• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Cine Festival


Δευ 17 Μαρ 2014

16ο ΦΝΘ: Αλέξης doesn`t share food
Χτες το βράδυ παρακολουθήσαμε δύο ελληνικά ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν το ένα μετά το άλλο. Το πρώτο αφορά τον "Άλλο Άνθρωπο", τον κατά κόσμο Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, που καθημερινά μαγειρεύει με μία φορητή κουζίνα στους δρόμους της Αθήνας και όχι μόνο, για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το ντοκιμαντέρ συνοδεύονταν από αυτό των Αλέξανδρου Παπανικολάου και Έμιλυς Γιαννούκου με τίτλο "Στο Νήμα", που ακολουθεί τον πρόεδρο του Σύριζα, Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια ενός έτους. Τον είδαμε να εργάζεται στο γραφείο του, να συζητά με τους συνεργάτες του, αλλά και να τρώει ...τα γεμιστά του. Άραγε ο Αλέξης Τσίπρας, μοιράζεται το φαγητό του;

Ο άλλος άνθρωπος
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Στάθης Γαλαζούλας, σκηνοθέτης του φιλμ, περνούσε τυχαία από ένα σημείο που ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος», είχε στήσει την φορητή του κουζίνα σε ένα σημείο της Αθήνας και πρόσφερε στους συνανθρώπους του τροφή. Σταμάτησε να δει τι συμβαίνει και αποφάσισε να δουλέψει για ένα ένα διάστημα ως εθελοντής, ώστε να επεξεργαστεί την κατάσταση εκ των έσω κι έπειτα να δημιουργήσει αυτό το ντοκιμαντέρ. Η άθλια κατάσταση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας αποτυπώνεται μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ, ενώ μέσα από τον καθημερινό αγώνα του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου και των εθελοντών που στηρίζουν το όραμά του, προσφέροντας όχι μόνο φαγητό στους άστεγους και όσους έχουν ανάγκη, αλλά και επικοινωνία, αλληλεγγύη και σεβασμό, προβάλλεται μια πιο αισιόδοξη και συγκινητική πλευρά της ζωής. Η ομάδα της κοινωνικής κουζίνας προσφέρει καθημερινά από το υστέρημά της, πραγματική βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη. Η κάμερα καταγράφει πως ξεκινάει μια συνηθισμένη μέρα για αυτούς τους ανθρώπους, αποτυπώνοντας το μεγαλείο της προσφοράς αλλά και τις αντιδράσεις του κόσμου, με την ελπίδα ότι θα βρουν κι άλλους συνοδοιπόρους στο ταξίδι τους.

Στο Νήμα
Το ντοκιμαντέρ των Αλέξανδρου Παπανικολάου και Έμιλυς Γιαννούκου ακολουθεί τον πρόεδρο του Σύριζα, Αλέξη Τσίπρα για ένα ολόκληρο έτος, από την προεκλογική εκστρατεία του Ιουνίου του 2012 μέχρι τον ίδιο μήνα του 2013, που σημαδεύτηκε από το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στα πλαίσια της θεματικής ενότητας "Κοινωνία", αν και θα ταίριαζε καλύτερα στην κατηγορία "Πορτρέτα: Ανθρώπινες Διαδρομές", καθώς στο σύνολό του καταφέρνει περισσότερο να αναδείξει την προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα είτε μέσα από αφηγήσεις του, είτε μέσα από την καθημερινότητά του, τις υποχρεώσεις του και τις σχέσεις του με τους συνεργάτες του. Η φυσική του ηρεμία, σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας του, δημιουργούν σίγουρα ένα συμπαθητικό προφίλ για τον ίδιο. Ωστόσο, το συνολικό αποτέλεσμα της ταινίας είναι μάλλον ασφαλές και αναμενόμενο, με ελάχιστες σκηνές να έχουν ενδιαφέρον, όπως αυτή της συνάντησης του προέδρου του Σύριζα με τον πρώην δημοσιογράφο και νυν πρόεδρο της παράταξης "Το Ποτάμι", Σταύρο Θεοδωράκη. Ένα φιλμ που μπορεί να μην προκαλεί κάποια έκπληξη, καταφέρνει ωστόσο να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή, που παρακολουθεί τον Αλέξη Τσίπρα σε συνηθισμένες και μη στιγμές της καθημερινότητάς του, μέσα από μία ορθάνοιχτη πόρτα και σίγουρα όχι μέσα από μία "κλειδαρότρυπα". 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.