• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Οι λίστες του cine


Παρ 18 Ιουλ 2014

Οι 100 Καλύτερες Κωμωδίες της Έβδομης Τέχνης: Μέρος 2ο


[51-75]Κάποιοι λένε ότι το χιούμορ είναι δείγμα ευφυΐας. Άλλοι θα σου πουν ότι η κωμωδία είναι ένα κατώτερο είδος σινεμά. Η αλήθεια είναι περίπου στη μέση. Μπορεί η κωμωδία στην έβδομη τέχνη να μην έχει γράψει την ιστορία των σινεφίλ ταινιών ή των δραμάτων, αλλά ίσως είναι πιο δύσκολη να δημιουργηθεί κι από αυτά. Το γέλιο είναι μια μυστήρια λειτουργία του εγκεφάλου, που για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται διάνοια. Το χιούμορ μπορεί να ποικίλει από μια απλή πτώση αντικειμένου στο κεφάλι ενός ήρωα, ως την πλέον περίτεχνη ατάκα. Αγγίζει από τη χοντροκοπιά ως τον σουρεαλισμό κι από τον πλέον λαϊκό θεατή ως τον νομπελίστα. Ο κινηματογράφος το υπηρέτησε πιστά, παράλληλα με το δράμα είναι τα δύο είδη που αριθμούν τον μεγαλύτερο όγκο ταινιών. Εγώ εδώ θα σας παρουσιάσω τα 100 στιγμιότυπα που, πάντα υπό το πρίσμα μου, υπηρέτησαν καλύτερα τα αισθητήρια του χιούμορ του θεατή, από τις αυγές του κινηματογράφου έως σήμερα. 100 ταινίες που ίσως έχετε ήδη δει, 100 ταινίες παυσίπονο στη μιζέρια. Ας δούμε και τους «official-rules» του αφιερώματος...
Κεντρικός και κύριος γνώμονας στην κατάταξη των ταινιών είναι το γέλιο. Άφησα έξω ταινίες που δεν είναι καθαρές κωμωδίες, όπως οι δραμεντί ή οι δραματικές σάτιρες ή οι ελαφριές κομεντί, όλες οι ακόλουθες ταινίες έχουν ξεκάθαρα τα κωμικά τους στοιχεία. Μην περιμένετε κινούμενα σχέδια, μικρού μήκους ή ντοκιμαντέρ, μπορεί κάποιες δημιουργίες να με έβαλαν σε μεγάλο πειρασμό, αλλά πάντα θέλω να να τηρούνται ίσοι όροι στον «ανταγωνισμό». Φυσικά, εδώ εμπλέκεται το ύψος της ποιότητας της κάθε ταινίας, αφού υπάρχουν μεγάλες κωμικές δημιουργίες που ομολογουμένως αφορούν λίγους. Δεν μπορούσα όμως να κάνω μια τέτοια λίστα ευνοώντας έναν τύπο χιούμορ. Τουτέστιν, πολλοί από εσάς ίσως πείτε για κάποιες από τις ταινίες ότι δεν σας έκαναν να γελάσετε και αυτό δεν θα σημαίνει ότι δεν έχετε αίσθηση του χιούμορ, απλά κάποιοι τύποι του είναι για αυτούς που μπόρεσαν να τους «πιάσουν». Ειδικά στη σάτιρα ή στο σουρεαλιστικό χιούμορ, υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως επηρεάστηκα από το κατά πόσο ο δημιουργός της ταινίας έχει σκοπό να σε κάνει να γελάσεις, σε σχέση με μια κωμική δουλειά που περισσότερο θέλει να σε προβληματίσει με νοήματα ή συμβολισμούς. Μη δείτε λοιπόν αυτή τη λίστα ως μια κατάταξη καθαρών ποιοτικών κριτηρίων γενικώς, αλλά ως μια λίστα της κωμωδίας στην ουσία της.
Το ότι έμειναν εκτός ταινίες στις οποίες έχω ιδιαίτερη αδυναμία, έμειναν και μάλιστα πολλές. Μάλιστα, μπήκα στον πειρασμό να ανεβάσω τη λίστα στις 150 ή ακόμα και στις 200 ταινίες, αλλά αυτό λογικά περισσότερο θα σας κούραζε, παρά θα έβρισκε τον στόχο του. Από την άλλη, η ισχνή παρουσία ταινιών των τελευταίων χρόνων δεν θα ήθελα να εκθλιφθεί ως σνομπάρισμα του σύγχρονου σινεμά. Το ότι βλέπω μια πτώση ποιότητας στην έβδομη τέχνη δεν αφορά κριτήρια του στυλ «παλιά τα έκαναν καλύτερα», αλλά απλή κριτική παρατήρηση. Δεν το φτιάχνω εγώ το σινεμά, ως προς αυτό είμαι ένας κοινός θεατής του, απλά το κρίνω. Πάμε λοιπόν κάθε Παρασκευή ανά 25άδα και από το νούμερο 100 έως το 1 (1η Αυγούστου θα είναι το τελικό μέρος), ελπίζοντας πως οι μνήμες σας θα δροσίσουν με στιγμιότυπα που θα σας έρχονται ανά παρουσίαση ταινίας. Και φυσικά, κάντε τον κόπο να «μπαίνετε» σε κάθε μία από αυτές, για μια ακόμα πιο ζωντανή επαφή με ανθρώπους και πράγματα που ίσως κάποτε σας έκαναν να πέσετε από την καρέκλα σας...

