• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Αφιερωμα


Σάβ 24 Σεπ 2016

Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1945


Ο Σταύρος Γανωτής ξεχωρίζει τα διαμάντια της κινηματογραφικής σοδειάς
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ψάχναμε κάτι να «παίζει» τα σαββατοκύριακα, μια και τα προηγούμενα χρόνια είχε δημιουργηθεί μια ανάλογη παράδοση άρθρων. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα Βραβεία «Χρονομηχανή Cine.gr» (της Σ.Γ. αφεντιάς μου...), που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσωπική «εκδίκηση» στην ανυπαρξία αληθινά παγκόσμιων βραβείων κινηματογράφου. Τεστάραμε πολλές εκδοχές, αλλά καταλήξαμε στην πλέον χρονοβόρα, που θέλει τα εν λόγω βραβεία να σας κρατήσουν παρέα επί 81 βδομάδες! Θα τα πάμε, λοιπόν, αργά και βασανιστικά… Φυσικά, ο πρώτιστος σκοπός δεν είναι η άτυπη επιβράβευση των καλύτερων ταινιών ανά έτος, αλλά ένα αργόσυρτο ταξιδάκι από χρόνο σε χρόνο ανά την ιστορία της έβδομης τέχνης, όπως αυτή γράφτηκε μέσω των καλύτερων της φιλμικών δειγμάτων. Όπως κάθε βραβείο που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι εμείς θέσαμε κάποιους μικρούς κανόνες, πέρα από τις απαραίτητες επεξηγήσεις. Ας τα δούμε αυτά ανά κατηγορία...

Καλύτερη ταινία: Πέρα από το αυτονόητο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, υπάρχουν και τέσσερις υποψήφιοι που συμπληρώνουν τη χρυσή πεντάδα του εκάστοτε έτους. Προσοχή: αυτοί οι τέσσερις είναι σε τυχαία σειρά, δεν υπάρχει δηλαδή σειρά αξιολόγησης πέρα της πρώτης. Η καλύτερη ταινία, όπως και η φύση συνολικά των νικητών, είναι επιλογές προσωπικές, αλλά ειλικρινά προσπάθησα να εξαντλήσω την αντικειμενικότητα μου, εις βάρος κάποιων προσωπικών αδυναμιών. Ελπίζω αυτό να το κατάφερα, γιατί πάντα είναι δυσδιάκριτα τα όρια κάθε ανθρώπου ανάμεσα στον νου και την καρδιά του. Για ένα κριτικό, ο νους είναι η μοναδική επιβαλλόμενη επιλογή, ενώ η καρδιά είναι η αυθόρμητη πλευρά του ως θεατής.

Καλύτεροι ρόλοι: Δεν είναι τυχαία η αναφορά σε ρόλους κι όχι ερμηνείες, μια και πάντα υποστηρίζω ότι ο ρόλος κάνει πρώτιστα την ερμηνεία, κι έπειτα βοηθάει η προσωπική σφραγίδα-ικανότητα του κάθε ηθοποιού. Δεν υπάρχει, δε, αναφορά σε πρώτο και δεύτερο ρόλο, μπορεί να είναι λογικό ότι κυρίως θα βλέπετε πρώτους ρόλους, αλλά δεν αποκλείεται η καλύτερη παρουσία της χρονιάς να προέρχεται από κάποιον λεγόμενο δεύτερο.

Καλύτερη περιπέτεια: Απλά εδώ τα πράγματα, κι ελπίζουμε να έχουμε μια πιο «εμπορική» υφή. Η περιπέτεια μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε είδος, μπορεί να είναι καθαρόαιμη περιπέτεια/δράση, μπορεί να είναι περιπέτεια εποχής, κωμική, επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας κτλ. Σε όλες αυτές τις υπο-κατηγορίες, δεν αποκλείεται να δείτε κάποια ταινία που έχει ήδη εμφανιστεί και στην κατηγορία καλύτερης ταινίας.

