• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


Watch on the Rhine (1943)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Φρουρά επί του Ρήνου

Δραματική | 114' | Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Αγγλικά - Γερμανικά
  Δημοτικότητα: 0.05 %
Αξιολόγηση: 10.00/1010.00/1010.00/1010.00/1010.00/1010.00/1010.00/1010.00/1010.00/1010.00/10   (10.00/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Χαμηλή (Συμφωνία ψήφων > 75%)
- Υπότιτλος:

Στα μοναχικά της χείλια ένα χαμόγελο.


- Συντελεστές :

Paul LukasΗθοποιός ....Kurt MullerAcademy Award Winner

Lucile WatsonΗθοποιός ....Fanny FarrellyAcademy Award Nominee

Dashiell HammettΣεναριογράφος  Academy Award Nominee

Bette DavisΗθοποιός ....Sara Muller 

Geraldine FitzgeraldΗθοποιός ....Marthe de Brancovis 

Beulah BondiΗθοποιός ....Anise 

Lillian HellmanΣυγγραφέας ....θεατρικό 

Herman ShumlinΣκηνοθετης   

Hal MohrΣκηνοθετης ....(δεύτερος) 

Lillian HellmanΣεναριογράφος    
Watch on the Rhine (1943) - kprncs - Δευ 29 Ιαν 2018 - 12:45
ΣΧΟΛΙΟ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=713240]
Watch on the Rhine (1943)
ΠΛΟΚΗ: Η Sara Muller (Bette Davis) επιστρέφει μετα από 18 χρόνια στο αρχοντικό πατρικό της στις ΗΠΑ μαζί με τον Γερμανό σύζυγο της Kurt (Paul Lukas) και τα 3 της παιδιά, κατα την διάρκεια του Β` Παγκοσμίου και την επικράτηση των Ναζιστικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.
Ο ευγενής και ιδεαλιστής Kurt είναι καταζητούμενος από τους Ναζί για την έντονη αντιχιτλερική του δράση και την συμμετοχή του σε ένοπλες αντιστασιακές οργανώσεις και ετοιμάζεται πάλι να γυρίσει στην Ευρώπη για να βοηθήσει την οργάνωση του..
Η μητέρα της Sara, αριστοκρατική και πλούσια, φιλοξενεί στο σπίτι τους τον ύπουλο και διεφθαρμένο κόμη de Brancovis (George Coulouris), ο οποίος λόγω των σχέσεων του με αξιωματούχους της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ουάσινγτον ξέρει ότι ο Kurt μπορεί να αποβει επικερδής για αυτόν αν τον καταδώσει και τον συλλάβουν όταν γυρίσει στην Γερμανία.
Έτσι, απαιτεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσοό από τον Kurt για να μη τον καταδώσει, το οποίο αρχικά ο Kurt σκέπτεται να του δώσει. Καθώς ο Kurt, όμως, αντιλαμβάνεται ότι ο ανήθικος de Brancovis δεν πρόκειται να τηρήσει καμία συμφωνία, η σύγκρουση των δύο ανδρών είναι αναπόφευκτη και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για την απόφαση που θα πάρει...
ΚΡΙΤΙΚΗ: Έργο, θεατρικής μάλλον υφής και παρουσίας, με ισχυρή αντιναζιστική τοποθέτηση και μαχητική διάθεση απέναντι στην Γερμανική κατάκτηση της Ευρώπης αλλά και τους χαφιέδες του καθεστώτος του Γ Ράιχ.
Το έργο διαθέτει δυνατό, αληθοφανές σενάριο, εξαιρετικές ερμηνείες από τους Paul Lukas και George Coulouris (ακόμα και από την ..αχώνευτη Bette Davis, που τουλάχιστον σε αυτό το έργο δεν παίζει την στρίγγλα...) και έξυπνους και μεστούς διαλόγους. Εντύπωση μου έκανε ο εξής διάλογος, εκεί που ο Kurt αναφέρεται περήφανα στην Αντίσταση και μειωτικά για τον χαρακτήρα των Ναζί κατακτητών, περίπου στην 1 ώρα και 26 λεπτά: "....Ναι. Υπάρχει ανωμαλία στο χαρακτήρα των Γερμανών...."(!!).
Παρόλο που κανείς θα μπορούσε να αποκαλέσει το έργο μέρος της Αμερικανικής αντιναζιστικής προπαγάνδας στην μέση του Πολέμου (την στιγμή που τόσα Αμερικανικά στρατεύματα πολεμούσαν για την ελευθερία των Ευρωπαίων), η ταινία διαθέτει υψιπετή σκοπό και τον εκπληρώνει χωρίς φανφάρες και πατριωτικές εξάρσεις. Πάρα πολύ καλή ...[ΚώσταςΚΓΠ15012018](8/10)
Το επεξεργάστηκε ο/η kprncs συνολικά 3 φορές
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.