• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22120
  • Αριθμός συν/τών: 758598
  • Πρόγραμμα 278 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Περιεχόμενα

Κυρ 15 Ιαν 2006

Το ημερολόγιο της Mary Astor

Παρ 23 Απρ 2004

Good women are no fun! - Mae West

Παρ 20 Φεβ 2004

Η θλίψη της Jean

Παρ 21 Νοε 2003

The Black Dahlia

Παρ 31 Οκτ 2003

Lupe Velez: 1908-1944

It`s a Scandal!


Κυρ 15 Ιαν 2006

Το ημερολόγιο της Mary Astor
Το 1936 ένα ερωτικό σκάνδαλο ήρθε να ταράξει την ησυχία της πολύπαθης κινηματογραφικής κοινότητας. Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου η δημοφιλής ηθοποιός της εποχής Mary Astor και ο πρώην σύζυγός της, δρ. Franklyn Thorpe έδιναν μάχη για την κηδεμονία της κόρης τους, εμφανίστηκε ως αποδεικτικό στοιχείο από την πλευρά του γιατρού ένα ημερολόγιο που κρατούσε η ηθοποιός από το 1929 έως το 1934. Το ημερολόγιο όπως απεδείχθη περιείχε λεπτομερείς περιγραφές της εξωσυζυγικής δραστηριότητας της ηθοποιού αλλά και ένα σωρό ενδιαφέροντα κουτσομπολιά και φήμες που αφορούσαν εξέχοντα μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας.

Το ημερολόγιο, μέσα στο οποίο καταγράφονταν με μοβ μελάνι ένα σωρό πικάντικα στοιχεία γύρω από την ζωή της Astor αλλά και άλλων ηθοποιών, δεν είχε γίνει δεκτό ως αποδεικτικό στοιχείο τις πρώτες μέρες της δίκης. Ωστόσο η πλευρά του απατημένου συζύγου φρόντιζε να χρησιμοποιεί αποσπάσματά του κάθε φορά που της δινόταν η ευκαιρία. Όπως ήταν αναμενόμενο πολλά από αυτά τα αποσπάσματα έφτασαν μέχρι τα tabloids και φυσικά κέντρισαν την περιέργεια του διεθνούς κοινού. Μέσα στο ημερολόγιο υπήρχε, όπως λέγεται, ένα top ten των εραστών του Hollywood με ιδιαίτερη μνεία στον George τον «Δημόσιο Εραστή Νο. 1». Ζουμερές περιγραφές των ερωτικών περιπτύξεων της ηθοποιού με τον εν λόγω George έφτασαν μέχρι τον Τύπο και παρ’ όλο που η Mary Astor δήλωσε ότι το ημερολόγιό της παραποιήθηκε, κανείς δεν έδωσε σημασία. Πηχυαίοι τίτλοι απειλούσαν την καριέρα της όπως είχε συμβεί στο παρελθόν και με άλλους δημοφιλείς ηθοποιούς που είδαν την καριέρα τους να βουλιάζει εξαιτίας ερωτικών ή άλλων σκανδάλων.

Ο Τύπος όπως ήταν φυσικά άρχισε να ψάχνει αυτόν τον εκπληκτικό George. Με την βοήθεια της πλευράς του συζύγου που κατηγορούσε την Mary Astor ότι έμπλεξε με έναν παντρεμένο και παραμελούσε τον παιδί της, γρήγορα οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι ο Νο 1 εραστής-George δεν ήταν άλλος από τον άγαρμπο, διοπτροφόρο και υποχόνδριο George S. Kaufman. O Kaufman εκείνη την εποχή ήταν το πιο καυτό όνομα του Broadway. Θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και κριτικός κινηματογράφου διακρινόταν για την οξύνοιά του και απ’ ότι τελικά φάνηκε το μόνο που δεν είχε ανάγκη εκείνη την εποχή ήταν το να εμπλακεί το όνομά του σε ένα Χολιγουντιανό σκάνδαλο-μαγνήτη για κάθε είδους φυλλάδα. Συνήθως ήταν πιο διακριτικός και ενώ απολάμβανε έναν μάλλον ευτυχισμένο γάμο με την γυναίκα του Bea ωστόσο διατηρούσε και ένα διαμέρισμα μόνος του για να στεγάζει τους πρόσκαιρους έρωτές του.