Καλύτερη κωμωδία: Εδώ θέλουμε καθαρό γέλιο. Όχι δηλαδή δραμεντί προς το δράμα, ή κάποια χαλαρή κομεντί, αλλά πολύ χιούμορ. Ο βασικός γνώμονας βέβαια δεν είναι η ποσοστιαία παραγωγή γέλιου, αλλά η συνολική ποιότητα του φιλμ.

Καλύτερο θρίλερ: Ο όρος θρίλερ είναι τόσο γενικός, που μπορεί να μπερδεύει. Εμείς όμως εδώ ασχολούμαστε όχι με τα αστυνομικά θρίλερ, ή τα κατασκοπικά, δράσης κτλ, αλλά με αυτά που παρέχουν κάποια ανατριχίλα. Χωρίς να εξαιρούνται κάποιες συγκεκριμένες ταινίες μυστηρίου (με βάση τον φόνο, αλλά όχι την αστυνομική πλοκή, όπως συνήθως πχ τα νουάρ), πάμε κυρίως προς το καθαρόαιμο και παραδοσιακό θρίλερ, και φυσικά τις ταινίες τρόμου.

Καλύτερη ελληνική ταινία: Πολύ απλά εδώ τα πράγματα, και είναι πολύ κρίμα που υπάρχουν κάποιες χρονιές που αφήνουν δεύτερη (στην ουσία αόρατη για τα βραβεία) κάποια εξίσου μεγάλη ταινία μας. Δυστυχώς, δε, υπάρχουν χρονιές, ως και το 1942, που η κατηγορία μένει κενή, άνευ νικητή. Σε αυτό φταίει η έλλειψη παραγωγής, κι όχι κάποια έλλειψη ποιότητας.

Ειδική μνεία ψυχαγωγίας: Η απόλυτα προσωπική μας κατηγορία, για την οποία έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία, μια και φανερώνει συνήθως κάποια... αδυναμία μου. Σε αυτή διαγωνίζονται ταινίες που δεν κατάφεραν να κερδίσουν σε κάποια από τις άνωθεν κατηγορίες (εξαιρούνται οι ρόλοι, αφού δεν αφορούν πρώτιστα την ποιότητα της ταινίας, αλλά όχι οι υποψήφιοι για καλύτερη ταινία), αλλά παρέχουν ένα συνολικό διασκεδαστικό πακέτο που αξίζει να επισημανθεί. Δεν υπάρχει όριο είδους ταινίας, απλά ο βασικός γνώμονας θέλει να είναι ταινίες, ας πούμε, «εμπορικές» που έχουν αυτό το «κάτι» για να περάστε αληθινά καλά.

Βραβείο αναγνωστών cine.gr: Last but not least! Εδώ έχουμε το εξής απλό. Είναι σαν να βγάζουμε διαχρονικά, ως το σήμερα φυσικά, τις ταινίες που επικράτησαν σε όλες τις άνωθεν κατηγορίες (φυσικά, δεν εξαιρούνται οι επιλαχόντες την πρώτη κατηγορίας), και να τις δίναμε σε εσάς τους αναγνώστες ώστε να επιλέξετε την καλύτερη. Μακάρι να είχαμε την ευχέρεια να συμπεριλαμβάναμε ατόφια όλες τις ταινίες του εκάστοτε έτους, αλλά επειδή ο νικητής δεν βγαίνει από μία μονάχα παράμετρο, αναγκαστικά, για να μη «χαθούμε» (ειδικά σε νεότερες χρονιές), θέτουμε σε εσάς μονάχα τη συγκεκριμένη λίστα προς ψήφιση. Ο επιμέρους κανόνας θέλει ο νικητής να βγαίνει από το σύνολο βαθμολογίας κοινού, αλλά σε συνάρτηση με την αναγνωσιμότητα της κάθε ταινίας και το σύνολο των δεκαριών της. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που και ένα ή δύο μόνο δεκάρια μπορεί να λένε όλη την αλήθεια, αλλά μετράμε παράλληλα και το πόσο ενδιαφέρεστε διαχρονικά για την κάθε μία από τις ταινίες.

