• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Cine Festival


Πεμ 20 Μαρ 2014

16ο ΦΝΘ: Βρίσκοντας τη Βίβιαν Μάιερ, τον Μοχάμεντι Άλι και τους δρομείς της ερήμου
Οι δοκιμασίες του Μoχάμεντ Αλί
Αγωνιστής εντός και εκτός ρινγκ, ο Μοχάμετ Άλι ύψωσε το ανάστημά του ενάντια σε εκείνους που τον θεώρησαν προδότη επειδή αρνήθηκε να θεωρήσει τον εαυτό του κατώτερο λόγο του χρώματός του. Το ντοκιμαντέρ του Μπιλ Σίγκελ μας δείχνει την άλλη πλευρά του καλύτερου μποξέρ σε όλο τον κόσμο, που με θάρρος και αστείρευτη επιμονή εναντιώθηκε στην Αμερικανική Κυβέρνηση, κατάπιε τις προσβολές των ΜΜΕ και τα έβαλε δημόσια με όποιον προσπάθησε να τον αποκαλέσει Κάσιους Κλέι, ενώ εκείνος είχε απαγορεύσει να τον αποκαλούν έτσι, αφότου πλέον είχε νέα ταυτότητα έχοντας ασπαστεί τον μουσουλμανισμό. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τα χρόνια του αγώνα του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, ένα προφίλ που μόνο επιφανειακά ίσως να γνωρίζαμε και το χρονικό τη προσήλωσής του στον πνευματικό του καθοδηγητή, Ελάιτζα Μοχάμεντ. Υπέρμαχος της ειρήνης και της ελευθερίας του ανθρώπου, πάλεψε και τελικά κέρδισε το σπουδαιότερο μετάλλιο, εκείνο της αγάπης του κόσμου.

Βρίσκοντας τη Βίβιαν Μάιερ
Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή και κανείς δεν πάει χαμένος. Ίσως αυτό να είναι το συμπέρασμα μετά τη θέαση του πιο απολαυστικού ντοκιμαντέρ που είδαμε μέχρι στιγμής. Η συγκλονιστική ιστορία του Τζον Μαλούφ, που εντελώς τυχαία ανακάλυψε έναν θησαυρό της Φωτογραφίας, την Βίβιαν Μάιερ. Η εσωστρεφής, ιδιόμορφη και μοναχική γυναίκα που εργαζόταν ως νταντά, λάτρευε να φωτογραφίζει τη ζωή, όμως ποτέ δεν προσπάθησε να εκθέσει το έργο της. Αυτοδίδακτη, με μοναδική αίσθηση του καδραρίσματος και του φωτός, αποτύπωσε 100.000 φωτογραφίες, τις οποίες μπορούμε να θαυμάσουμε εξαιτίας της υπέροχης συγκυρίας του να αναγνωρίσει κάποιος το ταλέντο της και να το διαδώσει στο κοινό. Η αξιόλογη προσπάθεια του Μαλούφ, να καταλάβει το παρελθόν της γυναίκας αυτής που είχε και τις σκοτεινές πλευρές της, μέσα από τα λόγια των, πλέον, ενηλίκων που φρόντιζε, αλλά και των γονιών που τη γνώρισαν. Μια επιθυμία για το τέλος: να μας δινόταν η μοναδική εκείνη ευκαιρία να έπεφτε πάνω μας το βλέμμα της Μάιερ και να μας πλησίαζε για να αποθανατίσει τη στιγμή. Έτσι, γιατί θα ήταν τιμή μας να μας προσθέσει στην συλλογή της.

Δρομείς της ερήμου
Μπορεί αυτό το ντοκιμαντέρ να μας δείχνει εικόνες από τοποθεσίες που ίσως να μην μπορέσουμε ποτέ να δούμε από κοντά όπως η Ανταρκτική, η έρημος Σαχάρα, η έρημος Ατακάμα και η έρημος Γκόμπι, όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Ο υπερμαραθώνιος των Τεσσάρων Ερήμων θεωρείται ο δυσκολότερος του κόσμου αφού οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα σε ένα έτος, να διασχίσουν τις τέσσερις ερήμους κάτω από αντίξοες καιρικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες, φτάνοντας την φυσική τους κατάσταση σε εξαντλητικά επίπεδα. Άρα ποιο είναι το ζητούμενο; Να βρεθούν οι υπεράνθρωποι που θα τολμήσουν να ξεπεράσουν τα όρια τους. Η κάμερα της Τζένιφερ Στάινμαν εστιάζει σε τέσσερις ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες αθλητές. Παρακολουθεί τον άθλο τους αλλά παράλληλα εμβαθύνει στην προσωπικότητα και το παρελθόν τους. Και μπορεί να είναι τέσσερις τελείως διαφορετικοί άνθρωποι αλλά έχουν κοινό ένα πιστεύω: ότι το μυαλό είναι πάντα πιο δυνατό από το σώμα. 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.