• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Troy (2004)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Τροία

Ιστορική | 163' | Ακατάλληλο κάτω των 15
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Παρ 14 Μαϊ 2004
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 20/10/2004
Ημερομηνία κυκλοφορίας BluRay: 7/1/2011
Διανομή: Village Films
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 8.69 %
Αξιολόγηση: 6.17/106.17/106.17/106.17/106.17/106.17/106.17/10   (6.17/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Πολύ Υψηλή (Συμφωνία ψήφων < 15%)
- Υπότιτλος:

Για την τιμή. Για τον θρίαμβο. Για την αγάπη. Για το πεπρωμένο. Για το πάθος. Για την Τροία.

- Gallery: 

- Κριτική από το Cine.gr:


Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2006

Ο Wolfgang Petersen προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον τρωικό μύθο ως Δούρειο Ίππο για να σχολιάσει τα άπλυτα της αμερικάνικης αυτοκρατορίας, αλλά πέφτει θύμα των δικών του αχίλλειων πτερνών: με τόσο επιφανειακή, τόσο υποταγμένη στα κλισέ των περιπετειών του συρμού, τόσο διαστρεβλωμένη τελικά ανάγνωση του Ομήρου, πόσο μπορεί να περπατήσει το σχόλιό σου; Όσο η φωτογένεια του Brad Pitt, και πάλι με το ζόρι. Εάν αξίζει να δείτε την «Τροία», είναι ακριβώς για να συνειδητοποιήσετε… για ποιο λόγο δεν βλέπεται.

Βαθμολογία: 3/10 Stars3/10 Stars3/10 Stars (3/10)

Κωνσταντίνος Σαμαράς (Cine Tv)
Τετάρτη 12 Μαΐου 2004 - 20:48

Μη διανοηθείτε καν να προσποιηθείτε ότι δε σκοπεύετε να δείτε αυτήν την ταινία. Δεν πρόκειται απλώς για τη μεγαλύτερη κινηματογραφική μεταφορά, της μεγαλύτερης πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αυτό εντάξει, προσθέτει ένα ακόμη ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες –όπως και για τους Τρώες, αν έχει μείνει κανείς. Σ’ αυτό το μεγαλειώδες blockbuster, ο David Benioff, που μετέτρεψε το βιβλίο του σε σενάριο για την 25η Ωρα πέρυσι, φέτος αναλαμβάνει να παράσχει το γραπτό υλικό για την απόδοση του έπους του Ομήρου από τον Petersen, που έχει να καθίσει πίσω από κάμερα, από το 2000 με την Καταιγίδα του.

Υποψήφιος για Όσκαρ το 1983 με το Das Boot - Το Υποβρυχιο, ο γερμανός σκηνοθέτης μπορεί και να φύγει από την επόμενη απονομή με το αγαλματάκι παραμάσχαλα. Και αυτό δε θα οφείλεται μόνο στη μεγαλόπνοη σκηνοθεσία και τη μαγευτική φωτογραφία, που ισορροπούν άψογα με τα εντυπωσιακά ειδικά εφέ. Η Ακαδημία, τα τελευταία χρόνια δείχνει ιδιαίτερη αγάπη προς το έπος και το σκηνοθέτη του, με τον Mel Gibson (Braveheart) και τον Ridley Scott (The Gladiator - Ο Μονομαχος) να έχουν πάνω στις οθόνες των υπολογιστών τους από ένα Όσκαρ για να το αποδείξουν…

Από την άλλη, μέσα στο καυτό σαν λάβα cast της υπερπαραγωγής (βλέπε Pitt, Bloom, και Bana, και την υπέροχη Diane Kruger για εμάς τα αγόρια), ξεχωρίζει ο Peter O`Toole στο ρόλο του Πρίαμου, βασιλιά της Τροίας. Το δικό του στοίχημα, ξεκίνησε από τη φετινή απονομή, όπου αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο, λέγοντας ότι θα έχει ακόμη μια-δυο ευκαιρίες να κερδίσει ένα κανονικό αγαλματάκι. Απ’ ό,τι όλα δείχνουν, φιλοδοξεί με αυτήν του την παρουσία, να μαγέψει τον θείο Όσκαρ. Όμως στους γεροντοπαράξενους τους επιτροπής, μπορεί να αρέσουν οι ντίβες, αλλά όχι όταν κάνουν ντιβιλίκια στους ίδιους!