1945


Τα Παιδιά του Παραδείσου (Les Enfants du Paradis)
Σκηνοθεσία:
Marcel Carne
Πρωταγωνιστούν: Arletty, Jean-Louis Barrault, Pierre Brasseur, Pierre Renoir, Maria Casares
Ο τραγικός έρωτας ανάμεσα σε έναν μίμο, τον Μπαπτίστ, και μια ηθοποιό, την Κλερ Ρενί. Η Κλερ έχει τρεις θαυμαστές που την έχουν ερωτευτεί, αλλά η ιστορία περιπλέκεται όταν εμφανίζεται η Ναταλί, μια ηθοποιός που ερωτεύεται τον Μπαπτίστ. Ακόμα περισσότερο, όταν η Κλερ κατηγορείται πως έκλεψε ένα ρολόι.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Σύντομη Συνάντηση
(Brief Encounter)

Σύντομη Συνάντηση
Χαμένο Σαββατοκύριακο
(The Lost Weekend)

Χαμένο Σαββατοκύριακο
Νύχτα Αγωνίας
(Spellbound)

Νύχτα Αγωνίας
Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη
(Roma, Citta Aperta)

Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη


Αντρικός Ρόλος
Ray Milland
(Χαμένο Σαββατοκύριακο)
Ray Milland
Γυναικείος Ρόλος
Celia Johnson
(Σύντομη Συνάντηση)
Celia Johnson


Περιπέτεια


Φλόγες στον Ειρηνικό (They Were Expendable)
Σκηνοθεσία:
John Ford, Robert Montgomery (δεύτερος)
Πρωταγωνιστούν: Robert Montgomery, John Wayne, Donna Reed, Jack Holt, Ward Bond
Ένα εγκώμιο σε αυτούς που έκαναν τόσα πολλά… με τόσα λίγα!
Δύο ηρωικοί πλοίαρχοι οδηγούν τις τορπιλάκατους τους στη φωτιά της μάχης των Φιλιππινών. Τα δύο ευέλικτα σκάφη χτυπούν θανάσιμα τον εχθρό Ιάπωνα και βοηθούν τον αμερικανικό στόλο να κερδίσει χρόνο για να ανασυγκροτηθεί μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.
trailer | φωτογραφίες


Κωμωδία


Το Πονηρό Πνεύμα (Blithe Spirit)
Σκηνοθεσία:
David Lean
Πρωταγωνιστούν: Rex Harrison, Constance Cummings, Kay Hammond, Margaret Rutherford, Hugh Wakefield
Μια σύζυγος και πολύ είναι.
Ο νοβελίστας Τσαρλς Κόντομαϊν αναζητά υλικό για το επόμενο του αστυνομικό μυθιστόρημα και καλεί ένα μέντιουμ, την Μαντάμ Αρκάτι, για μια σεάνς στο σπίτι του. Καθώς αυτός, η σύζυγος του, Ρουθ, και οι καλεσμένοι προσπαθούν να κρατήσουν τα γέλια τους, το μέντιουμ καλεί πνεύματα. Κανείς δεν θα καταλάβει καμία διαφορά, αλλά το μέντιουμ έχει καλέσει το πνεύμα της πρώτης συζύγου του Τσαρλς, την Ελβάιρα, την φωνή της οποία ακούει ο Τσαρλς. Οι καλεσμένοι φεύγουν και η Ελβάιρα παίρνει μορφή, την οποία μόνο ο Τσαρλς, πάλι, μπορεί να δει.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Θρίλερ


