• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Γενικές Πληροφορίες


Action in the North Atlantic (1943)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Νηοπομπή στο Μουρμάνσκ

Πολεμική | 126' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Αγγλικά - Γερμανικά
  Δημοτικότητα: 0.05 %
Αξιολόγηση: n/a (<3 ψήφοι)

- Συντελεστές :

Guy GilpatricΣυγγραφέας ....στόριAcademy Award Nominee

Humphrey BogartΗθοποιός ....πλωτάρχης Joe Rossi 

Raymond MasseyΗθοποιός ....πλοίαρχος Steve Jarvis 

Alan HaleΗθοποιός ....Alfred `Boats` O`Hara 

Julie BishopΗθοποιός ....Pearl O`Neill 

Ruth GordonΗθοποιός ....Sarah Jarvis 

Lloyd BaconΣκηνοθετης   

Byron HaskinΣκηνοθετης ....(δεύτερος) 

Raoul WalshΣκηνοθετης ....(δεύτερος) 

John Howard LawsonΣεναριογράφος   

A.I. BezzeridesΣεναριογράφος   

W.R. BurnettΣεναριογράφος    
Action in the North Atlantic (1943) - kprncs - Κυρ 09 Απρ 2017 - 10:18
ΣΧΟΛΙΟ του ΚΓΠ στο [http://www.cine.gr/film.asp?id=722685]
Action in the North Atlantic (1943)
ΠΛΟΚΗ: Οταν το φορτηγό εμπορικό πλοίο "ΒΟΡΕΙΟ ΑΣΤΕΡΙ" τορπιλίζεται και βυθίζεται από γερμανικό υποβρύχιο το 1943, στην Αμερικανική είσοδο στον Β Παγκόσμιο, ο εγκληματίας πλοίαρχος του επιτίθεται με τον όγκο του υποβρυχίου και εμβολίζει την σωσίβια λέμβο, στην οποία είχαν καταφύγει τα διασωθέντα μέλη του πλητώματος, ο Πλοίαρχος και ο Πρώτος Joe Rossi (Humphrey Bogart).
Οι ναυαγοί αντέχουν 11 μέρες στην θάλασσα, μέχρις που διασώζονται από πλοίο του Ναυτικού, ορκισμένοι να εκδικηθούν, αν μπορούν.
Ολοι τους ξαναμπαρκάρουν σε ένα καινούργιο πλοίο της περίφημης σειράς Liberty, το οποίο είχε και πολεμική φρουρά και εξοπλισμό με κανόνια και πολυβόλα και εντάσσονται σε μία μεγάλη νηοπομπή με εξοπλισμό για το μέτωπο της Ευρώπης και λιμάνι προορισμού το Μουρμάνσκ της Ρωσίας...
Στην μέση του Ατλαντικού όμως τους επιτίθεται μία από τις διαβόητες "αγέλες λύκων" των Ναζί, κοινώς, ένα πλήθος υποβρυχίων που προσπαθούσε να καταστρέψει όσα πιο πολλά πλοία της νηοπομπής μπορούσε. Ανάμεσα τους ήταν και το υποβρύχιο που τους είχε βυθίσει αρχικά...
Μετά από μάχες των συνοδών πλοίων της νηοπομπής, μία μοναχική "σκυλομαχία" του Φορτηγού με το υποβρύχιο και μία αερομαχία με καταδιωκτικά στούκας, το πληγωμένο Φορτηγό καταφτάνει στο Μουρμάνσκ, οπου οι Ρώσοι τους υποδέχονται σαν ήρωες...
ΚΡΙΤΙΚΗ: Αυτή είναι μία από τις πιο πλήρεις και συνταρακτικές ναυτικές ταινίες, που περιγράφει την οργάνωση των νηοπομπών του Ατλαντικού ωκεανού και τις συγκλονιστικές μάχες με τα υποβρύχια των Ναζί.
Η ταινία σέβεται τον εαυτό της και οι Γερμανοί στρατιωτικοί...μιλάνε Γερμανικά, οι Ρώσοι...ρωσικά και ούτω καθεξής...
Το έργο -πέραν από την προφανή προπαγάνδα υπερ των Συμμαχικών προσπαθειών κατα του Αξονα- δείχνει την μεγάλη συμβολή του Εμπορικού Ναυτικού στην μεταφορά του εξοπλισμού στις μαχόμενες δυνάμεις, την τρομερή οργάνωση και τεχνογνωσία μάχης των Γερμανών υποβρυχίων και την συμμαχική σχέση της Αμερικής -Ρωσίας (που καταστράφηκε αμέσως μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου...).
Στο τέλος οι αδικημένοι πάιρνουν εκδίκηση, οπότε εκτός από την δράση έρχεται και το... "happy end" που τόσο ανάγκη είχε ο θεατής τότε!
Κατα την γνώμη μου είναι μία πολύ πλήρης αναπαράσταση πραγματικών καταστάσεων, με εξαιρετικές ερμηνείες από όλους, αλλά ιδιαίτερα από τον σπουδαίο Humphrey Bogart, που για μια ακόμα φορά εμψύχωσε χιλιάδες άνδρες με τον πατριωτικό του ρόλο και τον ενθουσιασμό του για την Νίκη! [ΚώσταςΚΓΠ08042017](9/10)
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.