[76-100]


75. Ένας Υπέροχος... Μωυσής! (Wholly Moses!, 1980)
Σκηνοθεσία:
Gary Weis
Πρωταγωνιστούν: Dudley Moore, Laraine Newman, James Coco
Η ιστορία του Χέρσελ. Ήθελε να γίνει Μωυσής αλλά δεν είχε τις κατάλληλες διασυνδέσεις.
Ο Χάρβεϊ και η Ζόι είναι ένα ζευγάρι τουριστών στους Άγιους Τόπους κι ανακαλύπτουν έναν πάπυρο που μιλάει για τον Χέρσελ. Αυτός έζησε παράλληλα με τον Μωυσή, αλλά η ατυχία του τον απότρεψε από το γίνει μεγάλος προφήτης. Για την ακρίβεια, κάποιες θεϊκές συμπτώσεις τον έκαναν να νομίζει πως είναι Μωυσής στην θέση του Μωυσή!
trailer | φωτογραφίες


74. Μόντι Πάιθονς, το Νόημα της Ζωής (The Meaning of Life, 1983)
Σκηνοθεσία:
Terry Jones
Πρωταγωνιστούν: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones
Στον Θεό πήρε έξι μέρες για να δημιουργήσει τον κόσμο και στους Μόντι Πάιθον 90 λεπτά για να τον καταστρέψουν.
Αναζητώντας το νόημα της ζωής, οι Μόντι Πάιθον δημιουργούν μια σειρά από ξεκαρδιστικά σκετς, διαποτισμένα από το ιδιόρρυθμο χιούμορ της ομάδας και γεμάτα καυστικά σχόλια για τη βρετανική κοινωνία και όχι μόνο.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


73. Ο Θαλασσοπόρος (The Navigator, 1924)
Σκηνοθεσία:
Donald Crisp & Buster Keaton
Πρωταγωνιστούν: Buster Keaton, Kathryn McGuire, Frederick Vroom
Ο Ρόλο τρώει «χυλόπιτα» από την αγαπημένη του και κακομαθημένη πλούσια Μπέτσι και αποφασίζει να σαλπάρει για Χονολουλού. Όμως, θα βρεθεί σε λάθος πλοίο και το πλοίο αυτό θα αποπλεύσει, κατά λάθος, με μόνους επιβάτες τον Ρόλο και… την Μπέτσι κι ενώ ο ένας δεν γνωρίζει την ύπαρξη του άλλου!
φωτογραφίες


72. This is Spinal Tap (1984)
Σκηνοθεσία:
Rob Reiner
Πρωταγωνιστούν: Rob Reiner, R.J. Parnell, David Kaff, Eric Idle, Tony Hendra
Κάνει για το ροκ ν`ρολ ότι έκανε η Μελωδία της Ευτυχίας για τους λόφους.
Ο Marti DiBergi είναι ένας παραγωγός ταινιών που αποφασίζει να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για το βρετανικό γκρουπ Spinal Tap. Ο παραγωγός ακολουθεί το γκρουπ στην περιοδεία του, καταγράφοντας τη μουσική και τους βαθυστόχαστους στίχους ενώ παράλληλα παρουσιάζει την πορεία του.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


