• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
CineReader


Δευ 10 Ιουν 2013

"Στο Νησί", της Tracey Garvis Graves


Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό και κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίουΟι εκδόσεις Παπαδόπουλος, έχοντας μπει για τα καλά στον χώρο του σύγχρονου μυθιστορήματος, μόλις κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους βιβλίο με τίτλο, "Στο Νησί". Ένα βιβλίο το οποίο φέρει την υπογραφή της Tracey Garvis Graves, η οποία μπορεί να έχει γεννηθεί στην Αμερική όμως έχει ελληνικές ρίζες καθώς ο παππούς της ήταν Έλληνας που μετανάστευσε στις Η.Π.Α. σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πρώτο της και μην μπορώντας αρχικά να βρει εκδότη, αποφάσισε να προβεί σε αυτοέκδοση, κάνοντας πολύ μεγάλη επιτυχία και κερδίζοντας την αγάπη του κοινού, πράγμα που οδήγησε το έργο της σε επίσημη έκδοση και μάλιστα, στην μετάφραση και κυκλοφορία του σε πολλές χώρες του κόσμου αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως αν κάποιος έχει θέληση να πετύχει, μπορεί να καταφέρει.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Άννα είναι μια 30χρονη γυναίκα η οποία, όντας φιλόλογος, αναλαμβάνει να κάνει μαθήματα στην διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, στον Τι Τζέι, έναν 16χρονο νεαρό ο οποίος μόλις έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον καρκίνο που του εμφανίστηκε δύο χρόνια νωρίτερα. Έχοντας αναλάβει να τον μεταφέρει σε ένα τροπικό νησί όπου η οικογένειά του έχει ήδη μεταβεί, φτάνουν στο Μάλε και από εκεί, επιβιβάζονται σε ένα υδροπλάνο που θα τους οδηγήσει στο προορισμό τους. Όμως κατά την διάρκεια της πτήσης, ο πιλότος, παθαίνει καρδιακή προσβολή και το αεροπλάνο πέφτει στη θάλασσα και η Άννα με τον Τι Τζέι σώζονται από θαύμα και καταφέρνουν να φτάσουν σε ένα έρημο νησί όπου πρέπει να επιβιώσουν μέχρι κάποιος να τους βρει και να τους σώσει. Όμως ο καιρός περνάει και βοήθεια δεν έρχεται και οι δυο τους το παίρνουν απόφαση πως ίσως δεν καταφέρουν ποτέ να γυρίσουν πίσω, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούν μέρα με τη μέρα. Τα χρόνια περνούν και μεταξύ τους αναπτύσσεται ένας ισχυρός δεσμός που δεν αργεί να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο έρωτα.

Το μοναδικό ίσως μειονέκτημα της συγκεκριμένης ιστορίας είναι το γεγονός ότι η συγγραφέας καταφεύγει σε κάποιες μη ρεαλιστικές διευκολύνσεις των πρωταγωνιστών της, σαν να επιθυμεί να τους δώσει χρόνο και χώρο να αναπνεύσουν. Προσωπικά δεν με ενοχλεί, δεδομένων των συνθηκών καθώς μιλάμε, όχι μόνο για μια περιπέτεια αλλά και για μια αισθηματική ιστορία μέσα από την οποία αναδεικνύεται πως εξελίσσεται ο άνθρωπος ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στη ζωή του. Το βιβλίο ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με την ζωή των δύο πρωταγωνιστών πάνω στο νησί παρουσιάζοντάς μας με λεπτομέρεια, όχι όμως κουραστική ή εκνευριστική, την καθημερινότητά τους πάνω στο νησί και τους τρόπους που παλεύουν για να μείνουν ζωντανοί. Το δεύτερο πάλι, έχει να κάνει με την επιστροφή τους στην καθημερινότητα μιας φυσιολογικής ζωής και κατά πόσο μπορούν να αντέξουν και να διαχειριστούν τις διαφορές τους για να μπορέσουν ή όχι, να συνεχίσουν να είναι μαζί. Όταν είσαι μόνος με τον άλλο, χωρίς κανέναν να κρίνει και χωρίς να έχεις τίποτα να περιμένεις, είναι εύκολο. Όταν συμβαίνει το αντίθετο όμως;

