• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Awards


Σάβ 19 Μαρ 2016

Τελετή λήξης - 18ο ΦΝΘ: Η δυναμική επιστροφή μιας ορχήστρας

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έριξε απόψε την αυλαία του, κλείνοντας παράλληλα έναν κύκλο, καθώς πρόκειται για την τελευταία διοργάνωση που βρίσκεται υπό την διεύθυνση του εμπνευστή και ιδρυτή του, Δημήτρη Εϊπίδη, του ανθρώπου που βρέθηκε στο τιμόνι του φεστιβάλ για 18 ολόκληρα χρόνια. Ο διευθυντής του φεστιβάλ, ανέβηκε στη σκηνή και υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να συμμετέχει με κάθε τρόπο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θεωρεί παιδί του.

Με οικοδέσποινα την Μάγια Τσόκλη και παρόντες μεταξύ άλλων, τον αντιπρόεδρο της Βουλής Τάσο Κουράκη, τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Διονύση Τσακνή, δόθηκαν τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης, στα πλαίσια μιας λιτής και σύντομης τελετής. Το βραβείο κοινού της Fischer για ελληνική παραγωγή άνω των 45` δόθηκε στο Argo Navis των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου, ένα φιλμ που καταγράφει την ανακατασκευή μιας προϊστορικής πεντηκοντόρου, στο πρότυπο της μυθικής Αργούς από την επιστημονική ομάδα ΝΑΟΥΔΟΜΟΣ καθώς και το παρθενικό της ταξίδι στη θάλασσα. Η κυρία Μπάουζινγκερ, δήλωσε ότι ένιωθε άβολα καθώς το φιλμ της γυρίστηκε στη Μεσόγειο, σε μια γεωγραφική περιοχή που αποτέλεσε τον υγρό τάφο χιλιάδων προσφύγων. Το αντίστοιχο βραβείο ξένης παραγωγής ή αν θέλετε το «Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ», δόθηκε στην ταινία έναρξης του φεστιβάλ, που δεν είναι άλλη από την Ορχήστρα της ανακύκλωσης - Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος σε σκηνοθεσία Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι, που ακολουθεί τους Recycled Orchestra of Cateura, μία ορχήστρα από την Παραγουάη που χρησιμοποιεί όργανα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια. Η ταινία δεν προβλήθηκε μετά την λήξη της απονομής όπως συνηθίζεται, για τον προφανές λόγο ότι προβλήθηκε στην τελετή έναρξης, και αντ`αυτής παρακολουθήσαμε τον ντοκιμαντέρ Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah του Άνταμ Μπενζίν, που κέρδισε το βραβείο κοινού ξένης παραγωγής σε ταινίες κάτω των `45. Ο σκηνοθέτης επέστρεψε στο Τορόντο του Καναδά πριν την λήξη του φεστιβάλ κι έτσι δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, αλλά ευχαρίστησε για τη βράβευσή του μέσα από βίντεο που έστειλε στη διοργάνωση. Η ταινία του, αποτελεί την εξερεύνηση του κοπιαστικού δωδεκαετούς ταξιδιού, που οδήγησε στη δημιουργία μίας από τις σημαντικότερες ταινίες της εποχής μας και του πρώτου σημαντικού ντοκιμαντέρ για τη ζωή του 89χρονου δημιουργού Κλοντ Λανζμάν. Τέλος, το αντίστοιχο βραβείο για ελληνική παραγωγή, δόθηκε στην ταινία Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης σε σκηνοθεσία των Ιωάννη Γρηγορόπουλου και Μιχάλη Αριστείδου, οι οποίοι ανυποψίαστοι για τη νίκη τους ανέβηκαν στη σκηνή για να ευχαριστήσουν με αμηχανία το κοινό. Το φιλμ τους ακολουθεί μια ιστορία άγνωστη στο ευρύ κοινό, που αφορά το πειραματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Theresienstadt, που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου στην Τσεχία και "φιλοξενούσε" Εβραίους καλλιτέχνες, με σκοπό να παράγουν και πολιτισμό. Ανάμεσά τους και ο ήδη γνωστός μουσικοσυνθέτης Βίκτορ Ούλμαν, ο οποίος έγραψε επτά σονάτες για το πιάνο κατά την διάρκεια της φυλάκισής του. Ας δούμε όμως αναλυτικά, τα βραβεία όλων των κατηγοριών:

