τόσο καλοί και σπουδαίοι ηθοποιοί και εγώ να είμαι ήρεμος; Όχι, αυτό δεν ήταν λογικό. Η σκηνοθεσία της ταινίας ήταν σα να είσαι ερωτευμένος με μια κοπέλα και να ανυπομονείς να γυρίσεις σπίτι να της πεις για τη μέρα σου, πως πέρασες κλπ. (σ.σ εσύ αυτό ανυπομονείς να κάνεις στην κοπέλα σου όταν είσαι ερωτευμένος;). Κάθε μέρα πήγαινα για γύρισμα με λαχτάρα να σκηνοθετήσω, ήταν κάτι φανταστικό». Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2005, με budget γύρω στα 200 εκατομμύρια δολάρια και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Τι έγινε με το σενάριο που πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να ολοκληρωθεί; «Το σενάριο ήταν φανταστικό, μόλις το διάβασα ξετρελάθηκα. Υπήρχε πολύ συναίσθημα, κοινωνικός προβληματισμός και είχε πολλά καλά στοιχεία. Θα υπάρχουν αρκετές συναισθηματικές σκηνές στην ταινία. Μη φοβηθείτε ότι δε θα έχει αρκετή δράση, η ταινία είναι περιπέτεια, αλλά θα έχει πολλά έντονα στοιχεία συναισθημάτων». Χμ, το θέμα είναι αν κινείται στο πνεύμα των κόμικ. «Κάθε σκηνή που θα δείτε στην ταινία, υπάρχει μέσα σε κάποιο βιβλίο κόμικ. Δεν επινοήσαμε κάτι νέο, απλά βελτιώσαμε μερικά ήδη γραμμένα πράγματα. Πολλοί ήρωες δεν είναι οι ίδιοι με τους ήρωες των κόμικς. Έχουμε πάρει στοιχεία από κάποιον και τα έχουμε δώσει σε άλλον ή απλώς αναμείξαμε πολλά χαρίσματα σε έναν μεταλλαγμένο, για να εξυπηρετήσει την πλοκή. Έτσι, αντί να χρησιμοποιήσω δέκα παραπάνω ηθοποιούς, έβαλα σε μερικούς 2-3 δυνάμεις παραπάνω». Αυτό εμένα γιατί δε μου αρέσει;

Αληθεύει ότι κάποια σημαντική σκηνή της ταινίας άλλαξε θέση στο σενάριο; «Η σκηνή με τη γέφυρα ήταν στη μέση της ταινίας, αλλά επειδή ήταν από τις καλύτερες έπεισα τον Tom Rothman (πρόεδρο της Fox Filmed Entertainment) να τη μεταφέρουμε στο τέλος. Ήταν και η πιο περίπλοκη και μας προβλημάτισε αρκετά για το πώς να τη γυρίσουμε. Κατασκευάστηκε στο Vancouver αντίγραφο της Golden Gate Bridge που βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, μήκους 750 μέτρων, μετά πήραμε κάποια πλάνα από την πραγματική, χρησιμοποιήσαμε μοντέλα, CGI, τα πάντα».

Θα υπάρχει διαφοροποίηση από τον προκάτοχό του; «Ο Bryan και οι ηθοποιοί έφτιαξαν έναν κόσμο με τις δύο πρώτες ταινίες και υπάρχουν κάποιοι κανόνες σε αυτόν τον κόσμο. Εγώ δεν ήρθα να τον χαλάσω, αλλά να αναδείξω κάποιες λεπτομέρειες. Θέλω να βάλω τα κομμάτια σε μια λογική σειρά για να καταλάβει ο κόσμος ορισμένα πράγματα. Θέλω να πουν «Μάλιστα, για αυτό στην πρώτη ταινία τους είδαμε σε εκείνη την τοποθεσία» ή κάτι παρόμοιο. Δεν πρόκειται αναγκαστικά για μια τριλογία, αλλά μπορεί κάλλιστα να ιδωθεί έτσι». Ο παραγωγός της ταινίας, Ralph Winter, δηλώνει ότι δεν είναι απαραίτητα η τελευταία ταινία των X-Men. «Υπάρχουν τόσοι ήρωες στα κόμικς. Φανταστείτε ότι τον Angel θέλαμε να τον βάλουμε και στις τρεις ταινίες και θα τον δείτε πρώτη φορά τώρα».