71. Πρόσκληση σε Γεύμα από εναν Υποψήφιο Δολοφόνο (Murder by Death, 1976)
Σκηνοθεσία:
Robert Moore
Πρωταγωνιστούν: Peter Sellers, David Niven, Alec Guinness, Truman Capote
Μέχρι οι μεγαλύτεροι ντέντεκτιβ του κόσμου να καταλάβουν ποιος είναι ποιος… μπορεί να πεθάνετε γελώντας!
Οι καλύτεροι ντετέκτιβ του κόσμου, προσκαλούνται σε ένα δείπνο και σε ένα φόνο από τον μυστηριώδη Λάιονελ Τουέιν. Όταν καταφτάνουν ένας ένας στην έπαυλη του Τουέιν, γνωρίζουν τον τυφλό μπάτλερ και την κωφάλαλη μαγείρισσα. Όταν το δείπνο σερβιριστεί, ο Τουέιν θα τους ανακοινώσει ότι ο καλύτερος ντετέκτιβ είναι αυτός και για να το αποδείξει προκαλεί τους καλεσμένους του στην επίλυση ενός φόνου, που θα συμβεί μέσα στο σπίτι τα μεσάνυχτα. Η αμοιβή του νικητή θα είναι 1 εκατομμύριο δολάρια. Πριν το ρολόι χτυπήσει 12, ο μπάτλερ βρίσκεται νεκρός και στις 12 ακριβώς ο Τουέιν, βρίσκεται επίσης νεκρός.
trailer | φωτογραφίες


70. Είναι ενας Τρελός... Τρελός... Τρελός Κόσμος (It`s a Mad Mad Mad Mad World, 1963)
Σκηνοθεσία:
Stanley Kramer
Πρωταγωνιστούν: Spencer Tracy, Milton Berle, Sid Caesar
Η μεγαλύτερη διασκέδαση που χτύπησε ποτέ την οθόνη με γέλιο!
Ένας ληστής τρέχει στην λεωφόρο, τρακάρει και είναι έτοιμος να ξεψυχήσει. Τέσσερα αυτοκίνητα έχουν σταματήσει μήπως και βοηθήσουν τον άτυχο άντρα. Οι τελευταίες του λέξεις αφορούν το πού έχει κρύψει 350 χιλιάδες δολάρια. Ένα απίστευτο κυνηγητό μόλις άρχισε.
trailer | φωτογραφίες


69. Τρελές Ιστορίες Έρωτα και Φαντασίας (The Princess Bride, 1987)
Σκηνοθεσία:
Rob Reiner
Πρωταγωνιστούν: Cary Elwes, Mandy Patinkin, Chris Sarandon, Christopher Guest
Είναι τόσο αληθινό όσο τα αισθήματα που νιώθεις.
Η ιστορία της όμορφης Buttercup (Robin Wright) και του φτωχού Westley (Cary Elwes) που ερωτεύονται τρελά και αληθινά. Όταν ο Westley αναγκαστεί να φύγει στα καράβια, η Buttercup του υπόσχεται ότι θα τον περιμένει να επιστρέψει. Δυστυχώς όμως ο Westley πέφτει θύμα του τρομερού πειρατή Roberts.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


68. Η Τροτέζα (Irma la Douce, 1963)
Σκηνοθεσία:
Billy Wilder
Πρωταγωνιστούν: Shirley MacLaine, Jack Lemmon, Lou Jacobi, Bruce Yarnell
Μια ιστορία πάθους, αιματοχυσίας, πόθου και θανάτου… τα πάντα, για την ακρίβεια, που κάνουν την ζωή άξια να την ζεις.
Ο Νέστορ είναι ένας νεαρός αστυνομικός με πολύ περίπλοκη ερωτική ζωή. Δουλεύει ως επιχειρηματικός σύμβουλος της Ίρμα Λα Ντους, μιας περήφανης και δημοφιλούς κυρίας του δρόμου, με την οποία ο καημένος ο Νέστορ ερωτεύεται παράφορα. Πώς μπορείς να κρατήσεις πιστή μια Παριζιάνα σαν την Ίρμα; Απλό. Μεταμφιέζεσαι σε ηλικιωμένο Άγγλο Λόρδο και γίνεσαι ο αγαπημένος της πελάτης! Τι πρέπει, όμως, να κάνει ένας ζηλιάρης σύμβουλος όταν η φανταχτερή Ίρμα υποστηρίζει πως ο άντρας που έχει ερωτευτεί δεν είναι ο Νέστορ, αλλά ο εκκεντρικός λόρδος από την Αγγλία;
trailer | φωτογραφίες | κριτική


