• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Αφιερωμα


Σάβ 06 Αυγ 2016

Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1938


Ο Σταύρος Γανωτής ξεχωρίζει τα διαμάντια της κινηματογραφικής σοδειάς
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ψάχναμε κάτι να «παίζει» τα σαββατοκύριακα, μια και τα προηγούμενα χρόνια είχε δημιουργηθεί μια ανάλογη παράδοση άρθρων. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα Βραβεία «Χρονομηχανή Cine.gr» (της Σ.Γ. αφεντιάς μου...), που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσωπική «εκδίκηση» στην ανυπαρξία αληθινά παγκόσμιων βραβείων κινηματογράφου. Τεστάραμε πολλές εκδοχές, αλλά καταλήξαμε στην πλέον χρονοβόρα, που θέλει τα εν λόγω βραβεία να σας κρατήσουν παρέα επί 81 βδομάδες! Θα τα πάμε, λοιπόν, αργά και βασανιστικά… Φυσικά, ο πρώτιστος σκοπός δεν είναι η άτυπη επιβράβευση των καλύτερων ταινιών ανά έτος, αλλά ένα αργόσυρτο ταξιδάκι από χρόνο σε χρόνο ανά την ιστορία της έβδομης τέχνης, όπως αυτή γράφτηκε μέσω των καλύτερων της φιλμικών δειγμάτων. Όπως κάθε βραβείο που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι εμείς θέσαμε κάποιους μικρούς κανόνες, πέρα από τις απαραίτητες επεξηγήσεις. Ας τα δούμε αυτά ανά κατηγορία...

Καλύτερη ταινία: Πέρα από το αυτονόητο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, υπάρχουν και τέσσερις υποψήφιοι που συμπληρώνουν τη χρυσή πεντάδα του εκάστοτε έτους. Προσοχή: αυτοί οι τέσσερις είναι σε τυχαία σειρά, δεν υπάρχει δηλαδή σειρά αξιολόγησης πέρα της πρώτης. Η καλύτερη ταινία, όπως και η φύση συνολικά των νικητών, είναι επιλογές προσωπικές, αλλά ειλικρινά προσπάθησα να εξαντλήσω την αντικειμενικότητα μου, εις βάρος κάποιων προσωπικών αδυναμιών. Ελπίζω αυτό να το κατάφερα, γιατί πάντα είναι δυσδιάκριτα τα όρια κάθε ανθρώπου ανάμεσα στον νου και την καρδιά του. Για ένα κριτικό, ο νους είναι η μοναδική επιβαλλόμενη επιλογή, ενώ η καρδιά είναι η αυθόρμητη πλευρά του ως θεατής.

Καλύτεροι ρόλοι: Δεν είναι τυχαία η αναφορά σε ρόλους κι όχι ερμηνείες, μια και πάντα υποστηρίζω ότι ο ρόλος κάνει πρώτιστα την ερμηνεία, κι έπειτα βοηθάει η προσωπική σφραγίδα-ικανότητα του κάθε ηθοποιού. Δεν υπάρχει, δε, αναφορά σε πρώτο και δεύτερο ρόλο, μπορεί να είναι λογικό ότι κυρίως θα βλέπετε πρώτους ρόλους, αλλά δεν αποκλείεται η καλύτερη παρουσία της χρονιάς να προέρχεται από κάποιον λεγόμενο δεύτερο.

Καλύτερη περιπέτεια: Απλά εδώ τα πράγματα, κι ελπίζουμε να έχουμε μια πιο «εμπορική» υφή. Η περιπέτεια μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε είδος, μπορεί να είναι καθαρόαιμη περιπέτεια/δράση, μπορεί να είναι περιπέτεια εποχής, κωμική, επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας κτλ. Σε όλες αυτές τις υπο-κατηγορίες, δεν αποκλείεται να δείτε κάποια ταινία που έχει ήδη εμφανιστεί και στην κατηγορία καλύτερης ταινίας.

Καλύτερη κωμωδία: Εδώ θέλουμε καθαρό γέλιο. Όχι δηλαδή δραμεντί προς το δράμα, ή κάποια χαλαρή κομεντί, αλλά πολύ χιούμορ. Ο βασικός γνώμονας βέβαια δεν είναι η ποσοστιαία παραγωγή γέλιου, αλλά η συνολική ποιότητα του φιλμ.

Καλύτερο θρίλερ: Ο όρος θρίλερ είναι τόσο γενικός, που μπορεί να μπερδεύει. Εμείς όμως εδώ ασχολούμαστε όχι με τα αστυνομικά θρίλερ, ή τα κατασκοπικά, δράσης κτλ, αλλά με αυτά που παρέχουν κάποια ανατριχίλα. Χωρίς να εξαιρούνται κάποιες συγκεκριμένες ταινίες μυστηρίου (με βάση τον φόνο, αλλά όχι την αστυνομική πλοκή, όπως συνήθως πχ τα νουάρ), πάμε κυρίως προς το καθαρόαιμο και παραδοσιακό θρίλερ, και φυσικά τις ταινίες τρόμου.

