• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Editorial


Τετ 05 Μαϊ 2004

ΕΚΛΕΙΨΗ
«Το 1503, ο Χριστόφορος Κολόμβος και το πλήρωμά του ναυάγησαν στη νήσο Τζαμάικα, καθώς τα πλοία τους είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Οι ιθαγενείς Arawak είχαν αποφασίσει ότι δε θα προμήθευαν πλέον τροφή με αντάλλαγμα διάφορα μπιχλιμπίδια. Ενώ οι εβδομάδες αργοσέρνονταν, το ηθικό του πληρώματος καταποντιζόταν, καθώς ήταν αναγκασμένοι να τρέφονται από τη γη.
Ελέγχοντας τους πίνακες πλοήγησης, ο Κολόμβος ανακάλυψε ότι θα συνέβαινε μια έκλειψη της Σελήνης στις 29 Φεβρουαρίου του 1504. Κατάστρωσε ένα πανούργο σχέδιο. Τη νύχτα της σεληνιακής έκλειψης, ανάγγειλε στους Arawak ότι ο Παντοδύναμος ήταν δυσαρεστημένος με τη συμπεριφορά που έδειχναν σε αυτόν και το πλήρωμά του. Χειρονομώντας προς τον ουρανό, ανέφερε ότι ο Θεός είχε αποφασίσει να εξαφανίσει τη Σελήνη, ως ένδειξη της δυσαρέσκειάς του. Μέσα σε λίγα λεπτά, η σκιά της Γης άρχισε να σκεπάζει το πρόσωπο της Σελήνης. Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Κολόμβου, το κόλπο έπιασε. Οι Arawak υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν όλη την τροφή που θα χρειαζόταν το πλήρωμα, αρκεί μόνο να επέστρεφε ο Θεός τη Σελήνη. Η παράσταση αυτή έσωσε τον Κολόμβο και τους συντρόφους του από τη λιμοκτονία, ώσπου τελικά τους βρήκαν και επέστρεψαν στην Ευρώπη.» (Από το www.astronomy.gr)

“Το Μεγάλο Σχίσμα (Big Rip): Ένα νέο κοσμικό σενάριο της Ημέρας της Κρίσεως φέρνει τη σημερινή επιτάχυνση της διαστολής του Σύμπαντος σε νέα άκρα. Ο φυσικός Robert Caldwell Dartmouth και οι συνάδελφοι του Marc Kamionkowski και Nevin Weinberg στο Caltech έχουν καθορίσει ότι εάν η υποτιθέμενη σκοτεινή ενέργεια, που είναι υπεύθυνη για την επιτάχυνση της διαστολής, είναι αρκετά ισχυρή όχι μόνο το διάστημα, ο χώρος, μεταξύ των γαλαξιών θα συνεχίσει να αυξάνει αλλά και ότι οι ίδιοι οι γαλαξίες θα απομακρυνθούν μεταξύ τους και σε διαδοχικά χρονικά διαστήματα αστέρια, πλανήτες, και ακόμη και τα άτομα και οι πυρήνες.» (Από το www.physics4u.gr)

«L ‘Eclisse (Έκλειψη), του Michelangelo Antonioni – Είναι 1962 και ο μοντερνιστής Antonioni κρατά στα ζύγια τα ψυχρά αστικά τοπία της Ρώμης (βλ. Χρηματιστήριο) και το ανεπικοινώνητο της ερωτικής σχέσης δύο ωραίων αλλά απορροφημένων από την επιδερμικότητα της ύλης πρωταγωνιστών (Alain DelonMonica Vitti).» (Δικό μου, έχω και κάτι χρόνια να δω την ταινία, ε, και εν πάσειδι περιπτώσειδι (sic) όλοι έχουμε περάσει από μια περίοδο Πάτα στην κριτική μας ζωή!)
Πονάει ο λαιμός μου και (σε... ψιλό) το δεξί μου αυτί. Φταίει η έκλειψη; Ακολουθεί ερώτηση για 1.000 ευρώ στο «Όλα Εδώ Πληρώνονται» (το οποίο αποτελεί επίσης τον τίτλο του εφιαλτικού e-mail που αποστέλεται στον λατρευτό μου Πάνο στο τέλος κάθε μήνα, με συννημένο το εξοδολόγιο των cineργατών!):

