• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Editorial


Πεμ 04 Ιαν 2007

A (NOT QUITE SO) GOOD YEAR
Με φρικάρουν οι ανασκοπήσεις. Ειδικά όταν δε νοιώθω καθόλου έτοιμος να απαντήσω, τουλάχιστον συνολικά και cineπεύθυνα, στο υπεραπλούστατο μα τόσο νταλκαδιάρικο ερωτηματάκι: Ήταν εντέλει μια καλή χρονιά για το φιλμικό κρασάκι παραγωγής 2006; Δεν θα πάρω όρκο μεν, (τώρα προσπαθώ να απαντήσω) όμως έχουμε δει και χειρότερα. Σκέψου ασούμε τη χρονιά που καλλίτερη ταινία βγήκε (από τους εκλέκτορες της αμερικανικής Ακαδημίας) το A Beautiful Mind. Από την άλλη δεν το προχωράω και πολύ επειδή ούτε εκεί βρίσκεται το φλέγον το θέμα. Γιατί πέρα από την απλή διαπίστωση ότι για 2η cineχόμενη χρονιά δεν είχαμε μια πραγματικά εξαιρετική (βαθμολογία: 9/10, ή τέσσερα αστέρια, ή δέκα φλασκιά κλπ) ταινία, έχουν αρχίζει να με ζώνουν τα γίδια («φίδια» πήγα να γράψω, έλα όμως που πιστεύω πολύ στην αυτόματη γραφή), αφού δεν διακρίνω κανένα πραγματικά μοντέρνο cineματικό ρεύμα/κίνημα /τάση που να οριοθετεί μια cineλληλία με την τεχνολογική (και λίαν διαδικτιακή) επανάσταση του μετα-κόσμου μας.

Το δεύτερο κρατούμενο είναι το υπεσχημένο, δηλ. τέρμα οι λίστες για όσα είδαμε στο Ελλαδαριστάν. Ως πολίτες του σύμπαντος κόσμου οφείλουμε χάρη στους εαυτούς μας να βλέπουμε -τουλάχιστον εμείς οι αυτοαποκαλούμενοι κριτικιοί (sic)- τα ταινιάκια όταν βγαίνουν – όπου γης βγαίνουν κι όχι όποτε βγουν εδώ. Κι αναφορά κάμνω στα αμερικάνικα, γιατί τα ευρωπαίικα έχουν άλλα προβλήματα (διανομής). Πέρα από την μόνιμη επωδό που εξυπηρετεί μια τέτοια επιλογή που είναι το ότι πρώτα και κυρίαρχα η κινηματογραφική κριτική (μόνο αυτή;) πρέπει να έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα για τον τελικό χρήστη του μέσου (άλλοι σε αποκαλούν «καταναλωτή»), υπάρχει και μια άλλη πονεμένη ιστορία που έχει να κάνει με την νο1 πραγματικότητα τη χρονιά που μας άφησε: Την πειράτα, το dvdίδι με την ψιλο-μέτρια εικόνα και τον άθλιο υπότιτλο, του κακού ήχου, μα της τόσο, μα τόσο γλυκιάς τιμής (πες ένα 7ευρο). Του χρόνου, περιμένω τα τριςχειρότερα. Με τις ανεβασμένες ταχύτητες του download, οι καλοκάγαθοι μαύροι πειρατούκλες θα πρέπει ήδη να αρχίζουν να αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό.

Προτού αρχινίσω, ενημερώνω ότι δεν έχω δυστυχώς δυνηθεί να ιδώ το Clintικό Letters from Iwo Jima, που άνοιξε μόνο σε 5 θέατρα στο USA (σε California και NYC). Βλέπεις, όσο κι αν προσπάθησα να πείσω την κα Γκαρή να κάνουμε new year’s eve στο Big Apple, αρνήθηκε πεισματικά. Τι τα θες, το post 9/11 syndrome έχει περάσει στην πέτσα μας. Τεσπά, μετά πέσανε οι προτάσεις για Vegas ή έστω Bahamas (κι αν cineχιζε να λέει no-no! το επόμενο χαρτί μου θα ήταν τα τρία-πέντε Πηγάδια), όμως αγαπητέ cineγωνιστή, εγώ μάλλον βρίσκομαι από την παραμονή Πρωτοχρονιάς σε κάποιο κυριλούμπικο Canadian Resort, ενώ εσύ πιθανότατα με σιχτιρίζεις για τις ακόλουθες best and worst of 2006 επιλογές μου:Α. ΑΗΔΙΑΖΟΛ a.k.a. Θε μου πόσο χαμηλά πέσανε (τα όμματά μου)

1. Last Porn MovieΚώστας Ζάπας
Η κορυφή είναι ελληνική. Ο Ζάπας κατάφερε να δυσφημίσει (μετά την έννοια της οικογένειας στο Uncut Family) και την έννοια της τσόντας. Και εις ανώτερα.