Ένα τέτοιο θέμα, θα μπορούσε πολύ εύκολα να ξεφύγει και να γίνει χυδαίο και προκλητικό. Μπορεί να βρισκόμαστε στο 2013, όμως ακόμα και στις μέρες μας, μια σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με τόσο μεγάλη διαφορά ηλικίας και μάλιστα με τη γυναίκα να είναι μεγαλύτερη, δεν παύει να είναι κατακριτέα από μεγάλη μερίδα του κόσμου. Η συγγραφέας όμως, εξελίσσει και αναπτύσσει τόσο όμορφα και ισορροπημένα τη σχέση ανάμεσα στην Άννα και τον Τι Τζέι που δεν μας ξενίζει καθόλου, αντιθέτως μας προκαλεί συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας. Είναι δύο άνθρωποι που έμαθαν να επιβιώνουν μαζί, κάτω από αντίξοες συνθήκες, που αντιμετώπισαν χιλιάδες δυσκολίες και το να έρθουν κοντά ήταν αναπόφευκτο. Εκτός όλων αυτών όμως, η Graves δίνει στην σχέση των δύο πρωταγωνιστών τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να καταλήξουν σε έναν ερωτικό δεσμό. Δεν γίνεται άμεσα, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά περνάει ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα, τόσο ώστε να δικαιολογεί τις σωματικές και συναισθηματικές τους ανάγκες, δηλώνοντάς μας έναν κώδικα ηθικής.

Ένα βιβλίο που περίμενα πολύ καιρό, που ειλικρινά απόλαυσα από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα και δεν το άφησα από τα χέρια μου παρά μόνο όταν έφτασα στο τέλος. Με απλό και άμεσο λόγο, η Graves αφηγείται μια ιστορία που μπορεί να φαντάζει εξωπραγματική όμως ποιος ξέρει... όλα είναι βγαλμένα από τη ζωή, έτσι δεν λένε; Σίγουρα η ιστορία της Άννας και του Τι Τζέι έχει αρκετά σουρεαλιστικά στοιχεία όμως από `κει και πέρα, είναι μια ιστορία που έχει αγωνία, περιπέτεια, καθημερινό αγώνα, συναίσθημα και εσωτερικές συγκρούσεις, πράγματα που ακόμα και η ίδια η αφήγηση, που εναλλάσσεται ανάμεσα στους δυο τους επιτρέποντάς μας να ξέρουμε πως σκέφτονται και πως νιώθουν, μας επιτρέπει να δούμε, να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε, μετατρέποντας αυτό το θεωρητικά ρομάντζο, σε κάτι περισσότερο, θέτοντας μάλιστα σημαντικά ερωτήματα πάνω σε ένα κοινωνικό ζήτημα που σηκώνει μεγάλη κουβέντα και που ίσως σκοπό του έχει να μας κάνει να βγάλουμε τις παρωπίδες μας και να δούμε πως ο έρωτας, δεν ακολουθεί οδηγίες, αλλά μπορεί να γεννηθεί εκεί που δεν τον περιμένεις, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να γεννηθεί και διάθεση από τις δύο μεριές, να μείνει ζωντανός.

Η ΤΑΙΝΙΑ

Μετά από σκληρό αγώνα, καθώς προφανώς μυρίστηκαν πως υπάρχει πολύ ψωμί στο συγκεκριμένο concept, η MGM κατάφερε να εξαγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου προκειμένου να προβεί στην κινηματογραφική του μεταφορά. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Variety, η Temple Hill Productions, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το "Twilight Saga", έχει προσεγγίσει την MGM προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα παραγωγής και έτσι, να μπει και το δικό της όνομα σε μια ταινία που κατά την ταπεινή τους άποψη, συνδυάζει κάτι από "Ναυαγό" και "Πενήντα Αποχρώσεις"... Χμ... ειδικά ως προς το δεύτερο, έχω κάποιες ενστάσεις αλλά δεν είναι η ώρα να το αναπτύξω. Ακόμα δεν έχει γίνει ανάθεση σε κάποιον συγκεκριμένο σκηνοθέτη όμως το σίγουρο είναι πως θέλουν κάποιον αρκετά ικανό ώστε να χειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εξωτερικά γυρίσματα στο τροπικό νησί. Το ίδιο ισχύει και για τους ηθοποιούς, όπου το casting δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και όπως λέγεται, οι υπεύθυνοι θέλουν για τον ρόλο της Άννας κάποια γνωστή και έμπειρη ηθοποιό του Hollywood, που δεν θα διστάσει να... "λερωθεί" ενώ για τον ρόλο του Τι Τζέι, σκοπεύουν να προσανατολιστούν σε κάτι πιο φρέσκο και νεανικό, σε ένα πρόσωπο που δεν θα έχει καεί από τα φώτα της δημοσιότητας. 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.