Επί του αποτελέσματος πάντως, μπορεί η Kruger να μην τα καταφέρνει να μετρηθεί με τον τίτλο της ωραιότερης γυναίκας της αρχαιότητας, μπορεί ο Benioff να παραλείπει ή να μεταλλάσσει κομμάτια του έπους, πληγώνοντάς μας καθώς το εισάγει σε ένα αναμφισβήτητα ρασιοναλιστικό πλαίσιο, μπορεί και ο Μενέλαος να μην έπρεπε να πεθάνει, αλλά μετά το πέρας της προβολής ένα πράγμα θα σας μείνει: ο Brad Pitt! Στο ρόλο του Αχιλλέα απ’ τον κάμπο (της Λάρισας), ο Pitt πλημμυρίζει την οθόνη και η δυναμική παρουσία του κατακλύζει την αίθουσα. Υβρίδιο Mohamed Ali και Bebeto, οι χορευτικές φιγούρες του όταν ετοιμάζεται για μάχη, αποπροσανατολίζουν το θεατή μέχρι να υποστεί την ολοκληρωτική καθήλωση από τον ξανθό πολεμιστή, καθώς περιμένει την κορύφωση του μακελειού στη σύγκρουσή του με τον Έκτορα.

Δυο κόσμοι θα πολεμήσουν για την τιμή και τη δύναμη. Χιλιάδες θα πεθάνουν, κυνηγώντας τη δόξα. Για την αγάπη, ένα έθνος θα χαθεί από το πρόσωπο της γης. Και για το all-star lineup του ultra μακελειού του Petersen, ένα σωρό εισιτήρια θα κοπούν, βουνά από pop-corn θα καταναλωθούν και λίμνες αναψυκτικών ολόκληρες, θα στερέψουν.

Βαθμολογία: 8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars (8/10)

Ιωσήφ Πρωιμάκης
TROY – ΤΡΟΙΑ25 λέξεις – 3000 χρόνια πριν από την εποχή μας οι Έλληνες με ηγέτη τον βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα, επιτίθενται στην απόρθητη Τροία του γερο-Πριάμου, με πρόσχημα την ανάκτηση της τιμής του αδελφού του Μενέλαου, που προκάλεσε η απαγωγή της συζύγου του Ελένης από τον νεαρό πρίγκιπα Πάρι.


Στο Ράφι – Αν το μέγεθος των συζητήσεων που διεξήχθησαν στο παρασκήνιο της κυκλοφορίας του φιλμ ήταν ανάλογο με την ποιότητα του, τότε θα μιλούσαμε για την σπουδαιότερη ταινία όλων των εποχών. Από την μια μεριά οι φανατικοί υποστηρικτές του Ομηρικού έπους, που είδαν να θυσιάζονται οι ραψωδίες η μια μετά την άλλη στον βωμό της εμπορικότητας και από την άλλη οι λάτρεις των υπερπαραγωγών, που έμειναν με το στόμα ανοικτό από την τεχνική αρτιότητα της παραγωγής, ήλθαν σε ανοικτή ρήξη, χρησιμοποιώντας ο καθένας ατράνταχτα επιχειρήματα.

Προσωπικά έχω πειστεί από χρόνια, πως η κινηματογραφική ιστορία – πια – γράφεται κατά αποκλειστικότητα με τα κεφάλαια του παραγωγού και κατά συνέπεια κάθε υποψία αυτού που λέγαμε κάποτε «βασίζεται σε πραγματική ιστορία ή μυθιστόρημα» πλέον μεταφράζεται βασίζεται στις διαθέσεις του χρηματοδότη.

