• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Οι λίστες του cine


Πεμ 13 Απρ 2017

«Top-20» Files: Παλαιά Διαθήκη


Επικεντρωνόμαστε στην Παλαιά Διαθήκη, ένα βιβλίο γεμάτο ευφάνταστες ιστορίες και χαρακτήρες, τόσο μέσα από την ιστορία, όσο κι από τη μυθολογία του Ισραήλ. Το σίγουρο, πέρα από θρησκευτικά φρονήματα, είναι πως εξάπτει τη φαντασία και χρωματίζει το ανθρώπινο παρελθόν, σε εποχές ελάχιστα κατοχυρωμένες από την ιστορική επιστήμη, τουλάχιστον ως προς το όλον των επιμέρους ιστοριών. Αύριο θα επανέλθουμε με ένα Top-20 που θα περιλαμβάνει το σύνολο των θρησκευτικών ταινιών με βάση τη Βίβλο και θα δούμε έτσι τι πιάνει κινηματογραφικά η Παλαιά μπροστά στην Καινή Διαθήκη. Πάμε αντιστρόφως, λοιπόν, σε χρονιές αντίστροφα μετρημένες...

20. Δαυίδ και Γολιάθ (David e Golia, 1960)
Σκηνοθεσία:
Ferdinando Baldi, Richard Pottier, Orson Welles (δεύτερος)
Πρωταγωνιστούν: Ivica Pajer, Orson Welles, Hilton Edwards, Massimo Serato
Η ιστορία του Δαυίδ, του μικρού βοσκού που έγινε βασιλιάς.
Οι Φιλισταίοι κηρύττουν τον πόλεμο στους Ισραηλίτες και σπάνε τις συμμαχίες τους. Ο βασιλιάς του Ισραήλ Σαούλ ακούει τους προφήτες που του λένε πως ο νέος βασιλιάς θα είναι ένας απλός βοσκός, με το όνομα Δαυίδ. Αλλά ο Δαυίδ πρέπει πρώτα να αποδείξει την αξία του και η αυτή θα φανεί όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον γιγάντιο φιλισταίο Γολιάθ.
clip | φωτογραφίες


19. Σαμψών (Sansone, 1961)
Σκηνοθεσία:
Gianfranco Parolini
Πρωταγωνιστούν: Brad Harris, Sergio Ciani, Mara Berni, Serge Gainsbourg
Καθώς ταξιδεύει δια του βασιλείου του Σαλόμ, ο Σαμψών συλλαμβάνεται κι ανακαλύπτει πως η βασίλισσα δεν διοικεί πλέον το μέρος, αλλά ένας πανίσχυρος πολέμαρχος με τους μισθοφόρους του. Τώρα, ο Σαμψών πρέπει να κάνει ειρήνη με τους παλιούς του αντιπάλους για να επιφέρει ειρήνη και τη βασίλισσα στον θρόνο της.
trailer | φωτογραφίες


18. Οι Δέκα Εντολές (The Ten Commandments, 2007)
Σκηνοθεσία:
Bill Boyce & John Stronach
Πρωταγωνιστούν: Christian Slater (φωνή), Alfred Molina (φωνή), Elliott Gould (φωνή), Ben Kingsley (φωνή), Christopher Gaze (φωνή)
Ένας απλός άνθρωπος με μια απίστευτη δύναμη!
Καταδικασμένος από την ημέρα της γέννησής του, ο Μωυσής εγκαταλείπεται στις όχθες του Νείλου ποταμού, όπου τον βρίσκει και τον υιοθετεί η κόρη του Φαραώ της Αιγύπτου. Όταν αποκαλύπτεται η ιουδαϊκή του καταγωγή, εκδιώκεται από την Αίγυπτο, αλλά ο Κύριος έρχεται σε επαφή μαζί του και του αναθέτει να απελευθερώσει το λαό του και να τον οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας. Με μοναδικό όπλο την πίστη του, ο Μωυσής ξεκινάει μια διαδρομή 40 ετών, στη διάρκεια της οποίας κάνει θαύματα, εμφανίζει μάστιγες, εξολοθρεύει τον αιγυπτιακό στρατό, χωρίζει την Ερυθρά θάλασσα, ώσπου καταφέρνει να οδηγήσει τον ιουδαϊκό λαό στη Γη της Επαγγελίας.
trailer | φωτογραφίες


