• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22120
  • Αριθμός συν/τών: 758598
  • Πρόγραμμα 278 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Οι λίστες του cine


Σάβ 29 Αυγ 2009

Οι 100 ταινίες που πρέπει να δω πριν κλείσω για πάντα τα μάτια μου...


[1-20]Πέφτω συνέχεια πάνω σε λίστες ταινιών με ευφάνταστους τίτλους, όπως «οι καλύτερες όλων των εποχών» ή «οι αγαπημένες μου ταινίες». Ακόμα κι αν αυτές προέρχονται από δυνατά ονόματα του χώρου, φοβάμαι πως δεν έχουν απόλυτη αξία, γιατί συνήθως δεν αφορούν άμεσα το ευρύ κοινό, αλλά μια ελίτ σινεφίλ. Ως επαγγελματίας κριτικός δε θα αποστερήσω εαυτώ από αυτή την «ελίτ», αλλά δε θα επιβαρύνω το κοινό με ακόμα μια λίστα γεμάτη ταινίες που δε θα μπορέσει να δει ποτέ του ή ταινίες που άρεσαν σε εμένα ειδικά. Έτσι κατέληξα, αφού ήθελα κι εγώ να παρουσιάσω μια ευφάνταστη λίστα ταινιών, να κάνω ένα κοσκίνισμα στην ιστορία του σινεμά και να καταλήξω σε εκατό επιλογές που ένας απλός σινεφίλ δεν πρέπει να χάσει με τίποτα.

Η λίστα γίνεται με κριτήρια απλά: το ενδιαφέρον που μπορεί να έχει μια ταινία για ένα ευρύ και μαζικό κοινό και την σημαντικότητα ενός έργου που άντεξε ή φαίνεται ότι θα αντέξει στον χρόνο. Κάντε τον κόπο και αναζητήστε, ή τουλάχιστον μην αποφύγετε, αυτές τις ταινίες και πιστεύω ότι θα αποκτήσετε μια πλούσια σφαιρική άποψη περί του τι εστί κινηματογράφος των μαζών. Γιατί το σινεμά ανήκει σε κάθε έναν προσωπικά, αλλά και σε όλους ταυτόχρονα, ανεξαρτήτου μόρφωσης, ηλικίας, επιρροών. Έχετε υπόψη ότι μέσα σε μια αφαιρετική λογική δεν υπάρχουν σίκουελ (οι σειρές εκφράζονται από το πρώτο τους μέρος), δύσκολα μπαίνει ένας σκηνοθέτης δεύτερη φορά (ειδικά αν το σύνολο της δουλειάς του εκφράζεται μέσα από μια χαρακτηριστική ταινία) και να επιμείνω ότι δεν είναι η λίστα των προσωπικών μου αγαπημένων (που είναι, π.χ., ο Eisenstein;). Περί αυτού και παρατίθεται η βαθμολογία μου σε κάθε ταινία, η οποία όμως και φυσικά δεν καθορίζει την ιστορικότητα και τη σημασία μιας ταινίας… επειδή το λέω εγώ!

Αν θεωρήσουμε ως «έξοδο από τον λαβύρινθο» την πιο σημαντική ταινία όλων των εποχών, δηλαδή το νούμερο ένα της λίστας μας, ας τραβήξουμε μαζί τον μίτο της Αριάδνης αντίστροφα… ώσπου να δούμε φως!

Όλα τα μέρη του αφιερώματος

[81-100]
[61-80]
[41-60]
[21-40]
[1-20]


20. Μοντέρνοι Καιροί
Modern Times
ΚΩΜΩΔΙΑ

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Charlie Chaplin
Παίζουν: Charlie Chaplin, Paulette Goddard
Παραγωγή: 1936, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη και βωβή)
Το σινεμά δε θέλει να δει το βουβό ούτε ζωγραφιστό πλέον, αλλά ο Charlie Chaplin επιμένει σε αυτό, γιατί πιστεύει ότι μια ταινία πρέπει να γίνεται κατανοητή από όλον τον πλανήτη. Οι Μοντέρνοι Καιροί είναι ο απόλυτος συνδυασμός ξεκαρδιστικής κωμωδίας και τραγικού και μια κριτική για το σύστημα που μας έχει αιχμάλωτους ως γρανάζια του. Αν τα Φώτα της Πόλης είναι ό,τι πιο τρυφερό για τον αλητάκο τού σινεμά, αυτό είναι ό,τι πιο διδακτικό. Α, στο τέλος τραγουδάει κι ο πλανήτης ακούει για πρώτη φορά τη φωνή του.