67. Το Φάντασμα του Παραδείσου (Phantom of the Paradise, 1974)
Σκηνοθεσία:
Brian De Palma
Πρωταγωνιστούν: William Finley, Paul Williams, Jessica Harper
Πούλησε την ψυχή του για το ροκ ν’ρολ.
Όταν ήταν 14 χρονών ο Swan, το παιδί-θαύμα της μουσικής, είχε ήδη τιμηθεί με τον πρώτο του χρυσό δίσκο. Αυτή ήταν η αρχή μιας καριέρας που τον έκανε την πιο ισχυρή μορφή στον χώρο της αμερικάνικης και παγκόσμιας μουσικής. Τώρα, στα 50 του, ο Swan θέλει να δημιουργήσει το απόλυτο παλάτι της μουσικής. Το όνομά του; Paradise.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


66. Μίμης, ο Σιδεράς (Mimi Metallurgico Ferito nell`Onore, 1972)
Σκηνοθεσία:
Lina Wertmuller
Πρωταγωνιστούν: Giancarlo Giannini, Marcelle Hainia, Turi Ferro
Ο Μίμης χάνει τη δουλειά του όταν ψηφίζει ενάντια στον μαφιόζο υποψήφιο κι ενώ πίστευε ότι η ψήφος ήταν μυστική. Αφήνει γυναίκα και Σικελία και πηγαίνει στο Τορίνο όπου γνωρίζει και παντρεύεται την κομουνίστρια Φιόρε. Και πάλι βρίσκεται μπροστά του η μαφία κι όταν αυτή τον επιστρέφει στην Σικελία, πρέπει να κρατήσει τον βίο του στο Τορίνο κρυφό.
trailer | φωτογραφίες


65. Ο Μπουντί Σώθηκε (Boudu Sauve des Eaux, 1932)
Σκηνοθεσία:
Jean Renoir
Πρωταγωνιστούν: Michel Simon, Marcelle Hainia, Charles Granval
Ένας αλήτης, ο Μπουντί, πέφτει στον Σηκουάνα για να θέσει τέλος στην ζωή του. Θα σωθεί από τον κύριο Λεστινγουά, έναν ευγενικό βιβλιοπώλη που θα προσφέρει και καταφύγιο στο σπίτι του. Όμως, η σύζυγος του και η υπηρέτρια δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες, αφού ο Μποντί είναι τεμπέλης, βρωμιάρης κι απλώνει χέρια.
trailer | φωτογραφίες


64. Ο Κύριος Βερντού (Monsieur Verdoux, 1947)
Σκηνοθεσία:
Charlie Chaplin/a>
Πρωταγωνιστούν:
Charlie Chaplin, Mady Correll, Allison Roddan, Robert Lewis
Μια κωμωδία εγκλημάτων.
Ο κυνικός κύριος Βερντού είναι ένας κυανοπώγωνας. Παντρεύεται κυρίες και τις σκοτώνει για να καταχραστεί τις περιουσίες τους, προς όφελος της οικογένειας του. Δύο από αυτές, όμως, περιπλέκουν τα πράγματα.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


63. Το Κεντρί (The Sting, 1973)
Σκηνοθεσία:
George Roy Hill
Πρωταγωνιστούν: Robert Redford, Paul Newman, Robert Shaw, Charles Durning, Ray Walston
Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη εμπιστοσύνη.
Σικάγο, 1930. Ο Τζόνι Χούκερ, ένας μικροαπατεώνας, κάνει το λάθος να μπλέξει με τον γκάγκστερ Ντόιλ Λόνεγκαν. Ο τελευταίος ζητάει ικανοποίηση για την προσβολή κι όταν ο συνέταιρος του Τζόνι πεθαίνει, ο Τζόνι ζητάει τη βοήθεια Χένρι Γκόντορφ για να στήσουν ένα κόλπο. Σκοπός να αποσπάσουν χρήματα από τον γκάγκστερ και να ισοφαριστεί το σκορ.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


