• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
CineGossip


Δευ 30 Ιαν 2017

Η επίσημη δήλωση του υποψήφιου για Όσκαρ Ασγκάρ Φαραντί σχετικά με την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε κατοίκους επτά μουσουλμανικών χωρών

Ο βραβευμένος με όσκαρ ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί είναι υποψήφιος για όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας με την ταινία ο Εμποράκος και πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν αν θα παρευρεθεί στην τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου, έπειτα από την απόφαση του Τραμπ να υπογράψει διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ, στους κατοίκους επτά μουσουλμανικών χωρών (Συρία, Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη), ακόμα και σε αυτούς που διαθέτουν έγκυρη βίζα ή πράσινη κάρτα. Έπειτα από αυτές τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ο σκηνοθέτης εξέδωσε δήλωση στους New York Times, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή απονομής ακόμα κι αν ισχύσουν κάποιες εξαιρέσεις που θα του επιτρέψουν την είσοδο στις ΗΠΑ:
"Με λύπη μου ανακοινώνω μέσα από αυτή τη δήλωση ότι αποφάσισα να μην παραστώ στην τελετή απονομής των Όσκαρ και να σταθώ δίπλα στους συναδέλφους μου της κινηματογραφικής κοινότητας. Η δυνατότητα μιας πιθανής παρουσίας μου στην τελετή συνοδεύονταν από "αν" και "αλλά", τα οποία δεν είναι με κανέναν τρόπο αποδεκτά από εμένα, ακόμα κι αν χρειαστεί να εφαρμοστούν κάποιες εξαιρέσεις για το ταξίδι μου. Το να ταπεινώνεις ένα έθνος με το πρόσχημα της φύλαξης και της ασφάλειας ενός άλλου δεν είναι νέο φαινόμενο στην ιστορία και πάντα έθετε τις βάσεις για τη μελλοντική δημιουργία διχασμού και εχθρότητας. Θα ήθελα να εκφράσω την καταδίκη μου για τα άδικα μέτρα που επιβλήθηκαν στους συμπατριώτες μου και στους πολίτες των άλλων έξι χωρών, που προσπαθούν με νόμιμο τρόπο να εισέλθουν στις ΗΠΑ και ελπίζω ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω χάσμα μεταξύ των εθνών." Όπως συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης δεν είχε καμία πρόθεση να μποϊκοτάρει την εκδήλωση, καθώς όπως γνωρίζει τα μέλη της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας είναι αντίθετα σε κάθε μορφής φαντατισμού και εξτρεμισμού. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Ακαδημίας χαρακτήρισε ως εξαιρετικά ανησυχητική την προοπτική να εμποδιστεί η είσοδος στη χώρα στον σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς και τους συντελεστές του Εμποράκου εξαιτίας της θρησκείας τους ή της καταγωγής τους. Ο Φαραντί έχει κερδίσει ήδη ένα όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2012 με την ταινία Ένας Χωρισμός, ενώ φέτος φαίνεται να έχει αρκετές πιθανότητες στην ίδια κατηγορία καθώς μαζί με το γερμανικό Toni Erdmann συγκαταλέγεται στα φαβορί. Το σίγουρο είναι πως είτε το κερδίσει είτε όχι, ήδη γράφτηκε μια μελανή σελίδα στην ιστορία όχι μόνο των Όσκαρ αλλά και ενός ολόκληρου έθνους.


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.