• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Ταινίες - Υπόθεση & Παραλειπόμενα


The Man Who Would Be King (1975)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Ο Ανθρωπος που θα Γινόταν Βασιλιάς
- Γνωστό και ως:
Rudyard Kipling`s The Man Who Would Be King

Περιπέτεια | 129' | Κατάλληλο, επιθυμητή γονική συναίνεση
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 1 Απρ 1976
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 31/10/2002
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: (Dolby) Stereo
Γλώσσα: Αγγλικά
Δημοτικότητα: 0.53 %
Αξιολόγηση: 8.01/108.01/108.01/108.01/108.01/108.01/108.01/108.01/108.01/10   (8.01/10)
Aντιφατικότητα ψήφων: Υψηλή (Συμφωνία ψήφων μεταξύ 15 και 50%)




- Υπότιτλος:

Η περιπέτεια σε όλη της τη δόξα!

- Gallery:



 

- Πλοκή:


Όταν η Ινδία ήταν υπό Αγγλική Κυριαρχία, δύο πρώην στρατιώτες, ο Daniel Dravot και ο Peachy Carnahan, συνειδητοποίησαν πως δεν τους έφτανε η θέση τους ως στρατιώτες. Αποφάσισαν να πάνε σε ένα μακρινό μέρος, το Καφιριστάν, να βοηθήσουν τον φύλαρχο να εκπαιδεύσει τον στρατό του, να νικήσει τους αντιπάλους του και στη συνέχεια να τον ανατρέψουν για να γίνουν οι ίδιοι βασιλιάδες, έτσι ώστε να λεηλατήσουν με την άνεσή τους τα πλούτη της χώρας. Δεν υπολόγισαν όμως τα απρόοπτα ενός τέτοιου εγχειρήματος!


- Παραλειπόμενα:


Ο σκηνοθέτης John Huston προσπάθησε πολλές φορές να γυρίσει την ταινία, αλλά δεν μπορούσε να βρει τους κατάλληλους πρωταγωνιστές. Στην αρχή σκέφτηκε τους Clark Gable και Humphrey Bogart και αργότερα τους Burt Lancaster και Kirk Douglas. Όταν στο τέλος πρότεινε τους Robert Redford και Paul Newman, ο τελευταίος του αντιπρότεινε τους Sean Connery και Michael Caine.


  • Ο John Huston προσπάθησε πολλές φορές στο παρελθόν να μεταφέρει το “The Man who would be King” στον κινηματογράφο. Στην πρώτη του προσπάθεια υπολόγιζε να χρησιμοποιήσει στο πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Clark Gable και Humphrey Bogart, όμως ο δεύτερος πέθανε κι έτσι η παραγωγή έμεινε «στο ράφι» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, η μεταφορά θα γινόταν με τους Burt Lancaster και Kirk Douglas κι αυτή η προσπάθεια όμως δεν απόδωσε καρπούς. Όταν ακούστηκαν τα ονόματα των Robert Redford και Paul Newman, ο δεύτερος από αυτούς αντιπρότεινε τους Sean Connery και Michael Caine, με τους οποίους τελικά και πραγματοποιήθηκε η μεταφορά.
  • Τα γυρίσματα της ταινίας είχαν ήδη ξεκινήσει, δεν είχε βρεθεί όμως η ηθοποιός εκείνη που θα ενσάρκωνε την Roxanne. Κατά τη διάρκεια της κινηματογράφησης, σε ένα μικρό πάρτυ που έγινε για τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς, ο Huston απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν είχε βρει την κοπέλα που θα έκανε την Ρωξάνη. Τότε, όλοι οι παρευρισκόμενοι γύρισαν τα κεφάλια τους προς την Shakira Caine, την πανέμορφη σύζυγο του Michael Caine κι έτσι εκείνη κέρδισε το ρόλο!
  • Ο Karroom Ben Bouih ερμήνευσε τον ανώτερο ιερέα Kafu-Selim σε ηλικία 103 ετών! Ήταν η πρώτη και τελευταία εμφάνισή του στην οθόνη.
  • Ο προϋπολογισμός της ταινίας εκτιμήθηκε περίπου στα 8.000.000 δολάρια. Ο Connery και ο Caine όμως αργότερα υπέβαλαν μήνυση στην παραγωγή γιατί αισθάνθηκαν πως δεν αμείφθηκαν όπως θα έπρεπε.
  • Ένα μικρό απόσπασμα από τη στρατιωτική εκπαίδευση του Sean Connery στους Καφιριστανούς: «Ακούστε καλά, βάρβαροι, αμόρφωτοι! Θα σας μάθουμε στρατιωτική τέχνη, το πιο καλό επάγγελμα. Μετά, θα σφάζετε εχθρούς σαν πολιτισμένοι άνθρωποι.»



 
The Man Who Would Be King (1975) - kprncs - Τετ 02 Απρ 2014 - 17:27
Υπέροχο έργο από τα αγαπημένα μου, δείχνει την ρομαντική και ριψοικίνδυνη ιστορία δύο τυχοδιωκτών τέως-στρατιωτών της κραταιάς Βρεατανικής Αυτοκροταρίας. 
Ο μεγάλος Χιούστον σκιαγραφεί τα ανθρώπινα πάθη και την μεγαλομανία που καταλαμβάνει τις καρδιές των ανθρώπων αφανίζιοντας την λογική τους και την κριτική σκέψη. 
Το έργο έχει έντονη "ελληνική χροιά" λόγω του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της κατάκτησης του Καφιριστάν, αλλά έχει δανειστεί επίσης στοιχεία της ελληνικής τραγωδίας, την "υβρη" και την"κάθαρση" που ακολουθεί τους ήρωες στο τέλος της πορείας τους. 
Συγκινητικό, μεγαλοπρεπές, ηρωικό και ανθρώπινο, είναι από τις ταινίες που γεμίζουν ευφορία την καρδιά μου και σαγηνεύουν το μυαλό μου....[ΚΓΠ cprig 2/4/2014]
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.