• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22006
  • Αριθμός συν/τών: 757807
  • Πρόγραμμα 301 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
CineReader


Τρί 14 Ιουν 2011

Ο Οίκος της Νύχτας: Σημαδεμένη


Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό και κερδίστε ένα αντίτυπο!Είναι γεγονός πως από την κυκλοφορία του "Twilight Saga" και έπειτα, είναι πολλά τα βιβλία εκείνα, παρόμοιας θεματολογίας, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Άλλα είναι μεταγενέστερα της ιστορίας της Bella και του Edward, με αποτέλεσμα να βρίσκουν αμέσως στρωμένο το έδαφος ενώ ορισμένα άλλα είναι προγενέστερα, που είτε είχαν ήδη γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση αλλά δεν είχαν κυκλοφορήσει στην χώρα μας, είτε δεν είχαν μεγάλη επιτυχία μέχρι η ιστορία της Meyer να καταφέρει να ταρακουνήσει ένα ευρύτερο και όχι ένα συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό. Στην πρώτη κατηγορία υπάγεται και η σειρά του "Οίκου Της Νύχτας", ένα δημιούργημα μάνας και κόρης που όπως είναι φυσικό, έχει εκμοντερνίσει τον μύθο των βρικολάκων, τοποθετώντας τους με έναν αρκετά φυσιολογικό και ρεαλιστικό τρόπο στην σύγχρονη ζωή και κουλτούρα. Σε έναν κόσμο που οι βρικόλακες δεν δημιουργούνται μέσω δαγκώματος αλλά, μέσω σημαδέματος, το οποίο οδηγεί τους εκλεκτούς σε ένα ταξίδι που είτε θα ολοκληρώσουν με την μεταμόρφωσή τους, είτε θα πεθάνουν. Η Ζόι είναι μία από αυτούς, σημαδεύεται και όλος της ο κόσμος αλλάζει καθώς, δεν είναι απλά μια εκκολαπτόμενη βρικόλακας, αλλά, μια ξεχωριστή και χαρισματική προσωπικότητα που θα ταξιδέψει σε έναν σκοτεινό, γεμάτο μυστικά, δοξασίες και αρχαίες λατρείες κόσμο.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η ιστορία των Cast είναι κατά κύριο λόγο εφηβική. Αυτό σημαίνει, όχι ότι απευθύνεται αποκλειστικά σε εφηβικό κοινό, αλλά ότι είναι ικανό να προσεγγίσει ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ξεχάσει την δική τους εφηβεία με ότι αυτή συνεπάγεται. Μπορεί να πρόκειται για μια ιστορία έφηβων εκκολαπτόμενων βρικολάκων όμως, το γεγονός ότι χάνουν σταδιακά την ανθρώπινη υπόστασή τους, δεν τους εμποδίζει από το να αντιμετωπίζουν όλα εκείνα τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν αυτή την τόσο παράξενη και ιδιόρρυθμη ηλικία, την κοινωνική ενσωμάτωση και προσαρμογή αλλά, και την σχολική διαβίωση. Είναι μια πραγματικότητα την οποία κανείς δεν απέφυγε, που όλοι γνωρίζουν κι έχουν βιώσει και το κυριότερο, μια πραγματικότητα με την οποία μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας, έστω και αν δεν θα μεταλλαχτεί ποτέ σε πλάσμα της νύχτας.

Η ιστορία αυτή δεν στέκεται μόνο στην μυθοπλασία των βρικολάκων έτσι όπως την γνωρίσαμε μέσα στους αιώνες, ούτε στο πως μας ανασυστήθηκε στην σύγχρονη εποχή. Αρχαιοελληνικοί μύθοι, αρχαίες δοξασίες αλλά και ινδιάνικες τελετουργίες, παντρεύονται δημιουργώντας ένα μείγμα ιδεών, πολιτισμών, θρησκειών και κουλτούρας, το οποίο μπορεί αρχικά να φαντάζει παράξενο και περίπλοκο, όμως όσο η πλοκή εξελίσσεται εξοικειωνόμαστε μαζί με όλες αυτές τις ιδέες, μέρος των οποίων αποτελεί άλλωστε δικό μας κομμάτι. Η εξισορρόπησή τους μπορεί σε ορισμένα σημεία να είναι δύσκολη δίνοντας την αίσθηση ότι η ιστορία κάπου αρχίζει να παραπαίει όμως, όσο γρήγορα γεννιέται αυτή η αίσθηση, τόσο γρήγορα σβήνει και αναρωτιόμαστε, δικαίως, για το τι θα ακολουθήσει. Η Νύχτα, είναι η θεότητα των βρικολάκων, αντιπροσωπεύει την πίστη τους και όλα όσα πρεσβεύουν και είναι τελικά εκείνη που ξεχωρίζει και προσφέρει ξεχωριστά χαρίσματα.