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 2016

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Argo Navis, σε σκηνοθεσία των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου (Ελλάδα, Γερμανία)

Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ») στην ταινία Η ορχήστρα της ανακύκλωσης- Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος σε σκηνοθεσία Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι (ΗΠΑ, Παραγουάη, Νορβηγία, Βραζιλία)

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης σε σκηνοθεσία των Ιωάννη Γρηγορόπουλου και Μιχάλη Αριστείδου (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή στην ταινία Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah του Άνταμ Μπενζίν (Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζεται από τους:
Μελίς Μπεχλίλ–Πρόεδρος (Τουρκία)
Σάσγια Κουτσίερ (Ολλανδία)
Άννα Μπιλάκ (Πολωνία)
Σίλβεσταρ Μιλέτα (Κροατία)
Γιώργος Παπαδημητρίου (Ελλάδα)

και απονέμει τα Βραβεία FIPRESCI

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Τα σημάδια του ουρανού σε σκηνοθεσία της Μάρως Αναστοπούλου (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή στην ταινία Αυτό που έκανε σε σκηνοθεσία του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν (Δανία)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» απαρτίζεται από τους: Ειρήνη Τσολάκη (Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Δρ. Ευτυχία Βουτυρά (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια Παν. Μακεδονίας), Γιάννη Γκίρμπα (Δημοσιογράφος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ), Μαριάννα Λεονταρίδου (Κριτικός Κινηματογράφου, Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ομάδα Θεσσαλονίκης) και Ανδρέα Σιαδήμα (Σκηνοθέτης, Παραγωγός).

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες σε σκηνοθεσία Μάνι Γ. Μπεντσελάχ (Λίβανος, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία)

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF
Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους: Αμαλία Αλμπερίνι (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFΕ, WWF Ελλάς,) Βίκυ Μπαρμπόκα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος «Καλύτερης Ζωής», WWF Ελλάς), Ιάσονα Κάντα (Υπεύθυνος γραφείου Τύπου WWF Ελλάς) και Αλέξανδρο Κανδαράκη (Υπεύθυνος Ψηφιακής Επικοινωνίας WWF Ελλάς).

Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Ραγδαίος αφανισμός σε σκηνοθεσία Λούι Ψυχογιός (ΗΠΑ).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει φέτος, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία της ενότητας «Καταγραφή της Μνήμης». Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Άρης Φατούρος (Σύμβουλος Προγράμματος και Αναπληρωτής Συντονιστής), Πάνος Κουάνης (Σύμβουλος Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών-Προϊστάμενος Τομέα Προγράμματος & Διοικητικής Υποστήριξης) και Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης).

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων απονέμεται στην ταινία LUDLOW, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού (Ελλάδα)

Σκεπτικό επιτροπής:
«Η ταινία φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μεταναστών»

ΒΡΑΒΕΙΟ DOCS IN PROGRESS
Το βραβείο Docs in Progress 2016 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 Inc και μεταφράζεται σε υπηρεσίες post production αξίας 15.000 ευρώ.

Την φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο απαρτίζουν οι: Πάμελα Μαρτίνεθ (Boulder Creek Int., Μεγάλη Βρετανία), Μίριαμ Κάρμπε (ZDF/ Arte, Γερμανία) και Νίκι Χέιμαν (POV, ΗΠΑ).

