• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

 • Αριθμός ταινιών: 22315
 • Αριθμός συν/τών: 759967
 • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Editorial


Τετ 10 Μαϊ 2006

ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΣΟΥ
Πάμε την τρίτη και φαρμακερή (με την καλή έννοια πάντα) cineχεια τώρα. Μη σκοτίζεις το μυαλό, πάρε δρόμο και φεύγα από τους νεο -Περσικούς πολέμους, την κοπριά της Κλάρας και την α λα τούρκα τηλεοπτική τραγουδοποιία των ημερών μας. Αυτό είναι το Mission Impossible 3 (και μετά συγχωρήσεως δηλαδή - σωστά τα μέτρησα;) της υπόθεσης. Το τώρα είναι που μετράει. Και το εδώ, ξάπλα στο κρεβάτι της cine-θεραπείας. Τα sessions σήμερα ολοκληρώνονται, θα σου δώσω και συνταγή στο τέλος. Συγκεντρώσου, συγκεντρώσου είπαμε, βγάλε απ ‘ το κεφάλι Cannes και Da Vinciα και πάμε για τα περαιτέρω. Μια να σου αποσώσω το πώς να επιλέγεις την ταινία σου, μια ακόμη να σου μάθω τον τρόπο να βλέπεις το film και νετάραμε, παίρνεις εξιτήριο, βγαίνεις απ’ την σπηλιά, για το κοντινότερο κινηματοθέατρο ή σπιτικό projectorα near you.

Μη μασάς

Είσαι αυτός που είσαι και αυτός που συναγωνίζεσαι είναι μόνο ο (κακός) εαυτός σου. Οκ, τα βλέπεις αρνητικά τα πράματα. Δεν θα’ λεγες και όχι στο να είχες περισσότερη συνοχή στις σκέψεις σου, να ήξερες που θα βρεις τη θετική ενέργεια για να αντιμετωπίζεις κάθε φορά τη στραβή που κάθεται. Δώσε βάση στο σενάριο φιλαράκο. Τι βλέπεις; Χαρακτήρες που έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, όπως όλοι μας. Τη βρήκανε τη λύση και μάλιστα βασιζόμενοι σε ικανότητες που ούτε και οι ίδιοι φαντάστηκαν ότι έχουν; Καταλαβαίνεις που το πάω. Αφού το’ χεις τώρα, άσε τις ντροπές και δείξε μας το ρεπερτόριό σου.

Επικοινωνείς;

Με τη γυναίκα σου, τους φίλους σου, τη σπιτονοικοκυρά σου, τον αρχισυντάκτη σου, με τον παπά της ενορίας σου. Βγάζεις άκρη στο μιλητό ή παίζει χαλασμένο τηλέφωνο; Πάρτον (με την καλή έννοια πάντα) και πηγαίντε cineμά. Διάλεξε ένα έργο που να περιέχει το μήνυμα. Όταν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις τι κάνεις; Τσακίζεις τις κατεψυγμένες σπεσιαλιτέ της gourmeδιάρας υπεραγοράς της γειτονιάς σου. Δε μπορεί, αν δεν είσαι τελείως αναίσθητος κάποια στιγμή θα αναρωτηθείς τι υλικά παίζουν στο πακέτο. Για την ώρα forget about it και επικεντρώσου στο μήνυμα του έργου που λέγαμε. Είναι αυτό που λέμε σε άπταιστα ελλήνικος το metaphor της όλης υπόθεσης. Πιάσε σφιχτά το υπονοούμενο και προχώρει. Ο δρόμος της cine-νόησης είναι ανοιχτός μπροστά σας. Διάβασε όμως και καμιά υποθεσούλα, καμιά κριτικιά (sic) πρώτα, για την καβάντζα σου. Πως πας ασούμε τον σύζυγο στο The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover του Greenaway;