19. The Matrix
The Matrix
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Η Βαθμολογία μου: 3.5/5
Σκηνοθεσία: Andy Wachowski, Larry Wachowski
Παίζουν: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving
Παραγωγή: 1999, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Αν τα δύο σίκουελ εξέλισσαν τον μύθο, μπορεί να είχαμε την πιο αξεπέραστη φαντασίωση στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Άλλη μία παραβολή για το σύστημα που ελέγχει τα πάντα κι ένας εφιάλτης που πολλούς πείθει για αληθινός. Τα ειδικά εφέ ανεβαίνουν ένα ακόμα σκαλοπάτι ευκρίνειας και πλέον οι σφαίρες δε βρίσκουν πάντα στόχο, όσο εύστοχος κι αν είναι ο σκοπευτής.


18. Το Κουρδιστό Πορτοκάλι
A Clockwork Orange
ΣΙΝΕΦΙΛ

Η Βαθμολογία μου: 4,5/5
Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Παίζουν: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates
Παραγωγή: 1971, Αγγλία (έγχρωμη)
Τι θα πει ανθρώπινη παράνοια και υπάρχει άραγε θεραπεία για αυτήν; Ο ίδιος ο Kubrick φωνάζει ότι το «μικρόβιο» δε θεραπεύεται και μετά από το κύμα της εγκληματικότητας, που ακολούθησε την ταινία στη Βρετανία, ο δημιουργός της την απέσυρε για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Περιέχει την πιο σοκαριστική σκηνή του σινεμά, όπου μια παρέα νεαρών βιάζουν με τον πιο απεχθή τρόπο μια γυναίκα.


17. Pulp Fiction
Pulp Fiction
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino
Παίζουν: Samuel L. Jackson, John Travolta, Bruce Willis, Uma Thurman
Παραγωγή: 1994, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Μαζί με το Reservoir Dogs άλλαξε τον τρόπο που οι Αμερικανοί θέλουν να βλέπουν το σινεμά τους. Κι όμως δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια επιστροφή στο παλπ παρελθόν, ποτισμένη με μια σκηνοθετική ευελιξία και μια μπερδεμένη αντίληψη περί κινηματογραφικού χρόνου. Οι διάλογοι είναι άξιοι να σας κάνουν να νομίζετε ότι δεν έχει ξαναγραφτεί σενάριο με ουσία στον πλανήτη του επιτηδευμένου σινεμά.


16. Ο Ταξιτζής
Taxi Driver
ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Martin Scorsese
Παίζουν: Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Harvey Keitel
Παραγωγή: 1976, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Η Νέα Υόρκη είναι η κόλαση ή η κόλαση ήταν πάντα εδώ; Ο Martin Scorsese κάνει την καλύτερη των καλυτέρων του και ακόμα προσπαθεί κι ο ίδιος να τη φτάσει. Υπό τους ήχους του Bernard Herrmann, ένας απλός και μέσης νοημοσύνης ταξιτζής γίνεται ο τιμωρός της αδικίας κι ο κάθε πολίτης νομίζει πλέον ότι έχει χρέος να καθαρίσει τη γειτονιά του.


