• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

 • Αριθμός ταινιών: 22315
 • Αριθμός συν/τών: 759967
 • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Υπόθεση & Παραλειπόμενα


Collateral (2004)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Η Διαδρομή
- Γνωστό και ως:
Collateral: Η Διαδρομή

Θρίλερ | 120' | Ακατάλληλο κάτω των 15
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Παρ 29 Οκτ 2004
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 25/1/2005
Διανομή: UIP
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά - Ισπανικά
Δημοτικότητα: 0.17 %
Αξιολόγηση: 7.02/107.02/107.02/107.02/107.02/107.02/107.02/107.02/10   (7.02/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Υψηλή (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 15 και 50%)
- Υπότιτλος:

Ξεκίνησε όπως κάθε άλλο βράδυ.

 

- Πλοκή:


Επαγγελματίας δολοφόνος απαγάγει υποτακτικό ταρίφα υποχρεώνοντάς τον να βολτάρουνε στο μεταμεσονύκτιο Λος Αντζελες, κάνοντας τακτικές στάσεις για προγραμματισμένες δολοφονίες και φιλοσοφώντας στην πορεία.


- Παραλειπόμενα:


Εισιτήρια τριημέρου πρεμιέρας στην Αθήνα (29/10-31/10): 33.000
Συνολικά Εισιτήρια στην Αθήνα: 115.000
Συνολικά Εισιτήρια στην Ελλάδα: 171.000


