• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

 • Αριθμός ταινιών: 22315
 • Αριθμός συν/τών: 759967
 • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Αφιερωμα


Πεμ 06 Νοε 2003

ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ


Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στην Ψυχική Ασθένεια (Θεσσαλονίκη 7-10 Νοεμβρίου 2003)

Η ψυχιατρική για την τέχνη ή η τέχνη για την ψυχιατρική;


«Αν η ψυχιατρική δεν υπήρχε, ο κινηματογράφος έπρεπε να την εφεύρει. Και στην πραγματικότητα, αυτό έκανε» . Η ρήση αυτή του ψυχίατρου και μελετητή του κινηματογράφου Irving Schneider, αποτυπώνει και περιγράφει σε μεγάλο βαθμό τη στενή σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στη σύγχρονη ψυχιατρική και τον κινηματογράφο.

Με κεντρικό τίτλο “Ας ανοίξουμε τις πόρτες”, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.), με τη συμβολή του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών, οργανώνει στη Θεσσαλονίκη κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες που αντλούν τα θέματά τους από την ψυχική ασθένεια, από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου, προκειμένου να διερευνηθεί ο καταλυτικός ρόλος που διαδραματίζει ο κινηματογράφος στη διαμόρφωση των στάσεων του κοινού απέναντι στις ψυχικές διαταραχές. Πολύτιμοι αρωγοί το Υπουργείο Πολιτισμού που έθεσε υπό την αιγίδα του την διοργάνωση και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στόχος του αφιερώματος είναι η ανάδειξη της απεικόνισης της ψυχικής ασθένειας στον κινηματογράφο και η αποτύπωση της πραγματικότητας μέσα από το πρίσμα της Ψυχιατρικής.

Στις ευαίσθητες περιοχές του θέματος αναφέρθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Υγείας & Πρόνοιας, κ. Κώστας Στεφανής, η κa. Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, επιστημονική υπεύθυνη του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών, ο κ. Φώτης Σακελλαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen – Cilag, η κa. Βάντα Καζή, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία, ο κ. Αντώνης Κιούκας, Αναπληρωτής Διευθυντής του Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο κ. Νίκος Γεωργιάδης, εκπρόσωπος της εφημερίδας «Μακεδονία» .

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα θα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή προβολή ταινιών και από μια μονοδιάστατη ενημέρωση του κοινού για την ψυχική διαταραχή. Για να επιτευχθεί μια σφαιρική και ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, πριν από κάθε θεματική ενότητα θα γίνεται συζήτηση με ειδικούς από το χώρο της Ψυχιατρικής και της Τέχνης καθώς και με εκπροσώπους συλλόγων χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οικογενειών ενισχύοντας ταυτόχρονα και τη συμμετοχή του κοινού. Στις τέσσερις ημέρες του αφιερώματος η εσωτερική και η εξωτερική πραγματικότητα της ψυχικής ασθένειας θα φωτιστεί από πολλές πλευρές και θα δοθεί παράλληλα η ευκαιρία να έρθουν κοντά άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους και με διαφορετικές κατευθύνσεις, άνθρωποι «μπροστά αλλά και πίσω από τη σκηνή», άτομα με ψυχική ασθένεια και μη, για να ενημερωθούν, να γνωρίσουν και να κρίνουν, να μιλήσουν ανοιχτά για την εικόνα της ψυχικής ασθένειας, αυτήν που αποτέλεσε την έμπνευση στο μυαλό του σκηνοθέτη και την εικόνα της πραγματικότητας.

Ελπίζουμε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης, η πόλη του κινηματογράφου, θα «αγκαλιάσει» αυτή τη διοργάνωση και θα υποστηρίξει τους στόχους του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών.

Ο Υπουργός Υγείας και καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Κώστας Στεφανής, χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.), ενός φορέα που στα 15 χρόνια λειτουργίας του έχει προσεγγίσει πολύπλευρα τη σύγχρονη αντίληψη για την ψυχική ασθένεια, να οργανώσει με τη συμβολή του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Ψυχική Ασθένεια.

Όπως δήλωσε: «Η ψυχική διαταραχή με τις μυθολογικές και δαιμονολογικές της προεκτάσεις, μεταγλωττισμένη σε λαϊκής χρήσης όρους, μεταποιημένη από την 7η Τέχνη άλλοτε σε γελοιογραφική και άλλοτε σε εγκληματική φιγούρα, έχει υποστεί επί μακρόν μια σημαντική εννοιολογική αλλοίωση και διαστροφή της πραγματικής της εικόνας και ο ψυχικά ασθενής έναν ευτελέστατο και ανηλεή κοινωνικό στιγματισμό. Σε άλλες στιγμές του όμως, ο κινηματογράφος σκύβει με ευαισθησία και ρεαλισμό σε ζητήματα που θεωρούνται κοινωνικά ταμπού, όπως η ψυχική ασθένεια, δίνοντας το έναυσμα στο κοινό να κρίνει και να στοχαστεί πάνω στα στερεότυπα και τους μύθους, την αλήθεια και την πραγματικότητα. Ο κινηματογράφος μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, συμβάλλοντας στην απομυθοποίηση της ψυχικής ασθένειας και στην αποτύπωση της σωστής της διάστασης».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως «ο κινηματογράφος ως μέσο, με τη δύναμη της εικόνας που διαθέτει, έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει αλλά και να τροποποιήσει απόψεις και αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει». Η πρωτοβουλία αυτή, είπε, θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό της Θεσσαλονίκης να ανιχνεύσει και να αποκρυπτογραφήσει την ψυχιατρική «περίπτωση» μέσα από την οδό της κινηματογραφικής τέχνης που αποτελεί φορέα πολιτισμού. Εξάλλου, η τέχνη και η επιστήμη είναι δυο έννοιες που συμπορεύονται σε μια κοινωνία που παράγει πολιτισμό.