17. Βασιλιάς Δαυίδ (King David, 1985)
Σκηνοθεσία:
Bruce Beresford
Πρωταγωνιστούν: Richard Gere, Edward Woodward, Alice Krige
Η ιστορία του άντρα.
Η ιστορία της ζωής του βιβλικού Δαβίδ, του δεύτερου βασιλιά του Ισραήλ.
trailer | φωτογραφίες


16. Η Ιστορία της Ρουθ (The Story of Ruth, 1960)
Σκηνοθεσία:
Henry Koster
Πρωταγωνιστούν: Elana Eden, Tom Tryon, Peggy Wood
Η εμπνευσμένη ιστορία της αφοσίωσης μιας γυναίκας.
Η Ρουθ υπηρετεί στον ναό που η μεγάλη ιέρεια χρησιμοποιεί για να μεταδίδει την λατρεία των ειδώλων στον λαό. Ερωτεύεται τον Μαλόν, έναν Εβραίο, κι ασπάζεται τον Χριστιανισμό όταν παντρεύονται. Θα ταξιδέψουν ως την Βηθλεέμ, αλλά η πίστη της θα μπει σε δοκιμασία, ειδικά όταν ο Μαλόν πεθαίνει.
trailer | φωτογραφίες


15. Η Βασίλισσα του Σαββά (La Regina di Saba, 1952)
Σκηνοθεσία:
Pietro Francisci
Πρωταγωνιστούν: Leonora Ruffo, Gino Cervi, Gino Leurini
Οι άντρες ήταν οι σκλάβοι της. Οι γυναίκες ήταν οι εχθροί της.
Η εκθαμβωτική βασίλισσα του Σαββά παρουσιάζεται στον ισχυρό βασιλιά του Ισραήλ Σολομώντα. Αυτός, όμως, αντιστέκεται στη γοητεία της, αφού είναι ερωτευμένος με μια άλλη. Η βασίλισσα δεν το ανέχεται αυτό και εισβάλει με τον στρατό της στο Ισραήλ.
trailer | φωτογραφίες


14. Μια Νύχτα με τον Βασιλιά (One Night with the King, 2006)
Σκηνοθεσία:
Michael O. Sajbel
Πρωταγωνιστούν: Tiffany Dupont, Luke Goss, Omar Sharif
Αισθανθείτε το άγγιγμα του πεπρωμένου.
Στην αρχαία Περσία, o βασιλιάς Ξέρξης, περιτριγυρισμένος από ύπουλους πρίγκιπες και λίγο πριν φύγει για τον πόλεμο με την Ελλάδα, πιέζεται να αφήσει πίσω μια βασίλισσα για να κρατήσει τον λαό ενωμένο. Όλες οι νεαρές παρθένες στην αυτοκρατορία είναι υποψήφιες. Ανάμεσα τους και η Αδασσά . Η νεαρή φτωχή Ισραηλίτισσα αλλάζει το όνομα της σε Εσθήρ ,κρύβοντας έτσι την καταγωγή της. Εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή και μαγεύει με την εξυπνάδα της και την μοναδικότητά της την καρδιά του βασιλιά. Ωστόσο, η αναγωγή της σε βασίλισσα δεν είναι έτσι όπως την ονειρεύτηκε. Επικίνδυνες συνομωσίες για την εξόντωση του βασιλιά, μια επικείμενη σφαγή των Ισραηλιτών για την κατάσχεση των περιουσιών και του πλούτου τους και ο κίνδυνος για την εξορία της είναι μερικά από αυτά που πρόκειται να αντιμετωπίσει, κόντρα σε ένα παρανοϊκό βασιλιά και σε κίνδυνο να αποκαλυφθεί το μυστικό της καταγωγής της. Η μόνη ελπίδα των Ισραηλιτών είναι η θυσία της Εσθήρ. Οι μοιραίες αυτές λέξεις: «Αν χαθώ, χάθηκα» Θα σηματοδοτήσουν την ιστορία για πολλούς αιώνες αργότερα.
trailer | φωτογραφίες


13. Η Κιβωτός του Νώε (Noah`s Ark, 1928)
Σκηνοθεσία:
Michael Curtiz
Πρωταγωνιστούν: Paul McAllister, Dolores Costello, Noah Beery
Δείτε και ακούστε το θέαμα των αιώνων!
Η βιβλική ιστορία του Νώε και της κιβωτού, παράλληλα με μια ιστορία φαντάρων που πολεμούν στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.
trailer | φωτογραφίες