Για να επιστρέψω στο θέμα πάντως, νομίζω πως σε καμία περίπτωση, οποιαδήποτε απόκλιση από τον μύθο δεν μειώνει το αίσθημα της υπερπαραγωγής που προκαλεί το “Troy”. Αλλά από την άλλη μεριά μήπως θα ήταν πολιτικά ορθότερο και προς τον αναμφισβήτητα σημαντικότερο ποιητή της ιστορίας, Όμηρο, αν το έργο του παρουσιαζόταν αναλλοίωτο, ή έστω με ελαφρές αποκλίσεις? Εδώ έφτασα στο σημείο, στην κορυφαία δραματουργική στιγμή του φιλμ (όπως και της Ιλιάδας ολόκληρης), να πιστεύω πως ο Έκτορας είναι πιθανόν να κάνει την έκπληξη…

Τα λάθη της παραγωγής εκτιμώ ξεκίνησαν από την επιλογή του σκηνοθέτη. Ο Wolfgang Petersen είναι ένας δημιουργός που εδώ και είκοσι χρόνια εξαργυρώνει με τον πιο κακό τρόπο, την μία και μοναδική καλή (πολύ καλή και ευρωπαϊκή) κινηματογραφική του στιγμή με το “Das Boot”. Έκτοτε έχουν ακολουθήσει ένα σωρό ανοησίες, από το “Ξέσπασμα” μέχρι την “Καταιγίδα”, που αποδεικνύουν πως η επιτυχία του “Υποβρυχίου” μάλλον δεν οφειλόταν σε αυτόν.

Η μέτρια σκηνοθετική άποψη και οι αστειότητες του σεναρίου ευτυχώς για την Warner καλύπτονται από το λαμπερότατο καστ, το οποίο ίσως αποτελεί και τον πιο σημαντικό πόλο έλξης για τον θεατή. Θα είναι πολύ σπάνιο στο μέλλον να ξαναδούμε παρέα τον Brad Pitt σωματαρά στα πατημένα δεύτερα –άντα του, τον Αυστραλό Bana που η εντολή από τα στούντιο είναι σαφέστατη – «Προωθήστε τον» και τον Orlando Bloom ίσως τον ερμηνευτή με το καλύτερο timing στην επιτυχία του. Ακόμη καλύτεροι είναι πάντως οι δεύτεροι ρόλοι με τoυς αειθαλείς Peter O`Toole και Julie Christie, τον Brian Cox, την βρετανίδα Saffron Burrows, τον σωματώδη Sean Bean, τον Brendan Gleeson και την τέλος νέα ξανθιά αποκάλυψη από τα μέρη του Ρήνου Diane Kruger.

Disc – Με την κυκλοφορία του “Troy” η Audiovisual εισέρχεται και αυτή στο νέο μοντέρνο σύστημα διανομής δύο ταχυτήτων, που αφορά άλλη έκδοση για την ενοικίαση και άλλη για την πώληση. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, όποιος θελήσει να ενοικιάσει την ταινία προς παρακολούθηση θα παραλάβει μόνο έναν δισκάκι ενώ όποιος σε λίγο καιρό αποφασίσει να εντάξει την “Τροία” στη συλλογή του, θα πάρει και τα δύο. Είναι μια πολιτική που ακολουθούν εδώ και λίγο καιρό σχεδόν όλες οι εταιρίες διανομής που με βρίσκει εντελώς αντίθετο και πιστεύω πως θα οδηγήσει το κοινό – που επιζητά και κάτι παραπάνω από το να δει απλά την ταινία - στην δυσανασχέτηση.

Στο artwork του εξωφύλλου θα περίμενα κάτι πιο δημιουργικό, όπως συνέβη δηλαδή με την πρόσοψη των DVD τα οποία έχουν την μορφή ασπίδας. Σε ότι αφορά αποκλειστικά τις τεχνικές αρετές του σετ θα μπορούσα να μιλώ για ώρες. Αν και η διάρκεια του φιλμ ξεπερνά τα 150 λεπτά, εντούτοις ο χώρος που της δίνει απλόχερα το πρώτο δισκάκι της συλλογής, είναι υπέρ αρκετός ώστε να μην οδηγηθεί το authoring στο κρεβάτι του συμπιεστή Προκρούστη. Τα πλάνα δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα στην αναπαραγωγή, τα χρώματα ειδικά στις σκηνές με το ηλιόλουστο θαλασσινό φόντο είναι μαγευτικά, η ευκρίνεια είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Το αναμορφικό widescreen κάδρο υπόσχεται σπουδαίες συγκινήσεις, ιδίως στις μεγάλες ίντσες.