Η επιστημονική υπεύθυνη του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών κα. Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, ανέφερε στη συνέντευξη ότι «η 7η Τέχνη γοητεύεται από τον κόσμο της Ψυχιατρικής ταυτίζοντας όμως συχνά τον ψυχικά ασθενή με τον εγκληματία ή με τον Dr Jekyll και τον Mr Hyde, την ψυχική διαταραχή με την ‘αθεράπευτη τρέλα’ και την ψυχιατρική θεραπεία με την καταστολή. Οι απεικονίσεις αυτές δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώνουν τα κοινωνικά στερεότυπα και να συναντούν τους πιο μύχιους φόβους του κοινού, καθώς ο μέσος θεατής γίνεται δέκτης μιας εικόνας την οποία δεν μπορεί εύκολα να προσεγγίσει και να αποκρυπτογραφήσει. Έτσι τα ‘κινηματογραφικά’ πια στερεότυπα συντελούν στο στιγματισμό μέσα από τη μη ρεαλιστική απεικόνιση των ψυχικά ασθενών και την απόδοση σε αυτούς χαρακτηριστικών που ‘έλκουν’ το θεατή, το ευρύ κοινό» .

«Ωστόσο», συνέχισε η κα. Μ. Οικονόμου – Λαλιώτη, «εκτός από το κοινό, αποδέκτες της εικόνας είναι οι ασθενείς και οι οικογένειές τους που αποτελούν και τα κύρια θύματα του στίγματος και του αποκλεισμού». Στις κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου, συνέχισε, οι διακρίσεις σβήνουν για λίγες ώρες. Ασθενείς και «υγιείς» στις διπλανές θέσεις. Σε έναν μικρό χώρο μπορούν να συνυπάρξουν όλοι. Στην ανοιχτή κοινωνία τα τείχη υψώνονται ευκολότερα.

Ο κ. Φώτης Σακελλαρίδης Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen – Cilag, η οποία είναι χορηγός αυτής της προσπάθειας, τόνισε ότι «κάποιες φορές η κινηματογραφική προσέγγιση αναπαράγει τα στερεότυπα και τις φοβίες της κοινωνίας, κάποιες άλλες εκμεταλλεύεται το θέμα της με στόχο τον εντυπωσιασμό, όμως γενικά η Τέχνη με την οξυδέρκεια και τη διεισδυτικότητα της έχει συμβάλλει στην εξοικείωση του κοινού με την ιδέα ότι η ψυχική διαταραχή μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, αν υπάρξουν οι παράγοντες που θα την ευνοήσουν. Όπως ακριβώς, μπορεί να θεραπευθεί αν εξυγιανθεί η ατμόσφαιρα που τη συντηρεί».

«H Janssen – Cilag», σημείωσε ο κ. Φ. Σακελλαρίδης, «έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ψυχικής υγείας. Υπήρξε, και παραμένει πρωτοπόρος στη μελέτη της ψυχής, ενώ δημιούργησε μερικά από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για ψυχικά νοσούντες. Έχοντας τόσο στενή σχέση με το θέμα, ανέλαβε τη χορηγία του αφιερώματος για να ενώσουμε τη φωνή μας με την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για την καταπολέμηση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων που συνδέονται με τις ψυχικές διαταραχές».


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εννέα σημαντικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου περιλαμβάνει το Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για την Ψυχική Ασθένεια. Κοινό σημείο των ταινιών αυτών είναι η αναπαράσταση της ψυχικής ασθένειας στη μεγάλη οθόνη.

Οι ταινίες έχουν χωριστεί σε 3 ενότητες με βάση το θεματικό τους περιεχόμενο: «O μύθος της βίας», «Οικογένεια – Σχέσεις», «Από το άσυλο στην κοινωνική ένταξη».

