• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Phaedra (1962)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Φαίδρα

Δραματική | 115' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Αγγλικά - Ελληνικά
Δημοτικότητα: 0.03 %
Αξιολόγηση: 8.83/108.83/108.83/108.83/108.83/108.83/108.83/108.83/108.83/10   (8.83/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Χαμηλή (Συμφωνία ψήφων > 75%)
- Υπότιτλος:

Ένα βίαιο δράμα μιας ανίερης αγάπης.

 

- Κριτική από το Cine.gr:


Η Φαίδρα είναι γυναίκα-σύμβολο. Όταν η νιότη κυλάει γρήγορα σαν την άμμο και η κλεψύδρα αδειάζει, τότε το αίμα βράζει περισσότερο. Μοχθεί να προλάβει όσα χάνει, όσα δεν πρόλαβε να ζήσει, όσα σε λίγο θα της είναι απαγορευμένα.

Στο γνωστό μύθο η δεύτερη γυναίκα του Θησέα, η Φαίδρα, ερωτεύτηκε το γιο του από την προηγούμενη γυναίκα του την αμαζόνα Αντιόπη Ιππόλυτο και προσπάθησε να τον κατακτήσει. Αυτός απέκρουσε τον έρωτά της πράγμα που την οδήγησε στην αυτοκτονία. Όμως, το γράμμα που άφησε η Φαίδρα πίσω της, εξηγώντας τους λόγους της αυτοκτονίας της έμελλε να γίνει η θηλιά στο λαιμό του νεαρού Ιππόλυτου. Το γράμμα έπεσε στα χέρια του Θησέα που θεωρώντας τον Ιππόλυτο συνυπεύθυνο τον καταράστηκε. Έτσι, ο Ιππόλυτος στην απελπισμένη προσπάθειά του να φύγει έπεσε από το άρμα του και ακολούθησε τη Φαίδρα στον άλλο κόσμο.

Η ταινία ξεφεύγει από το μύθο σε ένα βασικό σημείο: ο έρωτας της Φαίδρας για τον Ιππόλυτο εδώ είναι αμοιβαίος. Από την πρώτη τους συνάντηση, στην οποία επέμενε ο σύζυγος της Φαίδρας η σπίθα άναψε. Το ταξίδι αναψυχής φορτίζεται με ένταση και πάθος. Η Μελίνα σε ένα μεστό ρόλο, αποδίδει απέριττα και τις δυο φάσεις του. Στην αρχή κυρία του εαυτού της η Φαίδρα κυκλοφορεί με τον αέρα της πλούσιας οικοδέσποινας και αργότερα δεμένη από τις κοινωνικές νόρμες κατειλημμένη από τα δαιμόνια του έρωτα και του θανάτου παίρνει τη μοιραία απόφαση να τελειώσει τη ζωή της. Ένα ακόμη ρεσιτάλ ερμηνείας, κατά τη γνώμη μου, όπου τα ξεκαρδιστικά γέλια στα οποία μας είχε συνηθίσει μπερδεύονται με το μελαγχολικό βλέμμα και την αισθησιακή φωνή. Ο Anthony Perkins είναι ο Ιππόλυτός της, ο Αλέξης, σε μια ίσως υποτονική ερμηνεία.

Ο Jules Dassin δεν είδε την ταινία αυτή να αποθεώνεται όπως οι υπόλοιπες. Η ταινία ήταν στην ουσία μια μεγάλη εισπρακτική αποτυχία, παρόλο που είχε τα βασικά συστατικά της επιτυχίας: τη Μελίνα, τις μελωδίες του Μικη και λίγο από ελληνικό ήλιο και θάλασσα. Η Θεωνη Βαχλιωτη Aldredge δίνει τη σωστή ατμόσφαιρα με τα κοστούμια της καθώς και οι Έλληνες ηθοποιοί που πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές, παρόλο που ομιλούν εις την αγγλικήν κρατάνε το σωστό τόνο.

Και μετά η Φαίδρα παίρνει τα υπνωτικά της χάπια και φοράει τη μάσκα πάνω από τα μάτια για να μην την ενοχλεί το φως, το φως που αποχαιρετά. Και ο Αλέξης τρέχει με το σπορ αμάξι του δίπλα στις επικίνδυνες χαράδρες, ώσπου κάποια να τον αδράξει.Αστέρι μου, φεγγάρι μου

Της άνοιξης κλωνάρι μου

Κοντά σου θα ‘ρθω πάλι...

Στελλα Παρασχα
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.