2. Destricted – και οι 7 ήταν απερίγραπτοι
Η ταινία που σε κάνει να θες μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ τσόντα κατεπειγόντως. Η φιλμική αυτοϊκανοποίηση της χρονιάς. Είναι αυτό που λένε, ότι αν δεν σου πετύχει (ούτε) η λαμακία, έχουμε θέματα...

3. SAW 3Darren Lynn Bousman
Εγχείριση ανοιχτού εγκεφάλου και η αηδία ξεπερνά τα τεσταρισμένα όριά της. Ο ορισμός της φιλμικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

4. ReekerDave Payne
Σκυλοβρωμάει αυτή η ταινία. Με κάθε έννοια.

5. The BreedNicholas Mastrandrea
Εδώ κράτα μόνο τα (κακόμοιρα τα) σκυλιά.

6. Stay AliveWilliam Brent Bell
Τα videogames είναι ο θάνατος του cineμά. Σκέψου το (και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ άσε κάτω αυτή την κονσόλα, θα πάρει φωτιά!)

7. BloodRayneUwe Boll
Μετά χαράς λέω ναι σε αγώνα πυγμαχίας μαζί του, μέχρι τελικής πτώσεως (και καρσιλαμά).

8. MortuaryTobe Hooper
Στο νεκροτομείο o- ένας- και- μοναδικός πιονέρος του slasher genre. Κάποτε πρέπει να σταματάει κανείς, προτού διασύρει τον προσωπικό του μύθο.

9. Date MovieJason Friedberg & Aaron Seltzer

Μύρισαν τα εβραιόπουλα καυτό χρήμα και το’ ριξαν στην ξεπατικωσούρα της μηδαμινότητας. (Και όχι, δεν ευθύνονται αυτοί για όλες τις υπόλοιπες φετινές μούφες- sorry Mel).

10. The Shaggy DogBrian Robbins
Ή με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί να ρεζιλευτεί ο Tim Allen για να βγάλει το ψωμάκι του. Αυτό είναι που λέμε σκυλίσια ζωή...Β. ΞΕΦΤΙΛΙΖΑΣΙΟΝ a.k.a. Δεν έχω μάτια να σε δω ξανά

1. Lady in the WaterM. Night Shyamalan
Πάρ’ το αυγό και κούρεφτο. Και με το μαλλί φτιάξε παξιμάδι. Θες να το καταχωρίσεις ως μια κακή παρένθεση, όμως πες μου σε παρακαλώ πόσες ταινίες πίσω κλείνει αυτή η ρημάδα η παρένθεση.

2. Miami ViceMichael Mann
Καλό το λουσάτο στυλάκι και οι προχώ dv λήψεις, όμως μόνο με λουλουλού – κοιτάτε μας γειτόνισσες δε γίνονται remakes – μόνο καρμανιόλες των serials που λατρέψαμε παιδιά.

3. World Trade CenterOliver Stone
Stone-Stone τον καημό μου, τον μετράω και πονώ. Η πιο αδιανόητα ρηχή, μουρόχαυλη και α-πολίτικη προσέγγιση της 9/11 από τον φιλμικό πρωταθλητή της πολιτικής συνομωσιολογίας. Κάνε όρεξη, σειρά έχει τώρα το Αφγανιστάν.

4. A Good YearRidley Scott
O Ridley κατάφερε να κάνει χειρότερη ταινία από τον Tony (Déjà vu) και ο bullyς ο Russell Crowe χειρότερη από το Cinderella Man. Δε θέλανε να κάνουν sequel του Μονομάχου, ε; Ε, ας πρόσεχαν!

5. ShortbusJohn Cameron Mitchell
Από τη βαθιά ευαισθησία του Hedwig στη διανοουμενίστικη δηθενιά του τσοντολάγνου περιθωρίου η απόσταση είναι αυτό που λέμε...παρασάγγας. Για όσους (δημιουργούς και θεατές) δεν καταλαβαίνουν ότι ο τρόπος και η τόλμη και η κάθε άλλη ελευθεριότητα δεν πρέπει να τίθεται υπεράνω του μηνύματος που μεταφέρει η ίδια της η αισθητική.

Η τελευταία μου ατάκα πρέπει να ήταν και η πιο καραβδούλ της χρονιάς που αφήσαμε πίσω. Anywayz, έχουμε σημαντικότατο υπόλοιπο, κι αυτό είναι το ΤΟP 10 των films που αισθάνθηκα να αφήνουν το σημάδι τους στο 2006. Next week, για χωνέψω κιόλα τα νεο-ιδωθέντα Dreamgirls, El Laberinto del Fauno, Notes on a Scandal, The Good Shepherd, The Good German, Apocalypto, Blood Diamond, The Pursuit of Happyness. Ως τότενες, σου εύχομαι ολόψυχα τα πιο δυνατά films της κινηματογραφικής σου εμπειρίας να σε βρούνε μέσα στο 2007. Καλή χρονιά – και καλή αντάμωση.


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.