Μετά από όλα αυτά, δε φοβάται την κατακραυγή από τους φαν; «Προσπάθησα να μη διαβάζω υποδείξεις από φαν των κόμικς», αναφέρει ο σκηνοθέτης, «ήθελα να μείνω μακριά από οτιδήποτε έχει να κάνει με σχόλια και κριτική για κάτι το οποίο δεν έχει βγει ακόμα στις αίθουσες. Ο Bryan Singer μου είπε να μη διαβάζω ό,τι αφορούσε εμένα ή την ταινία, γιατί τα ίδια έκαναν όταν άρχισε να σκηνοθετεί ο ίδιος το X-men».

X-ομολογήσεις

Έχεις κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας; «Τα κοστούμια είναι τόσο καλά και τόσο ρεαλιστικά φτιαγμένα, που μερικές φορές δε μπορούσα να πιστέψω που ήμουν. Προσπαθήσαμε να τα σχεδιάσουμε όσο το δυνατόν πιο πιστά σε σχέση με τα κόμικς και σε μερικές σκηνές νόμιζα ότι έβλεπα το βιβλίο. Ήταν βασικό για μένα να αποδώσω κάτι τόσο πιστά. Η κάθε σκηνή είχε μια ρεαλιστική προσέγγιση, πιστεύεις ότι αυτό που βλέπεις πραγματικά γίνεται. Όταν θέλαμε να πάρουμε απόφαση για το πώς θα έριχνε ο ένας ήρωας στον άλλο μια γροθιά ή πως θα στεκόταν, πάντα είχαμε για γνώμονα την πραγματικότητα. Οι ηθοποιοί έλεγαν τη γνώμη τους, δε με άφηναν να κάνω ό,τι ήθελα εγώ. Έλεγαν για παράδειγμα ότι ο Magneto δε θα έκανε αυτό και εγώ προσπαθούσα να τους δώσω να καταλάβουν με επιχειρήματα γιατί θα το έκανε και αυτοί με τη σειρά τους θα απαντούσαν σε μένα».

Η Halle Berry δεν ήθελε να παίξει στην ταινία, αφού πίστευε ότι είχε ανέβει πολύ ως ηθοποιός και δεν ήθελε να έχει μόνο μερικές ατάκες, όπως συνέβη στις δύο πρώτες ταινίες. Τελικά, μετά την αποτυχία του «Catwoman» και την αποχώρηση του σκηνοθέτη Bryan Singer πείστηκε να συμμετάσχει. Έτσι, ο ρόλος της είναι πιο μεγάλος και έχει πιο αρχηγική συμπεριφορά. Ο σκηνοθέτης εξηγεί: «Πίστευα ότι ο ρόλος της Storm δεν είχε αναπτυχθεί σωστά και έτσι έδωσα περισσότερο χρόνο αλλά και περισσότερο νόημα σε αυτά που λέει και κάνει».

Η ίδια όμως έχει να πει πολλά για τα… γυρίσματα: «Με έπιανε ναυτία καμιά φορά όταν έκανα τις περιστροφές που κάνει η Storm. Ευτυχώς δεν έκανα πολλές γιατί θα ήθελα κάθε φορά 2-3 ώρες για να γίνω καλά. Το κακό είναι ότι συχνά ανακατευόμουν και έκανα εμετό, κάτι που δεν είναι ευχάριστο ούτε για μένα, ούτε για αυτούς που βρίσκονταν τριγύρω». Υπερήρωας σου λέει μετά…

«Δεν κάθισα να διαβάσω τα κόμικς για να πάρω ιδέες για τη Storm. Ήθελα να παίξω αυτό που μου έχουν γράψει και τίποτα άλλο. Επίσης, δε θα ήθελα να κάνω μια ταινία που θα έχει αποκλειστική ηρωίδα τη Storm. Νομίζω ότι είμαι εντάξει με υπερήρωες κόμικ, δε θέλω να κάτι άλλο. Πρέπει να προχωρήσει η καριέρα μου».

