• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών


Τετ 07 Νοε 2012

53ο ΦΚΘ: Οι προτάσεις μας για την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου
Και αυτή τη χρονιά είμαστε εδώ για να σας προτείνουμε ποιες από τις ταινίες του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν πρέπει να χάσετε. Η επιλογή γίνεται είτε βάση των σκηνοθετών και συντελεστών που εμπιστευόμαστε από παλαιότερες δουλειές τους, είτε από διακρίσεις σε φεστιβάλ του κόσμου, είτε από τα trailer και την υπόθεση που προκάλεσαν το ενδιαφέρον μας καθώς προλάβαμε να τα μελετήσουμε όλα ένα προς ένα. Να σημειώσουμε ότι στο πρόγραμμα του φεστιβάλ υπάρχουν και ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών που μπορούν να αποδειχθούν αριστουργήματα, ενώ η πλειοψηφία των ταινιών - πλην αυτών που παρουσιάζονται στα πλαίσια αφιερώματος - προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι λάτρεις του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα βρουν τον παράδεισό τους στο τμήμα των Ανοιχτών Οριζόντων καθώς και στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια. Ελπίζουμε να σας κατατοπίσουμε και αυτή τη χρονιά, ωστόσο αν κάποια από τις προτάσεις μας δεν σας ικανοποιήσει, μην ξεχνάτε ότι η επιλογή ταινιών στα φεστιβάλ, επιφυλάσσει πάντα ένα ρίσκο!

Πριν αποφασίσετε καλό θα ήταν να ελέγξετε ΕΔΩ την διαθεσιμότητα των εισιτηρίων


The Color of the Chameleon - Το Χρώμα του Χαμαιλέοντα
Ο Μπάτκο, ένας ευφυής, γοητευτικός νεαρός, προσλαμβάνεται από τη μυστική αστυνομία στην κομμουνιστική Βουλγαρία ως πληροφοριοδότης. Εξαιτίας ενός λάθους απολύεται, αλλά, πεπεισμένος πως έχει ταλέντο στην κατασκοπία, σκαρφίζεται ένα πονηρό σχέδιο: παραπλανεί μια ομάδα νέων και οργισμένων διανοούμενων και δημιουργεί το δικό του εναλλακτικό δίκτυο κατασκόπων, το οποίο αργότερα θα χρησιμοποιήσει για να αναστατώσει το νέο καθεστώς. Στο μεταξύ, ερωτεύεται ένα πανέμορφο κορίτσι που ονειρεύεται να αυτομολήσει.
trailer | φωτογραφίες
OΛYMΠION: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 - 15:30
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012 - 20:30

γιατί: θέλουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από το 7ο Balkan Fund του 50ου ΦΚΘ, όπου ξεχώρισε για το σχέδιο σεναρίου.


Χαρά - Joy
Μια μεσήλικη γυναίκα αρπάζει ένα μωρό από τη μαιευτική κλινική και διαφεύγει. Η αστυνομία κινητοποιείται, αλλά περνούν δύο ημέρες με το μωρό στην αγκαλιά της. Ένα μωρό που αισθάνεται ως δικό της. Όταν κάποιος προσπαθεί να της το κλέψει για το πουλήσει, η Χαρά τον σκοτώνει και συλλαμβάνεται. Η ποινή που αντιμετωπίζει είναι τα ισόβια, αλλά αυτή παραμένει ερμητικά βωβή.
trailer | φωτογραφίες
OΛYMΠION: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 - 18:00
TΩNIA MAPKETAKH: Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012 - 22:00

γιατί: πρόκειται για μία από τις 2 ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο του φεστιβάλ.
γιατί: Αμαλία Μουτούση


Dupa Dealuri - Πίσω από τους λόφους
Η Αλίνα επιστρέφει στη Ρουμανία από τη Γερμανία. Ελπίζει να φέρει και πάλι κοντά της τον Βοϊτσίτα, τον μόνο άνθρωπο που αγάπησε και που την αγάπησε ποτέ. Ο Βοϊτσίτα, όμως, έχει πλέον συναντήσει τον Θεό κι αυτός είναι ο πιο σκληρός διαπραγματευτής από όλους.
trailer | φωτογραφίες
OΛYMΠION: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 - 20:00
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012 - 20:15

γιατί: πρόκειται για την πιο πρόσφατη ταινία του Κριστιάν Μουντζίου, για τον οποίο το φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα.
γιατί: η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ των Κανών και απέσπασε βραβείο σεναρίου και α` γυναικείου ρόλου. Όσοι δεν βιάζεστε να την παρακολουθήσετε, μπορείτε να την δείτε μέσα στη χρονιά καθώς έχει ήδη πάρει διανομή.