Collateral – Η διαδρομή
Τι μπορεί να κρύβει μια φαινομενικά συνηθισμένη κούρσα με ταξί; Ο Max, οδηγός ταξί θα πάρει τον Vincent και η ζωή τους θα αλλάξει για πάντα. Ένας πληρωμένος δολοφόνος με αποστολή να σκοτώσει μερικούς μάρτυρες κατηγορίας και ένας ταξιτζής που θα γίνει ο οδηγός του. Η συνέχεια; Απρόβλεπτη.
Ταξί, ταξί!
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που τράβηξαν τον σκηνοθέτη Michael Mann στο όλο project, ήταν η συμπύκνωση του χρόνου, αφού «όλα διαδραματίζονται σε μια βραδιά. Υπάρχει η σύγκρουση δύο ατόμων, αρκετά διαφορετικών, με αυτά που έχουν κάνει και με αυτό που νομίζουν ότι είναι. Όλα όμως θα καταρρεύσουν μέσα σε μια νύχτα. Η ζωή τους θα αλλάξει ριζικά και για πάντα. Μου άρεσε αυτή η ένταση και η αμεσότητα. Στις περισσότερες ταινίες υπάρχει η αρχή, η μέση και το τέλος. Σε αυτή την ταινία φαίνεται σα να έχουν ήδη γίνει τα δύο πρώτα μέρη και να βρισκόμαστε στην τρίτη πράξη. Όλα γίνονται κατανοητά καθώς αναδιπλώνεται η ιστορία.»
Ο σεναριογράφος Stuart Beattie εξηγεί πως «όλα οδηγούνται σε μια αναμέτρηση ενός άντρα με έναν άλλον, ή καλύτερα σε ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.» Η έμπνευσή του δεν προήλθε από τη σκοπιά του δολοφόνου, αλλά αντίθετα από τους κινδύνους που διατρέχουν καθημερινά άνθρωποι όπως οδηγοί ταξί. «Μια φορά που γύρναγα από το αεροδρόμιο, είχα πιάσει κουβέντα με τον οδηγό. Αν ήμουν όμως ένας μανιακός δολοφόνος; Είμαι σίγουρος ότι δε θα προλάβαινε να αντιδράσει καθόλου. Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η σκέψη για δύο ανθρώπους να κάθονται σε ένα μικρό χώρο και ο ένας να έχει την πλάτη του γυρισμένη στον άλλο.»
Που πάμε κύριε;
Οι δημιουργοί ήθελαν να δημιουργήσουν μια περσόνα για τον Tom Cruise διαφορετική από ό,τι τον έχει συνηθίσει ο κόσμος. Έτσι, εκτός από το γεγονός και μόνο ότι ο Cruise παίζει έναν τέτοιο ρόλο, του έβαψαν το μαλλί γκρι και τον άφησαν αξύριστο, κάνοντάς τον έναν μάλλον ασυνήθιστο άνθρωπο. Ακόμα και το κουστούμι του έπρεπε να φαίνεται λίγο περίεργο, αφού με τα ίδια ρούχα παίζει σε όλη την ταινία. Μοιάζει να είναι ακριβό, αλλά δε μπορείς να πεις με σιγουριά ποιος το έχει ράψει και σε ποιο μέρος, Αμερική ή Ευρώπη. Το θέμα είναι ότι έχει κάτι το ξένο πάνω του.
Πολλούς μήνες πριν τα γυρίσματα, ο σκηνοθέτης και ο Cruise άρχισαν να συζητούν για τον ρόλο του τελευταίου. «Δουλέψαμε λίγο στον υπολογιστή για να μας βγει το look. Στη συνέχεια αναλύσαμε διεξοδικά το υπόβαθρό του, τι του έχει συμβεί και τι σκέφτεται. Ο ήρωας έγινε πολύ δυναμικός, αλλά συνάμα και πολύ κατανοητός και αντιληπτός. Η κάθε κίνηση, η κάθε ομιλία, οτιδήποτε κάνει είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτά που προϋπάρχουν της βραδιάς. Λίγο από δω, λίγο από κει, καταλαβαίνουμε ότι κάτι συμβαίνει στον εσωτερικό κόσμο του ήρωα.»
