• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Cine Festival


Τετ 05 Νοε 2003

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Κινηματογραφικό αφιέρωμα για την Ψυχική ΑσθένειαΜε κεντρικό τίτλο «Ας ανοίξουμε τις πόρτες», το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.), με τη συμβολή του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών, οργανώνει στη Θεσσαλονίκη κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες που αντλούν τα θέματά τους από την ψυχική ασθένεια, από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου, προκειμένου να διερευνηθεί ο καταλυτικός ρόλος που διαδραματίζει ο κινηματογράφος στη διαμόρφωση των στάσεων του κοινού απέναντι στις ψυχικές διαταραχές. Πολύτιμοι αρωγοί το Υπουργείο Πολιτισμού που έθεσε υπό την αιγίδα του την διοργάνωση και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στόχος του αφιερώματος είναι η ανάδειξη της απεικόνισης της ψυχικής ασθένειας στον κινηματογράφο και η αποτύπωση της πραγματικότητας μέσα από το πρίσμα της Ψυχιατρικής.

Στις ευαίσθητες περιοχές του θέματος αναφέρθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Υγείας & Πρόνοιας, κ. Κώστας Στεφανής, η κα. Μαρίνα Οικονόμου - Λαλιώτη, επιστημονική υπεύθυνη του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών, ο κ. Φώτης Σακελλαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen - Cilag, η κα. Βάντα Καζή, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία, ο κ. Αντώνης Κιούκας, Αναπληρωτής Διευθυντής του Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο κ. Νίκος Γεωργιάδης, εκπρόσωπος της εφημερίδας «Μακεδονία».

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα θα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή προβολή ταινιών και από μια μονοδιάστατη ενημέρωση του κοινού για την ψυχική διαταραχή. Για να επιτευχθεί μια σφαιρική και ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, πριν από κάθε θεματική ενότητα θα γίνεται συζήτηση με ειδικούς από το χώρο της Ψυχιατρικής και της Τέχνης καθώς και με εκπροσώπους συλλόγων χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οικογενειών ενισχύοντας ταυτόχρονα και τη συμμετοχή του κοινού. Στις τέσσερις ημέρες του αφιερώματος η εσωτερική και η εξωτερική πραγματικότητα της ψυχικής ασθένειας θα φωτιστεί από πολλές πλευρές και θα δοθεί παράλληλα η ευκαιρία να έρθουν κοντά άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους και με διαφορετικές κατευθύνσεις, άνθρωποι «μπροστά αλλά και πίσω από τη σκηνή», άτομα με ψυχική ασθένεια και μη, για να ενημερωθούν, να γνωρίσουν και να κρίνουν, να μιλήσουν ανοιχτά για την εικόνα της ψυχικής ασθένειας, αυτήν που αποτέλεσε την έμπνευση στο μυαλό του σκηνοθέτη και την εικόνα της πραγματικότητας.

Ελπίζουμε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης, η πόλη του κινηματογράφου, θα «αγκαλιάσει» αυτή τη διοργάνωση και θα υποστηρίξει τους στόχους του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι ταινίες έχουν χωριστεί σε 3 ενότητες με βάση το θεματικό τους περιεχόμενο: «O μύθος της βίας», «Οικογένεια - Σχέσεις», «Από το άσυλο στην κοινωνική ένταξη».

H πρώτη θεματική ενότητα των ταινιών, «Ο μύθος της βίας», αφορά στο πιο «δημοφιλές» για τον κόσμο του σινεμά στερεότυπο, αυτό της βίας και της επικινδυνότητας. Ξεκινώντας από το Maniac Cook του 1909, η βιομηχανία του κινηματογράφου έχει προβάλλει σωρεία ταινιών όπου ο ψυχικά ασθενής, συνήθως με σχιζοφρένεια ή σπανιότερα με πολλαπλή προσωπικότητα, επιδίδεται σε κατ’ εξακολούθηση αποτρόπαια εγκλήματα. Ανάμεσα από πολλές ταινίες επιλέχθηκαν οι «Μέσα απ’ το σπασμένο καθρέφτη» (Ingmar Bergman, 1961), «Η αποστροφή» (Roman Polanski, 1965) και το πρόσφατο Fight Club (David Fincher, 1999).

Η δεύτερη ενότητα, «Οικογένεια - σχέσεις», στόχο έχει να αναδείξει το ρόλο της οικογένειας και τις ποικίλες πτυχές των συνεπειών της ψυχικής ασθένειας στην οικογενειακή ζωή. Στο κινηματογραφικό αφιέρωμα, θα υπάρξει συμμετοχή μελών από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Ψ.Υ.), τα οποία θα μοιραστούν με το κοινό τη δική τους προσωπική εμπειρία από την ψυχική ασθένεια. Στις ταινίες αυτής της ενότητας περιλαμβάνεται η αυστραλιανή παραγωγή «Angel Baby» (Michael Rymer, 1995), Shine - Ο Σολιστας (Scott Hicks, 1996) και I am Sam (Jessie Nelson, 2001).

Οι ταινίες της τρίτης ενότητας, «Από το άσυλο στην κοινωνική ένταξη», δίνουν την αφορμή στο ευρύ κοινό να ενημερωθεί για το παρελθόν του ασύλου και τη σημερινή πραγματικότητα της κοινωνικής ένταξης. Οι ταινίες είναι το «Φράνσις, μια αδέσμευτη γυναίκα» (Graeme Clifford, 1982), το Το Κοριτσι που αφησα πισω (James Mangold, 1999) και το «Έλινγκ, ο άνθρωπός σας» (Petter Naess, 2001).

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα υποστηρίζουν οι εταιρείες διανομής ταινιών ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ και NEW STAR με την ευγενική χορηγία των ταινιών: Shine - Ο Σολιστας, Το Κοριτσι που αφησα πισω (ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ) και «Angel Baby» (NEW STAR). 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.