15. Αποκάλυψη Τώρα
Apocalypse now
ΠΟΛΕΜΙΚΗ

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Francis Ford Coppola
Παίζουν: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Sam Bottoms, Dennis Hopper
Παραγωγή: 1979, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Άμεσα σάς λέω να προσπαθήσετε να δείτε την έκδοση του 2001, που ονομάζεται Redux και περιέχει ακόμα 50 λεπτά ταινίας. Ο Coppola «πηδάει» χρονικά πέρα από την εποχή του και κάνει την αμφισβήτηση, της τότε υποδοχής των κριτικών, να είναι σήμερα υπόκλιση. Το Βιετνάμ είναι μια κόλαση κι ο «βασιλιάς» του είναι ο ίδιος ο Θεός, με το πρόσωπο του Marlon Brando. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, που χύνουν τις νάπαλμ πάνω στη ζούγκλα, είναι απλά οι «άγγελοι του θανάτου». Το βραβείο στις Κάνες λέγεται πως δόθηκε στον Κόπολα χαριστικά, αλλά πλέον θεωρείται ένας από τους δικαιότερους Χρυσούς Φοίνικες.


14. Δεσμώτης του Ιλίγγου
Vertigo
ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Παίζουν: James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes
Παραγωγή: 1958, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Υποψήφια για να είναι η σπουδαιότερη ταινία της έβδομης τέχνης, προσωπικά θα έλεγα ότι είναι η πιο γοητευτική. Ακόμα και μια απλή βόλτα με το αμάξι στις ακτές του Σαν Φραντσίσκο φτάνει για να αποδείξει το μεγαλείο της τέχνης του Alfred Hitchcock. Η ψυχολογική σπουδή, που έκανε για τόσα χρόνια πριν, έχει πλέον βρει την πεμπτουσία της και η περίοδος αυτή είναι η καλύτερη του βρετανού δημιουργού.


13. Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού
Raiders of the lost Ark
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Παίζουν: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman, Denholm Elliott
Παραγωγή: 1981, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Η απόλυτα διασκεδαστική ταινία κι αν κάποτε καταστραφεί το σινεμά, μία από αυτές που θα λείψουν περισσότερο. Ο Ιντιάνα Τζόουνς είναι ο πιο αγαπημένος ήρωας όλων των ηλικιών και με το πρόσωπο του Harrison Ford συνδυάζει έναν ευγενικό αντρισμό με το χιούμορ και τις καλύτερες των προθέσεων. Όσο καλά κι αν ήταν τα τρία σίκουελ, δεν έφτασαν την μαγεία της αναζήτησης της χαμένης κιβωτού της διαθήκης κι εδώ που ακούστηκε για πρώτη φορά το μαστίγιο, εδώ έμειναν και τα όνειρα μας.


12. Καζαμπλάνκα
Casablanca
ΔΡΑΜΑ

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Michael Curtiz
Παίζουν: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Peter Lorre
Παραγωγή: 1942, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη)
Οι παραγωγοί της ταινίας καθυστέρησαν την προβολή της για ένα χρόνο, επειδή φοβούνταν ότι ήταν πολύ βαρετή για να γίνει επιτυχία. Η ταινία τελικά δεν κέρδισε τόσα από την ατμόσφαιρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όσα από την ύπαρξη της απόλυτης αγάπης, σε ένα δεσμό που δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ο Σαμ παίζει στο πιάνο το As Time Goes By κι ο Ρικ ανήκει για πάντα στην Ίλσα, ακόμα κι αν δεν την ξαναδεί ποτέ του. Ο Μπόγκι είναι πλέον αιώνιος.


11. Άλιεν, ο Επιβάτης του Διαστήματος
Alien
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΡΟΜΟΥ

Η Βαθμολογία μου: 4.5/5
Σκηνοθεσία: Ridley Scott
Παίζουν: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt
Παραγωγή: 1979, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Η επιστημονική φαντασία πάντα κολλούσε με τον τρόμο, αλλά πρώτη φορά η σχέση έγινε γάμος. Μέσα στο αέναο κενό του χάους, ένα διαστημικό σκάφος γίνεται το πιο κλειστοφοβικό σκηνικό όλων των εποχών κι ένα απόκοσμο τέρας κατατρώει το πλήρωμα. Ο τρόμος δίνεται υπαινικτικά, κάτι που έγινε ολοένα και λιγότερο σεβαστό στα σίκουελ, αλλά το σασπένς έχει μετατραπεί σε ρίγος και το ρίγος σε προσωπικό μας εφιάλτη. Εκεί έξω, κανείς δεν ακούει τις κραυγές σου…


