• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Asylum (2005)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Παράνομο Πάθος

Δραματικό Θρίλερ | 99' | Ακατάλληλο κάτω των 15
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 19 Ιαν 2006
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 9/5/2006
Διανομή: Σπέντζος
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.07 %
Αξιολόγηση: 8.38/108.38/108.38/108.38/108.38/108.38/108.38/108.38/108.38/10   (8.38/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Υψηλή (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 15 και 50%)
- Υπότιτλος:

Το πάθος δεν γνωρίζει όρια.

 

- Κριτική από το Cine.gr:


Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2005

H όμορφη Stella Raphael (Natasha Richardson) φτάνει σε ένα ίδρυμα για ψυχικά ασταθείς μαζί με τον ψυχίατρο άντρα της και τον γιό τους. Το ίδρυμα διευθύνει o ψυχρός γιατρός Peter (Ian McKellen) ο οποίος έχει ως «αγαπημένο» ασθενή τον γοητευτικό Edgar (Marton Csokas) ο οποίος είχε δολοφονήσει την γυναίκα του σε μια κρίση ζηλοτυπίας. Η καταπιεσμένη Stella δεν θα αργήσει να αισθανθεί έλξη για τον επικίνδυνο τρόφιμο και να αναπτύξει μαζί του μια παθιασμένη ερωτική σχέση. Ούτε το σκάνδαλο που θα ακολουθήσει, η φυγή του Edgar και η βίαιη κατάληξη της σχέσης τους θα την κάνει να τον ξεχάσει. Ακόμα και όταν ο απολυμένος άντρας της μετακομίζει μαζί της σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ουαλλίας, ο Edgar θα την ακολουθήσει και θα αναστατώσει πάλι την ζωή της. Το χειρότερο όμως είναι πως ο Peter μοιάζει να διασκεδάζει να διευθύνει την σχέση των δύο ψυχικά άρρωστων εραστών.

Πρωταγωνιστικός ρόλος για την αειθαλή Natasha Richardson στον αρκετά προκατ χαρακτήρα της καταπιεσμένης, ευαίσθητης παραμελημένης που τα δίνει όλα για έναν μεγάλο έρωτα και τελικά καίγεται από τα ίδια τα μη ελέγξιμα πάθη της. Ωραίος γκόμενος και ο Csokas στον πολύ πιο επιφανειακό ρόλο του «μοιραίου άντρα» που θα αποτελέσει την αιτία, την αφορμή και την τελική καταστροφή της ηρωίδας. Συγκριτικά μικρή ανάπτυξη δίνεται και στον ρόλο του χαιρέκακου, μυστηριώδους και αμφίβολου σεξουαλικού προσανατολισμού Peter που πιο πολύ μπερδεύει τα πράγματα παρά προσφέρει λύσεις.

Το Asylum είναι μια κλασσικά γυναικεία ταινία φτιαγμένη από και δοσμένη μέσα από την οπτική ενός άντρα. Στα πλαίσια της ειλικρινούς αλλά ηθικολογικής απεικόνισης του Tolstoy και του Flaubert το Asylum δείχνει πως και το ασθενές φύλο κυριεύεται από ασυγκράτητα σεξουαλικά πάθη αλλά πως η γυναικεία σεξουαλικότητα και η μητρότητα είναι έννοιες ασύμβατες και πως η ποινή της μοιχείας είναι η δυστυχία, η τρέλα ή ο θάνατος. Η Stella σε αντιστοιχία με την Karenina και την Bovary είναι μια τραγική ηρωίδα που διαλέγει εν μέρει ενσυνείδητα, εν μέρει εν αγνοία της τον χαμό της, την ίδια στιγμή που κερατάδες, εραστές και πλήθος θαυμαστών θα τις κλάψουν και θα τις λατρέψουν αλλά που στην τελική, θα ζήσουν περισσότερο. Το πρόβλημα όμως του Asylum και υποθέτω και του βιβλίου, είναι πως πέρα από το ότι δεν διαθέτει το εκτόπισμα μιας Anna Karenina και μιας Madame Bovary, δεν καταφέρνει να κάνει συμπαθή την ηρωίδα του προς το κοινό. Ναι, μπορεί αυτού του τύπου οι πρωταγωνίστριες να είναι τρελές, εγωίστριες και... λυσσάρες αλλά πάνω από όλα είναι συμπαθείς αδύναμοι χαρακτήρες και όχι αδιάφορες και εγκληματικά ανεύθυνες όπως η παρούσα ηρωίδα. Επίσης, το δεύτερο εξίσου σημαντικό λάθος του φιλμ είναι η μεταβίβαση του κέντρου βάρους της ιστορίας από τον ψυχικό κόσμο της Stella στις ανεξιχνίαστες ραδιουργίες του Peter λίγο πριν το τέλος. Έντάξει γνωρίζουμε πως ο Sir McKellen είναι σημαντικός ηθοποιός αυτός όμως δεν είναι λόγος να περάσει η ερωτική ιστορία στο παρασκήνιο και να αναγκαστούμε να δούμε την εφαρμογή των ιατρικών θεωριών του Peter εν είδει ενός νέου Kinsey. Με δύο λόγια το Asylum δεν είναι η τυπική παράνομη ερωτική ιστορία-κάτι που δρα προς όφελός του, αλλά δεν είναι και η πιο προσεγμένη μεταφορά τέτοιου είδους μυθιστορήματος στην μεγάλη οθόνη που έγινε ποτέ.

