• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Αφιερωμα


Σάβ 17 Σεπ 2016

Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1944


Ο Σταύρος Γανωτής ξεχωρίζει τα διαμάντια της κινηματογραφικής σοδειάς
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ψάχναμε κάτι να «παίζει» τα σαββατοκύριακα, μια και τα προηγούμενα χρόνια είχε δημιουργηθεί μια ανάλογη παράδοση άρθρων. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα Βραβεία «Χρονομηχανή Cine.gr» (της Σ.Γ. αφεντιάς μου...), που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσωπική «εκδίκηση» στην ανυπαρξία αληθινά παγκόσμιων βραβείων κινηματογράφου. Τεστάραμε πολλές εκδοχές, αλλά καταλήξαμε στην πλέον χρονοβόρα, που θέλει τα εν λόγω βραβεία να σας κρατήσουν παρέα επί 81 βδομάδες! Θα τα πάμε, λοιπόν, αργά και βασανιστικά… Φυσικά, ο πρώτιστος σκοπός δεν είναι η άτυπη επιβράβευση των καλύτερων ταινιών ανά έτος, αλλά ένα αργόσυρτο ταξιδάκι από χρόνο σε χρόνο ανά την ιστορία της έβδομης τέχνης, όπως αυτή γράφτηκε μέσω των καλύτερων της φιλμικών δειγμάτων. Όπως κάθε βραβείο που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι εμείς θέσαμε κάποιους μικρούς κανόνες, πέρα από τις απαραίτητες επεξηγήσεις. Ας τα δούμε αυτά ανά κατηγορία...

Καλύτερη ταινία: Πέρα από το αυτονόητο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, υπάρχουν και τέσσερις υποψήφιοι που συμπληρώνουν τη χρυσή πεντάδα του εκάστοτε έτους. Προσοχή: αυτοί οι τέσσερις είναι σε τυχαία σειρά, δεν υπάρχει δηλαδή σειρά αξιολόγησης πέρα της πρώτης. Η καλύτερη ταινία, όπως και η φύση συνολικά των νικητών, είναι επιλογές προσωπικές, αλλά ειλικρινά προσπάθησα να εξαντλήσω την αντικειμενικότητα μου, εις βάρος κάποιων προσωπικών αδυναμιών. Ελπίζω αυτό να το κατάφερα, γιατί πάντα είναι δυσδιάκριτα τα όρια κάθε ανθρώπου ανάμεσα στον νου και την καρδιά του. Για ένα κριτικό, ο νους είναι η μοναδική επιβαλλόμενη επιλογή, ενώ η καρδιά είναι η αυθόρμητη πλευρά του ως θεατής.

Καλύτεροι ρόλοι: Δεν είναι τυχαία η αναφορά σε ρόλους κι όχι ερμηνείες, μια και πάντα υποστηρίζω ότι ο ρόλος κάνει πρώτιστα την ερμηνεία, κι έπειτα βοηθάει η προσωπική σφραγίδα-ικανότητα του κάθε ηθοποιού. Δεν υπάρχει, δε, αναφορά σε πρώτο και δεύτερο ρόλο, μπορεί να είναι λογικό ότι κυρίως θα βλέπετε πρώτους ρόλους, αλλά δεν αποκλείεται η καλύτερη παρουσία της χρονιάς να προέρχεται από κάποιον λεγόμενο δεύτερο.

Καλύτερη περιπέτεια: Απλά εδώ τα πράγματα, κι ελπίζουμε να έχουμε μια πιο «εμπορική» υφή. Η περιπέτεια μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε είδος, μπορεί να είναι καθαρόαιμη περιπέτεια/δράση, μπορεί να είναι περιπέτεια εποχής, κωμική, επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας κτλ. Σε όλες αυτές τις υπο-κατηγορίες, δεν αποκλείεται να δείτε κάποια ταινία που έχει ήδη εμφανιστεί και στην κατηγορία καλύτερης ταινίας.

Καλύτερη κωμωδία: Εδώ θέλουμε καθαρό γέλιο. Όχι δηλαδή δραμεντί προς το δράμα, ή κάποια χαλαρή κομεντί, αλλά πολύ χιούμορ. Ο βασικός γνώμονας βέβαια δεν είναι η ποσοστιαία παραγωγή γέλιου, αλλά η συνολική ποιότητα του φιλμ.

Καλύτερο θρίλερ: Ο όρος θρίλερ είναι τόσο γενικός, που μπορεί να μπερδεύει. Εμείς όμως εδώ ασχολούμαστε όχι με τα αστυνομικά θρίλερ, ή τα κατασκοπικά, δράσης κτλ, αλλά με αυτά που παρέχουν κάποια ανατριχίλα. Χωρίς να εξαιρούνται κάποιες συγκεκριμένες ταινίες μυστηρίου (με βάση τον φόνο, αλλά όχι την αστυνομική πλοκή, όπως συνήθως πχ τα νουάρ), πάμε κυρίως προς το καθαρόαιμο και παραδοσιακό θρίλερ, και φυσικά τις ταινίες τρόμου.