10. Μια Υπέροχη Ζωή
It`s a wonderful Life
ΚΟΜΕΝΤΙ

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Frank Capra
Παίζουν: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell
Παραγωγή: 1946, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη)
Υπάρχουν πλήθη κόσμου που αν δε δουν αυτήν την ταινία τα Χριστούγεννα δεν καταλαβαίνουν γιορτές. Ό,τι σπουδαιότερο έχει παράγει ο όρος ελαφρύς κινηματογράφος, η σημαντικότερη πηγή επιρροής στο σύγχρονο κομεντί σινεμά κι ο Frank Capra σε έναν ακόμα θρίαμβο. Ο James Stewart ερμηνεύει τον Τζορτζ Μπέιλι, τον πιο ερωτεύσιμο αρσενικό ήρωα όλων των εποχών.


9. Τιτανικός
Titanic
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΠΟΧΗΣ

Η Βαθμολογία μου: 3.5/5
Σκηνοθεσία: James Cameron
Παίζουν: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates
Παραγωγή: 1997, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Εντάξει, επειδή την έχετε δει να μην τη βάλω; Το ρομάντζο του σήμερα αχνοφέγγει στο επικό σινεμά του χθες κι ο James Cameron αναγάγει μια ιστορία αγάπης σε μπλοκ-μπάστερ με εξελιγμένα ειδικά εφέ. Τι zίναι αλήθεια δυνατότερο; Το τελευταίο φιλί πριν το θάνατο ή το ιστορικό πλοίο να σπάει στα δύο; Με τις μηχανές στο ρελαντί, η ταινία απέσπασε 11 Όσκαρ κι έφτασε το ρεκόρ του Μπεν Χουρ.


8. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Peter Jackson
Παίζουν: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Sean Astin, Orlando Bloom
Παραγωγή: 2001, ΗΠΑ / Νέα Ζηλανδία (έγχρωμη)
Το έπος φαντασίας των καιρών μας και φυσικά δεν αναφέρομαι μονάχα σε αυτό το πρώτο μέρος, αλλά σε ολόκληρη την τριλογία, που κατάφερε κάτι το μοναδικό: την απόλυτη ισορροπία ποιότητας ανάμεσα στα σκέλη της. Η Μέση Γη γίνεται πεδίο μιας τρομερής εποποιίας, που ξεπερνά και το ποθητό της φαντασίας μας και οι αμφιβολίες ότι θα ξαναβγεί τόσο ψυχαγωγικό έργο γίνονται ολοένα και πιο αισθητές. Ο Peter Jackson κάνει ένα στοίχημα ζωής αριστούργημα στο είδος του, ακριβώς επειδή σέβεται την αρχική μαγιά, το έργο του J.R.R. Tolkien. Τελικά τι συμβολίζει το δαχτυλίδι; Διαλέξτε και πάρτε…


7. Ο Λώρενς της Αραβίας
Lawrence of Arabia
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: David Lean
Παίζουν: Peter O`Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins, Omar Sharif
Παραγωγή: 1962, Αγγλία (έγχρωμη)
Αυτή είναι χωρίς συζήτηση η σημαντικότερη και πιο απολαυστική ιστορική ταινία που έγινε ποτέ και είναι τρομακτικά αμφίβολο αν επισκιαστεί ποτέ από άλλην. Ο David Lean σκηνοθετεί με ταλέντο ιστοριοδίφη μια προσωπικότητα γεμάτη ερωτηματικά και την αναλύει σε τέτοιο βαθμό, που, ω τι εύρημα, διατηρεί αναλλοίωτα πολλά από αυτά. Η έρημος της Αραβίας δεν είναι ίδια πλέον χωρίς τη φωτογράφηση του Freddie Young και τη μουσική του Maurice Jarre. Όσο για τον Peter O`Toole, είναι μάλλον απίθανο να ξαναβρεθεί ερμηνευτής που να ζει έτσι το ρόλο του.