Καλύτερη ελληνική ταινία: Πολύ απλά εδώ τα πράγματα, και είναι πολύ κρίμα που υπάρχουν κάποιες χρονιές που αφήνουν δεύτερη (στην ουσία αόρατη για τα βραβεία) κάποια εξίσου μεγάλη ταινία μας. Δυστυχώς, δε, υπάρχουν χρονιές, ως και το 1942, που η κατηγορία μένει κενή, άνευ νικητή. Σε αυτό φταίει η έλλειψη παραγωγής, κι όχι κάποια έλλειψη ποιότητας.

Ειδική μνεία ψυχαγωγίας: Η απόλυτα προσωπική μας κατηγορία, για την οποία έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία, μια και φανερώνει συνήθως κάποια... αδυναμία μου. Σε αυτή διαγωνίζονται ταινίες που δεν κατάφεραν να κερδίσουν σε κάποια από τις άνωθεν κατηγορίες (εξαιρούνται οι ρόλοι, αφού δεν αφορούν πρώτιστα την ποιότητα της ταινίας, αλλά όχι οι υποψήφιοι για καλύτερη ταινία), αλλά παρέχουν ένα συνολικό διασκεδαστικό πακέτο που αξίζει να επισημανθεί. Δεν υπάρχει όριο είδους ταινίας, απλά ο βασικός γνώμονας θέλει να είναι ταινίες, ας πούμε, «εμπορικές» που έχουν αυτό το «κάτι» για να περάστε αληθινά καλά.

Βραβείο αναγνωστών cine.gr: Last but not least! Εδώ έχουμε το εξής απλό. Είναι σαν να βγάζουμε διαχρονικά, ως το σήμερα φυσικά, τις ταινίες που επικράτησαν σε όλες τις άνωθεν κατηγορίες (φυσικά, δεν εξαιρούνται οι επιλαχόντες την πρώτη κατηγορίας), και να τις δίναμε σε εσάς τους αναγνώστες ώστε να επιλέξετε την καλύτερη. Μακάρι να είχαμε την ευχέρεια να συμπεριλαμβάναμε ατόφια όλες τις ταινίες του εκάστοτε έτους, αλλά επειδή ο νικητής δεν βγαίνει από μία μονάχα παράμετρο, αναγκαστικά, για να μη «χαθούμε» (ειδικά σε νεότερες χρονιές), θέτουμε σε εσάς μονάχα τη συγκεκριμένη λίστα προς ψήφιση. Ο επιμέρους κανόνας θέλει ο νικητής να βγαίνει από το σύνολο βαθμολογίας κοινού, αλλά σε συνάρτηση με την αναγνωσιμότητα της κάθε ταινίας και το σύνολο των δεκαριών της. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που και ένα ή δύο μόνο δεκάρια μπορεί να λένε όλη την αλήθεια, αλλά μετράμε παράλληλα και το πόσο ενδιαφέρεστε διαχρονικά για την κάθε μία από τις ταινίες.

1938


Ο Λέων του Νέβα (Aleksandr Nevskiy)
Σκηνοθεσία:
Sergei M. Eisenstein, Dmitri Vasilyev (δεύτερος)
Πρωταγωνιστούν: Nikolai Cherkasov, Nikolai Okhlopkov, Andrei Abrikosov, Vasili Novikov
Κατά τον 13ο αιώνα η Ρωσία είχε κυριευτεί από ξένους εισβολείς. Τότε ο Πρίγκιπας της Ρωσίας Alexander Nevsky, θα ανασυγκροτήσει στρατό και θα δημιουργήσει έτσι μια ισχυρή δύναμη που θα κληθεί να υπερασπίσει τη χώρα.
trailer | φωτογραφίες


Ρομπέν των Δασών
(The Adventures of Robin Hood)

Ρομπέν των Δασών
Το Ανθρώπινο Κτήνος
(La Bete Humaine)

Το Ανθρώπινο Κτήνος
Η Εξαφάνιση της Κυρίας
(The Lady Vanishes)

Η Εξαφάνιση της Κυρίας
Πυγμαλίων
(Pygmalion)

Πυγμαλίων


Αντρικός Ρόλος
Leslie Howard
(Πυγμαλίων)
Leslie Howard
Γυναικείος Ρόλος
Katharine Hepburn
(Η Γυναίκα με τη Λεοπάρδαλη)
Katharine Hepburn


