• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


The Mask of Dimitrios (1944)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Ο Δαίμων του Βοσπόρου

Νουάρ | 95' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Αγγλικά
  Δημοτικότητα: 0.02 %
Αξιολόγηση: n/a (<3 ψήφοι)
- Υπότιτλος:

Το απίθανο στόρι ενός άντρα του μυστηρίου!

 

- Συντελεστές :

Sydney GreenstreetΗθοποιός ....Κος Peters 

Peter LorreΗθοποιός ....Cornelius Leyden 

Zachary ScottΗθοποιός ....Δημήτριος Μαρκόπουλος 

Faye EmersonΗθοποιός ....Irana Preveza 

Victor FrancenΗθοποιός ....Wladislaw Grudek 

Eric AmblerΣυγγραφέας ....μυθιστόρημα 

Jean NegulescoΣκηνοθετης   

Frank GruberΣεναριογράφος    
The Mask of Dimitrios (1944) - kprncs - Δευ 20 Ιουλ 2015 - 18:49

ΣΧΟΛΙΟ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=718266&page=4]


The Mask of Dimitrios (1944)


Ο Ολλανδός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Cornelius Leyden (Peter Lorre) , που ξεκουράζεται στην Κωνσταντινούπολη το 1938, μαγεύεται από την ιστορία του αδίστακτου Ελληνα εγκληματία, ονόματι Δημήτρη Μακρόπουλου (Zachary Scott), όταν βρίσκεται το πτώμα "του" στον Βόσπορο.
Ο Μακρόπουλος είχε ξεκινήσει με μικροκλοπές και τον φόνο ενός τοκογλύφου στην Σμύρνη το 1923, είχε δε -μετέπειτα- δημιουργήσει συμμορίες και έκανε του κόσμου τις ανομίες.
Ο Leyden αρχίζει τότε να μελετά το μονοπάτι της ζωής του Μακρόπουλου, ο οποίος το 1929 "προβιβάστηκε" με την απόπειρα δολοφονίας ενός Σέρβου ηγέτη και με κατασκοπεία και εκβιασμούς -και μετά χάθηκαν τα ίχνη του...
Καθώς όμως ο Leyden τον ψάχνει ανάμεσα στην Αθήνα, Σόφια, Βελιγράδι, Γενεύη και Παρίσι γνωρίζεται με τον Peters (Sydney Greenstreet), τέως μέλος της συμμορίας του Μακρόπουλου, τον οποίο ο Μακρόπουλος είχε "πουλήσει" στη Αστυνομία πριν από πολλά χρόνια, μαζί με όλους τους τότε συντρόφους του...
Μαζί με τον Peters αποφασίζουν να παγιδεύσουν τον Μακρόπουλο, που είναι στην πραγματικότητα ζωντανός, και να αποδώσουν δικαιοσύνη και να πάρουν εκδίκηση για όλες τις ατιμίες του, "γδύνοντας" τον παράλληλα από μερικά εκατομμύρια γαλλικά φράγκα...
Εκπληκτική ταινία, που κατατάσσεται απο τους διεθνείς κριτικούς στο νουάρ, παρόλο που δεν πληροί όλα τα αναγκαία κριτήρια: Εχει, δηλαδή, τους αδίστακτους και στυγερούς χαρακτήρες, τις δολοπλοκίες, τις δολοφονίες, τις παρανομίες, τα σκοτεινά τοπία, την περίεργη μουσική και την γενικότερη απαισιοδοξία της εποχής, αλλά λείπει, ομως, η femme fatale...Εντάξει, δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα!
Οι απίστευτες ερμηνείες του πάντα έξοχου Peter Lorre (του οποίου πρέπει να έχω δεί όλες τις ταινίες και του οποίου το στιλ της κινηματογραφικής παρουσίας δεν έχει ξεπεραστεί...) και του Sydney Greenstreet, χωρίς να παραγνωρίζεται αυτή του Zachary Scott και των λοιπων συντελεστών, η ατμόσφαιρα της ταραγμένης δεκαετίας του 1930, το τέλειο σενάριο και η σφικτή σκηνοθεσία του νεαρού Ρουμάνου σκηνοθέτη Jean Negulesco, συνθέτουν μία σπάνια ταινία, μία ταινία-διαμάντι, από τις καλύτερες του είδους.
Νομίζω ότι πρέπει να την δουν όλοι οι φίλοι του αστυνομικού και νουάρ κινηματογραφικού είδους, για να μη πω τίποτα για τους φίλους του Lorre! [Κώστας ΚΓΠ 20072015](10+/10)

 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.