Η φράση είναι :...Σελήνης. Ποιά λέξη ψάχνουμε;

A. Έκθλιψη
B. Έκλειψη
C. Έκλαμψη
D. Έλευση

Απαντώ λοιπόν ως ακολούθως:

  • Πέρα από γραμματικό φαινόμενο, αυτό που νοιώθει στην πέτσα του ο καθείς χριστιανός αυτόν τον καιρό είναι ο ορισμός της έκθλιψης ως η θλίψη στον υπερθετικό βαθμό. Ο Βαρθολομαίος αφορίζεται ντροπιαστικά ως «τουρκόσπορος» από μερίδα εθνο- ντιρλαντάδων, ενώ ο Χριστόδουλος, δε μασάει από επιτίμια ακοινωνησίας και τα ρέστα γιατί πάει με τους Νόμους και τα Ψηφίσματα του Κράτους - άρα έχει την πολιτεία (όχι όμως και το Θεό) βοήθεια. Το Big Rip είναι πλέον έξω από την ωραία πύλη, ακριβώς 950 χρόνια μετά αυτό με τους Λατίνους. Α, και...αλήθεια, υπάρχει church police να συλλάβει τον θα-με-δείτε-πρώτο-νούμερο-το- καλοκαίρι-στο Δελφινάριο – Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο; ‘Οχι τίποτε άλλο, απλά δε θέλω next time που θα πάρω το Playboy να τον δω... σαλόνι ως κουνελάκι του μήνα.
  • Να την πω την αμαρτία μου, η έκλειψη με έπιασε μέχρι τα μπούνια. Και καλά να είσαι μονήρης, το κακό δεν ανακυκλώνεται, τι σου φταίει όμως το amore όταν σε πιάνει το φυσικόν φαινόμενον και γυρνάς κωλοτούμπα τη σχέση εν μία (δραματική) νυκτί και παίζει repetition το L’ Ecclise του Antonioni; Η δικιά μου πάντως, αν την πάρω τηλέφωνο τώρα θα μου πει ότι ακόμη περιμένει να δει γιατί στο καλό δε φαίνεται η Σελήνη ή ο Ήλιος ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων μετά τη χθεσινοβραδινή έκλειψη! :-D)
  • H έκλαμψη με χτύπησε από τις απαρχές του ολυμπιακού έτους που διανύουμε. Το Cine πρέπει να πρωτοπορήσει στον τομέα της multimedia επικοινωνίας γιατί απλά αυτό είναι μέσα στη διαδικτιακή του φύση. Έτσι γεννήθηκε το AKOY NA ΔΕΙΣ, η παρουσίαση των ταινιών της εβδομάδας από τη...φωνή του...γράφοντος. Η ιδέα θα cineχιστεί, αφού αντλήσουμε έμπνευση και κριτική από τα δικά σας σχόλια ΕΔΩ!
  • Η έλευση του Μάη ήρθε με τρελές blockbusterιές, ενώ οι τελευταίες δύο εβδομάδες μας έχουν ερεθίσει ηδυπαθώς τους φιλμογόνους αδένες: Το χορό άνοιξε η νοητική έκρηξη του ιδιοφυούς Charlie Kaufman, το ρομαντικά εγκεφαλικό γλύκισμα Eternal Sunshine of the Spotless Mind - Η αιώνια Λιακάδα ενός καθαρού Μυαλού. Ακολούθησε η ολκλήρωση της Tarantino 4th Movie, η οποία εκτός από τον Bill σκότωσε τις όποιες ανησυχίες μας για το αλάνθαστο κριτήριο του πιο pulp auteur του καιρού μας. Μετά το Kill Bill παίζει το Van Helsing και μετά θα γίνει...της Tροίας!


Ε, λοιπόν...διαλέγω την απάντηση (D). Συγχωρέστε με κ. Αθερίδη μου, αλλά είναι θέμα (κινηματογραφικής) αρχής!


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.