Halbe Treppe - Μικρά Ψέματα, Μεγάλες Απιστίες
Βερολίνο, Καλοκαίρι. Η Κάτριν είναι μια άνεργη και χωρίς άντρα μητέρα και η Νίκε νοσοκόμα. Και οι δύο ζουν στο ίδιο διαμέρισμα και είναι οι καλύτερες φίλες. Παρότι επιλέγουν να βγαίνουν με τους λάθος άντρες και να αναζητούν ακόμα μια δόση ευτυχίας, δεν χάνουν το χιούμορ τους και περνούν πολλά βράδια στο μπαλκόνι της Νίκε, πίνοντας και συζητώντας. Όλα αλλάζουν όταν η Νίκε γνωρίζει τον φορτηγατζή Ρόναλντ.
φωτογραφίες | κριτικη
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012 - 13:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 - 15:00

γιατί: μιας και το φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στον Αντρέας Ντρέζεν, μπορείτε να δείτε ίσως την πιο αναγνωρισμένη ταινία του.


Κίτρινη Πόλη - Yellow City
Μέσα στην "Κίτρινη Πόλη" σε ένα από τα λίγα σπίτια που έχουν ακόμη τα βράδια, όταν δεν ακούγονται πυροβολισμοί, το φως αναμμένο κατοικούν κάποιοι "αλήτες, άστεγοι. Πέντε ανόμοιοι άνθρωποι, κάτω από τον ίδιο νόμο, αλλά για διαφορετικό λόγο ο καθένας. Δύο γυναίκες και τρείς άνδρες σε κατ` οίκον περιορισμό. Έλεγχος, ψυχολογική βία, σεξουαλική καταπίεση, παράνοια. Όλα αυτά μέσα σΑ ένα παλιό αρχοντικό με φανερή τη φθορά, που τώρα πια λόγω της συνθήκης παίζει το ρόλο της φυλακής αλλά και της κρυψώνας για τους πέντε ήρωες. Δημιουργούν ένα δικό τους σύμπαν και αποφασίζουν να στήσουν ένα παιχνίδι παίρνοντας πολιτική θέση απέναντι στο κράτος και τη διαταγή. Κανόνας του παιχνιδιού είναι η προσωπική κατάθεση ενός φανταστικού-ονειρικού θανάτου του καθενός.
trailer | φωτογραφίες
TΩNIA MAPKETAKH: Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012 - 22:00
TΩNIA MAPKETAKH: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 - 15:00

γιατί: οι θαυμαστές του αείμνηστου Νίκου Νικολαΐδη θα την απολαύσουν, καθώς η ταινία έχει αναφορές από όλες τις ταινίες του.
The Capsule
Επτά νέες γυναίκες. Μια βίλα χτισμένη σε ένα βράχο στις Κυκλάδες. Μια σειρά από μαθήματα πειθαρχίας, επιθυμίας, ανακάλυψης και εξαφάνισης. Ένας μελαγχολικός, αναπόδραστος κύκλος στα όρια της θηλυκότητας… στο άπειρο.
φωτογραφίες
+

Χιγκίτα - Higuita
Μια ομάδα ανθρώπων αυτοεξορίζεται στην Μακρόνησο για να προστατευτεί απο τους Μολυσμένους. 37 χρόνια μετά, παρακολουθούμε το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης. Έξι άνθρωποι δίπλα σε απολιθώματα πολιτισμού, κουβαλάνε άσκοπα τους ρόλους που τους έχουν επιβληθεί αφήνοντας την τρέλα να τους συντροφεύσει στον αφανισμό τους.
trailer | φωτογραφίες
TΩNIA MAPKETAKH: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 - 22:00
TΩNIA MAPKETAKH: Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012 - 17:00