12. Η Εξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες (Exodus: Gods and Kings , 2014)
Σκηνοθεσία:
Ridley Scott Πρωταγωνιστούν: Christian Bale, Joel Edgerton, Aaron Paul
Αντιστάθηκε στην αυτοκρατορία και άλλαξε τον κόσμο.
Η βιβλική ιστορία του Μωυσή, που μεγάλωσε ως αδελφός του φαραώ Ραμσή, αλλά ο Θεός του όρισε να οδηγήσει τον εβραϊκό λαό σε έξοδο από την Αίγυπτο και τη δουλεία.
trailer | φωτογραφίες


11. Η Εσθήρ κι ο Βασιλιάς (Esther and the King, 1960)
Σκηνοθεσία:
Raoul Walsh, Mario Bava (ιταλική εκδοχή)
Πρωταγωνιστούν: Joan Collins, Richard Egan, Denis O`Dea
Η πιο ένδοξη ερωτική περιπέτεια από όλες… από το μεγαλύτερο βιβλίο όλων!
Περσία, 4ος αιώνας π.Χ. Η όμορφη Εσθέρ μπαίνει στο στόχαστρο του πρόσφατα χήρου βασιλιά Ασουήρου. Ανάμεσα στους δύο θα παρεμβληθεί μια άλλη γυναίκα που διεκδικεί τον θρόνο. Την ίδια περίοδο, ο βασιλιάς μάχεται ενάντια του δαιμονικού του ιερέα Χαμάν που έχει βαλθεί να εξοντώσει τους Εβραίους.
φωτογραφίες


10. Σόδομα και Γόμορρα (Sodom and Gomorrah, 1962)
Σκηνοθεσία:
Robert Aldrich
Πρωταγωνιστούν: Stewart Granger, Stanley Baker, Pier Angeli, Rossana Podesta
Δύο πόλεις αμαρτίας.
Το σεξ, ο βασανισμός και η προδοσία είναι πρώτα στις γειτονικές πόλεις των Σοδόμων και των Γομόρρων. Ο Λοτ, ο ηγέτης των Εβραίων, πιστεύει ότι ο λαός του μπορεί να συνυπάρξει με τους Σοδομίτες, αλλά το λάθος του είναι μεγάλο και μόνο το χέρι του Θεού μπορεί να φέρει λύση.
trailer | φωτογραφίες


9. Νώε (Noah, 2014)
Σκηνοθεσία:
Darren Aronofsky
Πρωταγωνιστούν: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Anthony Hopkins, Ray Winstone
Το τέλος του κόσμου… είναι μόνο η αρχή.
Θεία οράματα που προλέγουν την καταστροφή του κόσμου, κάνουν τον Νώε να προσπαθεί να πει στους ανθρώπους να σταματήσουν την καταστροφή του πλανήτη για να σωθούν. Κανείς δεν ακούει τις κραυγές του κι ο Νώε με την οικογένεια του καταφεύγουν στη φύση. Εκεί θα βρει και μια φυλή τεράστιων αγγέλων, γνωστών ως «παρατηρητές», τους οποίους θα επιστρατεύσει υπέρ του σκοπού του.
trailer | φωτογραφίες


8. Δαβυίδ και Βησθαβέε (David and Bathsheba, 1951)
Σκηνοθεσία:
Henry King
Πρωταγωνιστούν: Gregory Peck, Susan Hayward, Raymond Massey
Πανίσχυρος σαν τον Γολιάθ! Φλογερός σαν την αγάπη τους!
Ο βασιλιάς Δαβίδ βλέπει την πανέμορφη Βησθαβέε στα λουτρά και την ερωτεύεται στην στιγμή. Όμως, αυτός ο άνομος έρωτας θα ταράξει τα θεμέλια του Ισραήλ.
trailer | φωτογραφίες


7. Ο Πρίγκιπας της Αιγύπτου (The Prince of Egypt, 1998)
Σκηνοθεσία:
Brenda Chapman, Simon Wells, Steve Hickner
Πρωταγωνιστούν: Gregory Peck, Susan Hayward, Raymond Massey
Η δύναμη είναι αληθινή. Η ιστορία είναι παντοτινή. Ο χρόνος είναι τώρα.
Όταν ο Φαραώ Σέτι διέταξε να πνιγούν όλα τα αρσενικά μωρά των Εβραίων που ζουν στην Αίγυπτο, μια μητέρα έβαλε το μωρό της σε ένα καλάθι και το άφησε στο ποτάμι. Το καλάθι το βρήκε η Βασίλισσα, η οποία πήρε τον μικρό Μωυσή και τον μεγάλωσε μαζί με τον Ραμσή, το διάδοχο του θρόνου. Όταν τα δυο αγόρια μεγαλώνουν μαζί μέχρι τη στιγμή που ο Μωυσής μαθαίνει την πραγματική του ταυτότητα και την αποστολή του να οδηγήσει το λαό στη Γη της Επαγγελίας.
trailer | φωτογραφίες