Βαθμολογία: 4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars (4/10)

Βασιλική Πολυχρονοπούλου
Παρασκευή 12 Μαΐου 2006

ASYLUM – ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΑΘΟΣ


25 λέξεις – Μοιραία σύζυγος ενός νεοπροσληφθέντα διευθυντή ψυχιατρικής κλινικής στην βρετανική ύπαιθρο, ερωτεύεται παράφορα, έναν τρόφιμο του ψυχιατρείου, με συνέπεια να καταστραφεί η οικογενειακή της γαλήνη. Τα χειρότερα όμως θα περιμένουν την ερωτευμένη Στέλα, από την στιγμή που θα εγκαταλείψει το σπίτι της προκειμένου να ακολουθήσει τον ψυχοπαθή πρώην γλύπτη.

Στο Ράφι – Μια τυπική συνταγή που ακολουθεί την πορεία ανάλογου επιπέδου παραγωγών, που είχαν μια σχετική επιτυχία περασμένες δεκαετίες προερχόμενες μάλιστα από την κινηματογραφική βιομηχανία, αυτή της μεγάλης Βρετανίας. Ο χρόνος που εκτυλίσσεται το στόρι είναι απροσδιόριστο, σίγουρα όμως τοποθετείται κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 50’, όταν τα ήθη ακόμη και της προοδευτικής Αγγλίας ήταν ακόμη σε περιορισμό. Αν και δίχως την πολυτέλεια της πρωτοτυπίας, το φιλμ του David Mackenzie, μοιάζει αρχικά ενδιαφέρον, κυρίως λόγω του κλίματος φοβίας που δημιουργείται μέσα στο άσυλο, αλλά και λόγω των πολύ όμορφων ερμηνειών που κάνουν ένα γερό μπάσιμο, αλλά όσο περνά η ώρα φθίνουν ποιοτικά ακολουθώντας την γενική πορεία του έργου.

Δίχως άλλο στο Asylum, κυρίαρχο ρόλο παίζει η μορφή της γοητευτικότατης Miranda Richardson, που υποδυόμενη την άπιστη σύζυγο, δεν ξεδιπλώνει όλο το εύρος του ταλέντου της, αλλά δίνει στον θεατή να καταλάβει καλά τι σημαίνει ελκυστική γυναίκα. Δυστυχώς ούτε ο σύζυγος Hugh Bonneville, ούτε κυρίως ο εραστής της Marton Csokas, καταφέρνουν να σταθούν στο ανάλογο ύψος δημιουργώντας ένα απέραντο mismatch, τόσο ερμηνευτικά όσο κυρίως σε θέμα χημείας. Ευτυχώς που υπάρχει δηλαδή και ο Ian McKellen, σε έναν δίχως σημαντική υπόσταση ρόλο, αυτόν του έχοντα το γενικό πρόσταγμα της κλινικής.

Disc – Με πολλά προβλήματα για ακόμη μια φορά μια κυκλοφορία της Spentzos, που δεν παρέχει στον θεατή όλα όσα εκείνος έχει συνηθίσει από τις εκδόσεις των υπόλοιπων διανομών, που σίγουρα προσπαθούν πολύ περισσότερο να ανεβάσουν τα στάνταρντς. Ο λόγος κυρίως γίνεται για τα τεχνικά στοιχεία της ταινίας και ειδικά την εικόνα, που έχει γίνει συνήθειο στα DVDs της εν λόγω εταιρίας να προσφέρεται σε εκείνο το τραγικό κάδρο 4/3, που γεμίζει μεν τις παλιές καλές μας τηλεοράσεις CRT, κόβει όμως τουλάχιστον την μισή από την δράση του έργου.

Ούτε ηχητικά όμως υπάρχει κάτι το αξιόλογο για να σταθεί κανείς στην μπάντα Dolby Digital, που αναλώνεται απλώς στην σωστή αναπαραγωγή των διαλόγων δίχως σε καμία περίπτωση να ξεσηκώνει έστω και λίγο την περιφέρεια. Τα πρόσθετα του δίσκου είναι ανύπαρκτα, αφού δεν λογίζεται σαν πρόσθετο υλικό ένας σωρός από τα τρέιλερ της ίδιας διανομής ανάμεσα στα οποία υπάρχει και το επερχόμενο ως φαίνεται Basic Instinct 2

Μμμμ… - Αρχικά ξεκινά σαν ταινία εποχής εξελίσσεται σε ερωτικό δράμα και περνά από την ακραία συναισθηματική φόρτιση στο θρίλερ, δίχως στην πραγματικότητα να είναι κάτι από όλα αυτά το μπερδεμένο Asylum. Εκτιμώ πως μετά το μίζερο πέρασμα του από την σκοτεινή αίθουσα θα έχει την ίδια πορεία και στο – μετριότατο ποιοτικά – DVD. Απλά για ενοικίαση…

ΕΙΚΟΝΑ – 4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars (4/10)
ΗΧΟΣ –5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars5/10 Stars (5/10)
EXTRAS – 1/10 Stars (1/10)
ASYLUM4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars4/10 Stars (4/10)


Γιώργος Ζερβόπουλος (CineDVD)


 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.