• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Kakushi Ken Oni no Tsume (2004)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Το Κρυφό Σπαθί του Σαμουράι
- Γνωστό και ως:
The Hidden Blade

Εποχής | 132' | Ακατάλληλο κάτω των 15
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 30 Μαρ 2006
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 4/7/2006
Διανομή: Odeon
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Dolby Digital
Γλώσσα: Ιαπωνικά
Δημοτικότητα: 0.02 %
Αξιολόγηση: 5.00/105.00/105.00/105.00/105.00/10   (5.00/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Πολύ Υψηλή (Συμφωνία ψήφων < 15%)
 

- Κριτική από το Cine.gr:


Τετάρτη 29 Μαρτίου 2006

Με την καρδιά του πλημμυρισμένη από τον ανομολόγητο έρωτα του για την όμορφη Κίε, την συνεσταλμένη παραδουλεύτρα του πατρικού του σπιτιού, ο Μουνέζο, ένας από τους πιο αξιόμαχους και πιο καλά εκπαιδευμένους σαμουράι, πρέπει σύμφωνα με τις παραδόσεις να αποδεχτεί το μοιραίο. Να την δει στην αγκαλιά κάποιου άλλου άντρα, που ανήκει στην ίδια με εκείνη κοινωνική τάξη, όπως προστάζει η εθιμοτυπία της πατρίδας του, της Ιαπωνίας. Ο πόνος του θα γίνει ακόμη βαρύτερος μόλις θα πληροφορηθεί τον άσχημο τρόπο που της φέρεται τόσο ο σύζυγος της όσο και η βάναυση μητέρα του, που έχουν σαν συνέπεια να εξασθενήσει η υγεία της. Ταυτόχρονα όμως ο Μουνέζο, που δεν μπορεί να ανεχθεί τις φραγές που επιβάλλει η ιεραρχία του Οίκου του, διατάσσεται να αντιμετωπίσει έναν καταδικασμένο για προδοσία επαναστάτη και πρώην στενό του φίλο και συμπολεμιστή, σε έναν αγώνα ζωής και θανάτου.

Στην γνωστή για τις ιδιοτροπίες της, στις αρχές λειτουργίας της κοινωνίας της, Ιαπωνία, των μέσων του 19ου αιώνα, μας ταξιδεύει το Hidden Blade, μια ταινία γεμάτη από βαθύτερα νοήματα, για τον ηρωισμό, την αλληλεγγύη και το υψηλό φρόνημα πειθαρχίας των μελών της άρχουσας στρατιωτικής τάξης της περιόδου, των Σαμουράι, που βασίζεται σεναριακά σε τρία διηγήματα του σημαντικού συγγραφέα Shuuhei Fujisawa. Στο Devil’s Claw, στο Hidden Blade και το The Gleam Of Snow. Το όμορφο στοιχείο του φιλμ, είναι πως ξεφεύγει από τα τετριμμένα της απίθανης κινηματογράφησης, με τα υπερβολικά τονισμένα χρώματα, τα λαμπερά σκηνικά και τα πλουμιστά κιμονό. Αντίθετα το ύφος είναι πολύ πιο λιτό, πιο μουντό, με τις αποχρώσεις να αποδίδονται σε πιο φυσικούς τόνους και τα ντεκόρ να μην έχουν να επιδείξουν μόνο πλούσια παλάτια και παγόδες, αλλά και μίζερες, λασπωμένες και φτωχικές καλύβες, απλοϊκών ανθρώπων που αποτελούσαν και τον κύριο όγκο του πληθυσμού της χώρας του Ανατέλλοντος ηλίου.

Αντιθέτως, προβληματίζει και πάλι το – συνηθέστατο για μια Ασιατική παραγωγή - γεγονός πως μέσα στην χρονική διάρκεια του έχει να επεξεργαστεί πολύ περισσότερα πράγματα από όσα αντέχει, ξεκινώντας σαν μια απαγορευμένη ερωτική ιστορία, που γεφυρώνεται σε κάποιο σημείο με την περιπέτεια για να ολοκληρώσει την πορεία του σαν ένα καθαρόαιμο απωανατολίτικο μελόδραμα. Μάλιστα σε άτακτες στιγμές, ο περίφημος 75χρονος σκηνοθέτης Yoji Yamada, παρεμβάλλει πλάνα, που απεικονίζουν τον εκσυγχρονισμό στον τρόπο εκπαίδευσης των σαμουράι - μιας τάξης που αργά και σταθερά σβήνει - που μοιάζουν κάπως ασύνταχτα (εκτός από αστεία) με το όλο θέμα. Πάντως, ο βετεράνος Yamada είναι άριστος γνώστης της τεχνικής του συγκεκριμένου είδους ταινιών – μην ξεχνούμε πως το προπέρσινο Twilight Samurai έφτασε μέχρι την πεντάδα των μη αγγλόφωνων Όσκαρς – και καταφέρνει να αναπαραστήσει έξοχα την χαμένη στο βάθος της παράδοσης χρονική στιγμή.