Η Mary Astor γνώρισε τον θεατρικό συγγραφέα στη Νέα Υόρκη όπου είχε μεταβεί το 1933. Τους σύστησε μία κοινή γνωστή και ο Kaufman ανέλαβε να την ξεναγήσει στο intellectuel περιβάλλον της Νέας Υόρκης. Η ηθοποιός που μέχρι τότε ερμήνευε ασήμαντους ρόλους σε μάλλον ασήμαντες ταινίες όπως ακριβώς την υποχρέωνε το συμβόλαιό της γοητεύεται από την θεατρική σκηνή της Νέας Υόρκης , από τους ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν ως ηθοποιό και όχι ως κερδοφόρο προϊόν και από τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονταν. Παράλληλα ερωτεύεται τον George Kaufman που την συστήνει σε αυτόν τον κόσμο. Έτσι και αλλιώς ο γάμος της βρισκόταν στα τελειώματά του.

Η σχέση συνεχίστηκε στο Hollywood όπου μετέβη αργότερα ο Kaufman. Μετά από 16 μήνες παράνομης σχέσης ο σύζυγος της Mary Astor ανακαλύπτει το αμελώς τοποθετημένο σε ένα αφύλακτο συρτάρι, ημερολόγιο της συζύγου και η αντίδρασή του είναι να καταθέσει αγωγή διαζυγίου. Η Astor δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για το διαζύγιο όμως κατέφυγε στα δικαστήρια προκειμένου να διατηρήσει την κηδεμονία της κόρης της.

Η ιστορία ξεκίνησε από πικάντικο νέο στις σελίδες με τα νέα της showbusiness. Γρήγορα πέρασε στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων καθώς σκανδαλιστικές λεπτομέρειες για την ψύχωση του γιατρού Franklyn Thorpe με ξανθές στάρλετ, για την πολυτάραχη ερωτική ζωή της Astor αλλά και υπονοούμενα για τις προσωπικές ζωές πολλών άλλων σταρ βγήκαν στην φόρα.

Ο δικηγόρος της Astor ξαφνικά και μετά από τον αγώνα που έκανε για να μην χρησιμοποιηθεί το ημερολόγιο ως αποδεικτικό στοιχείο ζητάει να το φέρουν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να αποδείξει ότι στην πραγματικότητα ήταν ακίνδυνο. Ο ίδιος φυσικά γνώριζε ότι η ηθοποιός είχε σκίσει αρκετές από τις επίμαχες σελίδες και ότι αυτό θα του έδινε την δυνατότητα τελικώς να το εξαιρέσει επικαλούμενος την παραποίησή του. Αυτό όμως δεν το ήξεραν οι μεγαλοπαραγωγοί του Hollywood οι οποίοι αντιμετώπισαν προς στιγμή τον εφιάλτη της εμπλοκής των μεγαλύτερών τους σταρ σε ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Αυτό αυτομάτως θα σήμαινε ότι η λογοκρισία θα απαγόρευε την διανομή των ταινιών των σταρ που φέρονταν μπλεγμένοι στο σκάνδαλο, προκαλώντας τεράστια ζημία στα μεγάλα στούντιο.

Τελικώς το δικαστήριο του οποίου η υπομονή εξαντλούνταν, κάλεσε ως μάρτυρα τον Kaufman ο οποίος όχι μόνο δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου αλλά προσπάθησε και να εξαφανιστεί με αποτέλεσμα να αρχίσει ένα κρυφτούλι που κατέληξε σε ένα πρωτοσέλιδο των New York Times «Warrant out for Kaufman».

Όταν μετά τον συμβιβασμό των δύο συζύγων, το πρόστιμο που κλήθηκε να πληρώσει ο θεατρικός συγγραφέας επειδή δεν σεβάστηκε το δικαστήριο, και την οριστική λήξη του ρομάντζου, ο Kaufman ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το σκάνδαλο που δημιούργησε η παράνομη σχέση του με την ηθοποιό, απάντησε: « Εγώ δεν κρατάω ημερολόγιο…» .

Η καριέρα της Astor όχι μόνο δεν καταστράφηκε όπως κανείς θα περίμενε αλλά πήρε και τα πάνω της μετά το σκάνδαλο του ημερολογίου. Το 1940 κέρδισε ένα academy award για την ερμηνεία της στο The Great Lie και αργότερα εκείνη την χρονιά εμφανίστηκε στην καλύτερή της ταινία το Maltese Falcon με συμπρωταγωνιστή τον Humphrey Bogart.

Το αμαρτωλό μοβ ημερολόγιο με διαταγή του δικαστηρίου τοποθετήθηκε σε μία θυρίδα ασφαλείας στην Security-First National Bank η οποία σφραγίστηκε. Τον Απρίλη του 1952 χωρίς η Astor ή ο πρώην σύζυγός της να φέρουν αντίρρηση το ημερολόγιο καταστράφηκε.


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.