6. Όσα Παίρνει ο Άνεμος
Gone with the Wind
ΔΡΑΜΑ ΕΠΟΧΗΣ

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: Victor Fleming
Παίζουν: Clark Gable, Vivien Leigh, Olivia de Havilland, Leslie Howard, Thomas Mitchell
Παραγωγή: 1939, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Υπάρχει η μέτρηση των εισιτηρίων που λέει πως ο Τιτανικός είναι η εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών. Υπάρχει και αυτή της αναπροσαρμογής των τιμών, δηλαδή η δίκαιη, που λέει πως από το 1939 δεν ξαναείδε περισσότερος κόσμος άλλη ταινία από αυτό το έπος που διεξάγεται υπό τις φλόγες του αμερικανικού εμφύλιου. Θεωρείται η απόλυτη ρομαντική ιστορία κι όμως αναλύει έναν έρωτα που στην ουσία είναι θρύψαλα! Ο Fleming είναι ταυτόχρονα επικός όσο και ψυχολογικά αινιγματικός, αλλά αυτή του η «αιώνια κομπίνα» ήταν αρκετή να στοιχειώνει όλες τις ημέρες του Αγίου Βαλεντίνου έκτοτε. Μια μεγάλη ταινία με μεγάλες ερμηνείες κι οχτώ Όσκαρ για να τη θυμόμαστε ακόμα περισσότερο.


5. Ψυχώ
Psycho
ΘΡΙΛΕΡ

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Παίζουν: Anthony Perkins, Vera Miles, Janet Leigh, Martin Balsam
Παραγωγή: 1960, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη)
Μας το είπε και η Σιωπή των Αμνών, αλλά τι να το κάνεις που ο μαιτρ τού σασπένς το είχε εξηγήσει πολύ καλύτερα ήδη από το 1960. Οι υποδείξεις του Hitchcock, περί της μη αποκάλυψης του φινάλε προς όσους δεν έχουν δει ακόμα το έργο του, ήταν απλό διαφημιστικό τρικ. Η αλήθεια λέει ότι μπορείς να δεις τόσες και τόσες φορές την ταινία και πάντα να νιώθεις λιγάκι πιο εκστασιασμένος από αυτήν. Ο Anthony Perkins είναι ο ψυχοπαθής δολοφόνος που απορρέει μέσα από τις φροϋδικές ανησυχίες μιας ολόκληρης επιστήμης. Η σκηνή του ντους είναι η κλασικότερη όχι μονάχα του θρίλερ, αλλά ολόκληρου του σινεμά. Κι ενώ λέμε ότι το τέλειο δεν πρέπει να το πειράζεις, ήρθε ο Gus Van Sant το 1998 και το έκανε ριμέικ. Θα τρίζουν τα κόκαλα της μαμάς…


4. Ο Πόλεμος των Άστρων
Star Wars (Star Wars: Episode IV - A New Hope)
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Η Βαθμολογία μου: 4/5
Σκηνοθεσία: George Lucas
Παίζουν: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness
Παραγωγή: 1977, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Πολύ καιρό πριν, σε ένα μακρινό γαλαξία… το σινεμά άλλαξε για πάντα μορφή. Ο George Lucas δανείζεται πολλά από τις παλιές b-movies επιστημονικής φαντασίας και την μυθολογία της Άπω Ανατολής και της Ινδίας για να κατασκευάσει το απόλυτο κόμικ. Φυσικά αναφέρομαι σε ολόκληρη την πρώτη τριλογία κι όχι στην απλά φιλότιμη και υπερφιλόδοξη προσπάθεια του Lucas προς αναβίωση της. Μια ολόκληρη γενεά θεατών μεγάλωσε με την οικογένεια Σκάιγουοκερ και η κεφαλή αυτής, ο Νταρθ Βέιντερ, είναι ό,τι γοητευτικότερο έχει βγάλει σε «κακό» ο κινηματογράφος. Ακόμα κι αν υπάρχουν πολλοί που θα την αμφισβητήσουν ποιοτικά, ξεχνούν ότι η έννοια ψυχαγωγία εμπεριέχει τον όρο «ψυχή» μέσα της. Κι ο Ο Πόλεμος των Άστρων είναι ένα παραμύθι με ψυχικά χαρίσματα. Ένα παραμύθι για όλες τις γενιές, όλες τις ηλικίες και το αμάλγαμα αυτών.