Διαθέτοντας αξιοπρεπέστατες παρουσίες (ο Masatoshi Nagase, παίρνει σχεδόν σε αποκλειστικότητα στην ράχη του το έργο, παίζοντας τον φιλελεύθερο μαχητή) το Hidden Blade, θα ικανοποιήσει εντέλει τους φίλους του ασιατικού σινεμά, που πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο, με γεωμετρική πρόοδο. Για όσους θα περίμεναν πάντως κάτι περισσότερο να απολαύσουν στην πολεμική τεχνική του «Νυχιού του Διαβόλου», τα ελάχιστα δέκατα του δευτερολέπτου που εκείνη διαρκεί, λίγο πριν την τελική σεκάνς του φιλμ, ανοίγουν απλά την όρεξη για το κάτι παραπάνω.

Βαθμολογία: 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)

Γιώργος Ζερβόπουλος
Παρασκευή 14 Ιουλίου 2006

THE HIDDEN BLADE


25 λέξεις – Λίγο καιρό πριν την ολοκληρωτική πτώση της κυριαρχίας των Σογκούν και των Σαμουράι στην μακρινή Ιαπωνία, ο Μουνέζο, ένας από τους πιο άρτια εκπαιδευμένους μαχητές, καλείται από τους διοικητές του να εξιλεωθεί για το ατόπημα που διέπραξε, απαγάγοντας την αγαπημένη του – μα προερχόμενη από πολύ κατώτερη κοινωνική κάστα – Κίε, εξοντώνοντας τον υπ αριθμόν ένα καταζητούμενο, εχθρό του κράτους.

Στο Ράφι – Το αγαπημένο ύφος που μας έχει προσφέρει απλόχερα μέσα από ένα πλήθος δημιουργιών του, ο περίφημος Yoji Yamada, εξακολουθεί να υπάρχει και στην καινούργια του δημιουργία, το Hidden Blade, Που ακολουθεί πιστά τον δρόμο που χάραξε ο διεθνώς αναγνωρισμένος Twilight Samurai. Εδώ, μεταφερόμαστε χρονικά, στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η έλευση νέων τεχνολογιών στις προμήθειες του στρατού, οδηγεί αργά αλλά σταθερά στον μαρασμό, την δυναμική του σπαθιού των Σαμουράι. Ανάμεσα σε αυτούς που καλούνται να υποστηρίξουν τα τουφέκια και τα κανόνια – μέσω κάποιων σπασρταριστών εμβόλιμων σκηνών που παρεμβάλλει ο σκηνοθέτης – είναι και ο Μουνέζο, που έχει μεγαλώσει μέσα στις αρχές της τιμής και της υπερηφάνειας, που χαρακτήρισε την κοινωνική του προέλευση. Βαθιά μέσα του όμως είναι καλά κρυμμένος ο ερωτικός του πόθος για την παραδουλεύτρα του σπιτιού του, η οποία ακολουθώντας τις προσταγές, είναι υποχρεωμένη να παντρευτεί έναν άντρα της τάξης της, που την κακομεταχειρίζεται.