Αντίθετα, ο Hugh Jackman που θα κάνει ένα spin-off με τον Wolverine ομολογεί: «Ακόμα διαβάζω τα κόμικς και παίρνω ιδέες. Σε αυτή την ταινία έχω αλλάξει λίγο τον τρόπο που παλεύω, ιδίως τη στάση του σώματός μου. Τώρα βρίσκομαι πιο κοντά στο έδαφος, είμαι πιο μαζεμένος. Μοιάζω να αμύνομαι παρά να επιτίθεμαι. Με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι θα κάνω το «Wolverine» και έτσι μελέτησα πολύ τον ήρωα του κόμικ και πήρα πολλές ιδέες και για τις δύο ταινίες».

Ο Ian McKellen εξηγεί τους λόγους της επιτυχίας των μεταλλαγμένων: «Αν ρωτήσεις στη Marvel, θα σου πουν ότι αγαπάνε πιο πολύ τους X-Men από οποιοδήποτε άλλο κόμικ τους. Ο λόγος είναι ότι έχει πιο μεγάλη ανταπόκριση από τρεις ομάδες ανθρώπων: νεαρούς μαύρους, νεαρούς εβραίους και νεαρούς gay. Όλοι αυτοί αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία τους θεωρεί ως μεταλλαγμένους και τους συμπεριφέρεται ανάλογα. Εγώ, ως gay, βρίσκω υπερβολική την ιδέα ότι κάποιος θα έρθει μια μέρα με το φάρμακο το οποίο καταπολεμά αυτό που είμαι. Πολλοί θεωρούν ότι οι gay μπορούν να θεραπευτούν, εγώ όμως τους περιφρονώ, επειδή νομίζουν ότι θέλω θεραπεία λόγω των σεξουαλικών μου προτιμήσεων. Επίσης, η ιδέα και μόνο ότι θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα χάπι που θα θεράπευε τους μαύρους από αυτό που είναι, μου φέρνει αποστροφή. Δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι οι άνθρωποι πρέπει να θεραπεύονται από κάποια χαρίσματα που τους έδωσε ο Θεός».

Ο Patrick Stewart μας εκμυστηρεύεται: «Η ταινία μου άρεσε πάρα πολύ όταν την είδα ολοκληρωμένη. Έχει όλα τα στοιχεία που κάνουν μια εκπληκτική περιπέτεια. Είναι πιο πλούσια, έχει τόσα πολλά να σου δώσει. Σε βάζει αμέσως σε κάθε ρόλο και ζεις την ταινία όπως οι ήρωες». Ποια είναι η γνώμη του για το Χ4; «Οι δύο πρώτες ταινίες ήταν εμπορικές επιτυχίες. Αν και αυτή τα πάει τόσο καλά, δε βλέπω τον λόγο για να μη γυριστεί και μια τέταρτη».

Θα ήταν τερατώδες να μη ρωτήσουμε τον Kelsey Grammer για τη διαδικασία μετάλλαξής του: «Δεν είχα τόση δυσκολία στο να μπω στη στολή του Beast. Το δύσκολο ήταν ότι έπρεπε να τη φοράω τόσες ώρες και ήταν ενοχλητικό. Επίσης, μπορούσα να κάθομαι αρκετή ώρα και να μην κάνω τίποτα και μετά από λίγο να πρέπει να παίξω. Μπορείς να το χαρακτηρίσεις κλειστοφοβικό, αλλά στην πραγματικότητα είχα δυσκολία στις κινήσεις μου. Περνάς πολλή ώρα ακίνητος και εγκλωβισμένος, ενώ το συναίσθημα είναι αρκετά παράξενο και επιπλέον, έπρεπε να φοράω και το κουστούμι. Πάντως, η διαδικασία για να φορέσω τη στολή και το make up κρατούσε περίπου 3 ώρες. Ευτυχώς, για τις διάφορες σκηνές δράσης, είχα έναν stunt που έκανε καταπληκτική δουλειά».

