• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Un Cuento Chino (2011)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Η Αγελάδα που Επεσε από τον Ουρανό
- Γνωστό και ως:
Chinese Take-Away

Δραμεντί | 93'
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 6 Σεπ 2012
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 9/5/2013
Διανομή: Feelgood Entertainment
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Dolby Digital
Γλώσσα: Ισπανικά - Μανδαρινικά
Δημοτικότητα: 0.17 %
Αξιολόγηση: 7.46/107.46/107.46/107.46/107.46/107.46/107.46/107.46/10   (7.46/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Μέση (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 50 και 75%)
- Υπότιτλος:

Μια απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία

- Gallery: 

- Κριτική από το Cine.gr:


Τρίτη 4 Σεπτέμβριου 2012

Τίθεται θέμα διάθεσης, το πώς θα σε πιάσει. Μια χαλαρή, όσο και γλυκόπικρη ιστορία διαφυλετικής εξερεύνησης και πορείας, από αυτές που χαρακτηρίζουν το εμπορικό σινεμά της Αργεντινής, μετά την ανάσταση του με την αρχή του αιώνα. Η πλοκή συνοψίζεται μέσα σε δύο χαρακτήρες, κάτι που βολεύει τον Sebastian Borensztein, δείχνοντας να μπορεί να τους ελέγξει, αφού το φιλμ χάνει σε θέμα ελέγχου συνολικής ταυτότητας. Κερδίζει το κοινό με το παράδοξο (βασιζόμενο σε αληθινή ιστορία…) και το κωμικό, αλλά τον σινεφίλ θα τον αγγίξει με το ανθρώπινο και το στρωτό. Αυτό το «δύο έργα σε ένα» μοιάζει με αδυναμία του σκηνοθέτη, παρά με ελαστικότητα του σεναρίου. Μου θύμισε τη δομή πολλών δικών μας σύγχρονων ταινιών, με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα και με μετέωρα αποτελέσματα.

Αν το στόρι μπει μέσα σας και πιάσετε το κλίμα από τις αρχικές κιόλας σκηνές, οι επόμενες θα σας κρατήσουν όρθιους. Θα αδράξετε τα αστεία, τα περισσότερα πετυχημένα, αλλά και θα εκλάβετε ως «κερασάκι» τις λίγες σεναριακές εκπλήξεις. Το απώτερο, όμως, είναι πως η ταινία έχει συγκίνηση, έχει γέλιο και δάκρυ σε σωστές δόσεις, αλλά δεν έχει αυτό το κάτι που θα βάλετε στην τσέπη σας για μετά το τέλος της προβολής. Είναι μια ταινία ποιοτικών στόχων, παρότι για τη χώρα της είναι εμπορικό σινεμά, κι ως μία τέτοια, δεν επιτυγχάνει κάποιο σαφές νόημα, πέρα από το ανθρωπιστικό που όμως έχουμε δει τόσες φορές, που εύκολα θα προσπεράσουμε. Μια δραμεντί που δεν πρέπει να αγνοήσουμε εύκολα, αλλά θα «φύγει» μονάχη της με τον χρόνο. Καταντάει, δε, κουραστικό να λέμε συνεχώς το πόσο καλός ηθοποιός είναι ο Ricardo Darin. Είναι, όμως, υποχρέωση μας…

Βαθμολογία: 2/5 Stars2/5 Stars (2/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Σταύρος Γανωτής
Κυριακή 9 Σεπτέμβριου 2012

Η ταινία είναι ένα εύθυμο δράμα ή αλλιώς μια μαύρη κωμωδία. Περιγράφει τη ζωή και τις συνήθειες ενός ανθρώπου που για τους δικούς του λόγους, έχει επιλέξει να ζει σε μια προσωπική απομόνωση, χωρίς όμως ο ίδιος να μπορεί να χαρακτηριστεί «αντικοινωνικός». Ο Roberto (Ricardo Darin) διατηρεί την επαφή του με τον κόσμο μέσω του καταστήματός του, αλλά και μέσω διαφόρων περίεργων ιστοριών που συλλέγει από τις εφημερίδες. Αρνείται, όμως, πεισματικά να συμμετάσχει ενεργά σ` αυτόν, μέχρι τη στιγμή που η παρουσία του Jun (Ignacio Huang) στη ζωή του θα τον αναγκάσει να το κάνει.

Το έργο περιγράφει μ` έναν ιδιαίτερα χαριτωμένο κι εκφραστικά λιτό τρόπο μια ιστορία εμπνευσμένη από ένα αληθινό γεγονός, τοποθετημένη σε μια πλασματική Αργεντινή, πλαισιωμένη από χαρακτήρες που φέρουν στοιχεία των καθημερινών ανθρώπων και των μικρόκοσμων που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει και κατοικούν. Ο Sebastian Borensztein (σκηνοθέτης/σεναριογράφος) έχει δημιουργήσει μια μαγική ατμόσφαιρα μ` αυτήν του την ταινία. Χρησιμοποιεί το χαρακτηριστικό στοιχείο του πύργου της Βαβέλ, που δυο άνθρωποι καταφέρνουν να συνυπάρξουν, να συνεργαστούν, και ν` αλληλοβοηθηθούν, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν ούτε μια λέξη απ` αυτά που λέει ο άλλος. Επίσης, το ίδιο πετυχημένα κάνει χρήση του γλυκόπικρου στοιχείου της τύχης, της μοίρας, του πεπρωμένου. Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στην ταινία, με πρώτο και καλύτερο τον καταπληκτικό Ricardo Darin, δίνουν στους χαρακτήρες την ανθρωπιά και το γήινο στοιχείο που πρέπει να έχουν για να μπορέσουμε να τους αντιληφθούμε ως μέλη της κοινωνίας, αλλά παράλληλα καταφέρνουν και τους επιτρέπουν να διατηρήσουν μια λίγο πιο αέρινη διάσταση, που αρμόζει σε χαρακτήρες παραμυθιού (ο ισπανικός τίτλος μεταφράζεται «Ένα κινεζικό παραμύθι»).