3. Ο Νονός
The Godfather
ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Francis Ford Coppola
Παίζουν: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton
Παραγωγή: 1972, ΗΠΑ (έγχρωμη)
Ποιος θα έκανε καλύτερο δραματικό, γκανγκστερικό θρίλερ από τον Coppola με τον Νονό του; Μα φυσικά ο ίδιος ο Coppola, που όχι μονάχα έκανε ξανά αριστούργημα με τον δεύτερο Νονό, δύο χρόνια μετά, αλλά εύστοχα το σίκουελ θεωρείται ακόμα καλύτερο. Καθόλου άδικη και η μοναδική περίπτωση στην ιστορία των Όσκαρ, όπου δύο μέρη της ίδιας σειράς παίρνουν το ανώτερο βραβείο. Ξεχάστε τη ρετρό εικόνα της μαφίας στο σινεμά, αφού η ίδια η ταινία αυτοεπιβεβαιώνει τις υποψίες της συμμετοχή τής Κόζα Νόστρα στην χρηματοδότησης της. Ο Coppola παράγει αριστούργημα με ένα λουτρό αίματος, απίστευτης ανάλυσης χαρακτήρων και σκηνοθετική άποψη που το αμερικανικό σινεμά δε βλέπει εύκολα. Όχι, το άλογο δεν κοιμάται στο κρεβάτι, παρά μονάχα το κεφάλι του…


2. Ο Πολίτης Καίην
Citizen Kane
ΔΡΑΜΑ

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Orson Welles
Παίζουν: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead
Παραγωγή: 1941, ΗΠΑ (ασπρόμαυρη)
Καθόλου τυχαία, κάθε σοβαρή ψηφοφορία, περί των καλύτερων ταινιών του κινηματογράφου, έχει στην πρώτη ή στη δεύτερη θέση την πρώτη ταινία που γύρισε ο Orson Welles, σε ηλικία 26 ετών! Το πρώτο «τρομερό παιδί» του σινεμά δε σκηνοθετεί απλά, αλλά διδάσκει μαθήματα σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με το «σπορ». Παίρνει έναν προς έναν διάφορους χαρακτήρες για να ενώσει το πάζλ ενός, μαζί με τη λύση ενός αινίγματος, που λογικά δε θα λυθεί επίσημα ποτέ. Ο μεγιστάνας Τσαρλς Φόστερ Κέιν πεθαίνει αφήνοντας ένα μικρό παιχνίδι να πέσει από τα χέρια του κι ένα ψιθυριστό «rosebud» να φεύγει από τα χείλη του. Εμείς αλλάζουμε σελίδα στο σελιλόιντ μονάχα αν μας το επιτρέψει αυτή η μεγαλοφυΐα που ονομάζεται Orson Welles. Κι ο Welles δεν επιτρέπει και πάρα πολλά…


1. 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος
2001: A Space Odyssey
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Η Βαθμολογία μου: 5/5
Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Παίζουν: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester
Παραγωγή: 1968, Αγγλία / ΗΠΑ (έγχρωμη)
Υπάρχει το σινεμά «προ 2001» και το αντίστοιχο «μετά 2001». Ο Stanley Kubrick αρνείται να κάνει επιστημονική φαντασία όπως την ήξερε η ανθρωπότητα και τελικά καταφέρνει να κάνει κινηματογράφο που μόνο ο Dziga Vertov θα κατανοούσε αμέσως. Η ταινία… όχι δεν πρόκειται για ταινία, αλλά για εμπειρία! Είναι το όνειρο ενός ψυχοπαθούς ρομπότ, το οποίο έχει καταναλώσει σκληρά ναρκωτικά! Αν αυτό δε σας φτάνει, δε σας φτάνει το σύμπαν όλο…

