• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Editorial


Τετ 05 Οκτ 2005

ΣΚΟΥΠΙΔΑΡΙΟ
30.000 τόνοι πάνω από την Αθήνα. Μποχαλίασις. Δεν είναι ταινία που βασίζεται στο 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα (και 1 από τις 83 του φετινού 18ου Πανοράματος), του γνωστού προδρόμου του sci-fi, του all -time teen-idol Ιουλίου Βέρν, είναι μια όζουσα, ζοφερή πραγματικότητα που χτυπά εκνευριστικά το καμπανάκι της παχύδερμης ζωής μας, κάθε φορά που νομίζουμε ότι έχουμε δια παντός ξεφύγει από τους δαίμονες της αστικής καθημερινότητας. Ελπίζω να μην έφαγες μόλις, γιατί υποθέτω ότι δεν θέλεις με την καμία να ξαναδείς το φαγητό σου ημι-αλεσμένο. You know somethin’ όμως; Και από μένα να τη γλιτώσεις, ο πιο σιχαμερός gore όλεθρος της γειτονιάς σου σε περιμένει έξω από την πόρτα, πλησίον-και-ολόγυρα ενός ξεχειλισμένου κάδου σκουπιδιών, καλώντας σε να αναφωνήσεις: «Τι σου είναι τελικά ο άνθρωπος αγαπητέ μου!»

Μπερδεway η σκέψη μου, σαν τις σακούλες με τα σύνεργα του καταναλωτισμού, ατάκτως (ε)ριμμένες, διάσπαρτες στους δρόμους του Λεκανο-πεδίου. Κάποιος να πατήσει το καζανάκι – να πάρει νόημα το παλλαϊκό αίτημα της κάθαρσης (έτσι, γενικώς και διαχρονικώς). Έλεος, Γκαρούλη, American Pie το κατήντησες το edito. Άλλα, ευωδιαστά πράματα, δεν υπάρχουν να μας πεις; Κοίταξε, my friend, υπάρχουν δυο τινά, είτε θα κάνεις τα σκουπίδια... μαργαριτάρια και καθάρισες, ή, θα κάτσεις φρόνιμα να σου εξηγήσω εδώ πιο κάτω γιατί κάτι μυρίζει εδώ πέρα, εντός και εκτός και cineματικά, μήπως και σου έρθει η ανάλογη... έμπνευση (λόγω δυσοσμίας) και βγάλουμε καμιάν ακρούλαν. May be.

Κάτσε μισό γιατί...πείνασα. Reverse psychology που λένε και στα Άσπρα Χώματα. Οι 700 τόνοι λυματολάσπης της Ψυττάλειας ως το χαίρε χαβούζα ατέλειωτη της χωματερής των Άνω Λιοσίων μου μοιάζουν λουκουμάκι-στο-χαρτί. Και μάλιστα Συριανό, με γέμιση τριαντάφυλλο. Η Απόλαυσις. Εδώ όμως η πασπαλισμένη άχνη (ή καρύδα – γούστα είναι αυτά) δεν καλύπτει το πρόβλημα. DJ παίξε να χαρείς το refrain «Στην περίπτωση μας όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος» για να φτιαχτούμε λιγάκι. Οικολογική επεξεργασία λυμάτων κανείς; Aχ, κάποτε λέγαμε ότι είσαι-ό,τι-τρως. Τώρα η δουλειά πάει πιο πέρα: Σε ξέρω καλά φίλε – έχω τσεκάρει τα σκουπίδια σου! (Κατόπιν θερμής παρακλήσεως πολλών αναγνωστών η ακριβής περιγραφή – κατά περίπτωση- παραλείπεται για λόγους δημοσίας υγιεινής.)

Υγειονομική ταφή στο... παρά πέντε (όχι το... πετούμενο -το άλλο) και των τουρκικών ονειρώξεων περί επίσημης έναρξης της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε. καθώς Γάλλοι και Αυστριακοί έκαναν τον Ερντογάν να παραμιλάει περί διάθεσης των Ευρωπαίων να το παίξουν χριστιανικό lobby. War of (religious) Worlds κανείς άλλος; Τώρα (λέει) πάμε στο "ας ξεκινήσουμε και..βλέπουμε", με τσι Τούρκοι να προβάρουν φραγκολεβαντίνικες ρεντικότες. Θες την αλήθεια τώρα; Όσο και να φοβερίζουν οι Αγγλοαμερικανοί (νέος λαός – μεταλλαγμένο χαρμάνι) ο ευρωπαίος θα μεταχειρίζεται την Τουρκία όπως τα σκουπίδια του: Αφού καταβροχθίσει τη λεία του, θα την πετάξει ξεσκισμένη από την πόρτα- κι άσε να ζέχνει η κατάσταση απέξω. Το ζητούμενο είναι το πως όμως θα αποφευχθούν οι μολύνσεις οι οποίες αρχιπανεύκολα θα πάρουν διαστάσεις επιδημίας. Κάποια...Ελλάδα θα κληθεί να καθαρίσει τον κάδο πρώτη I guess…

