• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Cine Festival


Σάβ 04 Μαρ 2017

19ο ΦΝΘ: Από το δάσος του Βόρνεο στην Πλαστική Κίνα
Πλούσιο και ελκυστικό: αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με δυο λέξεις το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που ανέβασε αυλαία μόλις εχθές αυτές θα επιλέγαμε, αφού τόσο το πλήθος των ενοτήτων όσο και η θεματολογία τους υπόσχονται να ταξιδέψουν τους θεατές προς όλες τις γωνιές του κόσμου ξεκλειδώνοντας τον νου και τις αισθήσεις. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερη επιλογή για ένα δυνατό και ευχάριστο ξεκίνημα από το «Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!» από τον ειδικό στα μουσικά ντοκιμαντέρ Πολ Ντάγκντεϊλ που ακολουθεί την θρυλική μπάντα στην περιοδεία της στην Λατινική Αμερική. Παράλληλο ξεκίνημα όμως έγινε και με δύο ντοκιμαντέρ από την ενότητα Περιβάλλον, τα Υπόθεση Βόρνεο των Έρικ Πάουζερ και Ντίλαν Ουίλιαμς και Πλαστική Κίνα του Τζιου-λιανγκ Ουάνγκ.


Υπόθεση Βόρνεο των Έρικ Πάουζερ, Ντίλαν Ουίλιαμς

Η καταστροφή του δάσους του Βόρνεο στο Σαραουάκ της Μαλαισίας μέσα από τον φακό των Έρικ Πάουζερ, και Ντίλαν Ουίλιαμς που επί πέντε χρόνια ακολούθησαν τον Mutang Urud και τα υπόλοιπα μέλη μιας ομάδας ακτιβιστών στον αγώνα τους ενάντια στις προσπάθειες αποψίλωσης του εν λόγω δάσους. Από το Μόντρεαλ μέχρι το Λονδίνο και το Λος Άντζελες, η ομάδα αυτή χωρίς περιττές εξηγήσεις για τους λόγους που επένδυσαν τον χρόνο τους και ρίσκαραν την προσωπική τους ζωή για τον σκοπό αυτό, γίνονται το επίκεντρο των δύο σκηνοθετών που αφήνουν τα γεγονότα να μιλήσουν χωρίς περιστροφές. Η στοχοποίησή τους από τους κρατικούς μηχανισμούς, ο ξεσηκωμός των κατοίκων, οι αποκαλύψεις για την ανάμειξη του τότε κυβερνήτη του Σαραουάκ Taib Mahmud αλλά και των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης στο παιχνίδι του κέρδους, ολοκληρώνουν το σύνολο ενός ντοκιμαντέρ που γίνεται περισσότερο αξιομνημόνευτο για το σθένος των ανθρώπων απέναντι στην διαφθορά αφήνοντας την φυσική - αλλά κατεστραμμένη - ομορφιά του τόπου σε δεύτερο χρόνο.

Προβάλλεται ξανά την Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 23:00 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές


Πλαστική Κίνα του Τζιου-λιανγκ Ουάνγκ

Κάπου στην Κίνα σε μια μικρή μονάδα επεξεργασίας πλαστικών απορριμμάτων, μια οικογένεια προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην και να επιβιώσει μέσα στο ανθυγιεινό περιβάλλον όπου και κατοικεί, περιτριγυρισμένη από τόνους σκουπιδιών. Πέρα από το μοναδικό στατιστικό στοιχείο που θέλει την Κίνα να έρχεται πρώτη στην εισαγωγή πλαστικών σκουπιδιών από Ιαπωνία, Αμερική, Κορέα και Ευρώπη ο Τζιου-λιανγκ Ουάνγκ προσηλώνεται σε μέγιστο βαθμό στην πολυμελή οικογένεια που ακολουθεί κι έτσι αποπροσανατολίζεται από τον στόχο του και μακρηγορεί πάνω στο θέμα της χαμηλής ποιότητας διαβίωσής της παρά στο θέμα που αρχικά επιθυμεί να θίξει. Σε πρώτο πλάνο κυρίως βρίσκονται τα ανήλικα μέλη της, όμως ο Ουάνγκ δυστυχώς δεν καταφέρνει με την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει στην αθωότητά τους να πει όλα όσα θα μπορούσε για αυτό το μέσο βιοπορισμού ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας του.

Προβάλλεται ξανά την Κυριακή 5 Μαρτίου στις 14:00 στην αίθουσα Ολύμπιον

οι φωτογραφίες από τα σιγμιότυπα του φεστιβάλ ανήκουν στην Motionteam Photo Press Agency


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.