• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


Five Graves to Cairo (1943)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Κατάσκοποι του Αλαμέιν

Κατασκοπική | 96' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Αγγλικά - Γερμανικά
  Δημοτικότητα: 0.00 %
Αξιολόγηση: n/a (<3 ψήφοι)
- Υπότιτλος:

Μήπως μια γυναίκα ξεκίνησε την ήττα του Ρόμελ;


- Συντελεστές :

Franchot ToneΗθοποιός ....δεκανέας John J. Bramble / Davos 

Anne BaxterΗθοποιός ....Mouche 

Akim TamiroffΗθοποιός ....Farid 

Erich von StroheimΗθοποιός ....στρατηγός Erwin Rommel 

Peter van EyckΗθοποιός ....υπολοχαγός Schwegler 

Lajos BiroΣυγγραφέας ....θεατρικό 

Billy WilderΣκηνοθετης   

Billy WilderΣεναριογράφος   

Charles BrackettΣεναριογράφος    
Five Graves to Cairo (1943) - kprncs - Τρί 18 Οκτ 2016 - 10:02
ΣΧΟΛΙΟ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=713245#loginform]
Five Graves to Cairo (1943)
ΠΛΟΚΉ: Όταν η Βρετανική 8η Στρατιά υποχωρούσε το 1942 εμπρός στην δύναμη, την ευφυΐα και την ικανότητα του Ρόμελ, ο νεαρός δεκανέας των τεθωρακισμένων Bramble (Franchot Tone) διασώζεται σε ένα πανδοχείο στην μέση του τίποτα.
Καθώς ο ιδιοκτήτης Farid (Akim Tamiroff) του προσφέρει καταφύγιο και η καμαριέρα Mouche (Ann Baxter) ανοχή, ο Bramble παίρνει την θέση του νεκρού σερβιτόρου Davos (που ήταν στην  πραγματικότητα σπιούνος των Γερμανών).
Έτσι, όταν καταλύει στο ξενοδοχείο ο Στρατηγός Ρόμελ (Eric von Stroheim) ο Bramble κρυφακούοντας μαθαίνει πολλά μυστικά, που οι Γερμανοί θεωρούσαν ότι "ήξερε".
Το βασικότερο είναι ότι μαθαίνει που έχουν κρύψει οι Γερμανοί καύσιμα και πολεμοφόδια, σε προωθημένες αποθήκες, πολύ μπρος από τις γραμμές τους, χάρη στην προνοητικότητα του Ρόμελ!
Για να μπορέσει να διαφύγει και να φτάσει στο Κάιρο και να αναφέρει όλα αυτά, πρέπει να ξεπεράσει τις υποψίες του υπασπιστή του Στρατηγού Ρόμελ, Λοχαγού Schwegler (Peter van Eyck), που τον υποπτεύεται ...
ΚΡΙΤΙΚΉ: Η ταινία, γυρισμένη το 1943, δείχνει το "άσχημο", απότομο, φιλοναζιστικό πρόσωπο του Στρατηγού Ρόμελ, ο οποίος τότε κατατρόπωνε τα Βρετανικά και άλλα Συμμαχικά στρατεύματα στις ερήμους της Λιβύης.
Προς το τέλος του 1943, όταν ο πόλεμος είχε γυρίσει, όμως, ο Ρόμελ αναδείχθηκε από τους Συμμάχους ως η "αλεπού της ερήμου", ή, ως ο ικανότερος στρατηγός των Γερμανών και το "καλό" του πρόσωπο παρουσιάστηκε στο έργο "The Desert Fox" (1951), 
το οποίο "αγιοποίηση" τον Ρόμελ και τις προσπάθειες του στην εξόντωση του Χίτλερ...
Η ερμηνεία του Eric von Stroheim, αυτού του σπουδαίου σκηνοθέτη και ηθοποιού αξέχαστων και κλασικών ταινιών της αρχής της κινηματογραφίας είναι εξαιρετική, όπως και των άλλων πρωταγωνιστών Baxter και Tone. 
[Ο Ε. von Stroheim ήταν ο σκηνοθέτης των ιστορικών  `Foolish Wives" (1923), "Greed"(1924) και από τους πρωταγωνιστές στο ανεπανάληπτο "La Grande Illusion" (1937) κτλ κτλ..].
Το έργο πέραν από την προσπάθεια γελοιοποίησης των Γερμανών και των Ιταλών συμμάχων τους, διατηρεί προφανώς συναισθηματικό χαρακτήρα για την επερχόμενη νίκη των Συμμάχων και λειτουργεί προπαγανδιστικά για τόνωση του ηθικού του πληθυσμού.
Ο σκηνοθέτης Billy Wilder [που το 1944 σκηνοθέτησε, αργότερα στην καριέρα του, το καλύτερο -ίσως- νουάρ που έχει ποτέ γυριστεί, το "Double Indemnity"] δούλεψε αυτή την πρώτη πολεμική του ταινία με γρηγοράδα, εναλλαγές και ένταση, χρησιμοποιώντας εξαίρετα τους ταλαντούχους ηθοποιούς στο καλό σενάριο που είχε στην διάθεση του.[ΚώσταςΚΓΠ17102016][ΚώσταςΚΓΠ2020203](7/10) 
Το επεξεργάστηκε ο/η kprncs συνολικά 3 φορές
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.