Cineχίζω απτόητος. Χωραφάς και Μουζάκη έκαναν τις πρώτες εξαγγελίες για το 46ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πραγματικά...πνιγήκαμε από τον σωρό των νεόκοπων δραστηριοτήτων του. Από Independence Days (για το The Day After Tomorrow της ελληνικής κινηματογραφίας δεν ακούστηκε γρι) μέχρι κόντρα αφιερώματα – προσωπικές «χαρούλες» , και δώστου Βαλκάνια και Αγορές και λαγούς με πετραχήλια. Nice. 200 ταινιάκια (να ‘ταφήσω; ποιος θα τα πάρει;) για να παίζουν ασύστολα, ΜΙΑ ταινία ελληνική όμως δεν έχει πάρει φράγκο σε pre-production status τους τελευταίους 18 μήνες. Μα πότε θα cin(e)τελεστεί αυτή η (κομματική) κάθαρσις επιτέλους; Τελικά θα πάει φυλακή ο Βούλγαρης; Θα ξαναγυρίσει ταινία ο Αγγελόπουλος; Θa μας πει γιατί δακρύζει ο κ. Χωραφάς στο όνομα Μισέλ Δημόπουλος;

Cineχίζεται και το φετινό Πανόραμα, σοβαρό, με στιβαρό, ποιοτικό πρόγραμμα με τις πιο σημαντικές πρεμιέρες του arthouse, αλλά βέβαια χωρίς τη ζωντάνια, την κινητικότητα και τον πλουραλισμό που δίνει κάθε χρόνο ο προκάτοχός του, οι Νύχτες Πρεμιέρας. Δεν λείπουμε ούτε από εδώ, έχοντας ήδη πάρει φόρα από τον Σεπτέμβρη, με περίσσευμα νοητικών και κυρίως (σε κάτι τέτοια βρίσκεις το connection μεταξύ αθλητή και cineκριτικού!) φυσικών αποθεμάτων. Enjoy…

Και τώρα αυτό που όλοι...περίμενα. Έχω την (πες την αδικαιολόγητη) πεποίθηση, ότι έχεις υπόψη σου, έστω αμυδρά ασούμε, τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών. Λοιπόν, σε παγκόσμια αποκλειστικότης (sic) σου έχω το χαμένο ακροτελεύτιο εδάφιο, αυτό που συμπυκνώνει το άπαν της παγκοσμιοποιημένης cin(e)ομωσίας ενάντια στο cineμά όπως το ξέραμε. Το πρώτο βήμα έγινε με τη μετάθεση των πρεμιέρων κάθε Πέμπτη. Προσωρινή είναι η λύση φίλτατε. Οσονούπω θα επιτελεστεί η οριστική μετάθεση σε Τρίτη – Τετάρτη, ώστε να συμπέσει με το champions league. Και δεν είναι μόνο αυτό. Τώρα παγιώνεται και η ταυτόχρονη-και-πυρ-ομαδόν-και –κατά-ριπάς έξοδος τουλάχιστον 9-10 ταινιακίων την εβδομάδα, ως επί το πλείστον ΣΑΒΟΥΡΟΕΙΔΩΝ, που θα εξυπηρετούν τον απλούστατο διττό στόχο: Αφενός θα βραχυκυκλώνουν τον cineφίλο που ΔΕΝ προλαβαίνει ούτε να...σκεφτεί ποια να πρωτοδιαλέξει, αφετέρου, ξε-θεώνει την προσφιλή κοινωνική τάξη των cineκριτικών που έχει καταντήσει πλέον να λέει κάτι-σαν ΤΑ ΖΩΔΙΑ, από την καθημερινή κωλο-πιλάλα να προλάβει τις προβολές.

Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, κι επειδή πλάκωσε τρελό σκουπιδαριό που πέφτει καταπάνω μας μέχρι να μας πνίξει κάθε διάθεση για cineμά, έχουμε ήδη ετοιμάσει την αντεπίθεσή μας: Θα σας...πήξουμε στις Cine-Premieres! Τρεις, ακόμη και τέσσερις την εβδομάδα, κι όποιος αντέξει. Και δε θα σταματήσουμε εκεί. Μετά θα σας ταράξουμε στις Video – Premieres! Το Cine σας δείχνει πρώτο τις τελευταίες straight –to-dvd κινηματογραφικές παραγωγές, σε κανονικές συνθήκες προβολής! Τώρα θα ρωτήσεις γιατί. Τι γιατί; Γιατί έτσι πρέπει. Αφού είναι τζάμπα, να τις δω όλες! Αν είναι να πλερώσω, βάλε μου κλιμακωτό εισιτήριο, με βάση το εισπρακτικό βεληνεκές της ταινίας. Να ψαχτούν οι εταιρίες διανομής. Ειδάλλως αυτή η Exodus του Moses κάθε εβδομάδα θα εξελιχθεί σε μακελειό. Και τότε αυτήν την χωματερή (ταινιών) θα την πληρώσουμε ΟΛΟΙ!


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.