Πώς να τη δεις

 1. Κατ’ αρχάς και πρώτα- πρώτα, κάτσε καλά. Άνετα.
 2. Επικέντρωσε την προσοχή σου αβίαστα (όχι «αβάδιστα» - αυτό είναι άλλο), πρώτα στο σώμα σου και μετά στην αναπνοή σου.
 3. Εισπνοές – εκπνοές με φυσικό τρόπο. Παρακολούθει που σφίγγεσαι ή αγχώνεσαι.
 4. Πιάσε (με τρόπο) το μέλος του σώματός σου που δεν είναι χαλαρό. Τρίψτο απαλά, χωρίς βιασύνη.
 5. Αν εξακολουθείς να ζορίζεσαι, μην αρχίσεις τα οργίλα σχόλια παντός τύπου.
 6. Αν έρχονται οι κάθε πανάσχετες σκέψεις να σου εμποδίσουν τη χαλάρωση, αγνόησέ τις. Μην ελπίζεις ότι ασχολούμενος μαζί τoυς θα τις διώξεις μακριά. Δεν νικιώνται δαύτες. Το προσπαθήσαν κι άλλοι αυτό – του κάκου.
 7. Το σημάδι που σου δίνει το πράσινο φως να ξεκινήσεις την παρακολούθηση, είναι ότι αισθάνεσαι ελαφρύτερος από το κανονικό σου βάρος. Αν είσαι έτοιμος να σκάσεις, ξανασκέψου την επόμενη φορά να μην έχεις πάει για παϊδάκια με τον Σαρλά, γιατί πλέον αυτή η μπάκα χρειάζεται κατεπειγόντως ξεσφίξιμο του ζωναριού (τουλάχιστον – στο σπίτι μπορείς να καταβάσεις το παντελόνι μέχρι τους αστραγάλους για άμεσα αποτελέσματα).
 8. Βγες λίγο έξω από τον εαυτό σου (αλλά ΜΗΝ κλείσεις την πόρτα) και τσέκαρε τις αντιδράσεις σου σε κάθε νέα σκηνή, γεγονός, τροπή της αφήγησης.
 9. Μην αναλύεις το τι βλέπεις κατά τη διάρκεια της προβολής. Το χαλάς.
 10. Μην μιλάς με τους γύρω σου, μην μαγειρεύεις, πλένεις, σφουγγαρίζεις κλπ ταυτόχρονα. Επί του συγκεκριμένου υπάρχουν δυο ενστάσεις: Η μια της αρραβωνιάρας μου που δεν σιδερώνει αν δε δει τουλάχιστον δυο chick flicks και τρία παλιά ελληνικά σερί. Η δεύτερη είναι του 78,6 %(πρόσφατη δημοσκόπηση) των αρσενικών που γνωρίζω, που ορκίζονται ότι στο κρεβάτι αποδίδουν καλύτερα (με κάθε έννοια), όταν παρακολουθούν hardcore (με κάθε έννοια).
Και μετά;
 • Παρατήρησες πότε άλλαξε ο ρυθμός της αναπνοής σου όσο έπαιζε η ταινία;
 • Θα μπορούσε να σημαίνει αυτό ότι κάτι σε έθεσε εκτός ισορροπίας; Όπως και να’ χει, αυτό που σε τάραξε κατά την παρακολούθηση μπορεί εύκολα να το (ξανα)κάνει και στην πραγματικότητα.
 • Κάνε την αντιπαραβολή της ταινίας με ένα αντίστοιχο όνειρο που θα μπορούσες να είχες δει αντί αυτήν. Πως θα αποκωδικοποιούσες ένα τέτοιο όνειρο;
 • Εύκολο: τι σου άρεσε και τι στην έσπασε στο έργο;
 • Πανεύκολο: Ποιοι χαρακτήρες σε εντυπωσίασαν θετικά, ποιοι αρνητικά και ποιοι σε άφηκαν αδιάφ(θ)ορο;
 • Αρχιπανεύκολο: Με ποιους χαρακτήρες ταυτίζεσαι εμφανισιακά, ψυχικά, ιδεολογικά, ως προς τις επιλογές που έκαναν στην ταινία;
 • Θα ήθελες να μιμηθείς μια παρόμοια συμπεριφορά με αυτή των ηρώων που επιδοκίμασες;
 • Διέβλεψες αξίες ή ικανότητες που θα επιθυμούσες να έχεις / αποκτήσει ο ίδιος;
 • Τσέκαρε τις σκηνές που σε φρικάρισαν. Έχουν να κάνουν με κάποια εμπειρία ή σκιές από το υποσυνείδήτό σου; Αναλύοντας τες έρχεσαι εγγύτερα στην ανακάλυψη του αληθινού σου id.
 • Είχες κάποια cineσθηματική εμπειρία κατά την παρακολούθηση που θα τη χαρακτήριζες ξεχωριστή, σα να συνδέθηκες με την εσωτερική σου σοφία ή το ανώτερο (επιτέλους!) κομμάτι του εαυτού σου;
 • Κάτσε και γράψε τις απαντήσεις στα παραπάνω.
 • Ακόμη κι αν δεν γίνεις καλύτερος άνθρωπος μετά από όλα αυτά, σου εγγυώμαι προσωπικώς (τα λεφτά σου πίσω) ότι θα γίνεις καλύτερος θεατής. Γιατί θα μάθεις να κυνηγάς την cin(e)ουσία των ταινιών. Και πίστεψέ με, αυτές οι απλές πρακτικές ασκήσεις είναι ικανές να αλλάξουν ολόκληρο τον μηχανισμό παραγωγής ταινιών, οδηγώντας στην επικράτηση του brainy blockbuster, ενός genre που θα ωφελεί περισσότερο παρά θα εξαντλεί τις ψυχικές αντοχές του σύγχρονου καρα-στρεσσαρισμένου κοινωνού.
Σήκω πάνω τώρα. Δεύρο έξω από τη σπηλιά και περιπάτει. Πάρε και τη συνταγή μου για το σπίτι ή το cineμά. Αυτό είναι το επιστέγασμα της cine θεραπείας των τριών εβδομάδων μαζί. Enjoy και θυμήσου τον μεγαλύτερο φιλμικό ψυχαναλυτή να λέει:

"No form of art goes beyond ordinary consciousness as film does, straight to our emotions, deep into the twilight room of the soul." – Ingmar Bergman


Με τις Υγείες σου cineάδελφε! (εεεπ..., πάτα το link!)


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.