Ηχητικά τα 5.1 κανάλια της μπάντας Dolby Digital δουλεύουν ακατάπαυστα δίνοντας σε πλήρη έκταση την εικόνα της μάχης. Ως λάτρης της σωστής μίξης δεν θα μπορούσα να μην ξεχωρίσω σαν highlight την τελική αναμέτρηση Αχιλλέα – Έκτορα όπου τα βαριά σπαθιά των μονομάχων σχίζουν κυριολεκτικά το δωμάτιο στα δύο.


Ο δεύτερος δίσκος – που θα αποκτήσουν επαναλαμβάνω μόνο όσοι αγοράσουν το σετ – μου μοιάζει σχετικά άδειος αφού από το σύνολο της χωρητικότητας του τα extras καλύπτουν μόνο το ένα τρίτο του. Υπάρχουν τρία πολύ ενδιαφέροντα (αλλά και χαρακτηριστικά ολιγόλεπτα) φιλμάκια που αφορούν στην λεπτομερή αναδημιουργία των σκηνών μάχης, στο πως κτίστηκαν στην Μάλτα τα απόρθητα τείχη του Ιλίου και στα πρόσθετα που παρείχαν αφειδώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Τέλος ένα interactive αφιέρωμα στο Δωδεκάθεο ολοκληρώνει τα λιγοστά για το μέγεθος τέτοιας παραγωγής πρόσθετα.

Mmmm… - Φυσικά μια ταινία που εν έτει 2004 αναβιώνει την Χολιγουντιανή παντοκρατορία περασμένων δεκαετιών, αξίζει και με το παραπάνω να την δείτε. Ίσως οι φανατικοί να την προσθέσετε στο ράφι της βιντεοθήκης σας και σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή από ότι λένε οι πληροφορίες μου. Δεν προτείνεται επ ουδενί για όλους όσους η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία υπήρξε αγαπημένο μάθημα των σχολικών χρόνων διότι θα πρέπει να κάνουν πολλές υποχωρήσεις Αρχής για να την παρακολουθήσουν.


Τελικά όμως είναι τόσο δύσκολο να γυριστεί κάποια φορά η κινηματογραφική Ιλιάδα όπως ακριβώς την διατύπωσε ο τυφλός ποιητής και όχι όπως τα αντελήφθησαν τα αδέλφια Warner?

TROY – 5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars (5/10)

ΕΙΚΟΝΑ – 9/10 Stars9/10 Stars9/10 Stars9/10 Stars9/10 Stars9/10 Stars9/10 Stars9/10 Stars9/10 Stars (9/10)

ΗΧΟΣ – 8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars (8/10)

EXTRAS – 6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars6/10 Stars (6/10)

Γιώργος Ζερβόπουλος (CineDVD – 27/10/2004)