Ο Cruise εκπαιδεύτηκε από τον ειδικό Mick Gould, πρώην μέλος των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, ακόμα και στη ρίψη πραγματικών πυρών. Για αυτόν τον σκοπό έκανε βολές σε πεδίο βολής της αστυνομίας, για να έχει την πραγματική αίσθηση των πυροβολισμών και της εκπυρσοκρότησης. «Έχω ρίξει πάρα πολλές φορές με άσφαιρα και μπορώ να σας πω ότι δεν είναι καθόλου το ίδιο, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Τώρα σέβομαι το όπλο, ακόμα κι αν έχει άσφαιρα.»
Στον αντίποδα, ο συμπρωταγωνιστής του Jamie Foxx εκπαιδευόταν στην οδήγηση ενός Ford Crown Victoria στην ειδική πίστα του Willow Springs Racetrack. «Ήταν παράξενο που πήγα σε πίστα για να οδηγώ ένα ταξί, αλλά έπρεπε να το οδηγώ τόσο καλά σα να είναι η δεύτερη φύση μου. Αν κάποιος οδηγεί ένα ταξί για δώδεκα ώρες την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, αποχτάει ένα τελείως εξοικειωμένο τρόπο οδήγησης. Αυτό έπρεπε να φαίνεται ξεκάθαρα στην ταινία.»
Η ηθοποιός Jada Pinkett Smith υποδύεται μια δικηγόρο, ενώ ο Mark Ruffalo έναν μυστικό ντετέκτιβ της δίωξης ναρκωτικών. Ο σκηνοθέτης έβαλε την Smith και τον Ruffalo να συναναστραφούν με πραγματικό δικηγόρο και μυστικό αστυνομικό αντίστοιχα. «Μπορούσαν να δουν τα πράγματα εκ των έσω», αναφέρει ο Mann. «Καταφέρνουν να κατανοήσουν και να αναλύσουν καλύτερα τον ρόλο τους και να γίνουν αληθοφανείς.»
Διπλή ταρίφα
Με budget γύρω στα 65 εκατομμύρια δολάρια, δεν υπήρχαν δικαιολογίες για τσιγκουνιές. Για τις σκηνές στο ταξί χρησιμοποιήθηκαν 17 διαφορετικά αυτοκίνητα, στα οποία οι κάμερες είχαν κάθε φορά διαφορετικές γωνίες λήψης. Επίσης, επειδή το κυρίως σκηνικό είναι το ταξί, δόθηκε μεγάλη σημασία στο εξωτερικό και εσωτερικό του διάκοσμο. Πενήντα διαφορετικές βαφές έγιναν για να αποκτήσει το ταξί το επιθυμητό τελικό του χρώμα. «Το χρώμα έπρεπε να έχει ένα γαλαζωπό ιριδίζων, κάτι που θα το έκανε τόσο ενδιαφέρον τη νύχτα στο Λος Άντζελες.» Η πόλη είναι ιδιαίτερα γνωστή στον σκηνοθέτη, ο οποίος θέλει να κινηματογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανεξερεύνητα μέρη της.
Για την αποτύπωση του ιδιαίτερου χρώματος της νύχτας και της ατμόσφαιρας, χρησιμοποιήθηκε ψηφιακή κάμερα σχεδόν το 80% των σκηνών της ταινίας, από τις λίγες φορές σε μια τόσο μεγάλη παραγωγή. «Το φιλμ δεν πιάνει όσα πιάνει το μάτι τη νύχτα», αναφέρει ο Mann. «Εγώ ήθελα να τα δείξω όλα, όσα βλέπουμε τη νύχτα, τον κόσμο που κινούνται ο Vincent και ο Max. Για μένα είναι θέμα συναισθημάτων. Το περιβάλλον, οι χαρακτήρες, η ατμόσφαιρα όλα αυτά. Το αποτέλεσμα νομίζω ότι είναι άψογο.»
Σκάτζα βάρδια
 • Ο Adam Sandler ήταν να παίξει τον ρόλο του Max.
 • Τον ρόλο του ντετέκτιβ φλέρταρε ο Val Kilmer, αλλά τον απέρριψε για χάρη του «Alexander - Αλέξανδρος».
 • Ο ρόλος του Vincent είχε προταθεί στους Edward Norton στον Russell Crowe και στον Colin Farrell.
 • Υποψήφιοι σκηνοθέτες για την ταινία ήταν οι Spike Lee, Martin Scorsese, and Steven Spielberg
 • Ο Hans Zimmer ήταν να αναλάβει τη μουσική επένδυση αλλά τελικά προτιμήθηκε ο James Newton Howard.