Οι συγγραφείς, με σοβαρότητα συνδυασμένη με καυστικό χιούμορ, συστήνουν τους ήρωές τους και τον κόσμο τους, παρουσιάζοντάς μας με την αλήθεια της σύγχρονης πραγματικότητας, την δυσκολία μετάβασης των εφήβων από ένα στάδιο σε ένα άλλο, είτε αυτό είναι σωματικό, είτε πνευματικό, με την επιφόρτιση μιας παράξενης συναισθηματικής και ψυχολογικής βίας που συνοδεύει όλα αυτά. Το πέρασμα άλλωστε στην ενηλικίωση δεν είναι ποτέ εύκολο για κανέναν, πράγμα που οι ίδιες φαίνεται να μην ξεχνάνε, θέλοντας παράλληλα να το θυμίσουν και στο αναγνωστικό τους κοινό, μέσω μιας αξιοσέβαστης προσπάθειας. Το γεγονός ίσως ότι η μία εκ των συγγραφέων πέρασε σχετικά πρόσφατα το κατώφλι αυτό με την άλλη συγγραφέα να την συντροφεύει σε αυτό της το ταξίδι, να βοηθάει περισσότερο.

Και μπορεί να υπάρχουν κάποια κηρύγματα ηθικής και σωστής συμπεριφοράς τα οποία οι νέοι θα έπρεπε να υιοθετούν ως τρόπο ζωής, στοιχεία τα οποία κυρίως σχετίζονται με το ελεύθερο sex και την χρήση ναρκωτικών ουσιών όμως, κάθε άλλο παρά πουριτανική διάθεση αντιλαμβανόμαστε από μεριάς των δημιουργών. Αντιθέτως, ασκούν με τον τρόπο τους σκληρή κριτική έναντι στην χριστιανική φονταμενταλιστική πίστη των Αμερικάνων, κατηγορώντας την ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια όμορφη μάσκα συγκάλυψης αδυναμιών και μια προσπάθεια αγιοποίησης των προσώπων που την εκπροσωπούν, άσχετα από το αν δεν έχουν τα προσόντα, πόσο μάλλον το χάρισμα για να τους αποδοθεί ένας τίτλος όπως αυτός. Χωρίς να εγκρίνουν την απόλυτη ελευθερία πράξεων, βάζουν στην θέση τους μια προπαγανδιστική προσπάθεια μέσω της οποίας κρίνεται η ηθική και οι αξίες, σε πράγματα μάλιστα όπου δεν χωράνε τέτοιου είδους κριτικές.

Το κλασσικό συναντά το μοντέρνο σε ένα παράξενο κράμα ιδεών και πολιτισμών, με ότι αυτό συνεπάγεται, που όσο παράδοξο και αν ακούγεται, χρησιμοποιείται και αξιοποιείται εντός κειμένου με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να αποδίδει, όχι όσο θα περιμέναμε αλλά, όσο πραγματικά χρειάζεται. Άλλωστε, το βιβλίο αυτό είναι απλά η εισαγωγή, το πρώτο βήμα των πρωταγωνιστών της σε μια μακρά διαδρομή η οποία αναμένεται με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και εκπλήξεις προερχόμενες των παράξενων εξελίξεών της. Οι εφηβικές περιπέτειες στο κάτω-κάτω δεν τελειώνουν παρά μόνο πριν φτάσουν στην γραμμή τερματισμού, εκεί όπου ανατέλλει ο ήλιος μιας νέας, ενήλικης ζωής στην οποία θα συντροφεύονται πάντα από μία μόνο, ονειρική ιδέα. Εκείνη της ελευθερίας ως προς το πως θα ζήσουν, καθορίζοντας εκείνοι το μέλλον και το είναι τους, οι δικές του επιλογές και όχι όσα επιβλήθηκαν.