Πέρα από τις 100

Αυτή είναι η λίστα των ταινιών που είχανε πάρει σειρά, αλλά δεν τα κατάφεραν να συμπεριληφθούν στις 100. Πρέπει, όμως, να γίνει αυτή η αναφορική τους υπογράμμιση, αφού η αξία τους είναι τόση που μάλλον πρέπει να παρατείνετε την ζωή σας, ώστε να δείτε και αυτές. Ο Θεός να μου κόβει κριτικές και να σας τα δίνει σε ταινίες…

Νοσφεράτου, μια Συμφωνία Τρόμου / Nosferatu (1922), Το Θωρηκτό Ποτέμκιν / Battleship Potemkin (1925), Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή / The Man with the Movie Camera (1929), Γαλάζιος Άγγελος / The Blue Angel (1930), Κίνγκ Κονγκ / King Kong (1933), Η Γυναίκα με τη Λεοπάρδαλη / Bringing Up Baby (1938), Τα Σταφύλια της Οργής / The Grapes of Wrath (1940), Το Γεράκι της Μάλτας / The Maltese Falcon (1941), Ιβάν ο Τρομερός / Ivan the Terrible (1945), Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής μας / The Best Years of our Lives (1946), Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάντρε / The Treasure of the Sierra Madre (1948), Κλέφτης Ποδηλάτων / The Bicycle Thief (1948), Η Βασίλισσα της Αφρικής / The African Queen (1951), Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές / High Noon (1952), Το Λιμάνι της Αγωνίας / On the Waterfront (1954), Η Αιχμάλωτη της Ερήμου / The Searchers (1956), Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες / Around the World in Eighty Days (1956), Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι / The Bridge on the River Kwai (1957), Βιριδιάνα / Viridiana (1961), Τα Πουλιά / The Birds (1963), Μπλόου Απ / Blowup (1966), Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; / Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1966), Ο Πλανήτης των Πιθήκων / Planet of the Apes (1968), Θάνατος στη Βενετία / Death in Venice (1971), Αγγίρε, η Μάστιγα του Θεού / Aguirre, Wrath of God (1972), Το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι / Last Tango in Paris (1972), Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι / The Texas Chainsaw Massacre (1974), Μπάρι Λίντον / Barry Lyndon (1975), Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ / Jesus of Nazareth (1977), Το Εξπρές του Μεσονυχτίου / Midnight Express (1978), Εξκάλιμπερ / Excalibur (1981), Κάποτε στην Αμερική / Once Upon a Time in America (1984), Μπραζίλ / Brazil (1985), Δράκουλας / Bram Stoker’s Dracula (1992), Μαθήματα Πιάνου / The Piano (1993), Ο Ταχυδρόμος / Il Postino (1994), Braveheart (1995), Underground (1995), Trainspotting (1996), Ερωτική Επιθυμία / In the Mood for Love (2000), Μονομάχος / Gladiator (2000), Οι Άλλοι / The Others (2001), Γράμματα από το Ίβο Τζίμα / Letters from Iwo Jima (2006), Θα Χυθεί Αίμα / There Will Be Blood (2007), Γουόλ-Υ / Wall-E (2008), Η Λευκή Κορδέλα / Das Weisse Band (2009), Inception (2010)


 
 
<Χωρίς Τίτλο> - TheAlliman - Κυρ 22 Απρ 2012 - 21:11
Πολύ καλό αφιέρωμα. Σταύρο μήπως θα μπορούσες να συνεχίσεις το αφιέρωμα με ταινίες που έχεις δει μετά από αυτό
 
Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.