• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Κριτική από το Cine.gr


Standing in the Shadows of Motown (2002)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Τα Μελωδικά Τραγούδια της Motown
- Γνωστό και ως:
Standing in the Shadows of Motown: The Story of the Funk Brothers
Στη Σκιά της Motown

Ντοκιμαντέρ | 116' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 09/07/2006
Διανομή: Audio Visual
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: DTS (Digital Theater Sound)
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.02 %
Αξιολόγηση: 7.50/107.50/107.50/107.50/107.50/107.50/107.50/107.50/10   (7.50/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Χαμηλή (Συμφωνία ψήφων > 75%)
- Υπότιτλος:

Το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της ποπ μουσικής.

 

- Κριτική από το Cine.gr:


Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2003

Από το 1958 που ιδρύθηκε η εταιρία, μέχρι το 1972 που εγκατέλειψε το Detroit για το Los Angeles, σε όλους τους δίσκους καλλιτεχνών της Motown έπαιζε η ίδια ομάδα μουσικών. Αποκαλούνταν, συγκεντρωτικά, The Funk Brothers. Ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για τον περίφημο "ήχο της Motown". Αποτέλεσαν ίσως το πιο καλά κρυμμένο μυστικό στην ιστορία της Pop. Όπως λένε, this is their story..

Πριν o Eminem κάνει το hip hop τον ήχο του Detroit, λοιπόν, ο Bootsy Collins (που συμμετέχει και στην ταινία) και ο George Clinton τον είχαν ορίσει ως Funk. Και πριν από αυτούς ο ήχος ήταν της Motown. Και κατά το.. πρέπον, των Funk Brothers.

Το πρέπον και σωστό είναι και να αναγνωριστεί η συμμετοχή αυτών των μουσικών στην ιστορία της Pop. Και με βάση μια μισο.. άσχετη έκδοση (Standing in the Shadows of Motown: The Life and Music of Legendary Bassist James Jamerson) και μια επανένωσή τους για περιοδεία πριν δυοτρία χρόνια, ο Paul Justman προσπάθησε να.. αποδώσει δικαιοσύνη.

Απέδωσε τελικά όμως μόνο τιμές. Προσπαθεί να δώσει την εντύπωση, από τα σχόλια της αρχής ακόμα ότι υπεύθυνοι για όλα τα hits της Motown δεν ήταν ούτε οι συνθέτες ούτε οι ερμηνευτές αλλά οι μουσικοί. Και χαρακτηριστικά ακούγεται σε ένα σημείο κάποιος να λέει ότι θα γίνονταν hits ακόμα κι αν τα τραγούδαγε ο Deputy Dawg. Ισχυρισμός που καταρρίπτεται από τις ίδιες τις εκτελέσεις ορισμένων κομματιών που καταγράφονται στην ταινία.

Εκτελέσεις που αναλαμβάνουν από θρύλοι του χώρου (Bootsy Collins και Chaka Κhan) μέχρι one hit wonders (Me`Shell NdegeOcello και Joan Osborne). Αλλοι συμπεριφέρονται στα κομμάτια με σεβασμό, άλλοι τους αλλάζουν τα φώτα και άλλοι τα.. σκοτώνουν. Ευτυχώς, σε κάθε περίπτωση οι εναπομείναντες Funk Brothers δείχνουν ότι δεν ξέχασαν την τέχνη τους, χαϊδεύοντας τα αυτιά του θεατή.

Πέρα απο τη μουσική συμμετοχή τους, οι.. παλιοί αποδεικνύουν (συγκινητικά σε ορισμένες στιγμές) ότι ήταν πραγματική ομάδα. Διηγούνται ιστορίες με μπρίο τηλεοπτικού παρουσιαστή και δείχνουν πάντα τον δέοντα σεβασμό τόσο στους εκλιπόντες φίλους τους όσο και στην εταιρία που τους στέγασε (αν και δίνουν και όλες τις ενδείξεις για το πως τους συμπεριφέρθηκε) και τους (μεγάλους) καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκαν.

Η ιστορία έγραψε ότι ο ήχος της Motown, αν και κατηγορήθηκε ως υπερβολικά λευκός και.. αστικός επηρέασε γενιές και γενιές καλλιτεχνών σε όλες τις μουσικές.. αποχρώσεις. Μετά το 1972 η εταιρία συνέχισε να στεγάζει μεγάλα ονόματα (από Lionel Ritchie και Michael Jackson μέχρι Boyz II Men) αλλά σιγά σιγά ο ποταμός των hits στέρεψε και αποτελεί πια ακόμα ένα label της Universal. Δείτε και την ταινία για να μάθετε και την ιστορία που δεν είχε γραφτεί μέχρι τώρα.

Βαθμολογία
7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars7/10 Stars (7/10) (Καλή, αν έχετε τη γνώση να αποφύγετε τις ανακρίβειές της) ή
8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars8/10 Stars (8/10) (Πολύ καλή, αν απλά αφεθείτε να σας συμπαρασύρει στον.. ήχο της)

Βαγγέλης Καπαρτζιάνης


 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.