 
Troy (2004) - kprncs - Πεμ 21 Δεκ 2017 - 21:51
ΣΧΟΛΙΟ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=703494&page=4]
Troy (2004)
ΠΛΟΚH: Το 1193 π.Χ. ο Μενέλαος, βασιλιάς της Σπάρτης (Brendan Gleeson) φιλοξενεί τον Έκτορα, πρίγκιπα της Τροίας (Eric Banna) και τον μικρό αδελφό του Πάρι (Orlando Bloom), προκειμένου να επέλθει ειρήνη μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Πάρις, όμως, ερωτεύεται την ξακουστή για την ομορφιά της σύζυγο του Μενέλαου, Ελένη (Diane Kruger), και κλέβονται, προσβάλλοντας όλους τους Έλληνες...
Όλος ο ελληνικός στρατός, με αρχηγό τον Αγαμέμνονα (Brian Cox), αδελφό του Μενέλαου, κατευθύνεται προς την Τροία, μαζί με τον ατρόμητο πολεμιστή Αχιλλέα (Brad Pitt) άντρα με έντονη την ανάγκη για δόξα και ηγεσία, αρχηγό των πολεμιστών Φθιωτών Μυρμιδόνων.
Η αιματηρή πολιορκία της Τροίας ξεκινάει και διαρκεί 10 ολόκληρα χρόνια, τελειώνει δε μόνο όταν ο πονηρός Οδυσσέας (Sean Bean) προσφέρει στους Έλληνες τη νίκη με το τέχνασμα του Δούρειου Ίππου, την είσοδο των Ελλήνων στην Τροία και την ολοκληρωτική καταστροφή της...
KΡΙΤΙΚΗ: Το επικό ποίημα του Ομήρου είναι ζωντανό 3.000 χρόνια, αλλά ο σκηνοθέτης Wolfagang Petersen του έδωσε την δική του οπτική!
Δεν μπορώ να πώ ότι ήταν ιστορικά (πολύ) λανθασμένη...Εντάξει, στην ταινία, ο οργισμένος Αχιλλέας Brad Pitt...δολοφονεί τον Αγαμέμνωνα, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής μία ψυχαγωγική, αισθηματική -αλλά και συναισθηματική- ταινία για το ευρύ κοινό έφτιαξε, όχι μία ιστορική μελέτη για την αρχαία Τροία.
Η ταινία περιείχε αξιόλογες σκηνές από συγκλονιστικές, αιματηρές μάχες, την υπερβολική -σε κάποια σημεία- ερμηνεία του Brad Pitt [εκεί, που μονομαχεί με τον Έκτορα και κάνει πολεμικά "πηδηματάκια"], την συμμετοχή από πολλούς κομπάρσους, τις καλές ηθοποιίες πρωτοκλασάτων ονομάτων του Hollywood, την ωραία ενδυματολογία και ...μεγάλο προυπολογισμό (200εκ$ το 2004...).
Μου άρεσε και την βρήκα ενδιαφέρουσα και αγωνιώδη, παρα τις τρείς ώρες διάρκειας της...[ΚώσταςΚΓΠ19122017](8/10)
Το επεξεργάστηκε ο/η kprncs συνολικά 3 φορές
 
Legacy - greg_m - Unverified - Σάβ 20 Μαρ 2004 - 10:37
20 martiou. i tainia exei aksiologithei apo 23 atoma kai exei ftasei se ena pososto tis taxis tou 6,56. signomi alla pou tin idan tin tainia auta ta 23 atoma? gia tin antifatikotita ton psifon den to sisito. exo paratirisei kai se alles tainies tin idia antifatikotita stis psifous. to simperasma einai oti kapoioi tupoi den exoun ti na kanoun ston eleuthero xrono tous kai ton aksiopoioun me ton kallitero tropo thavontas kapoies tainies xoris na tis exoun dei profanos. (auto nomiso oti kanei kai kako sto site, me ti logiki tou oti an thelei kapoios na psaksei mia tainia kai dei autes tis aksiologiseis den nomiso oti tha to ksanaepiskeuthei. ektos kai an autos einai o stoxos tous. to kako autis tis omologoumenos poli kalis prospatheias pou kanoun auta ta paidia.) auta.
greg_m
 
Legacy - animeaniac2000 - Unverified - Τρί 23 Μαρ 2004 - 09:10
14 atoma thn vathmologoun ws Aristourgima xwris na thn exoun dei!Yparxoun kai elaxistoi pou thn thavoun alla isws na to kanoun gia na isorropisoun thn terastia bathmologia pou arxika eixe.
Kata thn gnwmh mou tainies pou den exoyn provlithei kan sto ekswteriko,opws ayth,den tha eprepe na deinetai sto koino na thn aksiologisei.
Edw mallon exoume thavmastries tou Brat Pitt kai tou Bloom pou ths valane 10 mono gi` aytous,kai aytous pou amfivalloun gia thn tosh aksia pou ths edwsan.Egw pantws gi ayto ths evala 3.Ayta.
animeaniac2000
 
Legacy - manson5 - Unverified - Τετ 14 Απρ 2004 - 14:11
Xτες που μπηκα οι ψηφοι ηταν καπου 30.Σημερα γινανε 70,και ολες εδιναν στην ταινια η οπια δεν εχει προβληθει ακομα 10ρια και 9ρια!
Wtf?
manson5
 
Βλέπετε τα πρώτα 4 σχόλια. Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν όλα.

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.