γιατί: αν είστε ανεκτικοί σε γερές δόσεις πρωτοποριακού ελληνικού κινηματογράφου, θα μείνετε ικανοποιημένοι από δυο εκπροσώπους του, τον Αλέξανδρο Βούλγαρη και την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.
Kasi az Gorbehaye Irani Khabar Nadareh - Ποιος Φοβάται τους Γάτους της Περσίας;
Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα, αποφασίζουν να φτιάξουν μια μπάντα. Μαζί, περιπλανώνται στην σκοτεινή πλευρά της Τεχεράνης, ψάχνοντας για μουσικούς. Καθώς η ροκ μουσική απαγορεύεται στο Ιράν, σχεδιάζουν να δραπετεύσουν από την αναγκαστική παρανομία κι ονειρεύονται να παίξουν στην Ευρώπη. Όμως, χωρίς χρήματα και διαβατήρια, δεν είναι καθόλου εύκολο.
trailer | φωτογραφίες | κριτική
TZON KAΣΣABETHΣ: Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012 - 20:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012 - 14:30
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 - 13:00

γιατί: είναι μια από τις πολύ καλές ταινίες του Μπαχμάν Γκομπαντί, βραβευμένη με το ειδικό βραβείο των Φεστιβάλ των Κανών για το τμήμα "Ένα κάποιο βλέμμα".
O Luna in Thailanda - Ενας Μήνας στην Ταϊλάνδη
Ένα νέο ζευγάρι, ο Ράντου και η Αντίνα, ετοιμάζονται να βγουν, παραμονή Πρωτοχρονιάς. Είναι προφανές ότι εκείνη είναι ερωτευμένη, ενώ εκείνος δεν είναι σίγουρος για τη σχέση τους και το πόσο αφοσιωμένος είναι σ` αυτήν. Ο Ράντου χωρίζει με την Αντίνα στη διάρκεια της βραδιάς, και πηγαίνει από πάρτι σε πάρτι ψάχνοντας για την πρώην κοπέλα του, τη Νάντια, πεπεισμένος ότι μόνο εκείνη τον έκανε ευτυχισμένο.
trailer | φωτογραφίες
OΛYMΠION: Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012 - 18:00
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 - 17:45

γιατί: θέλουμε πολύ να δούμε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός τόσο επιτυχημένου μικρομηκά.


Aqui y Alla - Εδώ κι Εκεί
Εδώ. Κι εκεί. Εδώ, ο Πέδρο επιστρέφει στο χωριό του στο Μεξικό κι επανασυνδέεται με τη γυναίκα και τις δυο κόρες του, οι οποίες έχουν τόσα χρόνια να τον δουν που ουσιαστικά πρέπει να τον γνωρίσουν από την αρχή. Η εξοικείωση με πρόσωπα και περιβάλλον δεν αργεί να έρθει, όπως κι ένα τρίτο παιδί, το οποίο προσθέτει περισσότερες οικονομικές έγνοιες στο κεφάλι του Πέδρο. Αλλά η αγάπη του είναι μεγάλη. Προσπαθεί να στήσει μια μπάντα, να δουλέψει όπου μπορεί, να ασχοληθεί με τα κορίτσια του, να σταθεί στη γυναίκα του. Εκεί, είναι η Αμερική, απ’ όπου έχει έρθει και όπου υπάρχει πάντα ο φόβος να ξαναγυρίσει. Με το ένα πόδι εδώ και το άλλο εκεί, ο Πέδρο νιώθει όλο και πιο μετέωρος.
trailer | φωτογραφίες
OΛYMΠION: Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012 - 15:45
ΦPINTA ΛIAΠΠA: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 - 20:15

γιατί: η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ των Κανών και απέσπασε το μεγάλο βραβείο της εβδομάδας κριτικής.


Der Glanz des Tages - Το φως της μέρας
Ο Φίλιπ Χόχμαϊρ είναι ένας νέος, επιτυχημένος ηθοποιός που συνεργάζεται με μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς στη Βιέννη και στο Αμβούργο. Περνά τη ζωή του αποστηθίζοντας καινούργιους ρόλους, με πρόβες και παραστάσεις, ώσπου σταδιακά χάνει την επαφή με την καθημερινή πραγματικότητα. Μόνο όταν γνωρίζει τον περιπλανώμενο Ουώλτερ, με τον οποίο αναπτύσσει μια αμφιλεγόμενη φιλική σχέση, κι όταν αντιμετωπίζει το πεπρωμένο του γείτονά του, Βίκτορ, θυμάται πως η ζωή δεν βρίσκεται μόνο στο σανίδι.
trailer | φωτογραφίες
TZON KAΣΣABETHΣ: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 - 15:00
TZON KAΣΣABETHΣ: Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012 - 22:00

γιατί: το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου και η ειδική μνεία της οικουμενικής επιτροπής στο φεστιβάλ του Λοκάρνο, σίγουρα δεν δόθηκαν τυχαία...


