• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Editorial


Τετ 13 Μαϊ 2009

La dolce Cannes για πάντα...
Σήμερα ανοίγει αυλαία το 62ο φεστιβάλ των Κανών. Και τι μας ενδιαφέρει εμάς, μπορεί να με ρωτήσετε πολλοί. Η απάντηση είναι πολύ απλή: όσο υπάρχουν οι Κάνες, η Βενετία, το Βερολίνο και τα Όσκαρ, ο κινηματογραφικός μύθος θα ανανεώνεται και θα ξεφεύγει από το στείρο ότι το σινεμά είναι μονάχα οι ταινίες και οι σταρ του. Όμως, τι λέμε τώρα; Φέτος έχουμε ένα ζηλευτό διαγωνιστικό τμήμα με ονόματα που προκαλούν ρωγμές στα κόκκινα χαλιά. Von Trier, Tarantino, Ang Lee, Almodovar, Loach, Park, Haneke, Resnais, Campion και την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς εκτός διαγωνισμού. Φυσικά μιλάω για το The Imaginarium of Doctor Parnassus και το οριστικό αντίο του Heath Ledger.

Δεν λέω «πίσω στα φτωχά δικά μας», αφού ότι καλό θα ξεπηδήσει από το δάσος των φοινίκων θα έρθει και στον δικό μας κήπο. Τι να αναφέρω πρώτο… τι να αναφέρω πρώτο… Α, παίζει κι ένα Illuminati! Η αγωνία των εκατομμυρίων φαν του Dan Brown έλαβε τέλος και το Illuminati οι Πεφωτισμένοι θα αιματοβάψει τις αίθουσες ανά τον πλανήτη. Το team του Κώδικα Ντα Βίντσι είναι και πάλι εδώ, με αλλαγές μονάχα στους ηθοποιούς (αναγκαστικές), αλλά τον Tom Hanks πάλι πρώτη μούρη. Το παράδοξο είναι πως η ταινία προωθείται ως σίκουελ του Ντα Βίντσι, ενώ ως βιβλία γράφτηκαν ανάποδα. Η απάντηση στο μυστήριο δεν έχει την δυναμική του ποιος σκοτώνει τους υποψήφιους πάπες, αφού έρχεται μοναχή της όταν μαθαίνουμε το πόσα είχε πουλήσει το ένα βιβλίο και πόσα το άλλο…

Μια εκ Γαλλίας και μια εξ ΗΠΑ, δύο θαυμάσιες ταινίες συμπληρώνουν την τριάδα. Το Στεγνό Καθάρισμα επαναφέρει στον δρόμο της επιτυχίας το ανεξάρτητο σινεμά των ΗΠΑ και το κάνει πιο mainstream κι απ`το mainstream. Αλήθεια, η δεσποινίς Amy Adams θα συνεχίσει έτσι, ή θα χαθεί μέσα στα μουσεία; Το ανθρωποκεντρικό δράμα Η Πρώτη Μέρα της Υπόλοιπης Ζωής σου θα ικανοποιήσει με το παραπάνω τους φίλους του γαλλόφωνου κι όσους επιτέλους αποφασίσουν ότι δεν υπάρχουν καλές ταινίες μονάχα στα αγγλικά και στα ελληνικά. Γαλλική και ασπρόμαυρη η επόμενη ταινία, το ρομαντικό Τα Σύνορα της Αυγής του Philippe Garrel. Η Νουβέλ Βαγκ θα κάνει πάρα πολλά χρόνια για να απελευθερώσει το φάντασμα της. Και τέλος… Beket. Εδώ όλα τελειώνουν! Αλλά, ξέρετε κάτι; Μονάχα αν το δείτε μπορείτε να εκφράσετε άποψη. Είναι από αυτά που άλλο να σου λένε κι άλλο να τα βλέπεις.

Επίτηδες άφησα ξέχωρα το Ζητείται Εγκέφαλος για Ληστεία του Woody Allen, από το 1969. Όχι μονάχα έχω αδυναμία και θέλω να προωθούνται τα κλασικά, αλλά τυγχάνει να είναι και μια ταινία που με κάνει να γελάω και μονάχα που την θυμάμαι.

Θα παρατηρήσατε πως πριν λίγες μέρες εξαφανίστηκε το Ιστορίες από το Τέλος του Κόσμου. Όχι, φυσικά, από το αρχείο του cine.gr, αλλά από τις ταινίες της εβδομάδας. Θα ήθελα απλά να σας επισημάνω πως το site μας ακολουθεί τον εκάστοτε προγραμματισμό των εταιριών διανομής και φυσικά αυτές είναι υπεύθυνες να τον αλλάζουν κατά το δοκούν. Σημασία έχει ότι εσείς γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή αυτό που ισχύει και δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει η καινούργια εβδομάδα προβολής, χωρίς να έχει τις σωστές ταινίες στην θέση τους. Τα λέμε, παιδιά… 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.