6. Ένας Υπέροχος... Μωυσής! (Wholly Moses!, 1980)
Σκηνοθεσία:
Gary Weis
Πρωταγωνιστούν: Dudley Moore, Laraine Newman, James Coco
Η ιστορία του Χέρσελ. Ήθελε να γίνει Μωυσής αλλά δεν είχε τις κατάλληλες διασυνδέσεις.
Ο Χάρβεϊ και η Ζόι είναι ένα ζευγάρι τουριστών στους Άγιους Τόπους κι ανακαλύπτουν έναν πάπυρο που μιλάει για τον Χέρσελ. Αυτός έζησε παράλληλα με τον Μωυσή, αλλά η ατυχία του τον απότρεψε από το γίνει μεγάλος προφήτης. Για την ακρίβεια, κάποιες θεϊκές συμπτώσεις τον έκαναν να νομίζει πως είναι Μωυσής στην θέση του Μωυσή!
trailer | φωτογραφίες


5. Οι Δέκα Εντολές (The Ten Commandments, 1923)
Σκηνοθεσία:
Cecil B. DeMille
Πρωταγωνιστούν: Theodore Roberts, Charles de Rochefort, Estelle Taylor
Το πρώτο μέρος περιγράφει την ιστορία του Μωυσή και την έξοδο από την Αίγυπτο. Στο δεύτερο μέρος βρισκόμαστε στο σύγχρονο Σαν Φρανσίσκο και αναζητούμε τη χρήση των Δέκα Εντολών μέσα από την ιστορία δύο αδελφών, που παλεύουν για την ίδια γυναίκα.
φωτογραφίες


4. Ο Σολομών και η Βασίλισσα του Σαβά (Solomon and Sheba, 1959)
Σκηνοθεσία:
King Vidor
Πρωταγωνιστούν: Yul Brynner, Gina Lollobrigida, George Sanders, Marisa Pavan
Ιδού! Η ερωτική ιστορία των αιώνων!
Στο αρχαίο Ισραήλ, ο Σολομώντας αναλαμβάνει βασιλιάς στην θέση του πατέρα του Δαβίδ. Όμως, οι εχθροί είναι πολλοί εντός και εκτός του βασιλείου και ενώ μια απρόσμενη συμμαχία θα σημαδέψει την καρδιά του. Η βασίλισσα του Σαβά, η ηγέτιδα των δώδεκα φυλών.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


3. Σαμψών και Δαλιδά (Samson and Delilah, 1949)
Σκηνοθεσία:
Cecil B. DeMille
Πρωταγωνιστούν: Victor Mature, Hedy Lamarr, George Sanders, Angela Lansbury
Η πιο όμορφη και ύπουλη γυναίκα της ιστορίας!
Οι Ισραηλίτες περνούν τα πάνδεινα από τους αντίπαλους τους Φιλισταίους. Ο μόνος που αντιστέκεται με επιτυχία είναι ο παντοδύναμος Σαμψών. Τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς ο μακρυμάλλης άντρας ερωτεύεται μια Φιλισταία.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


2. Η Βίβλος (The Bible: In the Beginning..., 1966)
Σκηνοθεσία:
John Huston
Πρωταγωνιστούν: Michael Parks, Ulla Bergryd, Richard Harris
Εν αρχή...
Ιστορίες της βίβλου, από την Γένεση έως και την κιβωτό του Νώε.
trailer | φωτογραφίες


1. Οι Δέκα Εντολές (The Ten Commandments, 1966)
Σκηνοθεσία:
Cecil B. DeMille
Πρωταγωνιστούν: Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson
Το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία του κινηματογράφου.
Η ταινία παρουσιάζει την ζωή του Μωυσή, που βρέθηκε όταν ήταν μικρός σε ένα καλάθι στο Νείλο από μια Αιγύπτια κόρη του Φαραώ και μεγάλωσε σαν πρίγκιπας. Οταν αποκαλύφθηκε η αληθινή καταγωγή του απαρνήθηκε τα πλούτη και αποφάσισε να ηγηθεί του κινήματος για την απελευθέρωση του λαού.
trailer | φωτογραφίες | κριτική
 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.