De Jueves à Domingo - Πέμπτη με Κυριακή
Όλα ξεκίνησαν κάποια Πέμπτη, όταν δυο παιδιά βρέθηκαν σε οικογενειακό ταξίδι με τους γονείς τους, στα βόρεια της Χιλής. Όλα τελείωσαν την Κυριακή. Η 10χρονη Λουσία κι ο 7χρονος Μανουέλ ταξιδεύουν για ένα τετραήμερο με τους γονείς τους, την Άνα και τον Φερνάντο. Το ζευγάρι έχει αποφασίσει να χωρίσει, αλλά είχαν ήδη υποσχεθεί στα παιδιά τους να επισκεφτούν το βόρειο τμήμα της χώρας, οπότε αποφάσισαν να κάνουν έτσι κι αλλιώς το ταξίδι, που σταδιακά εξελίσσεται σε στερνό αποχαιρετισμό. Ο δρόμος είναι μακρύς. Το ερημικό τοπίο και το εσωτερικό του αμαξιού, όπου βρίσκεται περιορισμένη η οικογένεια, αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα του ζευγαριού. Τα παιδιά θέλουν να πάνε στην παραλία, ο Φερνάντο θέλει να δει ένα κομμάτι γης που του άφησε ο πατέρας του, και η Λουσία θέλει να βρεθεί σ’ ένα ανύπαρκτο μέρος όπου τα πάντα είναι και πάλι στη θέση τους. Το Πέμπτη με Κυριακή είναι η απόμακρη, αποσπασματική ματιά της Λουσία σ’ αυτό το τελευταίο οικογενειακό ταξίδι.
trailer | φωτογραφίες
TZON KAΣΣABETHΣ: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 - 17:30
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012 - 15:30

γιατί: η ταινία έχει διακριθεί σε πολλά φεστιβάλ και όπως σημειώθηκε στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ όπου απέσπασε το βραβείο Tiger: πρόκεται για ένα `"ευγενικό" φιλμ πλούσιο σε ευαίσθητες παρατηρήσεις`...


Starlet - Στάρλετ
Μια γηραιά χήρα, η Σάντι, περνάει τον καιρό της μοναχή, φροντίζοντας τον κήπο της. Κάπου πιο δίπλα, η 21χρονη ηθοποιός Τζέιν την βρίσκει με τους διαταραγμένους συγκατοίκους της, ενώ φροντίζει το τσιουάουα της, τη Στάρλετ. Όταν η Τζέιν τυχαίνει να βρεθεί σε υπαίθρια αγορά σπιτιού, βρίσκει κάτι από το παρελθόν της Σάντι. Η περιέργεια της την ωθεί να κάνει παρέα στη γηραιά γυναίκα κι ενώ η σχέση τους γίνεται στενότερη, μυστικά βγαίνουν στο φως.
trailer | φωτογραφίες
TZON KAΣΣABETHΣ: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 - 22:00

γιατί: βρήκαμε συμπαθητικό το trailer, ενώ το βραβείο ένωσης κριτικών (FIPRESCI) που κέρδισε στο φεστιβάλ του Ρέικιαβικ δεν μας αφήνει ασυγκίνητους.


Everybody in Our Family - Όλοι στην οικογένειά μας
Ο Μάριους είναι ένας διαζευγμένος άντρας κοντά στα 40 του. Η οχτάχρονη κόρη του, Σοφία, ζει με τη μητέρα της, κάτι που προκαλεί δυστυχία στον Μάριους. Όταν έρχεται η ώρα για να πάνε τις ετήσιες διακοπές του, μαθαίνει ότι η Σοφία είναι άρρωστη, αλλά δεν θέλει να το πιστέψει. Αυτό οδηγεί σε μια σειρά γεγονότων που αναστατώνουν όλη την οικογένεια, αλλά και την αστυνομία της περιοχής.
trailer | φωτογραφίες
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012 - 23:00
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012 - 18:00

γιατί: έχει βραβευτεί ως η καλύτερη ταινία στο φεστιβάλ του Σαράγεβο, ενώ ο σκηνοθέτης Radu Jude έχει βραβευτεί πολλές φορές για τις προηγούμενες δουλειές του σε διάφορα φεστιβάλ του κόσμου.
 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.