Καλύτερη ελληνική ταινία: Πολύ απλά εδώ τα πράγματα, και είναι πολύ κρίμα που υπάρχουν κάποιες χρονιές που αφήνουν δεύτερη (στην ουσία αόρατη για τα βραβεία) κάποια εξίσου μεγάλη ταινία μας. Δυστυχώς, δε, υπάρχουν χρονιές, ως και το 1942, που η κατηγορία μένει κενή, άνευ νικητή. Σε αυτό φταίει η έλλειψη παραγωγής, κι όχι κάποια έλλειψη ποιότητας.

Ειδική μνεία ψυχαγωγίας: Η απόλυτα προσωπική μας κατηγορία, για την οποία έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία, μια και φανερώνει συνήθως κάποια... αδυναμία μου. Σε αυτή διαγωνίζονται ταινίες που δεν κατάφεραν να κερδίσουν σε κάποια από τις άνωθεν κατηγορίες (εξαιρούνται οι ρόλοι, αφού δεν αφορούν πρώτιστα την ποιότητα της ταινίας, αλλά όχι οι υποψήφιοι για καλύτερη ταινία), αλλά παρέχουν ένα συνολικό διασκεδαστικό πακέτο που αξίζει να επισημανθεί. Δεν υπάρχει όριο είδους ταινίας, απλά ο βασικός γνώμονας θέλει να είναι ταινίες, ας πούμε, «εμπορικές» που έχουν αυτό το «κάτι» για να περάστε αληθινά καλά.

Βραβείο αναγνωστών cine.gr: Last but not least! Εδώ έχουμε το εξής απλό. Είναι σαν να βγάζουμε διαχρονικά, ως το σήμερα φυσικά, τις ταινίες που επικράτησαν σε όλες τις άνωθεν κατηγορίες (φυσικά, δεν εξαιρούνται οι επιλαχόντες την πρώτη κατηγορίας), και να τις δίναμε σε εσάς τους αναγνώστες ώστε να επιλέξετε την καλύτερη. Μακάρι να είχαμε την ευχέρεια να συμπεριλαμβάναμε ατόφια όλες τις ταινίες του εκάστοτε έτους, αλλά επειδή ο νικητής δεν βγαίνει από μία μονάχα παράμετρο, αναγκαστικά, για να μη «χαθούμε» (ειδικά σε νεότερες χρονιές), θέτουμε σε εσάς μονάχα τη συγκεκριμένη λίστα προς ψήφιση. Ο επιμέρους κανόνας θέλει ο νικητής να βγαίνει από το σύνολο βαθμολογίας κοινού, αλλά σε συνάρτηση με την αναγνωσιμότητα της κάθε ταινίας και το σύνολο των δεκαριών της. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που και ένα ή δύο μόνο δεκάρια μπορεί να λένε όλη την αλήθεια, αλλά μετράμε παράλληλα και το πόσο ενδιαφέρεστε διαχρονικά για την κάθε μία από τις ταινίες.

1944


Ιβάν ο Τρομερός (Ivan Groznyy I)
Σκηνοθεσία:
Sergei M. Eisenstein
Πρωταγωνιστούν: Nikolai Cherkasov, Lyudmila Tselikovskaya, Serafima Birman, Mikhail Nazvanov
Το 1547, ο Ιβάν ο Τέταρτος ανακηρύσσεται Τσάρος της Ρωσίας και βάζει πλώρη να ανακατακτήσει χαμένες περιοχές.
trailer | φωτογραφίες


Με Διπλή Ταυτότητα
(Double Indemnity)

Με Διπλή Ταυτότητα
Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα
(Arsenic and Old Lace)

Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα
Λάουρα
(Laura)

Λάουρα
Ερρίκος ο 5ος
(Henry V)

Αξέχαστη Μορφή


Αντρικός Ρόλος
Nikolai Cherkasov
(Ιβάν ο Τρομερός)
Nikolai Cherkasov
Γυναικείος Ρόλος
Gene Tierney
(Λάουρα)
Gene Tierney


Περιπέτεια


Η Σειρήνα της Μαρτινίκα (To Have and Have Not)
Σκηνοθεσία:
Howard Hawks
Πρωταγωνιστούν: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Walter Brennan, Dolores Moran, Hoagy Carmichael
Επιτέλους! Ο Μπάγκαρτ κάνει έρωτα με τον δικό του τύπο γυναίκας!
Ο Χάρι Μόργκαν κι ο αλκοολικός του συνέταιρος, Έντι, νοικιάζουν το σκάφος τους στην Μαρτινίκα για όλες τις χρήσεις. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος έχει ξεσπάσει και αναλαμβάνουν την πολύ επικίνδυνη αποστολή να φυγαδεύσουν ανθρώπους από τους ναζί.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Κωμωδία


Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα (Arsenic and Old Lace)
Σκηνοθεσία:
Frank Capra
Πρωταγωνιστούν: Priscilla Lane, Jack Carson, Peter Lorre, James Gleason, Josephine Hull
Λιποθύμησε πάνω στον Κάρι! Σιγά το θαύμα… Μόλις ανακάλυψε πως οι αγαπημένες θείες του έχουν δηλητηριάσει τον 13ο φίλο τους!
Ο Μόρτιμερ Μπρούστερ έχει μόλις παντρευτεί κι επισκέπτεται τις δύο αξιαγάπητες θείες του, για να ανακαλύψει κάτι το αδιανόητο. Οι δύο γριούλες έχουν το συνήθειο να δηλητηριάζουν καλεσμένους τους και να τους θάβουν στο υπόγειο…
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Θρίλερ


Το Σπίτι του Μυστηρίου (The Uninvited)
Σκηνοθεσία:
Lewis Allen
Πρωταγωνιστούν: Ray Milland, Ruth Hussey, Donald Crisp, Cornelia Otis Skinner, Dorothy Stickney
Από το πιο δημοφιλές μυθιστόρημα μυστηρίου μετά το Ρεβέκκα!
Ο Ρόντερικ και η Πάμελα Φίτζεραλντ είναι δύο αδέλφια που βρίσκονται στα δυτικά της Αγγλίας και βρίσκουν ένα παλιό αρχοντικό που θέλουν επιμόνως να αγοράσουν. Ο ιδιοκτήτης, όμως, τους προειδοποιεί πως περίεργα γεγονότα, που αφορούν μια αυτοκτονία γυναίκας, συνδέονται με το σπίτι, κάτι που δεν πτοεί τα αδέλφια. Γρήγορα τα πνεύματα κάνουν την εμφάνιση τους και οι δυο τους είναι πεπεισμένοι πως ανήκουν στην αυτόχειρα, αλλά ο στόχος είναι η κόρη της, τώρα γιαγιά. Ένας γιατρός σπεύδει για βοήθεια και φαντάζει να είναι η μόνη ελπίδα τους.
trailer | φωτογραφίες


Ελληνική


Χειροκροτήματα
Σκηνοθεσία:
Γιώργος Τζαβέλλας
Πρωταγωνιστούν: Αττίκ, Δημήτρης Χορν, Ζινέτ Λακάζ, Τζένη Σταυροπούλου, Νίκος Βλαχόπουλος
Ένας ηθοποιός που κάποτε ήταν το πρώτο όνομα του μουσικού θεάτρου τώρα κάνει περιοδείες με την ορχήστρα του στην Ελλάδα και οργανώνει διαγωνισμούς ταλέντων. Σε έναν διαγωνισμό θα γνωρίσει την πανέμορφη Νόρα, θα γυρίσει μαζί της στην Αθήνα και θα ετοιμάσει ένα βαριετέ για τους δυο τους, το οποίο θα χρηματοδοτήσει βάζοντας υποθήκη το σπίτι του.
φωτογραφίες | κριτική


Ειδική Μνεία Ψυχαγωγίας


Το Τραγούδι της Αγάπης (Meet Me in St. Louis)
Σκηνοθεσία:
Vincente Minnelli
Πρωταγωνιστούν: Judy Garland, Margaret O`Brien, Mary Astor, Lucille Bremer, Leon Ames
Η ένδοξη ιστορία αγάπης με μουσική της MGM.
Σεντ Λούις, 1903. Οι Σμιθ ανατρέφουν τέσσερις όμορφες κόρες κι ανάμεσα τους είναι η 17χρονη Έσθερ. Η Έσθερ έχει τσιμπηθεί με τον νέο γείτονα, ο οποίος ίσα που την προσέχει. Όμως, το νέο που συνταράσσει την φαμίλια είναι πως ο Κος Σμιθ μετατέθηκε στη Νέα Υόρκη και πρέπει να μετακομίσουν.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Βραβείο αναγνωστών cine.gr


Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα (Arsenic and Old Lace)
Σκηνοθεσία:
Frank Capra
Πρωταγωνιστούν: Priscilla Lane, Jack Carson, Peter Lorre, James Gleason, Josephine Hull
Λιποθύμησε πάνω στον Κάρι! Σιγά το θαύμα… Μόλις ανακάλυψε πως οι αγαπημένες θείες του έχουν δηλητηριάσει τον 13ο φίλο τους!
Ο Μόρτιμερ Μπρούστερ έχει μόλις παντρευτεί κι επισκέπτεται τις δύο αξιαγάπητες θείες του, για να ανακαλύψει κάτι το αδιανόητο. Οι δύο γριούλες έχουν το συνήθειο να δηλητηριάζουν καλεσμένους τους και να τους θάβουν στο υπόγειο…
trailer | φωτογραφίες | κριτική
---------

Διαβάστε επίσης:
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1943
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1942
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1941
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1940
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1939
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1938
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1937
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1936
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1935
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1934
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1933
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1932
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1931
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1930
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 10-20`ς 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.