• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


L`Homme Qui Rit (2012)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Ο Ανθρωπος που Γελά
- Γνωστό και ως:
The Man Who Laughs

Εποχής | 95'
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Τρί 1 Ιαν 2013
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 9/9/2013
Διανομή: Weird Wave/Audio Visual
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Dolby Digital
Γλώσσα: Γαλλικά
Δημοτικότητα: 0.09 %
Αξιολόγηση: 5.75/105.75/105.75/105.75/105.75/105.75/10   (5.75/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Χαμηλή (Συμφωνία ψήφων > 75%)
- Gallery: 

- Κριτική από το Cine.gr:


Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Η νέα ταινία του Jean-Pierre Ameris αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Victor Hugo, με πρωταγωνιστή έναν παραμορφωμένο νέο που αποκτά την ευκαιρία να μιλήσει στους ηγέτες για τις συνθήκες διαβίωσης του λαού.

Το λογοτεχνικό κείμενο του Hugo τοποθετείται στο Λονδίνο του 18ου αιώνα, χωρίς όμως η πρόθεση του συγγραφέα να περιορίζει την κριτική στον τρόπο άσκησης της εξουσίας στο βρετανικό βασίλειο και μόνο. Γι` αυτόν τον λόγο, στη συγκεκριμένη κινηματογραφική μεταφορά η τοποθέτηση του έργου αφήνει να εννοηθεί μια οικουμενική κριτική στην εξουσία, καθώς αν προσπεράσει κάποιος τα κοστούμια εποχής, έχει την αίσθηση ότι ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας αναφέρεται τόσο στη δική του, όσο και στη δική μας εποχή. Έχοντας, λοιπόν, απέναντί του ένα διαχρονικό κι άκρως επίκαιρο λογοτεχνικό έργο, ο Ameris επιχειρεί ν` αποδώσει την εποχή στην οποία αναφέρεται ο Hugo με μεγάλο ρεαλισμό και βασίζεται αρκετά στη μουσική και τη φωτογραφία για να διεγείρει τις αισθήσεις του θεατή, κάνοντάς τον να βιώσει εντονότερα, τη δραματική ιστορία του νεαρού Gwynplaine.

Ο πρωταγωνιστής σε πολύ μικρή ηλικία θ` απαχθεί από το σπίτι του κι από τότε θα φέρει στο πρόσωπό του τα σημάδια της εκδίκησης του βασιλιά. Καταδικασμένος να έχει στο πρόσωπό του χαραγμένο ένα μόνιμο χαμόγελο, θα ζήσει μια μίζερη, αλλά γεμάτη ζωή ως μέλος ενός περιφερόμενου θιάσου. Η ιστορία του τερατόμορφου αυτού ανθρώπου έρχεται σε αντιδιαστολή με τη γεμάτη πλούτη και υποκρισία ζωή που του επιφύλασσε η μοίρα να χάσει. Όταν ο Gwynplaine αρχίσει να συναναστρέφεται με τους άρχοντες, τότε θ` αποκαλυφθεί η πραγματική ασχήμια της ανθρωπότητας, αλλά και η ομορφιά του νεαρού άντρα.

Εκτός του Gwynplaine, βέβαια, και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου έχουν συμβολικό ρόλο. Η Dea, όντας τυφλή, αντιλαμβάνεται την ομορφιά του Gwynplaine με τα μάτια της ψυχής, ο Ursus, το όνομα του οποίου στα λατινικά σημαίνει «αρκούδα», έχει για συντροφιά έναν λύκο που ακούει στ` όνομα Homo, δηλαδή «άνθρωπος» και η δούκισσα Josiane (Emmanuelle Seigner) δεν διστάζει να εκφράσει με λόγια τη λατρεία της Αυλής στην ασχήμια του κόσμου.

Ακόμα, αξίζει ν` αναφέρουμε ότι ο χαρακτήρας του Joker στον «Μπάτμαν» είναι εμπνευσμένος από τον χαρακτήρα του Gwynplaine του Hugo. Στη συγκεκριμένη απόδοση, δε, παρατηρούμε μια εξαίσια ομοιότητα του Joker του Christopher Nolan με τον Gwynplaine του Jean-Pierre Ameris, κάτι που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.

Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των ευσήμων θα έπρεπε να δοθεί στον Victor Hugo για την καταπληκτική και διαχρονική απεικόνιση της λειτουργίας της κοινωνίας. Όμως, οι συντελεστές του «Ανθρώπου που Γελά» έχουν καταφέρει ν` αποδώσουν με μεγάλο ρεαλισμό το λογοτεχνικό κείμενο του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα. Ο Gerard Depardieu, ο Marc-Andre Grondin, η Christa Theret και η Emmanuelle Seigner, επίσης, είναι υπέροχοι, αναδεικνύοντας τους χαρακτήρες της ιστορίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με λίγα λόγια, προτείνεται σε όλους όσους ψάχνουν ένα κλασικό και προσεγμένο έργο εποχής, που μπορεί να τους προσφέρει μιάμιση ώρα κινηματογραφικής απόλαυσης, δίνοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα να προβληματιστούν.

Βαθμολογία: 3.5/5 Stars3.5/5 Stars3.5/5 Stars3,5/5 Stars (3.5/5)

(0 κακή | 1/5 Stars μέτρια | 2/5 Stars2/5 Stars ενδιαφέρουσα | 3/5 Stars3/5 Stars3/5 Stars καλή | 4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars4/5 Stars πολύ καλή | 5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars5/5 Stars αριστούργημα)

Μαριλένα Ιωάννου


 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.