Περιπέτεια


Ρομπέν των Δασών (The Adventures of Robin Hood)
Σκηνοθεσία:
Michael Curtiz, William Keighley
Πρωταγωνιστούν: Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathbone, Claude Rains, Patric Knowles
Ο πιο αγαπητός παράνομος όλων των εποχών!
Οι περιπέτειες του θρυλικού Robin Hood, ενός Άγγλου ευγενή ο οποίος αναγκάζεται να καταφύγει στην παρανομία, όταν την εξουσία καταλαμβάνει ο διεφθαρμένος Prince John. Με ορμητήριο το δασός του Sherwood και μαζί με τους πιστούς του συντρόφους, ληστεύει πλούσιους και δίνει τα λάφυρα στους φτωχούς ενώ ταυτόχρονα μαζεύει χρήματα για την επιστροφή του δίκαιου βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. O Ρομπέν των Δασών δεν θα αργήσει να αντικρίσει τον ερωτά στο πρόσωπο της όμορφης λαίδης Μαριαν...
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Κωμωδία


Η Γυναίκα με τη Λεοπάρδαλη (Bringing Up Baby)
Σκηνοθεσία:
Howard Hawks
Πρωταγωνιστούν: Katharine Hepburn, Cary Grant, Charles Ruggles, Walter Catlett, Barry Fitzgerald
Ο Δρ Χάξλεϊ περιμένει εναγωνίως ένα κόκαλο για να συμπληρωθεί ο σκελετός του δεινόσαυρου στο μουσείο του. Αντί για αυτό, πέφτει πάνω στην κακομαθημένη Σούζαν, κόρη πλούσιου κι μισότρελη.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Θρίλερ


Το Φάντασμα του Πύργου (The Missing Guest)
Σκηνοθεσία:
John Rawlins
Πρωταγωνιστούν: Paul Kelly, Constance Moore, William Lundigan, Edwin Stanley, Selmer Jackson
Ο δημοσιογράφος «Σκουπ» Χάνλον αναζητά να ξεφύγει από τη στήλη όπου του έχει ανατεθεί, μια στήλη γυναικείου ενδιαφέροντος. Η ευκαιρία που του δίνεται κι αμέσως την παίρνει, είναι να περάσει μια νύχτα στο «γαλάζιο δωμάτιο» μιας στοιχειωμένης έπαυλης, όπου έχουν συγκεντρωθεί άνθρωποι για να διασκεδάσουν. Όταν ένας από τους καλεσμένους εξαφανίζεται από το δωμάτιο του, ο Σκουπ αποφασίζει να φτάσει στον πάτο του θέματος.


Ελληνική


Όταν ο Σύζυγος Ταξιδεύει
Σκηνοθεσία:
Togo Mizrahi
Πρωταγωνιστούν: Μάνος Φιλιππίδης, Μαρία Καλουτά, Άννα Καλουτά
Η προσπάθεια μιας γυναίκας να συνετίσει τον άντρα της, με τη βοήθεια και της αδερφής της.


Ειδική Μνεία Ψυχαγωγίας


Βάρδα Φουρνέλο (Block-Heads)
Σκηνοθεσία:
John G. Blystone
Πρωταγωνιστούν: Stan Laurel, Oliver Hardy, Patricia Ellis, Minna Gombell, Billy Gilbert
90 λεπτά χαράς και ξεφαντώματος.
Είναι 1938 κι ο Σταν δεν ξέρει ότι έχει τελειώσει ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος! Όταν συμβαίνει ένα ατύχημα (καταρρίπτει έναν Γάλλο αεροπόρο), το παίρνει είδηση. Η φωτογραφία του μπαίνει σε όλες τις εφημερίδες κι ο παλιόφιλος του Όλι τον καλεί στο σπίτι του.
φωτογραφίες


Βραβείο αναγνωστών cine.gr


Η Εξαφάνιση της Κυρίας (The Lady Vanishes)
Σκηνοθεσία:
Alfred Hitchcock
Πρωταγωνιστούν: Margaret Lockwood, Paul Lukas, Michael Redgrave, Dame May Whitty, Cecil Parker
Κατάσκοποι! Παίζουν το παιχνίδι της αγάπης και του ξαφνικού θάνατου.
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τρένο στη Ευρώπη μια νεαρή γυναίκα γνωρίζεται με μια μεσήλικη Αγγλίδα γκουβερνάντα η οποία θα εξαφανισθεί μυστηριωδώς. Στη συνέχεια, η κοπέλα προσπαθεί να βρει μια λογική εξήγηση για την εξαφάνιση - παρακάμπτοντας τα σχόλια ότι έχει παραισθήσεις - και έρχεται αντιμέτωπη με κατασκόπους.
trailer | φωτογραφίες | κριτική
---------

Διαβάστε επίσης:
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1937
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1936
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1935
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1934
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1933
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1932
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1931
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1930
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 10-20`ς 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.