• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
CineSound


Τετ 26 Ιουν 2013

Man of Steel: Original Motion Picture Soundtrack

«Κοιτάξτε, αυτό ήταν τρομακτικό. Σοβαρά. Είναι ο μεγαλύτερος συνθέτης ταινιών αυτήν την στιγμή, χωρίς αμφιβολία, και το συγκεκριμένο συμβαίνει να είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια στην ιστορία της μουσικής. Γι `αυτό πέρασα τρεις μήνες μόνο χρονοτριβώντας και μην έχοντας καταλήξει ακόμη σε κάποιο θέμα, επειδή ήμουν τόσο φοβισμένος: «Ω Θεέ μου, ακολουθώ τα βήματα του Τζον Ουίλιαμς».»

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον συνθέτη του σάουντρακ, Χανς Ζίμμερ. Ο γερμανικής καταγωγής και πλέον περιζήτητος συνθέτης, ανέλαβε το δύσκολο έργο της σύνθεσης μουσικής για τον νέο, πλήρως διαφορετικό Σούπερμαν. Το εγχείρημα του ήταν τόσο δύσκολο όσο εκείνο που είχε ο σκηνοθέτης. Έπρεπε να παραδώσουν στους θεατές και τους ακροατές κάτι που δεν θα θύμιζε τίποτε από την κινηματογραφική προϊστορία του ανθρώπου από ατσάλι.

Όταν η παραγωγός εταιρία αποφάσισε να κάνει επανεκκίνηση στον διασημότερο ήρωα κόμικ, ζήτησε την βοήθεια του Κρίστοφερ Νόλαν, του ανθρώπου που επανεκκίνησε τον Μπάτμαν και τον έκανε άκρως ρεαλιστικό. Το ίδιο έπραξε και στον Σούπερμαν, αυτήν την φορά από το πόστο του παραγωγού και σεναριογράφου. Εκ του αποτελέσματος, όπως ο Μπάτμαν μετατράπηκε σε έναν ζάμπλουτο που ξοδεύει την περιουσία του σε εξοπλισμό με απώτερο σκοπό την προστασία των ανθρώπων, έτσι και ο Σούπερμαν μετατράπηκε από έναν φανταχτερό ήρωα των κόμικ σε έναν εξωγήινο που σοκάρει την γη με την παρουσία του. Οι συντελεστές της ταινίας θέλησαν να δώσουν βαρύτητα στο γεγονός πως η ιστορία, ουσιαστικά, πραγματεύεται την παρουσία ενός εξωγήινου στην γη. Με οδηγό αυτό, οποιοσδήποτε συσχετισμός με το κινηματογραφικό παρελθόν του Σούπερμαν, αποκλείστηκε εξ αρχής. Η μπάλα πήρε και το μουσικό μέρος της ταινίας. Ήταν από την αρχή προφανές πως ο νέος αυτός Σούπερμαν δεν μπορούσε να έχει ως μουσικό θέμα το εκπληκτικής έμπνευσης ηρωικό κομμάτι που συνέθεσε ο Τζον Ουίλιαμς. Ένα μουσικό θέμα που έγινε ταυτόσημο με τον ήρωα και το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε παραλλαγές ή επανεκτελέσεις από όλες τις μετέπειτα ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές που είχαν σχέση με τον Σούπερμαν. Ποιος, όμως, θα μπορούσε να αναλάβει το βάρος του να ξεγράψει αυτό το μουσικό θέμα και συγχρόνως να συνθέσει συναρπαστική μουσική; Το φορτίο ανέλαβε το μουσικό μυαλό της εποχής μας, ο Χανς Ζίμμερ. Ο πλέον περιζήτητος συνθέτης της τελευταίας δεκαετίας και ο άνθρωπος που ήταν πίσω από την μουσική της τριλογίας του Σκοτεινού Ιππότη κρίθηκε ως ο πλέον κατάλληλος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN κατά την παρουσία του στην πρεμιέρα του «Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή», δήλωσε πως του είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφεύγει τα μονοπάτια του Τζον Ουίλιαμς. Για μήνες ολόκληρους έγραφε και έσβηνε στο πεντάγραμμο του, μην έχοντας καταλήξει σε κάποιο θέμα. Εκείνο που τον βοήθησε να αποκοπεί εντελώς από την φιλοσοφία των παλιών Σούπερμαν ήταν πως ο Σούπερμαν του Ζακ Σνάιντερ δεν είναι ο ίδιος με εκείνον που υποδύθηκε ο Κρίστοφερ Ριβ. «Ο Τζον Ουίλιαμς είχε αναλάβει να γράψει μουσική για έναν εντελώς διαφορετικό εξωγήινο από αυτόν που ανέλαβα εγώ». Έτσι ο Ζίμμερ συνέθεσε μουσική για έναν εξωγήινο που προσπαθεί να γίνει αποδεκτός από την ανθρωπότητα. Έναν εξωγήινο που μεγάλωσε νιώθοντας αποξενωμένος και οποίος διαβάζοντας Πλάτωνα, προσπάθησε από μικρή ηλικία να γαλουχηθεί με αρετές όπως αυτοσυγκράτηση, αυτοέλεγχος, ψυχραιμία. Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, από τον εξωγήινο όλων των προηγούμενων ταινιών, όπου ο Κλαρκ Κέντ δεν έχανε ευκαιρία να αξιοποιεί τις δυνάμεις του, ακόμη και από νεαρή ηλικία.