62. Ποιος Σκότωσε τον Χάρι (The Trouble With Harry, 1955)
Σκηνοθεσία:
Alfred Hitchcock
Πρωταγωνιστούν: Edmund Gwenn, John Forsythe, Jerry Mathers, Royal Dano
Μια κωμωδία για ένα πτώμα.
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Νέας Αγγλίας βρίσκεται το πτώμα ενός άντρα. Κάτοικοι μαζεύονται γύρω από το μακάβριο θέαμα κι ο ένας υποψιάζεται τον άλλο για δολοφόνο.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


61. Η Συμμορία των 5 (The Ladykillers, 1955)
Σκηνοθεσία:
Alexander Mackendrick
Πρωταγωνιστούν: Alec Guinness, Cecil Parker, Herbert Lom, Peter Sellers, Danny Green
Συναντήστε τους «ανίερους πέντε»… την πιο αταίριαστη ομάδα συνδυασμένων κακοποιών που διοργάνωσε ποτέ ληστεία τράπεζας ενός εκατομμυρίου!
Μια συμμορία πέντε αντρών, με επικεφαλή τον καθηγητή Μάρκους, ετοιμάζει μεγάλη ληστεία τράπεζας. Για να το πετύχουν, μεταμφιέζονται σε ορχήστρα μουσικών και νοικιάζουν δωμάτιο σε μια γριούλα που ζει απομονωμένη με τους παπαγάλους της. Όταν αυτή αντιλαμβάνεται πως κάτι τρέχει, η συμμορία αποφασίζει να την δολοφονήσει.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


60. The Cocoanuts (1929)
Σκηνοθεσία:
Robert Florey & Joseph Santley
Πρωταγωνιστούν: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx
Πλήρως ομιλούσα μιούζικαλ κωμική επιτυχία της Paramount.
Ο κύριος Χάμερ είναι ο ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου της κακιάς ώρας και κοντά στην χρεοκοπία. Για να βρει λεφτά κολλάει στην πλούσια κυρία Πότερ και προσπαθεί να πουλήσει οικόπεδα. Δύο θεοπάλαβοι, ο Τσίκο κι ο Χάρπο, μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδια του.
φωτογραφίες


59. Το Θαύμα του Μόργκαν Γκρικ (The Miracle of Morgan`s Creek, 1944)
Σκηνοθεσία:
Preston Sturges
Πρωταγωνιστούν: Eddie Bracken, Betty Hutton, Diana Lynn, William Demarest
Μια σκανδαλο-κωμική γιορτή!
Η Τρούντι έχει κάτι με τους φαντάρους. Ξυπνάει ένα πρωί μετά από πάρτι αποχαιρετισμού στρατιωτών κι ανακαλύπτει ότι είναι παντρεμένη κι έγκυος με έναν άγνωστο. Ο Νόρβαλ, που είναι ερωτευμένος μαζί της από χρόνια, θα την βοηθήσει να ξεγλιστρήσει από το πρόβλημα.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


58. Δεν Θα τα Πάρεις Μαζί σου (You Can`t Take It with You, 1938)
Σκηνοθεσία:
Frank Capra
Πρωταγωνιστούν: Jean Arthur, Lionel Barrymore, James Stewart, Edward Arnold
Θα τους αγαπήσετε όλους γιατί θα σας προσφέρουν την πιο φίνα στιγμή που είχατε ποτέ!
Η Άλις Σίκαμορ πρέπει να συστήσει στο σόι της τον νέο της αρραβωνιαστικό, τον Τόνι Κίρμπι, και την οικογένεια του. Όμως, οι Κίμπρι είναι πλούσιοι και εκλεπτυσμένοι άνθρωποι, ενώ οι Σίκαμορ είναι μισότρελοι. Η σύγκρουση ήταν αναμενόμενη.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