Trivia
 • Στην ταινία χρησιμοποιήθηκε μια τεχνική για να φανούν ο Patrick Stewart και ο Ian McKellen νεότεροι. Αυτή η τεχνική έδωσε ώθηση στις φήμες για prequel των X-Men.
 • Ο Hugh Jackman έχει υπογράψει για την ταινία «Wolverine», που αναμένεται να βγει το 2007 και στην οποία θα κάνει παραγωγή η εταιρεία του Jackman και του John Palermo, Seed Productions.
 • Ο Ben Foster έκανε γυμναστική για να δυναμώσει για τον ρόλο του Angel. Τα φτερά του ήταν πολύ βαριά και ανακατασκευάστηκαν από αφρώδες υλικό.
 • Είναι η πρώτη ταινία που έχει τους πρώτους X-Men: Angel, Beast, Cyclops, Iceman, και Jean Grey.
 • Ο συνδημιουργός των X-Men Stan Lee και ο συγγραφέας Chris Claremont έχουν δύο cameo εμφανίσεις στην αρχή της ταινίας: παίζουν δύο γείτονες στην παλιά γειτονιά της Jean Grey.
 • Η Ellen Page είναι η τρίτη ηθοποιός που παίζει την Kitty Pryde, μετά την Sumela Kay (X-Men) και τη Katie Stuart (X2).
 • Η τελική μάχη μεταξύ των μεταλλαγμένων ήταν να διαδραματιστεί στην Ουάσινγκτον, αλλά ο Ratner αποφάσισε να τη μεταφέρει στο Σαν Φρανσίσκο.
 • Ο Cameron Bright που έχει τη θεραπεία για τους μεταλλαγμένους, είναι η «θεραπεία» για την ανθρωπότητα στην ταινία Ultraviolet.
 • Οι περισσότεροι ηθοποιοί έκαναν μόνοι τους τις επικίνδυνες σκηνές.
 • Θα υπάρξουν μερικοί αξιοσημείωτοι θάνατοι μεταλλαγμένων, άλλωστε στο trailer είδαμε μια κηδεία.
 • Μέτρησα πάνω από είκοσι μεταλλαγμένους σε αυτή την ταινία. Εσείς;
 • Μη φύγετε μόλις αρχίσουν να πέφτουν οι τίτλοι τέλους. Πληροφορίες αναφέρουν για μια έξτρα σκηνή έκπληξη!Επίσημα sites: http://www.x-menthelaststand.gr & http://www.x3movie.com


Στέλιος Πούλιας (Cine-Making Of )


 
Legacy - tonyandreou - Unverified - Τρί 16 Μαϊ 2006 - 23:46
Το X-men : Last Stand προκειται να ειναι τελειο και συναρπαστικο....τουλαχιστον τα κλιπακια αυτο δειχνουν......και προσωπικα προτιμω τα videogames παρα τις ψευτοκουλτουρες....
tonyandreou
 
Legacy - Παύλος Ζ. - Unverified - Τετ 17 Μαϊ 2006 - 13:00
Εννοειται οτι ειναι η καλυτερη μεταφορα κομικ στο σινεμα, και απο τον spiderman, και φυσικα δεν ειναι μονο εφε αλλα και το βαθος των χαρακτηρων και το στορι, αν ειναι οπως τα προηγουμενα δυο θα ειναι απλα τελεια!
Παύλος Ζ.
 
Legacy - tonyandreou - Unverified - Πεμ 18 Μαϊ 2006 - 03:52
Στις πρωτες δυο ταινιες ειχαμε την καταλληλη αναπτυξη χαρακτηρων (θα ελεγα οτι παραηταν μεγαλη η αναπτυξη εφοσον δεν πρεπει να ξεχναμε οτι το x-men πανω απο ολα ειναι δραση)τωρα λοιπον ηρθε η ωρα για λιγο ιντριγκα λιγο περιπετεια και για πιο πολυ υπερδυναμεις και φαντασια....κρινοντας απο το τρεηλερ η ταινια προκειται να ειναι θαυμασια με αρκετη δοση δρασης αλλα και με μια αισθηση πληροτητος σε ολα τα σημεια...Απο οτι φαινεται κυριε Singer - που προδωσατε το x-men για τον superman- ο αξιοτιμος κυριος Ratner εκανε καλυτερη δουλεια απο σας!
tonyandreou
 
Legacy - RE!!! - Unverified - Δευ 22 Μαϊ 2006 - 02:06
Ki egw eimai fan twn x-men, alla pws ginetai na krinete mia tainia xwris kan na tin exete dei kai na lete me sigouria oti tha einai kaluteri ap` ta 2 proigoumena? sas upenthimizw oti kai to spider-man 2 eixe treli drasi sto trailer alla i tainia eixe akrivws tin idia drasi (2 lepta) kai apo senario kai dialogous itan aparadekti...
RE!!!
 
Βλέπετε τα πρώτα 4 σχόλια. Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν όλα.

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.