Μάντεψε Ποιον θα Σκοτώσουν Απόψε (Dead of Night)
Σκηνοθεσία:
Alberto Cavalcanti, Charles Crichton, Basil Dearden, Robert Hamer
Πρωταγωνιστούν: Mervyn Johns, Roland Culver, Mary Merrall, Googie Withers, Frederick Valk
Το απροσδόκητο, το τραγικό, το κωμικό, το ρομαντικό, το δραματικό…
Ο αρχιτέκτονας Γουόλτερ Κρεγκ αναζητεί δουλειά σε ένα αγροτόσπιτο και βρίσκεται να ζει έναν εφιάλτη. Κι ενώ γνωρίζει πως το τέλος είναι κοντά, πρώτα πρέπει να ακούσει τις περίεργες ιστορίες των καλεσμένων του σπιτιού.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Ελληνική


Η Βίλλα με τα Νούφαρα
Σκηνοθεσία:
Δημήτρης Ιωαννόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Μυράτ, Καίτη Πάνου, Αλέκος Λειβαδίτης, Σαπφώ Αλκαίου, Χρυσούλα Μυράτ
Την ηρεμία ενός χωριού έρχεται να ταράξει η άφιξη μιας πλούσιας κοπέλας από την Αθήνα, της Ρένας. Η εν λόγω εγκαθίσταται στο χωριό με τη θεία της και τον μικρό της αδελφό Λούλη. Ο μικρός υποφέρει από καρδιακή ανεπάρκεια και έχει ανάγκη από γαλήνη και καθαρό αέρα. Ο νεαρός γιατρός του χωριού, ο κύριος Κανδής, γοητεύεται από τα θέλγητρα της Ρένας αλλά απογοητεύεται καθώς αυτή δεν του δείχνει παρά την περιφρόνησή της, λόγω της ταπεινής καταγωγής του.
φωτογραφίες


Ειδική Μνεία Ψυχαγωγίας


Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι (The Picture of Dorian Gray)
Σκηνοθεσία:
Albert Lewin
Πρωταγωνιστούν: Hurd Hatfield, Angela Lansbury, George Sanders, Donna Reed, Peter Lawford
Η ζωή του ήταν ένας λασπώδης βάλτος στον οποίο έσερνε όλους όσους τον ήξεραν. Αυτός ήταν ο Ντόριαν Γκρέι, ο άντρας που ήθελε αιώνια νιότη κι αντάλλαξε την ψυχή του για να την αποκτήσει!
Η ζωή του ήταν ένας λασπώδης βάλτος στον οποίο έσερνε όλους όσους τον ήξεραν. Αυτός ήταν ο Ντόριαν Γκρέι, ο άντρας που ήθελε αιώνια νιότη κι αντάλλαξε την ψυχή του για να την αποκτήσει!
trailer | φωτογραφίες


Βραβείο αναγνωστών cine.gr


Νύχτα Αγωνίας (Spellbound)
Σκηνοθεσία:
Alfred Hitchcock
Πρωταγωνιστούν: Ingrid Bergman, Gregory Peck, Michael Chekhov, Leo G. Carroll, Rhonda Fleming
Η πιο τρελή αγάπη που στοίχειωσε ποτέ μια γυναίκα.
Ο Δρ Έντουαρντς καταφθάνει στο Ίδρυμα Γκρην προκειμένου να αντικαταστήσει τον διευθυντή που συνταξιοδοτείται. Γρήγορα όμως αποκαλύπτεται ότι ο κύριος αυτός δεν είναι ο αναμενόμενος καθηγητής, αλλά ένας άγνωστος που έχει πάρει τη θέση του και πάσχει από αμνησία. Η Δρ Πήτερσον εκφράζει από την αρχή την συμπάθεια της για τον ασθενή Peck και με μόνο όπλο την ψυχανάλυση και την εμπιστοσύνη της στην αθωότητα του, προσπαθεί να τον κάνει καλά, για να βρουν μαζί μιαν άκρη στο μυστήριο της εξαφάνισης του αληθινού Δρα Έντουαρντς.
trailer | φωτογραφίες | κριτική
---------

Διαβάστε επίσης:
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1944
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1943
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1942
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1941
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1940
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1939
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1938
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1937
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1936
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1935
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1934
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1933
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1932
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1931
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1930
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 10-20`ς 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.