• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


Faust: Eine Deutsche Volkssage (1926)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Φάουστ
- Γνωστό και ως:
Faust

Φαντασίας | 115'
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 6/9/2002
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Βωβή
Δημοτικότητα: 0.62 %
Αξιολόγηση: n/a (<3 ψήφοι)
- Gallery:
- Συντελεστές :

Gosta EkmanΗθοποιός ....Faust 

Emil JanningsΗθοποιός ....Mephisto 

Camilla HornΗθοποιός ....Gretchen 

Frida RichardΗθοποιός ....η μητέρα της Gretchen 

William DieterleΗθοποιός ....Valentin 

Johann Wolfgang GoetheΣυγγραφέας ....θεατρικό 

F.W. MurnauΣκηνοθετης   

Gerhart HauptmannΣεναριογράφος   

Hans KyserΣεναριογράφος    
Faust (1926) - kprncs - Τρί 11 Αυγ 2015 - 19:59

ΣΧΟΛΙΟ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=712494]


Faust (1926)


Το έργο στηρίζεται στον Γερμανικό λαικό μύθο: Ο καλοκάγαθος και φιλάνθρωπος γέρο-Φάουστ (Gosta Ekman) δεν μπορεί να βρεί το φάρμακο κατα της πανούκλας τον Μεσαίωνα, όταν οι συγχωριανοί του πεθαίνουν κατα χιλιάδες.

Μετά από ένα στοίχημα του Θεού με τον Διάβολο, ο Φάουστ βρίσκει ένα αποκρυφικό βιβλίο, με την βοήθεια του οποίου προσκαλεί τον Διάβολο να τον βοηθήσει.
Ο διάβολος ή Μεφιστοφελής (Emil  Jannings) τον αναγκάζει να υπογράψει ένα 24ωρο συμβόλαιο, με το αίμα του. Μέσα στο 24ωρο ο Φάουστ δεν καταφέρνει τίποτα, ελκύεται όμως από την προοπτική της αιώνιας νεότητας και ανανεώνει το Συμβόλαιο του, με αντάλλαγμα την νεότητα.


Μέσα σε αυτή την καταραμένη επιστροφή στην νιότη του, ως ένας νέος και ωραίος άνδρας, γνωρίζει μία αγνή, όμορφη κοπέλα, την οποία κατακτά με τους υπουλους τρόπους του Διαβόλου και την οποία καταστά έγκυο. Οι χωριανοί της όμως την χαρακτηρίζουν πόρνη και διαβολογυναίκα, και μόλις το νεογέννητο παιδί της πεθαίνει αβοήθητο στο κρύο, την καίνε στη πυρά ως στυγνή παιδοκτόνο.
Εκεί όμως προσφεύγει και ο Φάουστ, μη μπορώντας να είναι μακρυά από την καλή του Γκρέτχεν (Camilla Horn), οπου όμως χάνει το χάρισμα της νεότητας του και καίγονται και οι δυο μαζί, σαν ερωτευμένοι εραστές μέχρι το τέλος, "βοηθώντας" τον Θεό να κερδίσει το στοίχημα ενάντια στον Διάβολο...


Είναι λίγα αυτά που μπορεί να πεί κανείς για την σκηνοθετική δεινότητα του μεγάλου Γερμανου Σκηνοθέτη Friedrich Wihlelm Murnau. Ο άνθρωπος κατάφερε να μετατρέψει μια βωβή ταινία με παραδοσιακό σενάριο, σε παγκόσμιο μεγαλούργημα...Οι ερμηνείες, ιδιαίτερα αυτή του Μεφιστοφελή (Emil Jannings), οι συγκλονιστικές στιγμές της άφιξης της συνοδείας του διαβόλου στο σταυροδρόμι και οι συγκινητικές σκηνές του θανάτου του παιδιού της Γκρέτχεν είναι εξωπραγματικά όμορφες, αέρινες, απίθανες, ανεπανάληπτες...τι να πρωτοθαυμάσει κανείς...


Εντάξει, το έργο μου μαύρισε την ψυχή και με καταπίεσε. Αλλα, απλούστα, δεν γίνονται πιά τέτοια κινηματογραφικά αριστουργήματα...[Κώστας ΚΓΠ 11082015](10/10)

 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.