Παρεκκλίνοντας από τις εντολές του, ο δυναμικός στρατιώτης θα δώσει τέλος στα βάσανα της γυναίκας, ταυτόχρονα όμως θα δώσει λαβή στους ανωτέρους του για δυσμενή σχόλια που θα οδηγήσουν στην τιμωρία του. Αυτή δεν είναι άλλη από το να έλθει πρόσωπο με πρόσωπο με έναν παλιό – εξίσου καλά εκπαιδευμένο – φίλο του, που έχει αποσκιρτήσει από τις δυνάμεις του στρατού. Γεμάτο βαθύτερα κοινωνικά μηνύματα για τον τρόπο που υπήρξε χωρισμένη ταξικά, η Ιαπωνία, στους περασμένους αιώνες, αρχές που ακόμη ισχύουν σε κάποιο βαθμό στην νησιωτική χώρα, είναι το Hidden Blade, που σεναριακά στηρίζεται σε τρία μυθιστορήματα του σπουδαίου συγγραφέα Shuuhei Fujisawa: Το «Κτύπημα του Διαβόλου» (που αποκαλύπτεται μόλις στην τελευταία σκηνή του φιλμ), την «Κρυφή Λεπίδα» και την «Λάμψη του Χιονιού». Λογικό κι επόμενο είναι πάντως όταν κανείς έχει να επεξεργαστεί τρία διαφορετικά διηγήματα μέσα στον περιορισμένο χρόνο, του δίωρου, να στριμώχνει αρκετά αυτά που έχει να πει ώστε τελικά η ταινία να μην αναπνέει. Κοινός συνδετικός κρίκος του τριπτύχου, ο πρωταγωνιστής Masatoshi Nagase, που είναι έξοχος στον ρόλο του σαμουράι, ξεχωρίζοντας αισθητά από την ποιότητα του λοιπού καστ.

Disc – Υπερβολική μετριότητα χαρακτηρίζει την κυκλοφορία του DVD από την Odeon, αφού συνολικά η έκδοση κρίνεται πολύ κάτω των αναμενομένων, αν λάβει κανείς υπόψη του, την αντίστοιχη τριπλή έκδοση της Region 3 (Ιαπωνίας). Εδώ βεβαίως θα ήταν ουτοπικό να ζητήσει κανείς να δει την πληθώρα των extras μιας κυκλοφορίας που αφορούν σε μια απωανατολίτικη ταινία, αλλά στην κυριολεξία το κυρίως θέμα δεν συνοδεύεται ούτε καν από το τρέιλερ, κάτι που προκαλεί έντονα αρνητική εντύπωση. Από την άλλη μεριά, όμως δεν υπάρχει ούτε η αποζημίωση της ποιοτικής αναπαραγωγής του φιλμ, αφού οι συνθήκες παρακολούθησης μου θύμισαν ημέρες VCR. Τι εννοώ? Πολύ κακή ποιότητα εικόνας, που φέρει επάνω της όλα τα άσχημα χαρακτηριστικά, όπως θολούρα στα χρώματα, έλλειψη βάθους πεδίου, πολύ υψηλός, όχι τεχνητός, κόκκος, και γενικότερα μου έδωσε την εντύπωση πως ο φακός του προβολέα δεν είχε νεταριστεί σωστά. Και όλα αυτά όταν επαναλαμβάνω η εισαγόμενη εκδοχή του φιλμ σε ψηφιακή μορφή ήταν σχεδόν αριστουργηματική. Στο ηχητικό κομμάτι κάτι καλύτερο πάει να γίνει με την παρουσία της μπάντας DTS 5.1 – που συνυπάρχει με την αντίστοιχη Dolby Digital – η οποία όμως πρέπει να είναι γραμμένη σε επίπεδα matrix, αφού δεν εμφανίζει την ζωντάνια και την ρεαλιστικότητα αναλόγων σάουντρακς. Προτιμήστε καλύτερα την Dolby Digital, που όμως είναι σαφέστατα γραμμένη πιο χαμηλά. Όσο για τα πρόσθετα, το ξαναείπα, δεν θα βρείτε απολύτως τίποτα από όλα εκείνα τα ενδιαφέροντα που μιλούν για την αναβίωση της ιστορικής περιόδου της πτώσης των ιαπώνων αρχόντων.

Μμμμ… - Μπορεί το DVD να είναι πλήρως απογοητευτικό, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την ταινία, που είναι πολύ όμορφη, ικανοποιητικά δομημένη παρά την πληθώρα στοιχείων που έχει να επεξεργαστεί και ιστορικά έχει να μας πληροφορήσει και για κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν σε μια πολύ μακρινή – αλλά πολιτισμικά εξίσου σημαντική - στην Ελλάδα μας χώρα.

ΕΙΚΟΝΑ – 4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars (4/10)
ΗΧΟΣ – 5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars (5/10)
EXTRAS – 1/10 Stars (1/10)
HIDDEN BLADE6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)


Γιώργος Ζερβόπουλος (CineDVD)


 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.