H πρώτη θεματική ενότητα των ταινιών, «Ο μύθος της βίας», αφορά στο πιο «δημοφιλές» για τον κόσμο του σινεμά στερεότυπο, αυτό της βίας και της επικινδυνότητας. Ξεκινώντας από το Maniac Cook του 1909, η βιομηχανία του κινηματογράφου έχει προβάλλει σωρεία ταινιών όπου ο ψυχικά ασθενής, συνήθως με σχιζοφρένεια ή σπανιότερα με πολλαπλή προσωπικότητα, επιδίδεται σε κατ’ εξακολούθηση αποτρόπαια εγκλήματα. Ανάμεσα από πολλές ταινίες επιλέχθηκαν οι «Μέσα απ’ το σπασμένο καθρέφτη» (Ingmar Bergman, 1961), «Η αποστροφή» (Roman Polanski, 1965) και το πρόσφατο «Fight club» (David Fincher, 1999).

Η δεύτερη ενότητα, «Οικογένεια – σχέσεις», στόχο έχει να αναδείξει το ρόλο της οικογένειας και τις ποικίλες πτυχές των συνεπειών της ψυχικής ασθένειας στην οικογενειακή ζωή. Στο κινηματογραφικό αφιέρωμα, θα υπάρξει συμμετοχή μελών από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Ψ.Υ.), τα οποία θα μοιραστούν με το κοινό τη δική τους προσωπική εμπειρία από την ψυχική ασθένεια. Στις ταινίες αυτής της ενότητας περιλαμβάνεται η αυστραλιανή παραγωγή «Angel Baby» (Michael Rymer, 1995), «Shine, o Σολίστας» (Scott Hicks, 1996) και «Το Όνομά μου είναι Σαμ» (Jessie Nelson, 2001).

Οι ταινίες της τρίτης ενότητας, «Από το άσυλο στην κοινωνική ένταξη», δίνουν την αφορμή στο ευρύ κοινό να ενημερωθεί για το παρελθόν του ασύλου και τη σημερινή πραγματικότητα της κοινωνικής ένταξης. Οι ταινίες είναι το «Φράνσις, μια αδέσμευτη γυναίκα» (Graeme Clifford, 1982), το «Το κορίτσι που άφησα πίσω» (James Mangold, 1999) και το «Έλινγκ, ο άνθρωπός σας» (Peter Naess, 2001).

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα υποστηρίζουν οι εταιρείες διανομής ταινιών ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ και NEW STAR με την ευγενική χορηγία των ταινιών: «Shine, ο Σολίστας», «Το κορίτσι που άφησα πίσω» (ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ) και «Angel Baby» (NEW STAR).

Το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα θα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή προβολή ταινιών και από μια μονοδιάστατη ενημέρωση του κοινού για την ψυχική διαταραχή. Έτσι πριν από κάθε θεματική ενότητα, θα γίνεται συζήτηση με ειδικούς από το χώρο της Ψυχιατρικής και της Τέχνης καθώς και με εκπροσώπους συλλόγων χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οικογενειών ενισχύοντας ταυτόχρονα και τη συμμετοχή του κοινού.


ΛΙΣΤΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Κατά τη διάρκεια του κινηματογραφικού αφιερώματος, θα προηγείται της προβολής των ταινιών συζήτηση με συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ειδικοί από το χώρο της Ψυχιατρικής και της Τέχνης, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων χρηστών υπηρεσιών υγείας και οικογενειών.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2003
Ώρα: 19.00 – 20.30

Κύκλος: Ο μύθος της Βίας

  § Έναρξη: Mαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη
  § Ιγγλέση Ειρήνη, Ηθοποιός
  § Κεχαγιάς Βασίλης, Κριτικός Κινηματογράφου
  § Μαυρέας Βενετσάνος, Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  § Νομίδου Νίκη-Ελένη, Μητέρα, Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, Ν.Σερρών


Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2003 Ώρα: 20.15 – 21.30

Κύκλος: Οικογένεια – Σχέσεις

  § Δανίκας Δημήτρης, Κριτικός Κινηματογράφου
  § Καζή Βάντα, Μέλος ΔΣ, Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ)
  § Κούλογλου Στέλιος, Δημοσιογράφος*
  § Πατεράκη Ρούλα, Ηθοποιός
  § Σεβαστίκογλου Πέτρος, Σκηνοθέτης
  § Φουντουλάκης Κώστας, Ψυχίατρος – Λέκτορας Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2003 Ώρα: 19.00 – 20.30

Κύκλος: Από το άσυλο στην κοινωνική ένταξη

  § Γιαννουλάτος Πέτρος, Οικονομολόγος – Διοικητής Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής
  § Γιώτης Λάμπρος, Ψυχίατρος - Δραματοθεραπευτής
  § Δερμεντζόγλου Αλέξης, Κριτικός Κινηματογράφου
  § Διακογιάννης Γιάννης, Ψυχίατρος – Επίκουρος Καθηγητής Γ’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
  § Ελευθεριάδης Χρήστος, Χρήστης υπηρεσιών ψυχικής υγείας
  § Στυλιανίδης Στέλιος, Ψυχίατρος, Διοικητής Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής


*Αναμένεται επιβεβαίωση συμμετοχής


Για περισσότερες πληροφορίες :
Σύνη Αυγερινού,
Communications In PRactice
τηλ. 210 6889200
mail : savgerinou@cip.gr 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.