Το σάουντρακ που μας προσφέρει ο Ζίμμερ, είναι εξαιρετικό. Στους φανατικούς υποστηρικτές του θα θυμίσει ακόμη και την δουλειά του στον Βασιλιά των Λιονταριών ή τον Κώδικα Ντα Βίντσι. Ο Ζίμμερ χρησιμοποίησε γήινες μελωδίες βασισμένες σε έγχορδα και σε βιολιά εμπλουτισμένα με ηλεκτρονική κιθάρα. Συγχρόνως, θέλοντας να δώσει μια γλυκόπικρη οπτική της ψυχοσύνθεσης του ανθρώπου από ατσάλι, χρησιμοποιεί ένα ελαφρώς αποσυντονισμένο μουσικό θέμα σε πιάνο και σε βιολί το οποίο τόσο στην ταινία όσο και στο CD σε συνεπαίρνει. Φυσικά, ο Άνθρωπος από Ατσάλι εξακολουθεί να αποτελεί μια ταινία δράση (και μάλιστα άκρως απολαυστική) επομένως το σάουτρακ πλημμυρίζει από την γνωστή και πλέον χαρακτηριστική «Ζιμμερική» μουσική δράσης, την οποία προσπαθούν να αντιγράψουν πολλοί συνθέτες. Ηλεκτρονική μουσική μαζί με τούμπανα, δεκάδες έγχορδα και ηχητικά συνθέτουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Μαζί με όλα αυτά ακούμε και ένα επιβλητικό θέμα από ντραμς που έρχεται να πλαισιώσει τα ήδη υπάρχοντα τύμπανα καθώς επίσης και μια απόκοσμη διαστημική μελωδία που θυμίζει τις μουσικές συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Αυτά τα δύο είναι ίσως μια «πινελιά» του Ζίμμερ που φέρνει στο μυαλό τον Ουίλιαμς, έστω και νοητά.

Συνοψίζοντας, ο Ζίμμερ εφάρμοσε στο σάουντρακ του Ανθρώπου από Ατσάλι όσα μπόρεσε να ανακαλύψει και να εφαρμόσει στις συνθέσεις του, τα τελευταία 15 χρόνια. Πρόκειται για ένα σάουντρακ πολύ ανώτερο από πολλές από τις τελευταίες του δουλειές. Ο Ζίμμερ κερδίζει το στοίχημα γιατί, τελικά, δεν μας παρέδωσε κάτι κοινότυπο αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό. Όσοι περιμένατε να ακούσετε ένα σάουντρακ το οποίο θα βαδίζει στα γνωστά χνάρια των ταινιών του Σούπερμαν, θα απογοητευτείτε οικτρά. Όσοι πάλι απολαμβάνετε τον Ζίμμερ (και είστε σίγουρα πολλοί), θα απολαύσετε ένα από τα καλύτερα σάουντρακ της χρονιάς. Τα κομμάτια που ξεχώρισα από το σάουντρακ είναι τα «If you love these people», « I will find him» και «What Are You Going to Do When You Are Not Saving the World?».

Το σάουντρακ κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις. Η απλή αποτελείται από έναν δίσκο και απαριθμεί συνολικά 17 κομμάτια συνολικής διάρκειας 60 λεπτών. Όσοι είστε συλλέκτες, μπορείτε να αποκτήσετε την δεύτερη συλλεκτική έκδοση η οποία αποτελείται από δύο δίσκους των 17 και 7 κομματιών αντίστοιχα. Η συνολική διάρκεια του δεύτερου δίσκου (ο πρώτος είναι πανομοιότυπος με εκείνον την απλής έκδοσης) είναι 59 λεπτά! Καλή, ατσαλένια, ακρόαση!


1. Look to the Stars
2. Oil Rig
3. Sent Here for a Reason
4. DNA
5. Goodbye My Son
6. If You Love These People
7. Krypton`s Last
8. Terraforming
9. Tornado
10. You Die or I Do
11. Launch
12. Ignition
13. I Will Find Him
14. This Is Clark Kent
15. I Have So Many Questions
16. Flight
17. What Are You Going to Do When You Are Not Saving the World?

1. Man of Steel (Hans` Original Sketchbook)
2. Are You Listening, Clark?
3. General Zod
4. You Led Us Here
5. This Is Madness!
6. Earth
7. Arcade


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.