• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Αφιερωμα


Σάβ 16 Μαϊ 2009

Cine-Eurovision 2009!
Έσπαγα το κεφάλι μου (τώρα έχω τρία κατάγματα!) για το θέμα αυτής της βδομάδας. Όπως εργαζόμουν την Τρίτη, είχα ανοιχτή πίσω μου την τηλεόραση στο κανάλι που μετέδιδε τον πρώτο ημιτελικό της Eurovision. Είναι αλήθεια πως τα αυτιά μου άρχισαν να διαμαρτύρονται και προτίμησα να το αλλάξω. Όμως, ο τραγουδιστικός διαγωνισμός είναι ένας θεσμός, από τον οποίο δεν έχουμε λόγο να τρέχουμε να κρυφτούμε. Κάθε πανηγύρι έχει το νόημα ύπαρξης του. Μιας και η χρονιά του 2008 τελείωσε και επισήμως, δηλαδή είδαμε πλέον όλες τις ταινίες παραγωγής 2008, είπα να τις κατεβάσω στην πασαρέλα της Cine-Eurovision. Ποια είναι αυτή; Πάμε παρακάτω...

Με την παραδοσιακή διαδικασία της επιτροπής, είπα να το παίξω πρόεδρος κριτικής επιτροπής και να δώσω τα αντίστοιχα πόιντς/πουά σε ευρωπαϊκές ταινίες του προηγούμενου έτους. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα συμμετοχής μονάχα με την μία καλύτερη, για μένα πάντα, ταινίας της. Φυσικά και δεν είμαι πορωμένος με τους διαγωνισμούς και τις βραβεύσεις, αλλά είπα να είμαστε εντός κλίματος.

Ο παρουσιαστής φτάνει και στην Ελλάδα και θερμοπαρακαλεί να μη δώσουμε το δωδεκάρι σε κυπριακή ταινία, κάτι μάλλον εύκολο, δυστυχώς. Επίσης, υπενθυμίζει πως δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την δική μας χώρα, κάτι εξίσου εύκολο, δυστυχώς δις. Και η ελληνική επιτροπή ανακοινώνει τα ακόλουθα αποτελέσματα...

1 Βαθμός: Νορβηγία για το Η καινούργια Ζωή του κυρίου Ο`Χόρτεν
Η ταινία που έριξε έξω σχεδόν τα μισά Βαλκάνια από τους πόντους, είναι ένα ήσυχο δράμα αποξένωσης με έναν καταπληκτικό πρωταγωνιστή και μια φωτογραφία που γράφει.


2 Βαθμοί: Σουηδία για το Άσε το Κακό να μπει
Όχι δεν δημιουργείται σκανδιναβικό γκέτο, αφού η Φινλανδία δεν έκανε φέτος αισθητή την παρουσία της και την Δανία την αφήσαμε απέξω. Οι βρικόλακες επιστρέφουν σε μια ουσιαστική ανανέωση του μύθου και ενοχλούν όσο και λατρεύονται.


3 Βαθμοί: Βέλγιο για το Η Σιωπή της Λόρνα
Οι αδελφοί Dardenne δεν είναι στην μεγαλύτερη τους φόρμα, αλλά και μόνο που «είναι» αρκεί για να έχουμε μια καλή ταινία. Περισσότεροι αφηγηματικοί από ότι θα θέλαμε, αλλά το Βέλγιο θα στηρίζεται χρόνια πάνω τους.


4 Βαθμοί: Γερμανία για το Το Σύμπλεγμα Baader Meinhof
Μια καλή σοδειά φέτος από τους Γερμανούς, με ένα σύνδρομο πολιτικού σινεμά που είχαμε να δούμε χρόνια σε τέτοια απόδοση.


5 Βαθμοί: Ιταλία για το Il Divo
Η Ιταλία μετά από χρόνια λήθαργου φάνηκε να ξυπνάει και το Il Divo είναι η πολιτική βιογραφία όπως πρέπει να είναι.


6 Βαθμοί: Τουρκία για το Τρεις Πίθηκοι
Όχι δεν δίνουμε τους βαθμούς για θέμα καλής γειτονίας, αλλά η ταινία επιβεβαιώνει την άνοδο του μετά Guney τουρκικού κινηματογράφου και δεν ήταν η μόνη τους καλή πέρυσι.


7 Βαθμοί: Γαλλία για το Ανάμεσα στους Τοίχους
Ανάγκη που μας είχε η ταινία μετά την βράβευση στις Κάνες. Υψηλές επιδώσεις στο ρεαλιστικό σινεμά και το ντοκιουντράμα σε ένα οικείο επίπεδο.


8 Βαθμοί: Αγγλία για το Επιστροφή στο Μπράιντσχεντ
Ακόμα κι αν αγνοήθηκε από τους πάντες, το έργο είναι υπόδειγμα της δεινότητας των Βρετανών στις ταινίες εποχής. Και τι ερμηνείες!


10 Βαθμοί: Πολωνία για το Τέσσερις Νύχτες με την Αννα
Οι παλιοί δημιουργοί επιστρέφουν και μάλιστα δυνατά και με μοντέρνα ουσία. Ένα υπνωτιστικό δράμα ανοιχτό για τους πάντες.


12 Βαθμοί: Ισραήλ για το Βαλς με τον Μπασίρ
Το κινούμενο σχέδιο στην κορυφή της Ευρώπης κι ένα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας σε λάθος χέρια. Μετά το Περσέπολις, το κινούμενο φαίνεται ότι έχει πάρα πολλά να προσφέρει και δεν χρειάζεται να διασκεδάζεις μονάχα με αυτό.


Ευχαριστούμε Αθήνα και τώρα προβάλουμε το φιλμ του Ισραήλ, αφού δεν ψηφίζει και κανείς άλλος...

Καλή τύχη στον Σάκη, αλλά… μακριά από τα αυτιά μας... 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.