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία:

Amal, Σκηνοθεσία /Παραγωγή: Μοχάμεντ Σιάμ, Εταιρεία παραγωγής: ArtKhan, Συμπαραγωγή: Σάρα Μποκεμέγιερ (Detail Film), Αίγυπτος/ Γερμανία

Σκεπτικό επιτροπής:
«Tο Amal εκτυλίσσεται σε μια περίοδο πέντε ετών και μας συγκίνησε αυτή η σε βάθος χρόνου προσέγγιση της Αιγυπτιακής επανάστασης. Μας αρέσει η ιδέα του να βλέπουμε την Αμάλ να μεγαλώνει με φόντο την Αιγυπτιακή επανάσταση και να αναλογίζεται την πολιτική κατάσταση της χώρας της. Η Αμάλ είναι ένας δυνατός χαρακτήρας με τον οποίο συνδεθήκαμε, χάρη στην επιμονή και το ισχυρό πνεύμα της. Η εκ των έσω επαφή μαζί της αυτά τα πέντε χρόνια μας επιτρέπει ως θεατές να συνδεθούμε με όλες τις πτυχές της ζωής της καθώς εξελίσσεται. Ζει μέσα σε ένα κόσμο αντιθέσεων, χαράσσοντας τη δική της διαδρομή και ανοίγοντας χώρο για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς της. Μέσα από εξαιρετική κινηματογράφηση και μοντάζ, ανυπομονούμε να δούμε την Αμάλ να μεγαλώνει μέσα σε αυτή την ταινία!»

ΕΡΤ - ΒΡΑΒΕΙΟ DOC ON AIR
Η ΕΡΤ στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής απονέμει το βραβείο DOC ON AIR στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN, αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και σε δικαίωμα της πρώτης μετάδοσης του ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ.

Το βραβείο απονέμεται στο project:
DEBUT Σκηνοθεσία: Αναστάσια Μιροσνιτσένκο Παραγωγή: Βόλια Τσαϊκούσκαγια, Λευκορωσία

ΒΡΑΒΕΙΟ EDN 2016
To ετήσιο βραβείο του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki, απονέμεται σε έναν οργανισμό, ομάδα ή άτομο για την εξαιρετική συνεισφορά του στη διαμόρφωση της κουλτούρας του ντοκιμαντέρ. Το 12ο Βραβείο του EDN απονεμήθηκε στην Μαριάν Λεβί-Λεμπλόν, Υπεύθυνη των Παραγωγών Web and Transmedia του ARTE / Γαλλία, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς της στη διαμόρφωση της κουλτούρας των ταινιών τεκμηρίωσης, στο πεδίο του διαδικτυακού και διαδραστικού ντοκιμαντέρ.Η ορχήστρα της ανακύκλωσης - Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος / Μπραντ Όλγκουντ, Γκράχαμ Τάουνσλι
ΗΠΑ-Παραγουάη- Νορβηγία-Βραζιλία


Φεύγοντας από δεκάδες φεστιβάλ, ανάμεσα στα οποία και το διάσημο αμερικανικό SXSW, με το βραβείο κοινού, το ντοκιμαντέρ των Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι, "Η ορχήστρα της ανακύκλωσης - Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος" έμελλε να ανοίξει το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας μια νότα διακριτικής χαράς κι αισιοδοξίας.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την Ορχήστρα Ανακύκλωσης της Κατεούρα, από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της έως της απροσδόκητης πορείας της. Μία ορχήστρα από έναν σκουπιδότοπο της Παραγουάης που χρησιμοποιεί όργανα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια. Το ταλέντο σε συνδυασμό με το πείσμα και την δουλειά, βοηθάει τη φήμη της ορχήστρας να εκτοξευθεί και σύντομα να πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο μουσικό προσκήνιο. Υπό την καθοδήγηση του ιδεαλιστή δασκάλου και μαέστρου Φάβιο Τσάβες, η ορχήστρα θα συστήσει στα παιδιά έναν παράξενο καινούργιο κόσμο από μεγάλες σκηνές και sold out συναυλίες, δίπλα σε θρύλους της μουσικής βιομηχανίας. Ωστόσο, μια φυσική καταστροφή θα τους οδηγήσει και πάλι στο μηδέν, για να τους υπενθυμίσει ότι η ζωή είναι ένας ανελέητος αγώνας επιβίωσης. Ένα φιλμ που συγκινεί και εμπνέει, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της ανθρώπινης φύσης, που μπορεί να παράγει πολιτισμό ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες, αρκεί να συνοδεύεται από την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη. 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.