Η ταινία αποτελεί μια εξαιρετικά καλή επιλογή για ονειροπόλους ρεαλιστές. Απευθύνεται σε όλους εσάς που πιστεύετε ότι τα πάντα γίνονται για ένα συγκεκριμένο λόγο, που βρίσκεστε με το ένα πόδι στη γη και με το άλλο στα ουράνια, που ψάχνετε για κάτι αισιόδοξο κι ευχάριστο να σας φτιάξει τη μέρα.

Βαθμολογία: 3.5/5 Stars3.5/5 Stars3.5/5 Stars3,5/5 Stars (3.5/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Μαριλένα Ιωάννου
Δευτέρα 24 Σεπτέμβριου 2012

Seriously? Αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό; Ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα; Τι ακριβώς από όλο το σενάριο της ιστορίας είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα; Γιατί θα τρελαθώ. Αληθινά ξ-αληθινά δε ξέρω, πρωτότυπα είναι σίγουρα! Πολύ καλή ιδέα και πιασάρικη για κάποιον να αποτυπώσει στο μήκος της κομπίνας μια τέτοια ταινία.

Εκτός από το story που εκτυλίσσεται με τρόπο που να σε κάνει να θέλεις να παρακολουθήσεις μέχρι τέλους η ταινία έχει και πολλά άλλα θετικά. Ο μεγάλος σε ηλικία πρωταγωνιστής που στην ταινία τα κόμπλεξ που φέρονται να τον ταλανίζουν κάνουν το ψυχογράφημα και τον γενικότερο χαρακτήρα του τόσο ελκυστικό φαίνεται ότι είναι πολύ καλός σε αυτό που κάνει (40-φεύγα χρόνια φούρναρης, έχει ψήσει…). Οι Κινέζοι είναι άνθρωποι που έχουν αξιόλογη ιστορία σα λαός, χωρίς να υπονοώ κάτι πέραν αυτών που λέω είναι τραγικά τόσο ίδιοι όλοι μεταξύ τους. Τόσο μα τόσο ίδιοι. Αυτό όμως στην κοψιά την εξωτερική. Φυσιογνωμικά, για να το πούμε και πιο ελεγκάντ. Ίσως αυτό είναι αβανταδόρικο για τους ίδιους. Η δίψα για να αποδείξουν ο ένας στον άλλον (βάσει ενστίκτου ανταγωνιστικότητας) ίσως και να τους κάνει να ζορίζουν τους εαυτούς τους για να βγάλουν στη φόρα όποιο ταλέντο με το οποίο τους έχουν η φύση και τα γονίδια προικίσει. Αυτό μάλλον συνέβη και με τον άλλον πρωταγωνιστή της ταινίας, ο οποίος είχε μια τόσο γλυκιά μελαγχολία και ηρεμία στο πρόσωπό του που σχεδόν τον λυπόσουν. Αυτά συν της άγνοιας της γλώσσας και του ανθρώπου που του έλαχε να συναντήσει κάνουν το χαρακτήρα του ακόμη πιο ενδιαφέρον. Δε περνά απαρατήρητη και η όμορφη πρωταγωνίστρια που τόσο επίμονα εξέφραζε με την κάθε ευκαιρία τα αγνά της συναισθήματα στον δύστροπο σιδερά (και, φυσικά, η αγελάδα)!

Σε γενικές γραμμές δε περίμενα να μου αρέσει αυτή η ταινία αλλά είναι πολύ καλύτερη από άλλες πιο μεγάλες παραγωγές οι οποίες είναι υπερ-στημένες. Και ισορροπημένη σκηνοθεσία και πολύ καλές ερμηνείες. Λιτά πράγματα μέσω των οποίων όμως δε μπορεί να κρυφτεί η ευαισθησία ενός ανθρώπου, το ειλικρινές ρομάντζο και ότι ακόμη και ο πιο κλεισμένος στον εαυτό του αλλόκοτος άνθρωπος μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια την ευγενική του φύση της καλής του καρδιάς.

Βαθμολογία: 2.5/5 Stars2.5/5 Stars2,5/5 Stars (2.5/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Φίλιππος Γαβριηλίδης


 
9/10 - foris2004 - Πεμ 04 Απρ 2013 - 11:08
Εξαιρετική κωμωδία απίθανων γεγονότων.
 
Ε, ναι λοιπόν. Κάποιες φορές, βρέχει αγελάδες! - darknight77 - Παρ 07 Σεπ 2012 - 00:22
Σκηνοθετημένο με μια άριστη οικονομία και ένα σταθερό αφηγηματικό τέμπο που δε βγαίνει ποτέ εκτός ρυθμού ή στόχου, το Un Cuento Chino καταφέρνει πολλά χρησιμοποιώντας ελάχιστα. Ίσως αν ο Borensztein κατάφερνε να αποφύγει κάποια από τα καθιερωμένα -σε τέτοιου είδους ταινίες- κλισέ, ή αν προωθούσε έναν πλουσιότερο δραματικό τόνο στο πρώτο μισό του film, τότε να μιλούσαμε για ένα αθόρυβο αριστούργημα. 

MOVIEBOX.GR - Για κινηματογραφικές κριτικές και αφιερώματα
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.