  Trivia
 • Ο Frank Darabont έγραψε ένα μέρος του σεναρίου και συνέβαλε στην παραγωγή της ταινίας.
 • Το αρχικό μέρος για τα γυρίσματα ήταν το Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, μέχρι που ήρθε ο Michael Mann και μετατόπισε το συνεργείο στο Λος Άντζελες.
 • Ο σεναριογράφος Stuart Beattie ήθελε τον Robert De Niro για τον ρόλο του ταξιτζή, ρόλος που στο παρελθόν είχε κάνει διάσημο τον De Niro. Το στούντιο όμως επέμενε σε κάποιον νεαρότερο ηθοποιό.
 • Η ταινία αρχίζει σε ένα αεροδρόμιο και τελειώνει σε ένα μετρό, σε αντίθεση με μια άλλη ταινία του Mann, το «Heat» όπου ξεκινάει σε ένα μετρό και τελειώνει σε ένα αεροδρόμιο.


 • Επίσημο site: www.collateral-themovie.com


  Στέλιος Πούλιας (Cine-Making Of – 5 Νοεμβρίου 2004)

  Παρακολούθησα το Collateral πριν από καιρό και αντίθετα με τις προσδοκίες μου, δεν έχει φύγει ακόμα από τη μνήμη μου... Είχε κάτι το γοητευτικό η σκηνοθετική άποψη του Mann και παρόλο που η βιρτουζιτέ του περισσότερο από το ίδιο το κυνηγητό στο LA θέμα μου κράτησαν το ενδιαφέρον, εν τούτοις μπορώ να πω ότι το ξεχωρίζω από το σωρό αντιστοίχων ταινιών του είδους … Anyway, για κάτι άλλο ήθελα να πω… Α, ναι, πέρα από καλός και επιτυχημένος σκηνοθέτης ο Mann έχει την ιδιοτροπία του με τα soundtrack… Συνήθως καλεί αρκετούς σύνθετες για λίγα μέρη με σκοπό κυρίως τον πλουραλισμό… Και ειλικρινά, ποιος άλλος θα μπορούσε να δώσει τόσο ελάχιστο χρόνο σε ένα από τους πιο ανερχόμενους σύνθετες του hollywood, τον James Newton Howard?

  O James Newton Howard είναι ένας πολύ σημαντικός ανερχόμενος σύνθετης στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής και η τελευταία του δουλειά στο Village του Shyamalan (πιθανότατα η κορυφαία του) σημείωσε τεραστία εμπορική επιτυχία… Με διάφορες υποψηφιότητες για oscar στην εικοσάχρονη, ήδη, καριέρα του ο μουσικός που άρχισε από τα άγονα δημιουργικά χωράφια της pop (!) και καθιερώθηκε ως κινηματογραφικός σύνθετης, είναι ο κράχτης που έχει να παρουσιάσει το Collateral … Εμ, βασικά έτσι τουλάχιστον νόμιζα εγώ, καθώς η δουλειά του εδώ είναι περιορισμένη και σε ποσότητα αλλά μοιραία και σε ποιότητα… Στριμωγμένος ανάμεσα στα δικά σου μέρη και εκείνα του Antonio Pinto (γνωστού σύνθετη του οποίου ο Howard είναι θαυμαστής) αλλά και του μουσικού παραγωγού Tom Rothrock, ο Howard στέκεται στο φόντο μιας δουλεία που έχει την υπογραφή του Mann