WHAT`S NEXT?

ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ: Χρονικά το δεύτερο βιβλίο μας μεταφέρει λίγο μετά από εκεί που μας άφησε το πρώτο, θέλοντας προφανώς να ακολουθήσει μια φυσιολογική ροή των πραγμάτων και κυρίως, χωρίς να μας απομακρύνει από τον στόχο του. Η ανάλυση όμως των επιπτώσεων και των επιδράσεων της εφηβικής μετάστασης, είτε αυτή αναφέρεται σε συναισθηματικά, είτε σε σωματικά, είτε σε πνευματικά στοιχεία, δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό της ιστορίας. Η Ζόι δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την παράλογη δίψα της για αίμα, δεν έχει να ελέγξει μόνο τις ορμόνες της. Η Ζόι και οι φίλοι της, πρέπει να αντιμετωπίσουν την εχθρότητα και την αντιπαλότητα, όχι όμως μέσα στα πλαίσια της σχολικής άμιλλας ή ανταγωνισμού αλλά, μιας διαφορετικής, πιο έντονης, πιο βίαιης και πιο επικίνδυνης. Η Ζόι καλείται να παλέψει με τους εχθρούς, τους φίλους της αλλά και με τον ίδιο της τον εαυτό.


ΕΚΛΕΚΤΗ: Η Ζόι να έχει ανακαλύψει περισσότερα απ`όσα ίσως να ήθελε να ξέρει, με πολύ περισσότερα απ`όσα ίσως μπορεί να διαχειριστεί και τελικά, με μια ευθύνη μεγαλύτερη εκείνης που θα έπρεπε να είχε ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι με την έλευση των γενεθλίων του που κάθε άλλο από χαρούμενα και ξέγνοιαστα είναι. Η Ζόι γίνεται δεκαεφτά χρόνων, βρίσκεται μόλις λίγα βήματα πριν από το στάδιο της ανθρώπινης ενηλικίωσης και παράλληλα, πολλά βήματα μακριά από την ενηλικίωσή της ως βρικόλακα. Έχει πάψει να είναι άνθρωπος παράλληλα όμως δεν είναι και ολοκληρωμένη βρικόλακας. Η σύγκρουση δύο παράλληλων κόσμων είναι προ των πυλών και η Ζόι βρίσκεται στη μέση, ικανή να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, αλλά ίσως όχι τόσο ώριμα και συνειδητοποιημένα. Όχι ακόμα τουλάχιστον! Άνθρωποι, βρικόλακες και νεκροζώντανα πλάσματα, μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι μυστικών που αρχίζουν να βγαίνουν στο φως, προδοσίας και αμφισβήτησης.


Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Το 2008 αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Variety ότι η κινηματογραφική μεταφορά των βιβλίων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, με την Empire Pictures να έχει αποκτήσει τα δικαιώματά τους και το σενάριο να συγγράφεται από τον Kent Dalian, σεναριογράφο και σκηνοθέτη του Fish in a Barrel. Ωστόσο, αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε την ταινία να μπαίνει σε φάση παραγωγής μέσα στο 2011, δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση οπότε υποθέτουμε ότι θα υπάρξει κάποια σχετική καθυστέρηση.
Η σειρά αποτελείται από 8 τίτλους μέχρι στιγμής, με το 9ο βιβλίο να ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 2011 στις Η.Π.Α. ενώ θα ολοκληρωθεί με ένα σύνολο 12 βιβλίων. Λόγω του μεγάλου αριθμού τους, η μεταφορά στον κινηματογράφο δεν θα γίνει με μία ταινία ανά βιβλίο αλλά, με μια σύμπτυξη 2 ίσως και 3 βιβλίων της σειράς κάθε φορά.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν ήδη τα πρώτα τρία βιβλία, μεταφρασμένα στην γλώσσα μας, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει το 4ο βιβλίο, με τίτλο Ατίθαση, τον προσεχές Οκτώβριο. 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.