57. Βοήθεια! Ο Βέγγος Φανερός Πράκτωρ 000 (1967)
Σκηνοθεσία:
Θανάσης Βέγγος
Πρωταγωνιστούν: Θανάσης Βέγγος, Ζαννίνο, Λαυρέντης Διανέλλος, Νίτσα Τσαγανέα, Περικλής Χριστοφορίδης, Ρία Δελούτση, Δημήτρης Νικολαΐδης
Ο Θου Βου, κατά κόσμον Θανάσης Μπόμπας είναι ενας από τους επτά μαθητές της σχολής μυστικών πρακτόρων "Τζέημς Μποντ". Μετά από σκληρή προετοιμασία που περιλαμβάνει καράτε, σκοποβολή,τρέξιμο,άλμα επί κοντώ κ.α. ο Θανάσης το μόνο που θα καταφέρει είναι να εκνευρίσει τον θηριώδη εκπαιδευτή του ο οποίος του βάζει σε όλα τα μαθήματα μηδέν. Ομως για πάρει το δίπλωμα του μυστικού πράκτορα έχει ακόμα τρεις ευκαιρίες αναλαμβάνοντας τρεις διαφορετικές αποστολές με τις οποίες θα βαθμολογηθεί ξεχωριστά με βαθμό από το 0 μέχρι το 9 και αναλογα με την βαθμολογία του σε κάθε δοκιμασία θα αποκτήσει τον κωδικό πρακτορικό του αριθμό.
φωτογραφίες | κριτική


56. Η Συμμορία των Εντιμότατων (The Lavender Hill Mob, 1951)
Σκηνοθεσία:
Charles Crichton
Πρωταγωνιστούν: Alec Guinness, Stanley Holloway, Audrey Hepburn, Sid James, Alfie Bass
Οι άντρες που διέρρηξαν την τράπεζα κι έχασαν το φορτίο!
Ο Χόλαντ είναι ένας ντροπαλός συνταξιούχος με όνειρα για πλούτο. Επί 20 χρόνια εργάζονταν ως μεταφορικός πράκτορας μιας τράπεζας κι ο χρυσός περνούσε από τα χέρια του. Η νέα φιλία του με τον Πέντλμπερι, κατασκευαστή σουβενίρ, του φέρνει την ιδέα να κλέψουν το χρυσάφι, να το κάνουν αγαλματάκια του Άιφελ και να το μεταφέρουν στο Παρίσι. Χρειάζονται, όμως, κι επαγγελματίες.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


55. Μωρέ, Κουράγιο! (Safety Last!, 1923)
Σκηνοθεσία:
Sam Taylor & Fred C. Newmeyer
Πρωταγωνιστούν: Harold Lloyd, Mildred Davis, Bill Strother, Noah Young
Ένας επαρχιώτης καταφτάνει στην μεγαλούπολη, αναζητώντας την μεγάλη ευκαιρία. Πιάνει δουλειά ως ταμίας σε εμπορικό κέντρο και αρπάζει με ζήλο την ευκαιρία που του δίνεται, όταν ο διευθυντής ανακοινώνει ότι θα δώσει 1.000 δολάρια σε όποιον φέρει την περισσότερη πελατεία.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


54. Κοινωνικά Σκάνδαλα (The Philadelphia Story, 1940)
Σκηνοθεσία:
George Cukor
Πρωταγωνιστούν: Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart, Ruth Hussey, John Howard
Η στοιχειωμένη πολύχρονη κωμωδία του Μπρόντγουεϊ χτυπάει την φαντασμένη κοινωνική καλλονή που γλίστρησε κι έπεσε… σε έρωτα!
Η πλούσια κληρονόμος Τρέσι Λορντ πετάει έξω από το σπίτι της τον πλέιμποϊ σύζυγο της, Ντέξτερ, αμέσως μετά τον γάμο. Μετά από δύο χρόνια είναι έτοιμη να ξαναπαντρευτεί κι ενώ ο Ντέξτερ έχει γίνει δημοσιογράφος κουτσομπολιών. Μια μέρα πριν τον γάμο, ο Ντέξτερ μπαίνει στη βίλα της Τρέισι για ρεπορτάζ και… να χαλάσει το γάμο.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


