• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Reality Bites (1994)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Νέοι, Ωραίοι και Ανεργοι
- Γνωστό και ως:
Η Πραγματικότητα Δαγκώνει

Κομεντί | 99' | Απαραίτητη γονική συναίνεση
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 20/10/2003
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.08 %
Αξιολόγηση: 7.12/107.12/107.12/107.12/107.12/107.12/107.12/107.12/10   (7.12/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Χαμηλή (Συμφωνία ψήφων > 75%)
- Υπότιτλος:

Μια κωμωδία για την αγάπη στα 1990.

 

- Κριτική από το Cine.gr:


Globe -> USA -> Texas -> Houston

Έρωτας,σεξ, ανθρώπινες σχέσεις, αγορά εργασίας. Τσιγάρα. Φιλοσοφία, ροκ, ποτό, ναρκωτικά, AIDS. Πολλά τσιγάρα. Φιλοδοξίες, ηθική, ελπίδες, όνειρα. Πάρα πολλά τσιγάρα.

Καλώς ήρθατε στον πραγματικό κόσμο. Στον κόσμο του κρουφού gay Sammy (Steve Zahn), της καυστικής υπαλλήλου του GAP, Vickie (Janeane Garofalo), του κυνικού φιλοσόφου και επίδοξου grunge μουσικού Troy (Ethan Hawke) και της φιλόδοξης κινηματογραφίστριας Lelaina (Winona Ryder). Τον κόσμο του Big Gulp, της αμφισβήτησης του κοινωνικού κατεστημένου, τον κόσμο μιας παρέας συμφοιτητών άρτι και απροθύμως αφιχθέντων στο επόμενο σκαλοπάτι, αυτό της εργατικής αγοράς και της κοινωνικής απορρόφησης.

Έχοντας αποφοιτήσει μόλις από το κολλέγιο, οι τέσσερις ήρωες του σκηνοθετικού ντεμπούτου το Ben Stiller ψάχνουν να βρουν τη θέση τους σε μια ζωή που ονειρεύονται διαφορετική από αυτή που προκαθόρισαν γιΑ αυτούς οι πατέρες της γενιάς τους. Σε μόνιμη διένεξη με τις επικρατούσες αντιλήψεις περί οικογένειας, εργασίας, σχέσεων και τρόπου ζωής εν γένει, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους απέναντι σΑαυτό που απορρίπτουν, αλλά και απέναντι ο ένας στον άλλον.

Νέα στο σενάριο και στην ηλικία, η 23χρονη τότε Helen Childress γράφει μια γλυκιά και ζωντανή ιστορία για το κοινό σημείο επαφής των συνομιλίκων της: την επιρροσή της μαζικής ψυχαγωγίας των 70Αs, και την έκρηξη του υπερκαταναλωτισμού και των πιστωτικών καρτών, που απομήζησαν τις οικονομίες των γονιών τους. Παιδιά του MTV και των αμερικάνικων sitcoms, στήνουν επιτραπέζια με αναφορές στο Βrady Bunch και το Melrose Place, τραγουδούν το Conjunction Junction, αναπολούν τις εποχές της Disco και βρίσκουν τις απαραίτητες θρεπτικές αξίες στη «σημαντικότερη ανακάλυψη» του χαμπουργκεράδικου: το μεγάλο χάρτινο ποτήρι Big Gulp.

Ο γράφων, ως έφηβος των ‘00s, λίγα μπορεί να πει για την Gen-X και για το κατά πόσο αυτή απεικονίζεται με μεγάλη ακρίβεια στο συγκεκριμένο film, που πέρα από τη θέση του στις κλασικές ταινίες εφηβικού άγχους, έχει τρυπώσει στις καρδιές των κατάτι μεγαλυτέρων του. Θυμάται ωστόσο την αγωνία με την οποία οι συμμετεχοντες στην ταινία διαβεβαίωναν τους πιθανούς θεατές της, ότι «δεν πρόκειται για Generation X movie, αλλά για μια απλή ρομαντική κομεντί». Ok, ας το δούμε κι έτσι…

Τον ουρανό της παρέας των τεσσάρων, ηλεκτρίζουν συνεχώς οι σχέσεις της Lelaina με τον Troy. Την προσπάθεια της σεναριογράφου να δώσει στους δύο ήρωες να καταλάβουν τη σχέση soul-mate που τους συνδέει, βλέπουν ακόμη και οι συμπρωταγωνιστές τους σΑαυτήν την ιστορία, που είναι τελικά αυτοί που πληρώνουν τη διάρρηξη της σύνδεσης, όπως συνήθως γίνεται. Στο ρόλο της γείωσης, ο Ben Stiller ως Michael, ένας executive producer καναλιού κλώνου του MTV, του In Your Face, που γνωρίζει τυχαία τη Lelaina, την ερωτεύεται και αναστατώνει την ισορροπία στο σύμπαν των συγκατοίκων. Προσφέροντάς της την ευκαιρία να προβάλει σε διεθνές δίκτυο, το ντοκιμαντέρ που χρόνια ετοιμάζει, απειλεί τη σχέση του Troy με την Lelaina και τον αναγκάζει να σπάσει το κυνικό του προσωπείο για να της εκφράσει τα αληθινά του συναισθήματα.

Ανάμεσα στις σκηνές που προκαλούν το αβίαστο γέλιο, κρύβονται κλισαρισμένες σεναριακές οδοί, που αφαιρούν πόντους από το εγχείρημα, καταβαραθρόνωντάς το με το φινάλε. Προσωπικά, προτιμώ να βλέπω την ταινία σαν ένα δορσερό χρονογράφημα, παρά σαν «μια απλή ρομαντική κομεντί». Ok, καλύτερα τώρα;

Και νομίζω ότι, στην πραγματικότητα, όλοι έτσι θέλουν να θυμούνται την ταινία. Γιατί, η άλλη πραγματικότητα, δαγκώνει…

Τι μου θύμησες τώρα…
Την Winona Ryder και την Janeane Garofalo να χορεύουν το My Sharona σΑένα βενζινάδικο;
Τον Ethan Hawke να καπνίζει Camel αφιλτρα (όπως Καπαρτζιάνης);
Τον Ethan και τη Winona στους ρόλους που καθόρισαν την πορεία της καριέρας τους;

Βαθμολογία: 6.5/10 Stars6.5/10 Stars6.5/10 Stars6.5/10 Stars6.5/10 Stars6.5/10 Stars6,5/10 Stars (6+/10)
(για τον Νίκο, τον πτυχιούχο)

Ιωσήφ Πρωιμάκης


 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.