  Ο Michael Mann, προσπαθώντας από τη μια να κανείς σαφώς πιο πλουραλιστική τη συλλογή (αλλά ταυτόχρονα και πιο εμπορική), επιστράτευσε πέρα από τα μέρη των τριών σύνθετων και διάφορα αλλά κομμάτια που στο άκουσμα των ονομάτων μάλλον απορεί κανείς με το εγχείρημα… Άλλωστε, πώς να χωρέσουν στο ίδιο cd ο Paul Oakenfold με τους Audioslave η οι Calexico με τους Groove Armanda και τον Miles Davis?? Ξέρω, και εγώ μάζευα τα μάτια μου από το πάτωμα μόλις είδα το track listing, αλλά η επιλογή των κομματιών μας αποζημιώνει… Έχουμε να κάνουμε με ΔΙΑΛΕΧΤΑ κομμάτια από το κάθε group η τον κάθε καλλιτέχνη και να παραδεχτώ ότι στην ταινία που αντικειμενικά είναι πιο εύκολο να δέσουν τόσο ετερόκλητες μουσικές (η οπτική συνοδεία είναι καταλυτική), το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό… Δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου στη σκηνή έξω από το club όπου κάμερα και αυτοκίνητο πλησιάζουν κάπως κατασκοπευτικά και αργά κάτω από τις πρώτες νότες του Shadow of the Sun από το ομώνυμο super debut album των Audioslave… Η φωνή τους Chris Cornell είναι καθηλωτική… Αλλά πώς να αντισταθείς και στο Spanish Key του τεράστιου Miles Davis ? Η σκηνή στο jazz bar είναι ένα tribute για τον τεράστιο τρομπετίστα με τον εκπληκτικού μονόλογο – τελευταία λόγια του bar owner και victim no.3, αν θυμάμαι καλά… Όμως αν ίσως αυτά δεν είναι δα και τόσο mainstream ο Mann, φρόντισε και Γι`αυτο με το χαλαρωτικό Hands in Time των Groove Armanda και ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο κομμάτι για μια νυχτερινή βόλτα με το αυτοκίνητο, Mann did his homework… Και με το The Seed των The Roots, είναι must σε όλα τα club playlists, αλλά και το Ready Steady Go remix του Paul Oakenfold –καταπληκτική επιλογή- δεν είναι και τόσο παράδοξο που το ost του Collateral σημειώνει μεγάλη επιτυχία… Αποκάλυψη το Destino de Abril των The green car motel ένα υπέροχο ισπανικός κομμάτι που μου έφερε στο νου τις καλύτερες στιγμές από την ατμόσφαιρα των Kill Bill, αλλά και η πιο ήρεμη στιγμή, το Air των Klazz Brothers με τους Cuba Percussion, αυτό το cd τα’χει όλα…  Μέσα στα «όλα» όμως, τα αμιγώς κλασσικοτροπα συνθετικά κομμάτια μπαίνουν σε δεύτερη, η ίσως παράλληλη, μοίρα με τα γνωστότερα tracks και ως διλεπτα περάσματα ανάμεσα στα κομμάτια δίνουν μια όμορφη πινελιά, αλλά ο ρόλος τους σίγουρα είναι υποτιμημένος… Ο ίδιος ο Howard δήλωσε κάπως στεναχωρημένος για την επιλογή των μερών από τα κομμάτια του που μπήκαν στο cd καθώς και λίγα τα κατάφεραν με περιορισμένη διάρκεια και δεν ήταν και τα highlights της δουλείας του… Όπως και ναχει, εμένα άρεσε που στο Finale ακούω ένα κομμάτι με ηλεκτρική κιθάρα αντί βαρετές επαναλήψεις ατμοσφαιρών ενώ και οι Rothrock και Pinto καταφέρνουν να παρουσιάσουν κομμάτια που δεν στερούν στο σύνολο τη συνοχή που έχει… Και μιλώντας για ένα τόσο πολυπρόσωπο soundtrack εν τέλει αυτός είναι και ο σκοπός, το στοίχημα του… Η γνώμη μου είναι ξεκάθαρα θετική, δεν τρέφω αυταπάτες, αν οι σύνθετες είχαν περισσότερο ρόλο θα ήταν ολότελα διαφορετικό και με τη ..φόρμα στην οποία βρίσκεται ο Howard ίσως ακούγαμε κάτι μεγάλο… Παρόλα αυτά, είναι φιλόδοξο, σίγουρα εμπορικό αλλά προσεγμένο στη εν τέλεια και αξίζει της προσοχής σας

  Βαθμολογία: 7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars (7/10)

  Collateral Tracklisting:
  1. Briefcase, Tom Rothrock (2:07) / 2. The Seed (2.0) [extended radio edit], The Roots featuring Cody ChesnuTT (4:13) / 3. Hands of Time, Groove Armada (4:19) / 4. Gόero Canelo, Calexico (3:00) / 5. Rollin` Crumblin`, Tom Rothrock (2:21) / 6. Max Steals Briefcase, James Newton Howard (1:48) /7. Destino de Abril, The Creen Car Motel (5:15) / 8. Shadow On The Sun, Audioslave (5:43) / 9. Island Limos, James Newton Howard (1:33) / 10. Spanish Key, Miles Davis (2:25) / 11. Air, Klazz Brothers and Cuba Percussion (5:46) / 12. Ready Steady Go [remix], Oakenfold (4:48) / 13. Car Crash, Antonio Pinto (2:19) / 14. Vincent Hops Train, James Newton Howard (2:02) / 15. Finale, James Newton Howard (2:18) / 16. Requiem, Antonio Pinto (1:56)


  Μιχάλης Χαραλαμπάκης (CineSound - 17/11/2004)


   
  Legacy - Foukaish - Unverified - Σάβ 30 Οκτ 2004 - 03:21
  Θριλερακια αυτου του τυπου(Manhunter - Ο Ανθρωποκυνηγος, αντε και Heat)?? "Ενα σεναριο του κυριου Stuart Beattie που βριθει απο κλισε και απογοητευει"??? "μετατρεπεται εν μια νυκτι σε american hero"( ο ταριφας)
  "Οι ερμηνειες στεκονται στο υψος των περιστασεων."???

