• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


Crime and Punishment (1935)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Εγκλημα και Τιμωρία

Αστυνομική | 88'
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 14/01/2009
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Αγγλικά
  Δημοτικότητα: 0.02 %
Αξιολόγηση: n/a (<3 ψήφοι)

- Συντελεστές :

Peter LorreΗθοποιός ....Roderick Raskolnikov 

Edward ArnoldΗθοποιός ....επιθεωρητής Porfiry 

Marian MarshΗθοποιός ....Sonya 

Tala BirellΗθοποιός ....Antonya Raskolnikov 

Elisabeth RisdonΗθοποιός ....Κα Raskolnikov 

Fyodor DostoevskyΣυγγραφέας ....μυθιστόρημα 

Josef von SternbergΣκηνοθετης   

 Joseph Anthony (II)Σεναριογράφος   

 S.K. LaurenΣεναριογράφος    
Crime and Punishment (1935) - kprncs - Κυρ 16 Αυγ 2015 - 10:30

ΣΧΟΛΙΟ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=719623#loginform]


Crime and Punishment (1935)


Στηριγμένο στο βιβλίο του Fyodor Dostoievski, ο νεαρός  Raskolnikov (Peter Lorre) αποφοιτά από την σχολή της εγκληματολογίας με υψηλούς βαθμούς, αλλά αναλώνει την ζωή του μετά ζώντας περιθωριακά και γράφοντας που και που κάποιο άρθρο σε ειδικευμένες εκδόσεις.


Οταν, λόγω ένδειας, ενεχειριάζει το ρολόι του πατέρα του, αποκτά ένα μίσος για την ενεχυροδανείστρια (Patrick Camdbell), η οποία μόλις πριν είχε ταπεινώσει την όμορφη πλην πτωχη Sonya (Marian Marsh). Ξαναγυρίζει λοιπον στο γραφείο της και με πρόσχημα ένα νέο δάνειο, την σκοτώνει κτυπώντας την βάναυσα.


Ο αστυνόμος Porfiry (Edward Arnold), που είναι και μελετητης των γραπτών του Raskolnikov, τον υποζιάζεται από την αρχή και του αρχίζει έναν ψυχολογικό πόλεμο.


Στο ενδιάμεσο η Αστυνομία συλλαμβάνει και ένα φουκαρά μικροκακοποιό, ο οποίος μπλέκεται από τις συγκυρίες και "ομολογεί" το έγκλημα που ποτέ δεν διέπραξε....


Εκει ο Raskolnikov μπαίνει στο δίλημμα του να αφήσει τον φουκαρά να κρεμαστεί για κάτι που δεν έκανε (θεωρώτας ότι ούτως ή άλλως ήταν ένας μικροαπετώνας και ο κόσμος δεν θα έχανε κάτι),  ή, να ομολογήσει ταλανιζόμενος από το βάρος της συνείδησης του και την πίεση της Sonya, η οποία στο ενδιάμεσο έχει γίνει φίλη του και του υπόσχεται αιώνια αγάπη...


Η ταινία απεικονίζει το ηθικό δίλημμα του ανθρώπου, ανάμεσα στην κατάχρηση της ευφυίας του χαρισματικού ατόμου σε βάρος της γενικής ανθρωπότητας και της ηθικής που επιτρέπει στους ανθρώπους να διαφέρουν από τα κτήνη.


Σε αυτή την πρώτη Αμερικανική ταινία του, ο μεγάλος ηθοποιός Peter Lorre φαίνεται λϊγο "έξω από τα νερά του", συνεσταλμένος και κάπως αμυντικός.
Το έργο μοιράζεται ουσιαστικά ανάμεσα στον Lorre και τον αυταρχικό αστυνόμο Arnold  καθώς εξελίσσεται σε μία "μονομαχία" ανάμεσα στους δύο αυτούς ανθρώπους...[Κώστας ΚΓΠ 15082015](6/10)

Το επεξεργάστηκε ο/η kprncs συνολικά 2 φορές
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.