• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Cine Festival


Πεμ 19 Μαϊ 2016

Κάννες 2016: Την αποδόμηση μιας χώρας επιχειρεί το Graduate του Κριστιάν Μουνγκίου

Τον Κριστιάν Μουνγκίου, ως πιστοί φίλοι του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τον πρωτογνωρίσαμε το 2002, όταν κέρδισε το βραβείο κοινού με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με τίτλο Δύση, καθώς και το 2012 με το Πίσω από τους Λόφους, με την δεύτερη να φεύγει από το φεστιβάλ των Καννών με το βραβείο σεναρίου. Έχει ήδη έναν Χρυσό Φοίνικα στο ενεργητικό του για το σπαρακτικό 4 Μήνες, 3 Εβδομάδες & 2 Μέρες (2007), για το οποίο υπήρξε ομοφωνία και από την επιτροπή FIPRESCI. Η νέα του ταινία με τίτλο Bacalaureat (The Graduate) ακολουθεί τον 49χρονο Ρομέο Αλντέα καθώς αγωνιά για το μέλλον της κόρης του, Ελίζα.Η οικογένεια ζει σε μια μικρή πόλη της Τρανσυλβάνια, ένα μέρος χωρίς μέλλον σύμφωνα με τον Ρομέο, που είχε πάντα στο νου του, πως όταν η κόρη του ενηλικιωθεί θα φύγει μακριά για να σπουδάσει. Τα πράγματα μοιάζουν να έχουν δρομολογηθεί, αφού η Ελίζα έχει κερδίσει μια υποτροφία για να σπουδάσει ψυχολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μένει απλά να γράψει καλά στις τελικές της εξετάσεις και να αποφοιτήσει από το σχολείο, κάτι που θεωρείται δεδομένο καθώς πρόκειται για άριστη μαθήτρια. Μια μέρα όμως πριν την πρώτη της γραπτή εξέταση, η Ελίζα πέφτει θύμα επίθεσης από έναν άγνωστο, κάτι που όπως είναι φυσικό, διαταράσσει έντονα την ψυχολογία της. Οι γραπτές της εξετάσεις είναι μόλις μια μέρα μακριά και ο Ρομέο προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι η κόρη του θα περάσει στις εξετάσεις με άριστα. Υπάρχουν τρόποι για να το πετύχει αυτό, αλλά κανένας δεν συνάδει με τις αρχές που αυτός ως πατέρας, δίδαξε στο παιδί του.


Ο Μουνγκίου στήνει την ιστορία του με την κατάλληλη ένταση, κρατώντας το ενδιαφέρον αμείωτο από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Μέσα από αυτήν ωστόσο καταφέρνει να καθρεφτίσει μια χώρα, ρίχνοντας μια ενδελεχή ματιά σε τρεις βασικές δομές της: οικογένεια, εκπαίδευση, υγεία. Καταγράφει ένα σύστημα διεφθαρμένο καθώς με το χρήμα ή με τις κατάλληλες γνωριμίες, μπορεί κανείς να χαίρει ευνοϊκότερης μεταχείρισης, ένα σύστημα που συντηρείται από τους πολίτες και την νοοτροπία τους, στο οποίο υποκύπτουν ακόμα και οι θερμότεροι πολέμιοί του, με την κατάλληλη ενοχική επιχειρηματολογία: "Αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε και μερικές φορές πρέπει να τον πολεμήσουμε με τα ίδια του τα όπλα".

Μέσα σε δυο ώρες παρουσιάζει αριστοτεχνικά, χωρίς καταγγελτική διάθεση, τις πληγές της χώρας του, στρέφοντας τον φακό στα θεμέλιά της κι εκφράζοντας τις ελπίδες του για τη νέα γενιά, που αν θέλει, μπορεί να κάνει τη διαφορά.--------
Διαβάστε επίσης:
Οδηγός για το 69ο Φεστιβάλ των Καννών


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.