  Τι λες ρε παλικαρι??
  Που σε βρηκανε εσενα??
  ο καθε ασχετος γραφει και review εδω περα??
  συνελθετε ρε

  Μεγαλε (οποιος και αν εγραψε το review), πρωτον για να λες "θριλερακια" τα Manhunter και Heat δειχνεις οτι δεν εχεις ιδεα.. Καμια σχεση με θριλερ (τουλαχιστον με την ευροια εννοια του ορου) αυτες οι δυο ταινιες...
  Ειδικα το δευτερο αποτελει υποδειγμα σκηνοθεσιας ταινιας δρασης
  Δευτερον κλισε? απογοητευει?
  ΚΛΙΣΕ??
  ποια κλισε?
  ειδικα αυτο για τη μετετροπη του ταριφα σε american hero, ποιον american hero? Αυτο θα ισχυε αν ηταν ο τελειος ανθρωπος, αλλα αυτο δεν ισχυει..Κανεις απο τους ηρωες δεν ειναι τελειος και προς το τελος (πριν το ατυχημα στη μεταξυ τους συζητηση, εκει οπου ο καθενας εκφραζει τη συνειδηση του αλλου, φαινεται αυτο).
  Οσο για της ερμηνειες, αστο καλυτερα...Οι υποψηφιοτητες θα το δειξουν μεγαλε κριτικε
  Αυτα για μια απο τις καλυτερες ταινιες φετος, απο τον καλυτερο σκηνοθετη του holywood (η δουλεια του το δειχνει: Insider,Heat,Manhunter,Τελευταιος τον μοικανων)

  παιδια στο cine με τετοια reviews δε σας βλεπω καλα
  Foukaish
   
  Legacy - christos - Unverified - Σάβ 30 Οκτ 2004 - 18:50
  Καταρχην: ο θανος καθησε και εγραψε μια ολοκληρη κριτικη, και ερχεσαι εσυ με το στιλ του μαγκα να τον εκμηδενισεις.

  Αυτα που γραφει ειναι προσωπικη του αποψη, και ενω μπορεις να εκφρασεις αντιθεση δεν πρεπει σε καμια περιπτωση να του μιλας τοσο υποτιμητικα. Η δουλεια που εκανε ειναι πολυτιμη για το σαιτ, και αυτο φαινεται απο το οτι δεν υπαρχουν αλλες κριτικες (προς το παρον).


  christos
   
  Legacy - Foukaish - Unverified - Κυρ 31 Οκτ 2004 - 03:16
  πιο στιλ του μαγκα?
  εγω τη γνωμη μου λεω και διαφωνω καθετα με αυτα που λεει.
  δε καταλαβα, δε μπορω να πω τη γνωμη μου?
  και το οτι εχει προσφερει φαινεται απο το οτι ειναι το μοναδικο review? Δε σε καταλαβαινω χριστο.
  που ειναι η προσφορα σε αυτο?
  αν ειναι να λεει τετοια πραματα, καλυτερα χωρις κριτικη
  Foukaish
   
  Legacy - Maroula - Unverified - Κυρ 31 Οκτ 2004 - 03:19
  Re christos dikio exei re, o typas kontevei na mas pei oti h tainia htan xalia!
  symazefthte reee
  Maroula
   
  Βλέπετε τα πρώτα 4 σχόλια. Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν όλα.

  Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.