• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Αφιερωμα


Σάβ 30 Ιουλ 2016

Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1937


Ο Σταύρος Γανωτής ξεχωρίζει τα διαμάντια της κινηματογραφικής σοδειάς
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ψάχναμε κάτι να «παίζει» τα σαββατοκύριακα, μια και τα προηγούμενα χρόνια είχε δημιουργηθεί μια ανάλογη παράδοση άρθρων. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα Βραβεία «Χρονομηχανή Cine.gr» (της Σ.Γ. αφεντιάς μου...), που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσωπική «εκδίκηση» στην ανυπαρξία αληθινά παγκόσμιων βραβείων κινηματογράφου. Τεστάραμε πολλές εκδοχές, αλλά καταλήξαμε στην πλέον χρονοβόρα, που θέλει τα εν λόγω βραβεία να σας κρατήσουν παρέα επί 81 βδομάδες! Θα τα πάμε, λοιπόν, αργά και βασανιστικά… Φυσικά, ο πρώτιστος σκοπός δεν είναι η άτυπη επιβράβευση των καλύτερων ταινιών ανά έτος, αλλά ένα αργόσυρτο ταξιδάκι από χρόνο σε χρόνο ανά την ιστορία της έβδομης τέχνης, όπως αυτή γράφτηκε μέσω των καλύτερων της φιλμικών δειγμάτων. Όπως κάθε βραβείο που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι εμείς θέσαμε κάποιους μικρούς κανόνες, πέρα από τις απαραίτητες επεξηγήσεις. Ας τα δούμε αυτά ανά κατηγορία...

Καλύτερη ταινία: Πέρα από το αυτονόητο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, υπάρχουν και τέσσερις υποψήφιοι που συμπληρώνουν τη χρυσή πεντάδα του εκάστοτε έτους. Προσοχή: αυτοί οι τέσσερις είναι σε τυχαία σειρά, δεν υπάρχει δηλαδή σειρά αξιολόγησης πέρα της πρώτης. Η καλύτερη ταινία, όπως και η φύση συνολικά των νικητών, είναι επιλογές προσωπικές, αλλά ειλικρινά προσπάθησα να εξαντλήσω την αντικειμενικότητα μου, εις βάρος κάποιων προσωπικών αδυναμιών. Ελπίζω αυτό να το κατάφερα, γιατί πάντα είναι δυσδιάκριτα τα όρια κάθε ανθρώπου ανάμεσα στον νου και την καρδιά του. Για ένα κριτικό, ο νους είναι η μοναδική επιβαλλόμενη επιλογή, ενώ η καρδιά είναι η αυθόρμητη πλευρά του ως θεατής.

Καλύτεροι ρόλοι: Δεν είναι τυχαία η αναφορά σε ρόλους κι όχι ερμηνείες, μια και πάντα υποστηρίζω ότι ο ρόλος κάνει πρώτιστα την ερμηνεία, κι έπειτα βοηθάει η προσωπική σφραγίδα-ικανότητα του κάθε ηθοποιού. Δεν υπάρχει, δε, αναφορά σε πρώτο και δεύτερο ρόλο, μπορεί να είναι λογικό ότι κυρίως θα βλέπετε πρώτους ρόλους, αλλά δεν αποκλείεται η καλύτερη παρουσία της χρονιάς να προέρχεται από κάποιον λεγόμενο δεύτερο.

Καλύτερη περιπέτεια: Απλά εδώ τα πράγματα, κι ελπίζουμε να έχουμε μια πιο «εμπορική» υφή. Η περιπέτεια μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε είδος, μπορεί να είναι καθαρόαιμη περιπέτεια/δράση, μπορεί να είναι περιπέτεια εποχής, κωμική, επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας κτλ. Σε όλες αυτές τις υπο-κατηγορίες, δεν αποκλείεται να δείτε κάποια ταινία που έχει ήδη εμφανιστεί και στην κατηγορία καλύτερης ταινίας.

Καλύτερη κωμωδία: Εδώ θέλουμε καθαρό γέλιο. Όχι δηλαδή δραμεντί προς το δράμα, ή κάποια χαλαρή κομεντί, αλλά πολύ χιούμορ. Ο βασικός γνώμονας βέβαια δεν είναι η ποσοστιαία παραγωγή γέλιου, αλλά η συνολική ποιότητα του φιλμ.

