• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Editorial


Τετ 08 Ιουλ 2009

Και το όνομα του «κυρίου»: Μπρούνο
Κακώς τα λέω αυτά απ`εδώ, αλλά θα τα πω. Από την μία βλέπουμε κάποιες διακρατικές αποφάσεις που αρνούνται αρχέγονα δικαιώματα στον πολίτη κι απ`την άλλη άλλες που βοηθούν στην καταστροφή μας. Ναι, βλέπε τσιγάρο, κουκούλες και φρουτάκια. Αρνούνται, διαστρεβλώνοντας τον αριστοτελισμό, το παν απλό: τέτοια θέματα ανάγονται στην κοινή λογική και ηθική μας και δεν χρειάζονται νόμους προστασίας. Προστασίας ποιών; Των μισών από τους άλλους μισούς; Διαχωρίσαμε την κοινωνία σε ενεργούς και παθητικούς, λες και μιλάμε για συνήθειες κρεβατιού! Κι ενώ τα φρουτάκια τούς θέλουν όλους παθητικούς, έρχονται δριμύτερα να παράγουν τον «κουλό» σκοπό τους. Με αυτή τη λογική θα νομιμοποιήσουμε κάποτε την πρέζα και θα βγάλουμε παράνομο τον ελληνικό καφέ, ως συνήθεια που ενοχλεί τον ανταγωνισμό των ξένων προϊόντων. Έτσι κι αλλιώς, καφεδάκι χωρίς τσιγάρο δε γίνεται…

Κι έρχεται το Μπρούνο από το πουθενά να χτυπήσει αλύπητα το τεράστιο δήθεν των καιρών μας. Ποιών καιρών μας; Πάντα ο άνθρωπος ζούσε με αυτό το δήθεν, απλά το μετασχημάτιζε ανάλογα με τις ανάγκες των ισχυρών. Γιατί, θα μου πείτε, δεν βγήκε παράνομο το Μπρούνο, όταν μάλιστα δίνει τόσες ευκαιρίες προς αυτό; Απλά, η σάτιρα έχει επιβληθεί εμπορικά και χτυπάει πλέον εκ των έσω και με την βούλα τού συστήματος. Άντε πιάσε την, δηλαδή. Ναι, το Μπρούνο είναι η ταινία του Καλοκαιριού, χωρίς να είναι κατ`ανάγκη η καλύτερη ταινία της ζεστότερης εποχής του έτους μας. Απλά η ισχύς εν τη ενώση Cohen- Charles έκανε πάλι το θαύμα της και μας ξύπνησε από την θερινή μας νάρκη. Προσοχή, μην διανοηθείτε να πάρετε μαζί τα παιδιά σας, γιατί τότε θα έχουμε ερωτήσεις του τύπου «μπαμπά, μήπως κουνάς πολύ την αχλαδιά στον κήπο;»…

Κι άλλες δύο νέες ταινίες αξίζουν να πληρώσετε πάνω από ένα εισιτήριο αυτή την εβδομάδα. Το Συννεφιές και Λιακάδα, που μπήκε τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα, είναι ένα ειλικρινές και ρεαλιστικό δοκίμιο πάνω στην προσωπική παρακμή του ανθρώπου μετά το χτύπημα της ανεργίας. Δεν είναι ακόμα μια προλεταριακή ταινία, αλλά ένα ανθρώπινο δράμα με δύο εκπληκτικές ερμηνείες. Δυνατές ερμηνείες έχει και το Σπίτι με Θέα της Ursula Meier, όπου και πάλι η οικογένεια είναι το επίκεντρο κοινωνικών ανατροπών, με γνώμονα το ειδικό συμφέρον κι όχι τον κοινωνικό πυρήνα.

Καθόλου αμελητέος δεν είναι κι ο Nick Cassavetes, γιος του αειμνήστου John. Η ταινία του κοιτάει με ευαισθησία το καυτό θέμα του παιδικού καρκίνου, αλλά μας αφήνει με απορίες περί τους ποιους αληθινά καίει. Ίσως, το mainstream δεν πάει στους Κασσαβέτηδες! Το Εντιμότατοι Διαρρήκτες είναι έντιμο ως προς τις προθέσεις του, που είναι μια ευπρεπής διασκέδαση. Caper-movie, κι όχι blockbuster, από την Mimi Leder, με ένα δίδυμο ηθοποιών μαγνήτη για πολλούς.

Μία η κλασική ταινία και το χέρι μπαίνει βαθιά στην τσέπη. Το αν θα βρει πάτο ή όχι, είναι θέμα του Πορτοφολά του Robert Bresson, ενός κλασικού σινεφίλ-νουάρ, σπουδή κινηματογράφου και αφήγησης. Μια ιδιάζουσα ταινία που δεν χρειάζεται σκληρό σινεφιλισμό για να τη δεις, αλλά ούτε και ψυχίατρο για να στην εξηγήσει, αφού ο Bresson παίζει θαυμάσια κι αυτόν τον ρόλο.

Ναι, ξέρω, υπάρχει και ένα ακόμα, με τίτλο Προς το Παρόν. Φοβάμαι πως μαζί με το Μπέκετ μπαίνουν στη λίστα των καλλιτεχνικά καταζητούμενων της χρονιάς κι αν το θεωρείτε βαρύ αυτό που λέω, σας αφήνω να το δείτε και δέχομαι τις ντομάτες έπειτα.

Βαθειά κοινωνική βδομάδα αυτή κι ενώ αποφεύγω το Καλοκαίρι να προβληματίζομαι έντονα. Σε κακό, πάντως, δεν μας βγαίνει κάτι τέτοιο, ότι εποχή κι αν έχουμε. Γελάστε, δακρύστε, θαυμάστε, όλα τα προστακτικά ρήματα κολλάνε εδώ. Αυτός είναι ο κινηματογράφος κι αυτός θέλουμε να είναι εις αεί.

Μικρό συμπλήρωμα στο αφιέρωμα του ΣΚ για τα DVD-Blu Ray αυτού του μήνα…

17 Ιουλίου:
Παρασκευή και 13 - Friday the 13th (DVD & Blu Ray)
Τα Χρόνια της Μαυρίλας - L`Age des Tenebres (DVD)
Ο Κώδικας του Εγκλήματος - What Doesn`t Kill You (DVD)
Το Σκιάχτρο - Scarecrow (DVD)
Παρασκευή και 13: Ειδική Έκδοση - Friday the 13th: Special Edition (DVD)
Στηρίξου Πάνω μου - Lean on Me (DVD)
The Prestige (Blu Ray)
Μπάτμαν: Ειδική Έκδοση - Batman: Special Edition (Blu Ray)
Ο Μπάτμαν Επιστρέφει - Batman Returns (Blu Ray)
Ο Πληροφοριοδότης - The Departed (Blu Ray)
Ο Τελευταίος Σαμουράι - The Last Samurai (Blu Ray) 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.