53. Το Φάντασμα της Ελευθερίας (Le Fantome de la Liberte, 1974)
Σκηνοθεσία:
Luis Bunuel
Πρωταγωνιστούν: Adriana Asti, Julien Bertheau, Jean-Claude Brialy
Ένα γεγονός που απεικονίζεται στον πίνακα του Γκόγια «3 Μαΐου 1808», ζωντανεύει: Ισπανία, 1808. στρατιώτες του Ναπολέοντα εκτελούν μια ομάδα επαναστατών, που δεν θέλουν τη γαλλική κυριαρχία και την «ελευθερία» που τους επιβάλλεται. Πριν πεθάνουν φωνάζουν «Κάτω η ελευθερία». Μεταφερόμαστε στη σημερινή εποχή. Γαλλία. Παρακολουθούμε μια σειρά από ασύνδετα, παράδοξα, τυχαία, και, πολλές φορές, κωμικά γεγονότα στη ζωή των αστών. Ένας άντρας φαίνεται να πουλάει πορνογραφικά καρτ-ποστάλ σε κοριτσάκια, τα οποία όμως τελικά απεικονίζουν αξιοθέατα. Στην εξοχή, στρατιώτες επιδίδονται στο κυνήγι αλεπούς! Σε ένα επαρχιακό ξενοδοχείο, μια νοσοκόμα παίζει χαρτιά με μια παρέα καλόγερων, που χρησιμοποιούν εκκλησιαστικά αντικείμενα για μάρκες! Στο ίδιο ξενοδοχείο, άλλοι φιλοξενούμενοι είναι αιμομίκτες και σαδομαζοχιστές. Πίσω, στο Παρίσι, ένα κοριτσάκι αγνοείται ενώ βρίσκεται συνέχεια δίπλα στους γονείς του, ένας ελεύθερος σκοπευτής που σκοτώνει περαστικούς αθωώνεται από το δικαστήριο… Ακόμα, σε ένα επίσημο δείπνο σε ένα αστικό σπίτι, οι καλεσμένοι κάθονται πάνω σε λεκάνες τουαλέτας χωρίς να τρώνε και πάνε για φαγητό στον καμπινέ-κουζίνα! Ένας επιθεωρητής της αστυνομίας δέχεται ένα τηλεφώνημα από το φάντασμα της νεκρής αδελφής του ενώ, αλλού, διαδηλωτές που φωνάζουν «Κάτω η ελευθερία» δέχονται τα πυρά της αστυνομίας…
trailer | φωτογραφίες | κριτική


52. Ο Τζέρι Λιούις Δάσκαλος για Κλάματα (The Nutty Professor, 1963)
Σκηνοθεσία:
Jerry Lewis
Πρωταγωνιστούν: Jerry Lewis, Stella Stevens, Del Moore, Kathleen Freeman
Καλά, κάθε επιστήμονας που ρίχνει ένα τέτοιο κορίτσι, δεν μπορεί να είναι τόσο τρελός.
Ο καθηγητής Τζούλιους Κεμπ είναι η αποθέωση του «φυτού» και του ατζαμή. Μετά από μια μεγάλη ξεφτίλα μπροστά στην πανέμορφη μαθήτρια του Στέλα, θα κάνει κάτι αληθινά δυναμικό. Θα εφεύρει ένα φίλτρο που θα τον κάνει τον πρώτο μάγκα της πόλης. Μόνο που το φίλτρο δεν διαρκεί πολύ.
trailer | φωτογραφίες


51. Βάρδα Φουρνέλο (Block-Heads, 1938)
Σκηνοθεσία:
John G. Blystone
Πρωταγωνιστούν: Stan Laurel, Oliver Hardy, Patricia Ellis, Minna Gombell
90 λεπτά χαράς και ξεφαντώματος.
Είναι 1938 κι ο Σταν δεν ξέρει ότι έχει τελειώσει ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος! Όταν συμβαίνει ένα ατύχημα (καταρρίπτει έναν Γάλλο αεροπόρο), το παίρνει είδηση. Η φωτογραφία του μπαίνει σε όλες τις εφημερίδες κι ο παλιόφιλος του Όλι τον καλεί στο σπίτι του.
φωτογραφίες


Το 3ο μέρος του αφιερώματος στις 25 Ιουλίου...


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.