Καλύτερο θρίλερ: Ο όρος θρίλερ είναι τόσο γενικός, που μπορεί να μπερδεύει. Εμείς όμως εδώ ασχολούμαστε όχι με τα αστυνομικά θρίλερ, ή τα κατασκοπικά, δράσης κτλ, αλλά με αυτά που παρέχουν κάποια ανατριχίλα. Χωρίς να εξαιρούνται κάποιες συγκεκριμένες ταινίες μυστηρίου (με βάση τον φόνο, αλλά όχι την αστυνομική πλοκή, όπως συνήθως πχ τα νουάρ), πάμε κυρίως προς το καθαρόαιμο και παραδοσιακό θρίλερ, και φυσικά τις ταινίες τρόμου.

Καλύτερη ελληνική ταινία: Πολύ απλά εδώ τα πράγματα, και είναι πολύ κρίμα που υπάρχουν κάποιες χρονιές που αφήνουν δεύτερη (στην ουσία αόρατη για τα βραβεία) κάποια εξίσου μεγάλη ταινία μας. Δυστυχώς, δε, υπάρχουν χρονιές, ως και το 1942, που η κατηγορία μένει κενή, άνευ νικητή. Σε αυτό φταίει η έλλειψη παραγωγής, κι όχι κάποια έλλειψη ποιότητας.

Ειδική μνεία ψυχαγωγίας: Η απόλυτα προσωπική μας κατηγορία, για την οποία έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία, μια και φανερώνει συνήθως κάποια... αδυναμία μου. Σε αυτή διαγωνίζονται ταινίες που δεν κατάφεραν να κερδίσουν σε κάποια από τις άνωθεν κατηγορίες (εξαιρούνται οι ρόλοι, αφού δεν αφορούν πρώτιστα την ποιότητα της ταινίας, αλλά όχι οι υποψήφιοι για καλύτερη ταινία), αλλά παρέχουν ένα συνολικό διασκεδαστικό πακέτο που αξίζει να επισημανθεί. Δεν υπάρχει όριο είδους ταινίας, απλά ο βασικός γνώμονας θέλει να είναι ταινίες, ας πούμε, «εμπορικές» που έχουν αυτό το «κάτι» για να περάστε αληθινά καλά.

Βραβείο αναγνωστών cine.gr: Last but not least! Εδώ έχουμε το εξής απλό. Είναι σαν να βγάζουμε διαχρονικά, ως το σήμερα φυσικά, τις ταινίες που επικράτησαν σε όλες τις άνωθεν κατηγορίες (φυσικά, δεν εξαιρούνται οι επιλαχόντες την πρώτη κατηγορίας), και να τις δίναμε σε εσάς τους αναγνώστες ώστε να επιλέξετε την καλύτερη. Μακάρι να είχαμε την ευχέρεια να συμπεριλαμβάναμε ατόφια όλες τις ταινίες του εκάστοτε έτους, αλλά επειδή ο νικητής δεν βγαίνει από μία μονάχα παράμετρο, αναγκαστικά, για να μη «χαθούμε» (ειδικά σε νεότερες χρονιές), θέτουμε σε εσάς μονάχα τη συγκεκριμένη λίστα προς ψήφιση. Ο επιμέρους κανόνας θέλει ο νικητής να βγαίνει από το σύνολο βαθμολογίας κοινού, αλλά σε συνάρτηση με την αναγνωσιμότητα της κάθε ταινίας και το σύνολο των δεκαριών της. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που και ένα ή δύο μόνο δεκάρια μπορεί να λένε όλη την αλήθεια, αλλά μετράμε παράλληλα και το πόσο ενδιαφέρεστε διαχρονικά για την κάθε μία από τις ταινίες.

1937


Η Μεγάλη Χίμαιρα (La Grande Illusion)
Σκηνοθεσία:
Jean Renoir
Πρωταγωνιστούν: Jean Gabin, Dita Parlo, Pierre Fresnay, Erich von Stroheim, Julien Carette
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το αεροπλάνο του λοχαγού de Boeldieu (Pierre Fresnay) και του υπολοχαγού Maréchal ( Jean Gabin) καταρρίπτεται από το Γερμανό αξιωματικό von Rauffenstein ( Erich von Stroheim). Οδηγούνται σ’ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, όπου μαζί με μια παρέα συμπατριωτών τους, οργανώνουν την απόδραση. Όμως, λίγο πριν την υλοποίηση του σχεδίου, μεταφέρονται σε μία φυλακή-κάστρο υπό τη διοίκηση του von Rauffenstein, ενώ μία σχέση σεβασμού και εκτίμησης συνδέει τους αριστοκρατικής προέλευσης von Rauffenstein και de Boeldieu.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι
(Snow White and the Seven Dwarfs)

Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι
Χαμένος Ορίζοντας
(Lost Horizon)

Χαμένος Ορίζοντας
Το Αλγέρι
(Pepe le Moko)

Το Αλγέρι
Τόπο στα Νιάτα
(Make Way for Tomorrow)

Τόπο στα Νιάτα


Αντρικός Ρόλος
Jean Gabin
(Η Μεγάλη Χίμαιρα)
Jean Gabin
Γυναικείος Ρόλος
Janet Gaynor
(Ένα Αστέρι Γεννιέται)
Janet Gaynor


Περιπέτεια


Δαίμονες των Κυμάτων (Captains Courageous)
Σκηνοθεσία:
Victor Fleming
Πρωταγωνιστούν: Spencer Tracy, Freddie Bartholomew, Lionel Barrymore, Melvyn Douglas, Charley Grapewin
Η πιο εντυπωσιακή ταινία μετά την Ναυτική Ανταρσία.
Ο Χάρβεϊ Τσέιν είναι ένας κακομαθημένος πιτσιρίκος και μια φάρσα του παραλίγο να του στοιχίσει την ζωή. Αντί να πνιγεί, περιμαζεύεται από ένα ψαράδικο που ετοιμάζεται για τη σαιζόν. Οι ψαράδες αρνούνται να τον επιστρέψουν πριν κάνουν την δουλειά τους κι ο Χάρβεϊ μαθαίνει τι θα πει αληθινή ζωή.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Κωμωδία


Διαζύγιο με Προθεσμία (The Awful Truth)
Σκηνοθεσία:
Leo McCarey
Πρωταγωνιστούν: Irene Dunne, Ralph Bellamy, Cary Grant, Alexander D`Arcy, Molly Lamont
Ο Τζέρι και η Λούσι Γουάρινερ αναμένουν το διαζύγιο, αλλά δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μη ξαναπαντρευτεί ο πρώην τους.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Θρίλερ


Νέος και Αθώος (Young and Innocent)
Σκηνοθεσία:
Alfred Hitchcock
Πρωταγωνιστούν: Nova Pilbeam, Derrick De Marney, Percy Marmont, Edward Rigby, Mary Clare
Ένα ρομαντικό δράμα φόνου-μυστηρίου!
Ένας άντρας που συνελήφθη για τη δολοφονία της γυναίκας του δραπετεύει από τη φυλακή και με τη βοήθεια της κόρης του διευθυντή της αστυνομίας αναζητεί τον πραγματικό ένοχο.
trailer | φωτογραφίες


Ελληνική
-Ειδική Μνεία Ψυχαγωγίας


Η Καταιγίδα (The Hurricane)
Σκηνοθεσία:
John Ford, Stuart Heisler (δεύτερος)
Πρωταγωνιστούν: Thomas Mitchell, Dorothy Lamour, Jon Hall, Mary Astor, C. Aubrey Smith
Πέρα από μίλια οργισμένου ωκεανού, αψήφησε τους νόμους του ανθρώπου!
Στον Νότιο Ειρηνικό την εποχή της αποικιοκρατίας, ένας ντόπιος ναυτικός φυλακίζεται επειδή χτύπησε ένα ρατσιστή λευκό. Οι προσπάθειες του να αποδράσει και να βρεθεί στην πατρίδα του πέφτουν πάνω στους άρχοντες και σε έναν τρομερό τυφώνα.
trailer | φωτογραφίες


Βραβείο αναγνωστών cine.gr


Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι (Snow White and the Seven Dwarfs)
Σκηνοθεσία:
David Hand
Πρωταγωνιστούν: Adriana Caselotti, Lucille La Verne, Pinto Colvig, Eddie Collins, Billy Gilbert
Η πιο χαρούμενη, διεγερτική, κατσούφικη, φταρνισιάρικη ταινία της χρονιάς!
Η Χιονάτη κυνηγημένη από την κακιά μητριά της βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι των επτά νάνων. Η μητριά της όμως την ανακαλύπτει και την ρίχνει σε αιώνιο ύπνο με ένα δηλητηριασμένο μήλο. Θα καταφέρει άραγε ο πρίγκιπας της καρδιάς της να την ξυπνήσει με το φιλί της αγάπης του;
trailer | φωτογραφίες | κριτική
---------

Διαβάστε επίσης:
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1936
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1935
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1934
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1933
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1932
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1931
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1930
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 10-20`ς 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.